
Guláš je skvělým tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě u řady strávníků. Když se řekne „guláš“, naprostá většina lidí si samozřejmě vybaví klasický guláš z masa. Pravdou je, že guláš si nemusí odpírat ani vegani. Jaké jsou nejlepší veganské recepty na guláš ze sójového masa, na kterém si pochutnají nejen vegetariáni a vegani?
Veganský guláš se prakticky ve všem podobá tradičnímu masovému guláši nebo maďarskému paprikáši, pouze obsahuje sojové maso, a ingredience živočišného původu jsou v něm nahrazené rostlinnými alternativami.
Se zeleninou, případně luštěninami či třeba domácím pečivem si u veganského guláše nebo vegetariánského guláše ze sojového masa můžete vyhrát dle libosti, stejně jako s kořením. Do veganského guláše můžete přidat také houby shiitake.
TIP: Pokud se chystáte vařit dvouchodovou vegetariánskou nebo veganskou večeři, můžete před gulášem podávat třeba celerovou polévku nebo mrkvový krém, k pití pak doporučujeme limonádu z domácího bezového sirupu.
Shrnutí obsahu
Guláš ze sójového masa je syté a chutné jídlo, které je bohaté na bílkoviny a vlákninu.
Sójové maso má podobnou strukturu jako hovězí maso a po naložení a dušení v omáčce získá lahodnou chuť.
Potřebné ingredience – sójové maso, cibule, česnek, zeleninový vývar, plechovka rajčat, mrkev, celer a paprika.
Guláš ze sójového masa se podává s bramborovou kaší, knedlíky nebo rýží.
Veganský či vegetariánský guláš
Pokud člověk zrovna neholduje sojovému masu, nemusí zoufat – v tomto směru existuje řada chutných, zdravých alternativ. Místo tradičního sojového masa můžete použít například tofu, tempeh nebo třeba seitan. V případě, že mu nevyhovuje zdravá varianta, může zkusit klasický segedínský guláš, hovězí guláš v papiňáku nebo fazolový guláš.
Populární alternativu ke klasickému sojovému masu představuje také takzvané robi maso, tedy směs obilných a dalších rostlinných bílkovin, červené řepy a pšeničných klíčků.
S těmi správnými znalostmi a trochou šikovnosti je možné vegetariánský guláš hravě proměnit v chutný a zároveň dokonale zdravý pokrm, který bude plný prospěšných látek.
Jak dochutit guláš ze sójového masa
Jak dochutit guláš? Kromě soli a pepře se při přípravě guláše ve velkém používá paprika – někdo dává přednost sladké, někdo zase pálivé. Pro pikantnější guláš lze přidat do omáčky chilli papričku.
V guláši najde své uplatnění také kmín, někteří připravují guláš s česnekem, bobkovým listem, novým kořením nebo třeba majoránkou. Do guláše se může přidat dále třeba uzená mletá paprika.

Recept na sojový guláš
Sojový guláš je chutnou, zdravou a etickou variantou tradičního masového guláše. Tento veganský maďarský guláš je aromatický, vydatný, velmi chutný a ideální jako večeře na všední den, zejména na podzim a v zimě.
Recept je vegetariánský (bez masa), bez oleje, bez lepku a snadno se připravuje. Tento rostlinný guláš se podává na bramborové kaši, s chlebem nebo těstovinami dle výběru.
Ingredience na sójový guláš
- 3 střední (465 g) brambory
- 1 střední (140 g) paprika
- 1 malá/střední (100 g) mrkev
- 2 střední (200 g) cibule
- 2 malé (120 g) zelené papriky
- 3 střední (340 g) rajčata
- 5 stroužků česneku (mletého)
- 4 lžíce papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 a 1/2 lžičky soli (nebo méně/více podle chuti)
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1 špetka kajenského pepře
- Černý pepř podle chuti
- 2 lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 2 šálky (480 g) rajčatové omáčky
- 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
- 130 g kousků texturovaných rostlinných bílkovin
- 1 a 1/4 šálku (300 ml) vody
- 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku (v případě potřeby bezlepkové)
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- 1/3 šálku (80 ml) kokosového mléka v konzervě
- Čerstvé bylinky na ozdobu
- K podávání: bramborová kaše, těstoviny nebo chléb
Postup přípravy
- Rostlinná bílkovina se namočí do misky s 1 a 1/4 šálku vody asi na 10 minut. Poté se voda slije a bílkovina se vymačká.
- Mezitím se nakrájí zelenina a brambory a pánev se rozehřeje na středním plameni.
- Přidá se 1 lžíce vody (nebo oleje) a asi 3–4 minuty se na ní osmaží cibule s paprikou.
- Přidá se mrkev, česnek, brambory, rajčata, veškeré koření, bobkové listy, rajčatová omáčka a voda (nebo zeleninový vývar) a polévka se přivede k varu.
- Vaří se asi 15 minut a poté se přidá texturovaná rostlinná bílkovina, sójová omáčka a balzamikový ocet.
- Vaří se dalších 20 minut nebo dokud brambory a zelenina nezměknou.
- Nakonec se přidá kokosové mléko (nebo oblíbená rostlinná smetana, např. ovesná) a vše se promíchá.
- Guláš se ochutná a dochutí podle potřeby – může se přidat více soli, pepře nebo kajenského pepře. Podává se s chlebem, těstovinami nebo na bramborové kaši.
Díky své plné chuti a krémové konzistenci potěší vegany i všechny ostatní, kteří hledají zdravé a chutné jídlo. Navíc se snadno připravuje a zbytky chutnají druhý den možná ještě lépe.

Recept na guláš ze sójového masa
Tento vynikající veganský maďarský guláš spolehlivě zasytí, zahřeje, a zaručeně bude chutnat i těm, kteří holdují spíše masu. Jeho příprava je navíc opravdu velice snadná, a nezabere vám příliš mnoho času.
Tento rostlinný guláš můžete podávat k obědu či večeři například s bramborovou kaší, chlebem nebo třeba s těstovinami.
Ingredience na guláš ze sójového masa
- 120 g sójových kousků
- 400 g brambor
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 1 vrchovatá lžíce paprikového pyré, pálivé
- 1 vrchovatá lžička mleté uzené papriky
- 1/3 lžičky kmínu
- 1 bobkový list
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 ml vody
- olivový olej
- sůl + pepř
Postup přípravy
- Cibule se oloupe a nahrubo nakrájí. V hrnci se smaží na středním plameni s trochou olivového oleje 2–3 minuty.
- Mezitím se oloupe a nadrobno nakrájí česnek. Společně se sójovými kostkami se přidá do hrnce a vše se smaží další 1–2 minuty. Přidá se rajčatový a paprikový protlak, krátce se orestuje a poté se přilije zeleninový vývar.
- Brambory se oloupou a nakrájejí na kostičky. Paprika se nakrájí nahrubo. Obojí se spolu s bobkovým listem přidá do guláše. Dochutí se mletou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Vše se krátce přivede k varu a vaří se pod zavřenou pokličkou asi 30 minut při nízké teplotě, dokud brambory nezměknou.
- Nakonec se před podáváním opět osolí a opepří.
Guláš ze sójového masa je chutné a zdravé jídlo, které je ideální pro vegetariány i masožravce. Je to jídlo snadné na přípravu a zasytí celou rodinu.

Recept na fazolový vegetariánský guláš
Kdo chce, může si zkusit doma připravit tento vynikající veganský guláš, který si po chuťové stránce v ničem nezadá s tím tradičním, masovým. Tento veganský maďarský guláš využívá lahodné tradiční chutě a zároveň je rychlejší a zdravější verzí než běžný guláš. Je připravený za méně než 1 hodinu a je plný vitamínů a minerálů.
Ingredience na fazolový guláš
- Rostlinný olej
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 1 maďarská paprika zbavená slupky a nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku mletého
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 3 a ½ lžíce maďarské papriky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 400 g konzervovaných fazolí Borlotti, scezených a opláchnutých
- 1 svazek plochých petrželových listů a stonků nakrájených nadrobno
- Mořská sůl a pepř
- 1/2 lžičky kmínu nepovinně
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci se na středním plameni opéká cibule 6–8 minut. Teplota se sníží na střední, přidá se maďarská paprika a česnek a poté se vše 2 minuty restuje.
- Oheň se vypne, přidá se další maďarská paprika a kmín, vše se důkladně promíchá a nechá se 30 sekund opékat na zbytkovém teple. Přidá se zeleninový vývar, pánev se opět zahřeje a ze dna se seškrábnou všechny kousky.
- Přidají se brambory, mrkev, fazolky borlotti, stonky petržele, sůl a pepř a vše se přivede k varu. Teplota se sníží a polévka se mírně vaří 30 minut, dokud se brambory neuvaří.
- Nakonec se promíchá ⅔ petrželky a polévka se podává posypaná zbylou petrželkou.
Tento sytý a voňavý guláš je ideálním pokrmem pro chladnější dny. Díky kombinaci brambor, luštěnin a aromatického koření zasytí i bez masa a potěší všechny, kdo si chtějí pochutnat na zdravém jídle.