
Cizrna je po hrachu a fazolích celosvětově třetí nejpoužívanější luštěninou a z kulinářského hlediska jsou pokrmy z cizrny takřka nepostradatelné. A to zejména pro vegetariány a vegany. Vyrábí se z ní nejlepší cizrnová pomazánka hummus či delikátní cizrnový falafel. Co je cizrna, jak se vaří cizrna a jaké veganům přináší dobrodiní?
Cizrna beraní je bylinou pěstovanou ve Středomoří, Asii a především v severní Africe a Arábii, kde je základní součástí mnoha tradičních kuchyní. Na česká pole si recepty z cizrny svou cestu teprve hledají, ovšem coby luštěnina se v českých kuchyních zabydlela už dávno a je jednou z hlavních složek potravy, co jedí vegani. Recept s cizrnou totiž tělu dodá řadu nezbytných látek. Jak na cizrnu a cizrnový falafel?
Shrnutí článku
Cizrna je výživná luštěnina původem ze Středomoří a severní Afriky, oblíbená hlavně v arabské kuchyni.
Před vařením je potřeba cizrnu namočit alespoň 8–12 hodin, aby změkla a vařila se rychleji.
Z cizrny lze připravit mnoho pokrmů, například falafel, hummus, saláty, polévky i karbanátky.
Sterilizovaná cizrna v plechovce výrazně zkracuje dobu přípravy pokrmů a je praktická pro rychlé recepty.
Kombinace cizrny s různými ingrediencemi a kořením nabízí široké možnosti chutí a využití v zdravé veganské kuchyni.
Cizrna – recepty na 1 000 způsobů
Říká se jí také římský hrách, čemuž mohou napovídat kulovitá semena, která jsou křupavá a chutná jako oříšky. Pražená cizrna či pečená cizrna je méně tučnou variantou oříšků k televizi a poslouží také jako zdraví prospěšná svačinka. Pokrmy z cizrny a zdraví jdou ruku v ruce.
Z cizrnové mouky se dají připravit lahodné veganské zdravé snídaně a zdravé večeře, které si lehounce lehnou v žaludku a prospějí zdraví. Cizrna se užije také při zahradním letním veganském grilování coby cizrnová zálivka, cizrnové karbanátky nebo pomazánka. Cizrnová pomazánka z plechovky je navíc jednoduchá rychlovka, hotová je za pár minut.
Cizrna se dá gastronomicky zpracovat doslova 1 000 a jedním způsobem, neboť její potenciál nezná mezí. Výtečná je jako cizrnová polévka, kde se dají zužitkovat celá zrnka na skus, nebo lze cizrnu rozmixovat na cizrnovou kaši a výslednou pastou polévku či omáčku zahustit. Pomazánka z cizrny s pečivem je vhodnou svačinkou mezi hlavními chody.

Nejoblíbenější recepty z cizrny – cizrnový falafel a hummus
Vařená cizrna je základní stavební jednotkou pokrmu zvaného cizrnový falafel, což jsou smažené kuličky nebo mini karbanátky, jejich původ si připisují Egypťané, kteří falafel nazývají po svém „taameya“. Každodenní egyptská snídaně se bez cizrnového falafelu neobejde.
Z cizrny se vyrábí také vyhlášený hummus, bez něhož si dnes už většina veganů nedokáže svou vegan stravu představit. Hummus z cizrny je oblíbenou pochoutkou jak namazaný na krajíc chleba, tak jako dip k zelenině, nebo přílohou k salátům či hlavním jídlům. Cizrna jako příloha je k nezaplacení.
TIP: Hummus není jen o cizrně. Dýňový hummus nebo hummus s červenou řepou jsou stejně lahodné, jako hummus – orientální pokrmy z beranního hrachu.

Jak se vaří cizrna?
Jak dlouho se vaří cizrna? Vaření cizrny má svá specifika. Před samotnou přípravou pokrmů z cizrny je důležité, ba přímo nezbytné zrníčka namočit. A to alespoň na 8 až 12 hodin, ideálně přes noc. Cizrna tak pěkně změkne a bude při výrobě pokrmů vláčnější.
Namáčením ve slané vodě cizrna změkne o drobet rychleji. Vařená cizrna je obvykle hotová za hodinu, bez namočení by to však trvalo mnohem déle.
Vaření cizrny je jistě skvělá věc pro ty, kteří si užívají přípravu pokrmů z cizrny od A do Z. Cizrna v plechovce totiž neuspokojí každého kuchaře.
Recepty ze sterilované cizrny
Použitím sterilované cizrny se recepty výrazně urychlí. Cizrna v plechovce nebo cizrna v skle je totiž připravená ke konzumaci. Stačí jen vybrat oblíbený recept s cizrnou a místo vařené cizrny použít v receptu sterilovanou cizrnu.
Recept na rychlou a snadnou kořeněnou cizrnu
Tento jednoduchý postup umožňuje připravit chutnou a aromatickou směs s cizrnou a houbami, která je vhodná jako samostatné jídlo nebo příloha.
Ingredience:
- 2,5 šálku vařené cizrny (nebo 1 scezená a propláchnutá plechovka)
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1/2 střední bílé cibule nakrájené na kostičky
- 2 šálky bílých hub nakrájených na plátky
- 1 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky tymiánu
Postup:
- Na pánvi se rozehřeje olivový olej na středním plameni, případně se olej vynechá a místo něj použije trochu vody nebo zeleninového vývaru.
- Cibule, česnek a houby se přidají a vaří se 6 až 7 minut za stálého míchání, aby začaly hnědnout.
- Všechno koření se přidá a za častého míchání se vaří ještě několik minut.
- Cizrna se přidá a vaří se za stálého míchání po dobu 5 až 10 minut, dokud se neprohřeje a nezhnědne.
Výsledná směs je lahodná a univerzální, skvěle se hodí k rýži, těstovinám nebo jako náplň do sendvičů či wrapů. Příprava je rychlá a lze ji snadno přizpůsobit podle dostupných ingrediencí.
Recept na salát s cizrnou a avokádem
Tento salát podle receptu ze sterilizované cizrny a avokáda je skvělou volbou pro lehký, výživný a chutný pokrm, který je rychlý na přípravu. Kombinace krémového avokáda a křupavé cizrny tvoří dokonalý základ pro osvěžující salát.
Ingredience:
- 1 ½ šálku vařené cizrny (1 plechovka scezené a propláchnuté cizrny)
- 2 středně zralá avokáda
- ¼ šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 řapíkatý celer, jemně nasekaný
- 1 salátovou okurku, nakrájenou
- 2 polévkové lžíce jemně nasekaného nakládaného kopru
- 2 polévkové lžíce kaparů, mleté
- ¼ šálku nasekané pažitky
Postup:
- Cizrna se ve středně velké míse lehce rozmačká vidličkou. Kousky cizrny by měly zůstat, aby se nerozmačkala úplně na pyré.
- Avokádo se rozkrojí napůl, odstraní se pecka a lžící se vyjme dužina. Dužina se přendá do jiné středně velké mísy. Do mísy se přidá citronová šťáva, dijonská hořčice, sůl a pepř a směs se rozmačká, dokud nebude z větší části hladká. Poté se do mísy přidá rozmačkaná cizrna, celer, okurka, kapary a pažitka.
- Směs avokádového a cizrnového salátu se promíchá stěrkou, dokud se dobře nespojí. Ochutná se a v případě potřeby se dochutí.
- Avokádový cizrnový salát se podává s listovým salátem nebo mezi plátky čerstvého chleba s dalšími přílohami. Salát se uchovává v dobře uzavřené nádobě až 3 dny.
Salát je možné podávat samostatně nebo jako součást sendvičů či lehkých obědů. Díky jednoduché přípravě a možnosti skladování v lednici je ideální i pro přípravu dopředu.
Recept na cizrnový těstovinový salát s pestem
Tento recept na těstoviny s cizrnovým pestem je rychlý a zdravý způsob, jak si vychutnat chutné a výživné jídlo. Kombinace cizrny a čerstvého pesta dodá pokrmu výraznou chuť a příjemnou texturu.
Ingredience:
- 2 šálky bazalkových listů (nebo 1 šálek bazalky + 1 šálek rukoly nebo petrželky)
- 1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- 1/4 šálku vlašských ořechů
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 3-4 polévkové lžíce rostlinného mléka (podle chuti)
- černý pepř podle chuti
- penne nebo fusilli (běžné, bezlepkové nebo fazolové)
- 1 1/2 šálku vařené cizrny (1 plechovka, scezená a propláchnutá)
- 1 šálek nakrájené rukoly
Postup:
- Hrnec osolené vody se přivede k varu. Těstoviny se přidají a uvaří se podle návodu na obalu.
- Zatímco se těstoviny vaří, všechny ingredience na pesto se vloží do kuchyňského robotu. Několikrát se pulzuje a poté se zpracují do hladké a jednolité hmoty. Mísa se vyškrábne a ještě chvíli se zpracovává. V případě potřeby se přidá další lžíce oleje nebo teplé vody, aby se pesto zředilo.
- Když jsou těstoviny uvařené, přidají se do velké mísy spolu s cizrnou. Přidá se pesto a vše se dobře promíchá. Nakonec se přisype rukola, pokud se používá, a podává se.
Hotové těstoviny s cizrnovým pestem se skvěle hodí jako lehký oběd nebo večeře, kterou je možné snadno přizpůsobit podle svých chutí například přidáním rukoly.
Recept na pikantní zelnou cizrnovou polévka z konzervy
Tento jednoduchý recept na polévku kombinuje výživné suroviny a koření, které vytvoří lahodný a sytý pokrm vhodný pro chladnější dny. Polévka je bohatá na zeleninu, cizrnu i rýži, díky čemuž zasytí a zároveň potěší chuťové buňky.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje (lze nahradit několika lžícemi zeleninového vývaru)
- 1 bílá nebo žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 oloupané a nakrájené mrkve
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 3 stroužky česneku, mleté
- 6 šálků krouhaného zelí (asi 1/2 hlávky zelí)
- 1 šálek střednězrnné nebo dlouhozrnné hnědé rýže (lze nahradit krátkými těstovinami)
- 1 čajová lžička sladké papriky (lze nahradit uzenou)
- 1 čajová lžička mleté turecké papriky
- 1 čajová lžička soli (více podle potřeby)
- 8 šálků zeleninového vývaru
- 1-2 šálky vody
- 2 cizrny v plechovce, scezené a propláchnuté
- šťáva z 1 velkého citronu
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- špetka drcených červených pepřových vloček, podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)
Postup:
- Olej se rozehřeje ve velkém hrnci na středním plameni. Cibule, mrkev a celer se přidají a za občasného míchání se vaří 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne a nezprůhlední. Přidá se česnek a za stálého míchání se vaří 2 minuty.
- Do hrnce se vmíchají zelí, cizrna, rýže, paprika, kurkuma a sůl, poté se přilije vývar a 1 šálek vody. Na prudkém ohni se přivede k varu. Teplota se sníží, hrnec se přikryje a vaří se asi 45 minut, dokud rýže nezměkne.
- Nakonec se vmíchá citronová šťáva. Podle chuti se dochutí černým pepřem a/nebo drcenými vločkami červené papriky. Pokud je polévka příliš hustá, přidá se další šálek vody. Při podávání se může přidat čerstvá petrželka.
Výsledná polévka je chutná, zdravá a snadno připravená. Je ideální jako vydatný oběd či večeře, kterou si lze dopřát během celého roku.
Recept na cizrnu se špenátem na kari
Tento recept na cizrnu na kari je plný bohatých chutí exotických koření a jemného špenátu, který dodává pokrmu svěžest. Celozrnné obiloviny vytvoří ideální základ, který dokonale doplní hutnou omáčku a vyváží celkovou chuť.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky javorového sirupu nebo agáve (nepovinné, pomáhá zmírnit kyselost rajčat)
- 2 šálky vařené cizrny (nebo 1 plechovka, scezená a propláchnutá)
- 1 1/2 šálku ohněm opečených rajčat nakrájených na kostičky
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 3-4 vrchovaté šálky baby špenátu
- 4 šálky vařené quinoy, hnědé rýže nebo prosa, na podávání
- 1 šálek neslazeného nemléčného jogurtu (volitelně, k podávání)
Postup:
- Celozrnné obiloviny se přivedou s vodou k varu, poté se teplota sníží a nechají se vařit, zatímco se připravuje cizrna na kari.
- Ve středně velkém hrnci nebo na velké pánvi se na středním plameni rozehřeje olivový olej. Cibule a česnek se přidají a za častého míchání se vaří, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední, což trvá asi 5 minut. Přidá se kari, kmín, koriandr, kurkuma a sůl a vše se promíchá.
- Do hrnce se přidá javorový sirup, cizrna, rajčata a rajčatová pasta. Některé větší slupky rajčat se lžící rozbijí a vše se dobře promíchá. Přikryje se a vaří se 5 minut, nebo dokud rajčatová omáčka nezhoustne. Vmíchá se baby špenát, zakryje se a nechá se špenát zavadnout. Asi po dvou minutách se směs dobře promíchá.
- Cizrna na kari a špenát se servírují na celozrnných obilovinách. Podle potřeby se přidají čtyři lžíce rostlinného jogurtu.
Výsledné jídlo je výživné, snadné a rychlé na přípravu, ideální pro všední den i speciální příležitosti. Podává se s rostlinným jogurtem pro extra krémovost.
Recept na cizrnový guláš s rajčaty a kokosem
Cizrnový guláš je plný aromatických koření a lahodné kombinace kokosového mléka a balzamikového octa, které společně vytvářejí bohatou a harmonickou chuť. Je ideální pro ty, kdo hledají vydatný a zároveň rostlinný pokrm plný vůní a chutí.
Ingredience:
- 2 lžičky olivového nebo kokosového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na malé kostičky
- směs koření (viz níže)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 šálky vařené cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 šálek konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 šálek kokosového mléka light
- mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- ⅓ šálku nasekané ploché listové petrželky nebo koriandru (nebo jejich kombinace)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušených chilli vloček
- ¼ lžičky mleté skořice
Postup:
- V hluboké litinové pánvi nebo malém hrnci na polévku se na středním plameni rozehřeje olivový olej. Jakmile se olej lehce třpytí, cibule se přidá na pánev. Cibule se vaří a míchá, dokud nezprůsvitní a nezměkne, což trvá asi 5–6 minut. Dbá se na to, aby cibule při vaření tiše syčela, a v případě potřeby se teplota sníží.
- Směs koření se přidá do pánve a promíchá. Jakmile se koření rozvoní a spojí s cibulí (asi za 1 minutu), rajčatový protlak se přidá a hřbetem lžíce se vmíchá do koření a oleje. Česnek a cizrna se přidají a vše se 30 sekund promíchá.
- Do pánve se přidá balzamikový ocet a rajčata, vše se promíchá a hřbetem lžíce se seškrábnou hnědé kousky ze dna pánve. Kokosové mléko se přidá a guláš se osolí a opepří.
- Cizrnový guláš se sedmi kořeními se přivede k varu a poté se teplota sníží na mírný oheň. Guláš se dusí 10–15 minut, dokud se chutě nespojí. Dušená zelenina se ozdobí nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Guláš se podává horký s polentou, hnědou rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Guláš je skvělým samostatným jídlem nebo chutnou přílohou k rýži či polentě, kterou si lze přizpůsobit podle svého gusta. Podává se teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Recept na pečenou cizrnu s rajčaty
Tento jednoduchý recept přináší lahodnou a zdravou kombinaci pečené cizrny a rajčat, které se díky pečení stanou krásně aromatické a chuťově plné. Je to skvělý doplněk k lehkým pokrmům, jako jsou čerstvé těstoviny nebo dušená zelenina.
Ingredience:
- 2 šálky cherry rajčat; rozpůlené
- 2 hrnky cizrny, vařené nebo konzervované (sceděné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
Postup:
- Trouba si předehřeje na 180 stupňů a plech se vyloží pečícím papírem.
- Rajčata a cizrna se vloží do mísy, přidá se olivový olej, sůl a pepř. Vše se promíchá, dokud se rajčata i cizrna neobalí olejem a kořením.
- Směs se rovnoměrně rozprostře na připravený plech.
- Plech se vloží do trouby a peče se 1 hodinu, nebo dokud cizrna nezezlátne a nezíská křupavost, a rajčata nezměknou, nevytvoří puchýře a nezačnou se scvrkávat.
Pečená směs se skvěle hodí jako rychlá a chutná večeře nebo příloha, která potěší svou texturou i chutí. Je možné ji dochutit podle chuti dalším kořením či bylinkami a podávat teplou i studenou.
Recept na cizrnové karbanátky
Tento recept na cizrnové karbanátky představuje jednoduchý a chutný způsob, jak připravit zdravé veganské jídlo plné chutí. Díky použití koření a výživného droždí získají karbanátky příjemnou vůni a lahodnou texturu. Pečením v troubě se dosáhne křupavého povrchu bez nutnosti smažení.
Ingredience:
- 1 cizrna v plechovce, osušená
- ½ malé červené cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL rajčatového protlaku
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky koriandru v prášku
- 1 lžička kmínu
- 1 šálek strouhanky
- ¼ šálku nasekané petrželky
- olivový olej
Postup:
- Trouba si předehřeje na 180 °C.
- Konzervovaná cizrna se vloží do kuchyňského robotu spolu s nasekanou cibulí, rozdrceným česnekem, výživným droždím, sójovou omáčkou a rajčatovým protlakem a zpracuje se do hladka.
- Uzená paprika, mletý koriandr a kmín se přidají a opět se zpracují.
- Směs na cizrnové karbanátky se vyklopí do mísy, kde se přidá strouhanka a čerstvě nasekaná petrželka a vše se promíchá. Z těsta se rukama vytvoří kuličky přibližně o velikosti polévkové lžíce.
- Kuličky se rovnoměrně rozloží na plech vyložený pečícím papírem a plech se vloží do mrazáku na 15 minut, aby kuličky ztuhly.
- Po vyjmutí z mrazáku se kuličky lehce potřou olivovým olejem.
- Kuličky se pečou v troubě 20 minut, přičemž se po 10 minutách otočí.
Cizrnové karbanátky je možné podávat s oblíbenou přílohou, dipem nebo čerstvým salátem. Skvěle se hodí jako hlavní chod i jako součást většího menu. Uložené v lednici si karbanátky uchovají svou chuť i texturu několik dní, což je činí praktickým jídlem na více dní.
Recept na pomazánku ze sterilizované cizrny
Tento recept ze sterilizované cizrny je skvělým způsobem, jak využít grilovanou cibuli a cizrnu v chutném a zdravém jídle. Díky kombinaci sušených rajčat, česneku a bylinek získá plnou a výraznou chuť, která osloví nejen vegany a vegetariány.
Ingredience:
- 1/2 sladké cibule nakrájené na silné plátky
- extra panenský olivový olej
- kosher sůl a černý pepř
- 40 velkých sušených rajčat
- 6 stroužků česneku, rozmačkaných
- 2 velké šalotky nakrájené na silné plátky
- 8 listů bazalky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 šálek extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 šálky kvalitní cizrny v plechovce, odkapané
Postup:
- Plátky cibule se potřou trochou olivového oleje a ochutí košer solí a pepřem. Na rozpálené pánvi nebo na litinové pánvi se grilují, dokud cibule nezměkne a nezíská lehce zuhelnatělou barvu.
- V kuchyňském robotu se smíchá grilovaná cibule, sušená rajčata, česnek, šalotka, bazalka a kmín. Směs se rozmixuje na husté pyré. Za chodu motoru se pomalu přilévá olivový olej a poté citronová šťáva. Směs by měla být zcela hladká.
- Pyré se přendá do velké mísy a přidá se cizrna. Vše se přeloží a promíchá. Po částech se směs vrátí do kuchyňského robotu a zpracovává se, dokud nebude hladká a hustá. Podle chuti se dochutí pepřem a solí (pokud jsou sušená rajčata hodně slaná, soli se nemusí přidávat mnoho).
- Struktura je otázkou chuti. Pokud je směs velmi hustá, přidá se trochu více olivového oleje, aby byla krémovější. Dobře přikrytá pomazánka se uchovává v chladničce nejméně týden.
Pomazánka vydrží v lednici skvěle chutnat i několik dní, proto ji můžete připravit dopředu a mít vždy po ruce zdravou svačinu nebo rychlou večeři.
Recept na pečenou cizrnu v troubě
Pečená cizrna ze čtyř ingrediencí, která je skutečně křupavá. Jednoduchý postup, a křupavá a lahodná chuť, to je perfektní veganská cizrna jako příloha.
Ingredience:
- 1 cizrna v plechovce, scezená, velmi dobře okapaná a důkladně vysušená
- 1 lžíce avokádového nebo jiného neutrálního oleje (lze vynechat)
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička koření dle vlastního výběru
Postup:
- Trouba se předehřeje na 180 °C a připraví se plech na pečení (nebo více plechů podle potřeby).
- Cizrna se dobře osuší. Pokud se používá olej, cizrna se nejprve dobře propláchne vodou a důkladně osuší. Pokud olej nepoužívá, stačí cizrna dobře scedit a propláchnutí vodou se vynechá.
- Dobře okapaná cizrna se rozprostře na čistou savou utěrku, kde se rukama jemně sroluje a osuší. Část slupek by se měla začít odlupovat. Může se rozhodnout, zda se cizrna oloupe celá – což může přispět k větší křupavosti – nebo se jednoduše odstraní slupky, které se odloupnou. V obou případech bude cizrna křupavá. Loupáním se dosáhne o něco křupavější cizrny.
- Cizrna se přendá do mísy, zalije se olejem (nebo se tento krok vynechá) a osolí. Dobře se promíchá, aby se chuť spojila. V tuto chvíli se další koření nepřidává – mohlo by to přerušit proces křupání, proto se s přidáním počká až po upečení.
- Cizrna se peče celkem 40–50 minut nebo dokud nebude zlatohnědá a suchá na dotek. V polovině pečení se plech otočí a cizrna se protřepe, aby se propekla rovnoměrně. Loupaná cizrna se peče rychleji než neloupaná. Pokud se olej nevyužije, pečení také probíhá rychleji.
- Po vyjmutí z trouby se cizrna ještě teplá promíchá s kořením (dle potřeby). Poté se nechá 5–10 minut vychladnout – při chladnutí se křupavost dále rozvíjí.
- Pečená cizrna se podává samotná nebo se přidává do salátů. Nejlepší je konzumace první den, při pokojové teplotě vydrží 4–5 dní.
Pro skladování se zrnka vloží do nádoby nebo sklenice, která se nepřikrývá těsně – místo toho se víko nechá mírně pootevřené, aby mohla cizrna „dýchat“. Díky tomu zůstane déle křupavá. Případně se může dobře uzavřít a zmrazit až na 1 měsíc.
Recept na cizrnovou kaši
Zdravá příloha s použitím sušené cizrny v plechovce, protože sušená cizrna lépe absorbuje chutě. Cizrnová kaše je skvělá alternativa ke standardní bramborové kaši.
Ingredience:
- 500 g sušené cizrny
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 banánová šalotka, podélně rozčtvrcená
- 1 červená chilli paprička , zbavená slupky a podélně rozpůlená
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 250 ml bílého vína
- 1,3 l zeleninového vývaru
- extra panenský olivový olej k podávání
Postup:
- Ve velké míse se cizrna zalije studenou vodou a namočí se přes noc. Druhý den se slije a dobře propláchne.
- Cizrna se vyklopí do velké pánve se všemi ostatními přísadami kromě olivového oleje. Směs se přivede k varu a poté se nechá vařit 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut, dokud vařená cizrna nezměkne, avšak nebude kašovitá.
- Bobkové listy a větvičky rozmarýnu se odstraní. Cizrna se po částech rozmixuje v kuchyňském robotu spolu s tekutinou z vaření a šalotkou dohladka.
- V případě potřeby se kaše znovu ohřeje a podává se ve stylu sdílení s velkou kapkou olivového oleje a trochou drceného černého pepře navrch.
Tento recept na cizrnovou kaši se vyznačuje jemnou texturou a plnou chutí. Je to ideální pokrm pro sdílení při rodinných setkáních nebo jako vydatná svačina.
Pražená cizrna
Pražená cizrna je skvělá veganská svačina plná bílkovin. Vychutnat si ji lze samotnou nebo v oblíbených zdravých pokrmech, kde přidá křupavou strukturu.
Ingredience:
- 1 1/2 hrnku vařené cizrny, scezené a propláchnuté
- extra panenský olivový olej, na pokapání
- mořská sůl
- paprika, kari nebo jiné koření (nepovinné)
Postup:
- Trouba se předehřeje na 220 °C. Velký plech se vyloží pečicím papírem.
- Cizrna se rozprostře na kuchyňskou utěrku a osuší. Všechny volné slupky se odstraní.
- Osušená cizrna se přenese na plech a promíchá se s kapkou olivového oleje a velkou špetkou soli.
- Cizrna se peče 20 až 30 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu a není křupavá. Vzhledem k rozdílům v troubách se v případě potřeby dopeče, dokud nebude dostatečně křupavá.
- Cizrna se z trouby vyjme a ještě teplá se promíchá se špetkou oblíbeného koření, pokud se používá.
- Upečená cizrna se skladuje ve volně přikryté nádobě při pokojové teplotě. Spotřebuje se nejlépe do dvou dnů.
Tento jednoduchý způsob přípravy pražené cizrny zaručuje křupavý a chutný snack, který se hodí jako zdravá svačina nebo k dochucení různých pokrmů.
Recept na cizrnovou mouku
Naučit se vyrábět cizrnovou mouku je neuvěřitelně jednoduché a lze ji pak použít do lahodného bezlepkového pečiva a různých oblíbených jídel bez lepku. Postup je jednoduchý. Cizrna se vloží do mlýnku na kávu nebo na koření nebo do vysokorychlostního mixéru a rozemelte ji na jemný prášek.
Pokrmy z cizrny s vůní exotiky
Cizrna na paprice, pečená cizrna v troubě nebo cizrna na kari mají své zapřisáhlé příznivce a dodávají české kuchyni aromatický a exotický punc Indie a velkých dálek. Kdo touží ochutnat jiné světy, měl by dát receptům z cizrny zelenou.
Pokud by člověk měl přeci jen chuť na něco tradičního a rychlého k večeři, doporučujeme vyzkoušet cizrna recept na omelety z cizrny. Lze je naplnit zeleninou, veganským sýrem nebo tofu. Pro rychlé recepty se hodí zejména cizrna v plechovce. Odpadne i otázka, jak dlouho vařit cizrnu.

Výživové hodnoty cizrny
Využití cizrna najde i jako vábivá ingredience do salátů a jejich zasycení. Cizrna salát je oblíbenou volbou veganu v restauracích. Cizrnová pomazánka, placičky, cizrnová kaše i pražená cizrna jsou také chutným zdrojem proteinů a vlákniny. Tím, že je cizrna plná bílkovin a vlákniny, tlumí chutě a zasytí na delší dobu. Proto je velmi vhodná při redukčních dietách.
Vláknina má tu kouzelnou vlastnost, že na sebe váže vodu, čímž potrava ve střevech zvětšuje svůj objem a snadněji s bakteriemi vychází ven. Cizrna je tudíž vhodnou potravinou při zácpě a problémům s trávením. Zároveň preventivně působí proti rakovinovému bujení a srdečním potížím.
Komplexní pomalu trávené sacharidy z cizrny regulují hladinu cukru a cholesterolu a jsou zárukou pozvolného uvolňování energie, tzv. dlouhodobého paliva. Nikoli okamžitou energií z rychlých cukrů.
Pro dokonalý dojem cizrny stačí doplnit výčet minerálů – železo, zinek, vitamín B, kyselina listová, mangan, měď, hořčík, draslík, vápník, selen – a potravinový zázrak je na světě. Sto gramů cizrny v sobě skrývá 323 kalorií, 20 gramů bílkovin, 28 gramů sacharidů a 6 gramů tuků.
Cizrna nebsahuje lepek, recepty z cizrny jsou tak vhodné i pro celiaky. Cizrnovou mouku lze v receptech nahradit část jiné mouky, jídlo se tak stane zdravější. Za vyzkoušení stojí také recept na domácí cizrnovou mouku.
Cizrna se skvěle hodí také pro fitness jídelníček pro muže i ženy. Obsahuje potřebné bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu svalů. Fitness recepty z cizrny je vhodné kombinovat s čerstvým zeleninovým salátem a celozrnným pečivem.