Guláš ze sójového masa – veganský recept

Veganské recepty
Vegansky gulas recept

Guláš je skvělým tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě u řady strávníků. Když se řekne „guláš“, naprostá většina lidí si samozřejmě vybaví klasický guláš z masa. Pravdou je, že guláš si nemusí odpírat ani vegani. Jaké jsou nejlepší veganské recepty na guláš ze sójového masa, na kterém si pochutnají nejen vegetariáni a vegani?

Veganský guláš se prakticky ve všem podobá tradičnímu masovému guláši nebo maďarskému paprikáši, pouze obsahuje sojové maso, a ingredience živočišného původu jsou v něm nahrazené rostlinnými alternativami.

Se zeleninou, případně luštěninami či třeba domácím pečivem si u veganského guláše nebo vegetariánského guláše ze sojového masa můžete vyhrát dle libosti, stejně jako s kořením. Do veganského guláše můžete přidat také houby shiitake.

TIP: Pokud se chystáte vařit dvouchodovou vegetariánskou nebo veganskou večeři, můžete před gulášem podávat třeba celerovou polévku nebo mrkvový krém, k pití pak doporučujeme limonádu z domácího bezového sirupu.

Shrnutí obsahu

Guláš ze sójového masa je syté a chutné jídlo, které je bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Sójové maso má podobnou strukturu jako hovězí maso a po naložení a dušení v omáčce získá lahodnou chuť.

Potřebné ingredience – sójové maso, cibule, česnek, zeleninový vývar, plechovka rajčat, mrkev, celer a paprika.

Guláš ze sójového masa se podává s bramborovou kaší, knedlíky nebo rýží.

Veganský či vegetariánský guláš

Pokud člověk zrovna neholduje sojovému masu, nemusí zoufat – v tomto směru existuje řada chutných, zdravých alternativ. Místo tradičního sojového masa můžete použít například tofu, tempeh nebo třeba seitan. V případě, že mu nevyhovuje zdravá varianta, může zkusit klasický segedínský guláš, hovězí guláš v papiňáku nebo fazolový guláš.

Populární alternativu ke klasickému sojovému masu představuje také takzvané robi maso, tedy směs obilných a dalších rostlinných bílkovin, červené řepy a pšeničných klíčků.

S těmi správnými znalostmi a trochou šikovnosti je možné vegetariánský guláš hravě proměnit v chutný a zároveň dokonale zdravý pokrm, který bude plný prospěšných látek.

Jak dochutit guláš ze sójového masa

Jak dochutit guláš? Kromě soli a pepře se při přípravě guláše ve velkém používá paprika – někdo dává přednost sladké, někdo zase pálivé. Pro pikantnější guláš lze přidat do omáčky chilli papričku.

V guláši najde své uplatnění také kmín, někteří připravují guláš s česnekem, bobkovým listem, novým kořením nebo třeba majoránkou. Do guláše se může přidat dále třeba uzená mletá paprika.

Vegan gulas recept
Vegan guláš ze sójového masa se neobejde bez tradiční papriky.

Recept na sojový guláš

Sojový guláš je chutnou, zdravou a etickou variantou tradičního masového guláše. Tento veganský maďarský guláš je aromatický, vydatný, velmi chutný a ideální jako večeře na všední den, zejména na podzim a v zimě.

Recept je vegetariánský (bez masa), bez oleje, bez lepku a snadno se připravuje. Tento rostlinný guláš se podává na bramborové kaši, s chlebem nebo těstovinami dle výběru.

Ingredience na sójový guláš

  • 3 střední (465 g) brambory
  • 1 střední (140 g) paprika
  • 1 malá/střední (100 g) mrkev
  • 2 střední (200 g) cibule
  • 2 malé (120 g) zelené papriky
  • 3 střední (340 g) rajčata
  • 5 stroužků česneku (mletého)
  • 4 lžíce papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky soli (nebo méně/více podle chuti)
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/4 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka kajenského pepře
  • Černý pepř podle chuti
  • 2 lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 šálky (480 g) rajčatové omáčky
  • 2 šálky (480 ml) zeleninového vývaru
  • 130 g kousků texturovaných rostlinných bílkovin
  • 1 a 1/4 šálku (300 ml) vody
  • 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku (v případě potřeby bezlepkové)
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1/3 šálku (80 ml) kokosového mléka v konzervě
  • Čerstvé bylinky na ozdobu
  • K podávání: bramborová kaše, těstoviny nebo chléb

Postup přípravy

  1. Rostlinná bílkovina se namočí do misky s 1 a 1/4 šálku vody asi na 10 minut. Poté se voda slije a bílkovina se vymačká.
  2. Mezitím se nakrájí zelenina a brambory a pánev se rozehřeje na středním plameni.
  3. Přidá se 1 lžíce vody (nebo oleje) a asi 3–4 minuty se na ní osmaží cibule s paprikou.
  4. Přidá se mrkev, česnek, brambory, rajčata, veškeré koření, bobkové listy, rajčatová omáčka a voda (nebo zeleninový vývar) a polévka se přivede k varu.
  5. Vaří se asi 15 minut a poté se přidá texturovaná rostlinná bílkovina, sójová omáčka a balzamikový ocet.
  6. Vaří se dalších 20 minut nebo dokud brambory a zelenina nezměknou.
  7. Nakonec se přidá kokosové mléko (nebo oblíbená rostlinná smetana, např. ovesná) a vše se promíchá.
  8. Guláš se ochutná a dochutí podle potřeby – může se přidat více soli, pepře nebo kajenského pepře. Podává se s chlebem, těstovinami nebo na bramborové kaši.

Díky své plné chuti a krémové konzistenci potěší vegany i všechny ostatní, kteří hledají zdravé a chutné jídlo. Navíc se snadno připravuje a zbytky chutnají druhý den možná ještě lépe.

Vegan gulas recept
Do veganského nebo vegetariánského guláše lze přidat i luštěniny.

Recept na guláš ze sójového masa

Tento vynikající veganský maďarský guláš spolehlivě zasytí, zahřeje, a zaručeně bude chutnat i těm, kteří holdují spíše masu. Jeho příprava je navíc opravdu velice snadná, a nezabere vám příliš mnoho času.

Tento rostlinný guláš můžete podávat k obědu či večeři například s bramborovou kaší, chlebem nebo třeba s těstovinami.

Ingredience na guláš ze sójového masa

  • 120 g sójových kousků
  • 400 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vrchovatá lžíce paprikového pyré, pálivé
  • 1 vrchovatá lžička mleté uzené papriky
  • 1/3 lžičky kmínu
  • 1 bobkový list
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml vody
  • olivový olej
  • sůl + pepř

Postup přípravy

  1. Cibule se oloupe a nahrubo nakrájí. V hrnci se smaží na středním plameni s trochou olivového oleje 2–3 minuty.
  2. Mezitím se oloupe a nadrobno nakrájí česnek. Společně se sójovými kostkami se přidá do hrnce a vše se smaží další 1–2 minuty. Přidá se rajčatový a paprikový protlak, krátce se orestuje a poté se přilije zeleninový vývar.
  3. Brambory se oloupou a nakrájejí na kostičky. Paprika se nakrájí nahrubo. Obojí se spolu s bobkovým listem přidá do guláše. Dochutí se mletou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Vše se krátce přivede k varu a vaří se pod zavřenou pokličkou asi 30 minut při nízké teplotě, dokud brambory nezměknou.
  4. Nakonec se před podáváním opět osolí a opepří.

Guláš ze sójového masa je chutné a zdravé jídlo, které je ideální pro vegetariány i masožravce. Je to jídlo snadné na přípravu a zasytí celou rodinu.

Vegan gulas recept
Guláš ze sójového masa můžete podávat s opečeným chlebem.

Recept na fazolový vegetariánský guláš

Kdo chce, může si zkusit doma připravit tento vynikající veganský guláš, který si po chuťové stránce v ničem nezadá s tím tradičním, masovým. Tento veganský maďarský guláš využívá lahodné tradiční chutě a zároveň je rychlejší a zdravější verzí než běžný guláš. Je připravený za méně než 1 hodinu a je plný vitamínů a minerálů.

Ingredience na fazolový guláš

  • Rostlinný olej
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 1 maďarská paprika zbavená slupky a nakrájená na kousky
  • 3 stroužky česneku mletého
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 3 a ½ lžíce maďarské papriky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 4 brambory
  • 400 g konzervovaných fazolí Borlotti, scezených a opláchnutých
  • 1 svazek plochých petrželových listů a stonků nakrájených nadrobno
  • Mořská sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kmínu nepovinně

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci se na středním plameni opéká cibule 6–8 minut. Teplota se sníží na střední, přidá se maďarská paprika a česnek a poté se vše 2 minuty restuje.
  2. Oheň se vypne, přidá se další maďarská paprika a kmín, vše se důkladně promíchá a nechá se 30 sekund opékat na zbytkovém teple. Přidá se zeleninový vývar, pánev se opět zahřeje a ze dna se seškrábnou všechny kousky.
  3. Přidají se brambory, mrkev, fazolky borlotti, stonky petržele, sůl a pepř a vše se přivede k varu. Teplota se sníží a polévka se mírně vaří 30 minut, dokud se brambory neuvaří.
  4. Nakonec se promíchá ⅔ petrželky a polévka se podává posypaná zbylou petrželkou.

Tento sytý a voňavý guláš je ideálním pokrmem pro chladnější dny. Díky kombinaci brambor, luštěnin a aromatického koření zasytí i bez masa a potěší všechny, kdo si chtějí pochutnat na zdravém jídle. 

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang