Dýňová rýže

Veganské recepty

Fantastický oběd nebo večeře s pořádnou dávkou bílkovin a vlákniny. Dýňová rýže je oblíbenou variací na pravé italské rizoto s kuřecím masem.

Dýně nabízí spoustu možností, co se týče zpracování. Můžete si ji připravit nasladko, z některých druhů dýně se zase vaří špagety. Oblíbené je také dýňové zelí zavařené, moučníky z dýně nebo třeba pečená dýně.

VÝŽIVOVÁ HODNOTA NA PORCI

  • Kalorie 513
  • Tuk 12 g
  • Nasycené mastné kyseliny 6 g
  • Cukry 10 g
  • Sůl 0,4 g
  • Bílkoviny 17 g
  • Sacharidy 90 g
  • Vláknina10 g

Ingredience

  • 400 g dýně
  • 100 g kokosového krému
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 jarní cibulky
  • ½ svazku čerstvého tymiánu (15 g)
  • 2 chilli papričky
  • ½ zelí (400 g)
  • 450 g rýže basmati
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 200 g barevných cherry rajčat
  • 200 g okry
  • 700 g máslových fazolí

Metoda

Dýni oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na 2cm kousky. Do velké pánve nalijte 800 ml vroucí osolené vody a na středním ohni přidejte kokosovou smetanu, nechte ji rozpustit a poté přidejte dýni a nové koření.

Jarní cibulky ořízněte a rozmačkejte, pak je rozpulte a vhoďte do pánve spolu s polovinou snítek tymiánu a celými chilli papričkami. Zelí nahrubo nakrájejte a přidejte do pánve spolu s ½ lžičky mořské soli a černého pepře. Přiklopte a vařte 10 minut, poté propláchněte a vmíchejte rýži.

Přiklopte pokličku, snižte teplotu na minimum a vařte 12 minut, nebo dokud se voda nevstřebá. Vypněte oheň a nechte rýži dusit. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek a oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, poté ji dejte na velkou nepřilnavou pánev na střední teplotu se 2 lžícemi oleje a 5 minut restujte.

Rajčata rozpulte, pak vyjměte chilli papričky z rýže, opatrně je zbavte slupky, nakrájejte na plátky a polovinu přidejte na pánev. Nasekejte zbývající lístky tymiánu, pak okrájejte a rozpulte okru a přidejte ji na pánev. Přikryjte ji a za občasného míchání vařte 8 minut, poté vyklopte fazole (i se šťávou) a nechte je několik minut prohřát.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang