Veganský quiche se špenátem a cherry rajčaty – recept

Veganské recepty

Vychutnejte si tento univerzální veganský koláč se špenátem a rajčaty. Můžete ale použít téměř jakoukoli zeleninu. Zkuste pečené batáty nebo karamelizovanou cibuli či pórek.

  • doba přípravy: 25 minut
  • doba pečení: 1 hodina
  • počet porcí: 6 až 8 porcí

Ingredience

Ingredience na korpus:

  • 325 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky hořčičného prášku
  • 90 ml olivového oleje

Ingredience na náplň:

  • 400 g extra pevného tofu, sušeného
  • 3 lžíce vloček z lahůdkového droždí
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 125 ml ovesného nebo sójového mléka
  • malý svazek bazalky, listy rozdrcené, plus několik dalších listů k podávání
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 100 g baby špenátu
  • 225 g cherry rajčátek, rozpůlených
  • 2 snítky tymiánu, natrhané lístky
  • salát k podávání

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Mouku a hořčičný prášek smíchejte s velkou špetkou soli ve velké míse. Za stálého míchání přilévejte olivový olej, dokud se moučná směs rovnoměrně nerozptýlí.

Pomalu vmíchejte 6 až 8 lžic vody, aby se těsto spojilo. Těsto rozválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru na 3 mm silný kruh a vyložte jím 22cm koláčovou formu. Chlaďte 20 minut. Položte na těsto pečicí papír a na něj keramické fazole na pečení. Pečte 15 minut.

Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 10 minut, dokud těsto nezezlátne a nevyschne. Snižte teplotu trouby na 160 °C (140 °C s ventilátorem).

Nyní přichází na řadu náplň. Vyklopte tofu, lahůdkové droždí, kurkumu, bílý pepř, cibulový granulát, kukuřičnou mouku a 1 lžičku soli do kuchyňského robotu. Krátce je rozmixujte a pak za chodu pomalu přidávejte mléko.

Výsledkem bude hladká a hustá směs (může to trvat několik minut). Náplň vyškrábněte do velké mísy a vmíchejte do ní rozdrobené lístky bazalky. Ochutnejte a případně okořeňte.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a 2 až 3 minuty na něm opékejte špenát, cherry rajčátka a tymián, dokud špenát nezvadne. Většinu rajčat a špenátu vmíchejte do náplně a několik rajčat si nechte na vrchní část quiche.

Lžící dejte náplň do těsta a uhlaďte. Na vrchní část přitiskněte zbylá rajčata a pečte 30 minut, dokud quiche nezezlátne a uprostřed neztuhne. Nechte několik minut vychladnout. Pak rozprostřete několik dalších lístků bazalky, nakrájejte na plátky a podávejte se zeleným salátem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang