
Beluga neboli černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Má jemně mořskou chuť a hodí se kombinovat s mořskou řasou, do japonské miso polévky, do salátů z černé čočky a do řady dalších receptů. Jaké jsou nejlepší recepty z černé čočky? Jak uvařit černou čočku? Jak chutná polévka z černé čočky?
Černá čočka hezky vypadá a navíc obsahuje řadu prospěšných živin. Nesporná výhoda černé čočky beluga je ta, že nenadýmá a také to, že se nemusí předem namáčet. Stejné výhody má i červená čočka. Ta se na rozdíl od belugy rozvařuje a je vhodnější na pomazánky typu hummus, anebo na indický čočkový dhál. Z červené čočky můžete také připravit výbornou polévku z červené čočky.
Chuť černé čočky je lehce oříšková. Ovlivnit jí pak lze ještě bylinkami a kořením. Stačí do receptu na černou čočku přidat třeba majoránku, libeček, tymián, mátu a mnohá další koření či zeleninu.
Shrnutí článku
Černá čočka beluga je výživná, nenadýmá, nemusí se předem namáčet a má lehce oříškovou chuť, kterou lze dochutit bylinkami a kořením.
Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů, antioxidantů a minerálů jako železo a vitamíny skupiny B, což ji činí vhodnou pro zdravou výživu i redukci hmotnosti.
Příprava černé čočky je jednoduchá a rychlá, vaří se v malém množství vody cca 25 minut, přičemž je možné ji použít jako základ do různých jídel i příloh.
Černá čočka se dá využít v mnoha receptech, například v salátech s mangem nebo středomořských kombinacích, dále v polévkách inspirovaných indickou kuchyní, kari nebo tradiční mujaddarě.
Díky své univerzálnosti je černá čočka skvělou surovinou pro veganské, vegetariánské i běžné pokrmy, které jsou zdravé, chutné a snadno se připravují.
Nutriční informace o černé čočce
Černá čočka (beluga) je velmi výživná luštěnina s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. Je ceněná pro svůj nízký glykemický index, vysoký obsah antioxidantů (díky černému pigmentu), železa, vitamínů skupiny B a dalších minerálů. Je vhodná pro vegetariány, vegany i osoby dbající na zdravou stravu nebo redukci hmotnosti.
Nutriční hodnoty na 100 g (suchá černá čočka)
Složka | Množství |
Energie | 304–352 kcal |
Bílkoviny | 23–24 g |
Sacharidy | 41–44 g |
– z toho cukry | 1,1–2,0 g |
Tuky | 1,5–2,0 g |
– nasycené MK | 0,2 g |
Vláknina | 17–18 g |
Sůl | 0,01–0,02 |
Železo | cca 6,5 mg |
Hořčík | cca 47 mg |
Vitamín B1 (thiamin) | 0,87 mg |
Kyselina listová | 479 mcg |
Nutriční hodnoty na 100 g (vařená černá čočka)
Složka | Množství |
Energie | 116–121 kcal |
Bílkoviny | 8–9 g |
Sacharidy | 19–19,5 g |
– z toho cukry | 1,2 g |
Tuky | 0,4 g |
Vláknina | 7,9 g |
Železo | 3,3 mg |
Kyselina listová | 181 mcg |
Černá čočka je výživově velmi hodnotná potravina s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů a antioxidantů. Má nízký obsah tuku a kalorií, což ji činí vhodnou součástí zdravého jídelníčku.
Jak uvařit černou čočku?
Příprava černé čočky je jednoduchá. Černá čočka beluga se nemusí předem namáčet a vaří se oproti jiným luštěninám jen krátkou dobu. Jak dlouho vařit čočku? Pokud se černá čočka předem namočí na 2 h, stačí ji vařit pouhých 10 minut. Černou čočku můžete použít do salátu nebo na čočkový burger.
Základní recept na černou čočku
Základní a nejjednodušší recept na čočku beluga obsahuje jen čočku beluga a vodu. Příprava černé čočky, která si zachová nejlepší přirozenou chuť spočívá v tom, že se vaří jen v malém množství vody.
⏳ Časová osa přípravy:
- Příprava čočky: 2 minuty
- Vaření čočky beluga: 25 minut
- Dokončení (odpaření vody): 3–5 minut
Celkem: cca 30 minut
Příprava:
Černá čočka beluga se vloží do hrnce a zalije vodou jen těsně nad hladinu čočky. Vaří se na mírném ohni přibližně 25 minut, přičemž se během vaření dolévá jen tolik vody, aby byla čočka stále ponořená. Po dovaření se voda nechá téměř zcela vyvařit, aby čočka byla pevná a chutná. Takto připravená čočka je ideální jako základ pro další pokrmy, jako je třeba čočková sekaná.
Recepty z černé čočky
Černá čočka beluga je chutná sama o sobě, běžně se však dává do dalších receptů. Na rozdíl od červené čočky snese černá čočka beluga hrubší zacházení a lze ji kombinovat prakticky s čímkoli. Kuchaři černou čočku s oblibou dochucují a okyselují.
K dokyselení černé čočky na kyselo se výborně hodí např. mangový ocet, který se k čočce beluga přidává konec. Černou čočku na kyselo lze také podlévat bílým vínem.
Dochucení se dá dosáhnout použitím nejrůznějších bylinek. Použití libečku, majoránky, saturejky či tymiánu obecně zlepšuje stravitelnost. Černá čočka beluga je však dobře stravitelná i bez bylinek.
Čočku belugu lze dle libosti dochutit také např. houbami, cibulí, česnekem, rozmarýnem či bobkovým listem. Skvělá je v kombinaci s kořenovou zeleninou. Oblíbená je také s japonským veganským dochucovadlem miso pastou.
Oblíbená je také černá čočka jako příloha. Hodí se skvěle například ke grilované zelenině. Pro jedlíky masa se černá čočka hodí jako zajímavá alternativní příloha k uzeninám. Černá čočka jako příloha k masu zpestří nejeden recept. Jedlíci drůbeže ocení černou čočku s kuřecím masem.

Černá čočka beluga podle Kluků v akci
Pokud člověk hledá recept na černou čočku ve stylu Kluci v akci, může vyzkoušet některý z jejich originálních receptů, které se objevily v pořadu.
1. Čočka beluga po indicku se zeleninou (Kluci v akci)
Ingredience na 4 porce:
- 200 g čočky beluga
- 2 bobkové listy
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička hořčičného semínka
- zelenina dle chuti (například mrkev, cuketa, paprika)
- sůl, pepř, olej
Postup:
- Čočku beluga se propláchne a uvaří v osolené vodě společně s bobkovým listem doměkka.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte hořčičné semínko, kmín a kurkumu, krátce orestujte.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte do změknutí.
- Vmíchejte uvařenou čočku, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu1.
2. Vepřová pečeně s čočkou beluga a kořenovou zeleninou (Kluci v akci)
Ti, co chtějí spojit čočku s masem, Kluci v akci doporučují čočku beluga servírovat s vepřovou pečení (či veganskou alternativou) a kořenovou zeleninou:
- Čočku uvařit v osolené vodě doměkka (cca 15 minut), sceďte.
- Mrkev a petržel nakrájet na kostičky, česnek na plátky, krátce orestovat.
- Smíchat s čočkou a podávat například k pečenému masu či tofu.
Černá čočka je skvělá v tom, že se nemusí namáčet předem a vaří se rychleji než jiné luštěniny. Díky své jemné chuti a pevné konzistenci se hodí jak do teplých jídel, tak do salátů. Recepty Kluků v akci jsou jednoduché, chutné a vždy s důrazem na kvalitní suroviny a sezónní zeleninu.
Salát z černé čočky s mangem
Na salát z černé čočky beluga existují různé recepty. Exotická varianta s mangem a medovým dresingem skvěle chutná v horkých letních dnech.
Ingredience:
- 2 hrnky černé čočky beluga
- 2 šalotky
- 2 hrnky nakrájeného manga
- 1/3 hrnku panenského olivového oleje
- 4 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
- mořská sůl
- čerstvý koriandr
Postup:
- Černá čočka beluga se uvaří podle návodu a nechá se vychladnout.
- Šalotka se nakrájí nadrobno, mango na kostky.
- Vše se smíchá ve velké míse.
- V menší misce se připraví dresing z olivového oleje, rýžového octa, medu a mořské soli.
- Dresing se vlije k čočkové směsi a vše se důkladně promíchá.
Salát se podává vychlazený a před servírováním se ozdobí čerstvou koriandrovou natí. Osvěžující a barevné jídlo vhodné jako lehký oběd nebo příloha.
TIP: Mango lze využít také coby mangové chutney ve spojení s indickými trojhránky samosa.
Středomořský salát z černé čočky
Tento recept na středomořský salát z černé čočky s okurkami, špenátem a fetou je velmi snadný na přípravu. Stačí čočku smíchat s trochou dresinku a zeleniny a perfektní černou čočku jako přílohu nebo bezlepkový vegetariánský hlavní chod máme na stole.
Ingredience:
- 1 hrnek suché černé čočky, tříděné
- 2 šálky nakrájeného špenátu
- 1 šálek nasekané petrželky
- 1 šálek nakrájené okurky bez semínek
- ½ šálku červené papriky nakrájené na kostičky
- ½ šálku balzamikové zálivky z vlašských ořechů
- 1/3 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup:
- Čočka beluga se vloží do středně velkého hrnce, zalije se studenou vodou a přivede se k varu.
- Po dosažení varu se teplota sníží na středně nízkou a vaří se 20–26 minut, dokud čočka nezměkne.
- Uvařená čočka se slijí a propláchne pod studenou tekoucí vodou.
- Přendá se do velké mísy.
- Přidá se špenát, petržel, okurka, paprika, zálivka, feta, sůl a pepř.
- Vše se důkladně promíchá.
Salát se podává ihned nebo se nechá vychladit. Díky kombinaci luštěnin, čerstvé zeleniny a sýra jde o výživný a osvěžující pokrm.
Polévka z černé čočky
Tato zemitá čočková polévka je variací na indickou přílohu Rajata Parra. Patří mezi zdravé recepty z černé čočky s vůní orientální kuchyně.
Ingredience:
- 1 hrnek černé čočky beluga
- 2 lusky kardamonu
- 1 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké plátky
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 5 lžic nesoleného másla
- 1 cibule nakrájená na kostky
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 čajové lžičky garam masaly
- půl litru zeleninového vývaru
- 1 šálek konzervovaných drcených rajčat
- sůl
Postup:
- Čočka, kardamom a nakrájený zázvor se zalijí vodou a přivedou k varu.
- Vaří se na mírném ohni přibližně 10 minut, dokud čočka nezačne měknout.
- Poté se slijí, přemístí do mísy a kardamom se zázvorem se odstraní.
- V hrnci se rozpustí máslo a přidá se cibule, česnek a mletý zázvor.
- Směs se vaří za občasného míchání na mírném ohni asi 8 minut, dokud cibule nezměkne.
- Teplota se sníží na minimum a přidá se koriandr, kmín, kajenský pepř a garam masala.
- Koření se krátce (cca 4 minuty) promíchává a nechá rozvonět.
- Do směsi se přilije vývar, přidají se rajčata a předvařená čočka.
- Polévka se přivede k varu a poté se na mírném ohni vaří asi hodinu, dokud čočka nezměkne.
- Nakonec se vmíchá zbývající máslo a pokrm se dochutí solí.
Polévka se podává horká, jako sytý a voňavý pokrm plný koření, ideální pro chladnější dny. Jistě však bude chutnat i na jaře či v létě.
Indická polévka z černé čočky s tandori masalou
Také tento indický recept na polévku z černé čočky beluga nesmí chybět žádnému milovníkovi asijské kuchyně a veganské stravy.
Ingredience:
- 1 hrnek černé čočky
- 1 kousek skořice
- kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky
- 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky kayenského pepře
- 1/4 lžičky tandori masaly
- zeleninový vývar
- nakrájené čerstvé rajče
Postup:
- Černá čočka se v hrnci vaří přibližně 10 minut do poloměkka spolu se skořicí a plátky zázvoru.
- Po uvaření se voda slijí a koření (skořice a zázvor) se odstraní.
- Na oleji se osmaží cibule nakrájená na půlkolečka, strouhaný zázvor a rozmačkaný česnek.
- Po pěti minutách se přidá mleté koření: koriandr, římský kmín, kayenský pepř a tandori masala.
- Směs se ještě dvě minuty opéká na mírném plameni.
- Do pánve se přilije zeleninový vývar, přidá se nasekané rajče a předvařená čočka.
- Vše se vaří na mírném plameni přibližně 30 minut, dokud čočka zcela nezměkne.
- Na závěr se dochutí solí podle potřeby.
TIP: Z černé čočky je v Indii také oblíbený recept na dal makhani. Jedná se o krémovou čočku, která konzistencí připomíná polévku, anebo také řidší omáčku.

Kari z černé čočky beluga
Kokosové kari z černé čočky je krémový a bláznivě chutný veganský recept na kari. Díky použití kokosového mléka namísto tučné smetany je tento máslový dal makhani z čočky beluga bez mléka, aniž by ztratil jakoukoli bohatost, po které každý touží. Zkrátka skvělý zdravý veganský recept z černé čočky.
Ingredience:
- 1 šálek sušeného celého urad dálu
- ¼ šálku sušené černé cizrny
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 kousky zázvoru, jemně nakrájené
- 4 stroužky česneku, jemně nadrcené
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky drcených semínek koriandru
- 3 středně velká rajčata, jemně nakrájená
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička kari
- ½ čajové lžičky kurkumy a chilli prášku
- 1 lžička mořské soli
- plechovka kokosového mléka
Postup:
- Urad dal a černá cizrna se vloží do hrnce a zalijí několika centimetry vody. Nechá se namáčet nejméně 2 hodiny, ideálně až 12 hodin.
- Voda se slijí, nahradí čerstvou, přivede se k varu, poté se sníží teplota na mírný var, hrnec se přikryje a vaří se přibližně 1 hodinu. Po uvaření se voda slijí a čočka s cizrnou se propláchnou.
- Na velké pánvi se rozehřeje kokosový olej na středním plameni. Přidá se cibule a dusí do měkka asi 5 minut.
- Přidá se nasekaný zázvor a česnek, které se za častého míchání smaží 2–3 minuty. Pak se přidá kmín a koriandr a vaří se, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidají se nakrájená rajčata a smaží se, dokud se olej nezačne lesknout, přibližně 5 minut.
- Do pánve se vlije 1 šálek vody, přidají se garam masala, kari, kurkuma, chilli, sůl a uvařená čočka s cizrnou, vše se promíchá.
- Směs se přivede k varu, pak se sníží teplota na minimum a za občasného míchání se vaří odkryté 20 minut.
- Část čočky se rozmačká hřbetem lžíce a vmíchá se kokosové mléko, polévka se ještě prohřeje.
Tento recept je chutný, výživný a také velmi univerzální. Je ideální na večeři i na oběd do krabičky, protože se skvěle skladuje a ohřívá. Navíc je plný bílkovin a vlákniny. Uvařeno za cca 30 minut, takže příprava není složitá a zvládne ji každý.
Mujaddara aneb levantská černá čočka s rýží a cibulkou
Mujaddara je jednoduché a výživné jídlo typické pro oblast Levantu, kam spadají země Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie. Připravuje se ze skromných surovin, které jsou skvěle dochucené směsí koření. Jídlo vám skvěle doplní obzvláštní karamelizovaná cibulka.
Ingredience:
- 2 hrnky uvařené černé čočky
- 2 hrnky uvařené hnědé rýže
- 2 velké žluté cibule
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- půl citronu
- olivový olej
- pepř
- sůl
- čerstvý koriandr nebo zelená petrželka
- rostlinná zakysaná smetana
Postup:
- Jedna cibule a česnek se nakrájí nadrobno.
- V hrnci se rozpálí část oleje a cibule se opeče téměř dozlatova. Pak se přidá česnek a společně se pár minut opékají.
- Přidá se římský kmín, koriandr, skořice a kajenský pepř, míchá se asi minutu, dokud se koření nerozvoní.
- Přidají se čočka a rýže, vše se dobře promíchá a přibližně 5 minut se prohřívá.
- Na pánvi se rozehřeje zbytek oleje a druhá cibule se zkaramelizuje dozlatova.
- Mujaddara se zakápne citronovou šťávou, servíruje se se zkaramelizovanou cibulkou a nasekanou petrželkou nebo čerstvým koriandrem. Může se přidat i lžíci zakysané smetany pro jemnější chuť.
Mujaddara je skvělý a jednoduchý pokrm plný chuti a sytosti, který lze uvařit za méně než hodinu. Je to tradiční jídlo, které kombinuje výživné luštěniny a rýži s aromatickým kořením, a navíc potěší i vegany.

Černá čočka s pečeným chřestem a mrkví
Rychlá a zdravá pochoutka nenáročná na ingredience. Ideální tip na zdravou večeři. Navíc člověk ho zvládne připravit za méně než hodinu!
Ingredience:
- 200 g černé čočky beluga
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 200 g chřestu
- 2 větší mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- čerstvý tymián, petržel a máta
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- rostlinná zakysaná smetana
Postup:
- Na oleji v hluboké pánvi se zpění nakrájená cibule na drobno, přidá se rozdrcený česnek a krátce se osmahne.
- Přidá se čočka a zalije se vodou tak, aby byla ponořená. Vloží se bobkový list a čerstvý tymián a vaří se asi 25 minut. Během vaření se průběžně dolévá horká voda, aby byla čočka stále pod hladinou. Nakonec se nechá voda vyvařit.
- Chřest se omyje a odříznou se zaschlé a zdřevnatělé konce. Spodní třetina stonků se oloupe škrabkou na zeleninu.
- Mrkev se oloupe a spolu s chřestem se nakrájí na kousky, osolí se a položí na pečící papír. Peče se v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
- Hotová čočka se smíchá s pečenou zeleninou, přidá se citronová šťáva, dochutí se solí a pepřem. Podává se se lžící rostlinné smetany a posypaná čerstvou petrželovou natí a mátou.
Tento recept spojuje sytost čočky s křupavostí a svěžestí pečené zeleniny. Je to jednoduchý a zdravý pokrm plný chutí i živin.

Čočka beluga se špenátem
Tento recept na černou čočku s lehce karamelizovanou cibulí a špenátem je velmi jednoduchý a chutný. Klíčem je pořádná dávka balzamikového octa, který se na pánvi zredukuje a dodá jí sladkost i kyselost. Zdravý recept z černé čočky je oblíbeným jídlem na všední večer a podává se s citronovou omáčkou z řeckého jogurtu.
Ingredience:
- košer sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 1/4 šálku bílého balzamikového octa
- baby špenát
- 1 kelímek řeckého jogurt
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
- Čočka se vloží do malého hrnce a zalije vodou tak, aby byla asi 1 cm nad čočkou. Přidá se lžička košer soli. Přivede se k varu a vaří se přibližně 23–25 minut, dokud není měkká.
- Mezitím se na vysokém plameni rozehřeje olej ve velké pánvi. Přidá se nakrájená cibule a špetka soli. Pánev se přikryje a teplota se ihned sníží na minimum. Cibule se vaří velmi pomalu po celou dobu vaření čočky.
- Po uvaření čočky se poklička z pánve sundá, teplota se zvýší na střední. Přidá se ocet a vaří se, dokud se nezredukuje a nezíská sirupovitou konzistenci.
- Přidá se uvařená čočka a promíchá. Vloží se špenát a špetka soli, pánev se odstaví z ohně. Špenát se nechá 1–2 minuty odpočívat a poté se vmíchá do čočky pomocí kleští nebo velké lžíce. Podle chuti se upraví solí nebo octem.
- Na citronovou jogurtovou omáčku se jogurt smíchá s citronovou šťávou a půl lžičkou soli do hladka. Omáčka se rozprostře na talíř, navrch se položí směs špenátu a čočky beluga.
Díky pomalému vaření cibule se chutě krásně prolnou a vznikne sladkokyselá harmonie. Navíc je příprava jednoduchá a zvládne ji každý za půl hodiny. Ideální volba pro rychlý oběd nebo lehkou večeři, která tě zasytí a zároveň nezatíží.
Černá čočka na kyselo
Čočka na kyselo je klasika mezi českými recepty. Lze jej připravit netradičně z belugy. Černá čočka na kyselo má trochu jinou chuť a nerozvaří se na kaši. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ingredience:
- 250 g černé čočky beluga
- 1 lžička soli
- 2 bobkové listy, případně čerstvé bylinky (tymián, saturejka, majoránka, bazalka)
- 2 cibule
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 10 g hladké špaldové mouky
- 2 – 3 lžíce bílého vinného octa
- velká špetka cukru
Postup:
- Černá čočka se spolu s bobkovými listy či dalšími bylinkami vloží do hrnce a uvaří po dobu 25–30 minut. Voda se však zcela nevypaří, ponechá se přibližně 250 ml vývaru. Čočka se poté slijí, vývar se zachová.
- Na části oleje se v pánvi opeče cibule dozlatova. Zasype se moukou a na středně silném plameni se intenzivně míchá 2–3 minuty, aby se mouka opekla a vytvořila zlatavou jíšku. Jíška se poté odstaví stranou.
- Polovina horkého vývaru z čočky se přilije k cibulové jíšce a metličkou se rozmíchá na hladkou kaši. Poté se dolije zbytek vývaru, znovu se pečlivě promíchá a směs se přivede k varu. Omáčka se dosolí a zvolna provaří 15–20 minut, aby se jíška vstřebala a odstranila moučnou chuť.
- Druhá cibule se oloupe, překrojí na poloviny a nakrájí na půlměsíčky o tloušťce cca 0,5 cm. V malém kastrůlku se rozehřeje zbytek oleje, přidá se cibule, osolí a za občasného míchání se na středním plameni nejprve změkne, pak jemně zezlátne a nakonec opeče do syté hnědé barvy.
- Omáčka se postupně dochutí octem, přičemž se stále ochutnává a kontroluje kyselost. Nakonec lze dle potřeby jemně doladit cukrem.
- Těsně před podáváním se omáčka smíchá s čočkou a krátce se prohřeje, aby čočka nebyla studená. Na talíři se čočka přelije opečenou cibulkou.
Jako příloha stačí žitný chléb a kyselá okurka. K černé čočce na kyselo můžeme přidat i uzené tofu nebo veganský párek. Skvěle se hodí také k zeleninovému salátu s lehkým octovým dresingem.

Kořeněná černá čočka s mrkví
Opravdu jednoduchý a rychlý recept, který zasytí k obědu i k večeři. Černá čočka s mrkví ukazuje, že v jednoduchosti je krása. Ideální rychlá zdravá večeře.
Ingredience:
- 200 g černé čočky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky kari
- 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- sůl
Postup:
- Černá čočka beluga se uvaří podle návodu na obalu a odloží stranou.
- Na oleji se v pánvi orestuje nadrobno nakrájená cibule. Po chvíli se přidá očištěná a na plátky nastrouhaná mrkev, která se restuje dalších přibližně 5 minut.
- Koření se zasype a restuje se ještě asi minutu, aby se uvolnila vůně a aroma.
- Do směsi se vmíchá uvařená černá čočka, vše se osolí a prohřeje. Poté se podává.
Tento jednoduchý a rychlý recept je ideální, když chceš připravit chutné, zdravé a lehce stravitelné jídlo během pár minut. Černá čočka beluga je plná živin a ve spojení s restovanou cibulí a mrkví získá jemnou, příjemnou chuť. Jídlo je hotové do 25 minut.

Proč jíst černou čočku beluga?
Černá čočka beluga obsahuje obrovské množství bílkovin a naopak minimální množství tuku. Zároveň černá čočka obsahuje vysoké množství vlákniny. Ve 100 g černé čočky je polovina denní dávky potřebné vlákniny. Černá čočka je také zdrojem vitamínu B, hořčíku a železa.
Beluga je přirozeně bezlepková potravina. Černá čočka je ideální pro lidi dbající na svou linii. Jak zhubnout stehna a břicho? Jak zhubnout rychle a efektivně? Konzumací dietních receptů z černé čočky a zeleniny
Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny vstřebávají pozvolna, nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie. Černá čočka beluga je tak surovina vhodná také pro diabetiky.
Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.
Černá čočka se perfektně hodí do zdravého jídelníčku pro muže a ženy i děti, a také do fitness jídelníčku pro sportovce. Veganské recepty z černé čočky patří mezi nejlepší zdravé recepty.