
Jednoduchý a zdravý salát z celeru a mrkve je skvělou volbou jako příloha, hlavní chod nebo jako svačina. Jeho jednoduchost a příjemná chuť z něj činí oblíbenou volbu pro vegetariány, vegany i všechny ostatní strávníky. Jak připravit celerovo mrkvový salát?
Recept na salát z celeru a mrkve je rychlý a snadno se připravuje, takže ho lze mít na stole během několika minut. V tomto článku najdete plno variant na salát z celeru a mrkve, ze kterých si zaručeně vyberete tu pravou.
Salát můžete podávat s domácím pečivem, zálivku lze obohatit domácí hořčicí nebo tahini pastou. Pokud chystáte vícechodový oběd nebo večeři, můžete po salátu podávat třeba skvělé kapustové karbanátky. Salát z čerstvé zeleniny je skvělou volbou, pokud se stravujete podle makrobiotické diety.
Pokud máte radši mrkev nasladko, vyzkoušejte mrkvovou bábovku.
Shrnutí obsahu
Celerovo mrkvový salát je osvěžující a zdravá klasika, která je ideální pro lehký oběd nebo večeři. Je plný vitamínů a minerálů a zároveň nízkokalorický.
Přidat lze i další druhy zeleniny, jako je červená řepa, jablka, cuketa, brokolice nebo kapusta.
Pro zpestření textury a chuti se mohou přidat ořechy (vlašské, mandle, kešu) nebo semínka (slunečnicová, dýňová, chia).
Pro sytější variantu je možné přidat drobně nastrouhaný sýr, jako je parmazán, feta nebo mozzarella.
Místo klasické zálivky z olivového oleje a citronové šťávy lze zkusit dresinky s jogurtem, majonézou, medem, hořčicí nebo balsamikovým octem.
Celerovo mrkvový salát lze oživit čerstvými bylinkami (petrželka, koriandr, bazalka, máta) nebo kořením (kmín, koriandr, kurkuma, kari).
Recept na celerovo mrkvový salát
Celerovo mrkvový salát je doslova vitamínovou bombou, na které si ale zároveň tak zaručeně pochutnáte. Při jeho přípravě můžete koření přizpůsobit svým fantaziím a chuti.
Ingredience na celerovo mrkvový salát
- 4 mrkve
- 2 stonky celeru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 10 půlek vlašských ořechů
- Čerstvá máta
Postup na celerovo mrkvový salát
Zálivka se připraví smícháním octa a medu. Poté se přilije olivový olej a vše se dobře promíchá. Mrkev se oloupe a nakrájí na tenké proužky. Celer se očistí a nakrájí nadrobno. Zelenina se zalije zálivkou. Salát se posype nasekanými vlašskými ořechy a lístky čerstvé máty.
Je na celerovo mrkvový salát už příliš zima? Zahřát se lze mrkvovou polévkou nebo dušenou mrkví s hráškem.

Recept na salát z celeru a mrkve
Zájemci si mohou připravit dokonale křupavý, svěží, lahodný salát z celeru a mrkve, doplnění o ředkvičky a vynikající směs koření.
Milovníci salátu mohou vyzkoušet také salát z červené řepy, zeleninový salát nebo salát z rukoly.
Ingredience na salát z celeru a mrkve
- 2 šálky nakrájeného celeru (asi 4 stonky – rozkrojí se podélně napůl a pak napříč)
- 2 šálky oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
- 1 a 1/2 šálku nakrájených ředkviček (asi 1 svazek)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky sušeného kopru
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
Postup na salát z celeru a mrkve
Veškerá zelenina se vloží do velké mísy a promíchá se. V malé misce se vyšlehá olej, citronová kůra, šťáva, kopr a sůl. Tato směs se nalije na zeleninu a vše se promíchá. Salát se nechá alespoň 10 minut odstát, aby se chutě propojily.
Recept na celerový salát s ananasem
Tento vynikající celerový salát je obohacen o sladký ananas a zalévá se báječným dresinkem z jogurtu a majonézy.
Ingredience na celerový salát s ananasem
- 4 čerstvé stonky celeru
- 1 plechovka kousků ananasu
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- Hrst vlašských ořechů
Ingredience na dresink
- 100 ml jogurtu
- 2 lžičky majonézy
Postup na celerový salát s ananasem
Celerové tyčinky se omyjí, odříznou se konce, nakrájí se na kousky a vloží se do mísy. Přidá se na kostičky nakrájený ananas, nastrouhaný sýr a lehce rozdrcené vlašské ořechy. Majonéza se smíchá s jogurtem a směs se důkladně promíchá.

Recept na nejlepší mrkvový salát
Tento klasický recept na mrkvový salát z pouhých čtyř ingrediencí je vyzkoušený. Salát se hodí na venkovní setkání a patří mezi nejjednodušší recepty.
Ingredience na nejlepší mrkvový salát
- 3 až 4 šálky čerstvě nastrouhané mrkve (ze 4 až 6 středně velkých mrkví)
- 1/2 až 1 šálek rozinek (obyčejných, zlatých nebo směsi)
- 1 velké jablko zbavené jadřinců a nakrájené na kousky
- 1/4 až 1/3 šálku majonézy
Postup na nejlepší mrkvový salát
Mrkev, rozinky, jablko a majonéza se opatrně ve střední míse smíchají. Salát se přikryje a uloží do chladničky, dokud nebude připraven k podávání.
Recept na celerový salát s jablky
Pokud člověk ještě neměl celerový salát s jablky, určitě by tuto vynikající kombinaci chutí měl vyzkoušet.
Ingredience na celerový salát s jablky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 2 šálky jablka, nakrájeného na kousky
- 2 šálky nakrájeného celeru
- 1/2 šálku petrželky
- 1/3 šálku červené cibule, nakrájené na kousky
Postup na celerový salát s jablky
Olej, citronová šťáva, sůl a pepř se smíchají. Do mísy se přidají jablka, celer, petrželka a cibule a vše se důkladně promíchá. Přidá se směs oleje, citronové šťávy, soli a pepře vše se promíchá.
Recept na vrstvený salát s celerem
Tento jednoduchý vrstvený salát s celerem je zdravý, křupavý a barevný a hodí se na každou párty.
Ingredience na vrstvený salát s celerem
- 1 hlávkový salát nakrájený na kousky
- 1/2 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 2–3 celerová žebra nakrájená na plátky (asi 1 šálek)
- 340 g mraženého hrášku, rozmrazeného
- 1 šálek majonézy
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 šálek strouhaného sýra čedar
- 125 g osmažené a rozdrobené slaniny
Postup na vrstvený salát s celerem
Salát se rovnoměrně rozprostře na dno skleněné mísy. Na něj se navrství červená cibule, celer a hrášek. Celer se potře majonézou a posype cukrem. Na vrch se nasype sýr čedar a slanina. Salát se přikryje a nechá vychladnout.
Recept na nejlepší celerový salát
Tento recept na celerový salát překvapí. Křupavý celer, opečené mandle, datle a parmazán se dohromady smíchají a vytváří neodolatelně svěží salát.
Ingredience na nejlepší celerový salát
- 8 dlouhých řapíků celeru, nakrájených na kousky
- ½ šálku syrových mandlí
- 4 datle Medjool, zbavené pecky a nahrubo nasekané
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (asi z 1 a ½ citronu)
- ¼ lžičky červených pepřových vloček
- Mořská sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 60 g sýru Parmigiano-Reggiano, nastrouhaného
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
Postup na nejlepší celerový salát
Celer se vloží do mísy s ledovou vodou a namáčí se po dobu 20 minut, aby byl křupavější. Poté se voda slije, celer se osuší utěrkou a nasype se do středně velké mísy.
Mandle se opečou na střední pánvi na mírném ohni za častého míchání, dokud nejsou voňavé a opečené, asi 5 až 7 minut. Poté se přenesou na prkénko a nasekají kuchařským nožem.
Do mísy s okapaným celerem se přidají celerové listy, nasekané mandle, datle, citronová šťáva a vločky červené papriky. Salát se hojně osolí, opepří a promíchá. Následně se přidá sýr a olivový olej a vše se jemně promíchá.
Salát se ochutná a podle potřeby se přidává další sůl, pepř a/nebo vločky červené papriky, dokud se nedosáhne neodolatelné rovnováhy mezi slaným, pikantním, trpkým a sladkým.
Salát se podává při pokojové teplotě nebo vychlazený. Tento salát se uchovává přikrytý a vychlazený až 3 dny (před podáváním se znovu promíchá a přebytečná tekutina se slijí).

Recept na celerový salát s jablky
Tento jednoduchý recept na celerový salát už nemůže být lepší! S jablky, parmazánem a pikantní zálivkou je tato zelenina pozvednuta na novou úroveň.
Ingredience na celerový salát s jablky
- 8 celerových žeber a ½ šálku celerových listů
- 1 červené jablko
- 1 lžíce bílého vinného octa
- ½ lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu nebo cukru
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
Postup na celerový salát s jablky
Celerová žebra se nakrájí na tenké plátky. Celerové listy se odměří. Červené jablko se nakrájí na tenké plátky. V jiné míse se našlehá bílý vinný ocet, dijonská hořčice, javorový sirup nebo cukr a košer sůl. Postupně se po lžících přilévá olivový olej.
V další míse jsou celer, celerové listy, jablko, dresink a hoblinky parmazánu smíchány. Salát je podáván ihned nebo je uchován v chladničce až do podávání.
Nejlépe chutná v den přípravy, ale zbytky mohou být několik dní uchovávány v chladničce (v případě potřeby lze osvěžit trochou octa nebo soli).
Recept na salát z čerstvého celeru
Tento jednoduchý recept na celerový salát je hotový za méně než deset minut. Stačí, když se do velké mísy vloží nakrájený celer spolu s jablky, ořechy a čerstvými bylinkami, a připraví se jednoduchý salát.
Ingredience na salát z čerstvého celeru
- 1 středně velká šalotka (jemně nasekaná)
- ½ lžičky celerového semínka
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velký citron (odšťavněný)
- 10 středně velkých řapíkatých celerů (nakrájených na tenké plátky)
- 1 střední jablko (zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky)
- ¼ šálku opražených lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup na salát z čerstvého celeru
V míse se šalotka, celerová semínka a černý pepř prošlehají spolu s olivovým olejem a citronovou šťávou. Do mísy se přidá celer, jablko, lískové oříšky a petržel a vše se jemně promíchá, dokud se ingredience dobře nespojí s olivovým olejem a citronovou šťávou. Salát se podává ihned.