Domácí veganská mléčná rýže s kompotem – recept

Veganské recepty

Podávejte tento krémový veganský rýžový nákyp s mandlovým mlékem pro větší oříškovou chuť a kompotem bez přidaného cukru jako zdravější alternativou džemu.

  • doba přípravy: 15 minut
  • doba vaření: 2 hodiny
  • počet porcí: 4 porce

Ingredience

Základní ingredience:

  • 100 g mléčné rýže
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžíce vanilkové pasty nebo ½ vanilkového lusku bez semínek
  • 650 ml neslazeného mandlového mléka a další kapka na podávání (nepovinné)

Ingredience na kompot:

  • 2 zralé hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
  • 250 g mraženého nebo čerstvě rozmixovaného lesního ovoce
  • 1 středně velký pomeranč, odšťavněný, kůra oloupaná na proužky pomocí škrabky na zeleninu

Postup

Troubu předehřejte na 150 °C (130 °C s ventilátorem). Rýži několik vteřin proplachujte v sítu pod proudem studené vody a poté ji vyklopte do 850 ml zapékací misky. Vmíchejte javorový sirup, vanilku, proužek pomerančové kůry a mandlové mléko.

Pečte odkryté na prostřední polici trouby 2 hodiny, dokud rýže nezměkne, nevstřebá se většina mléka a směs nebude krémová. Mezitím dejte hrušky, lesní ovoce a pomerančovou šťávu do malé pánve rozehřáté na střední teplotu.

Vařte 10 až 15 minut, dokud se bobule nerozpadnou a nezredukují a hrušky nezměknou. V případě potřeby přidejte během vaření trochu vody, aby vznikl džemovitý kompot. Nechte mírně vychladnout, poté podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang