
Veganské zelné placky nebo také zelňáky jsou chutným a zdravým způsobem, jak si vychutnat tuto na živiny bohatou zeleninu. Tyto placky jsou vyrobeny z jednoduchých ingrediencí, jako je zelí, mouka a veganské mléko, a představují skvělý způsob, jak získat denní dávku vitamínů a minerálů.
Zelňáky jsou neuvěřitelně univerzální a je možné je podávat s různými přílohami a omáčkami. Výborné jsou podávané s veganskou zakysanou smetanou, veganským sýrem, veganskou majonézou nebo humusem. Pro sladší verzi je lze doplnit javorovým sirupem a nakrájenými banány nebo jablky.
Shrnutí článku
Zelné placky jsou univerzální pokrm, který lze připravit na slano i na sladko a podávat s různými veganskými přílohami.
Zdravá varianta zelných placek se peče v troubě, neobsahuje živočišné produkty a je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Existuje mnoho variant, například s kysaným zelím, bramborami nebo veganskou worcestrovou omáčkou, každá s jedinečnou chutí.
Zelí je výživná zelenina bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty, která podporuje zdraví srdce a trávení.
Zelné placky jsou ideální jako lehký oběd, svačina nebo snídaně a chutnají skvěle teplé i studené.
Recept na zdravé zelné placky v troubě
Zelné placky jsou klasika, kterou si většina pamatuje z dětství. V této moderní, zdravější verzi se místo smažení připravují v troubě, a tak jsou lehčí, snadněji stravitelné a přitom stále krásně křupavé. Díky použití celozrnné nebo bezlepkové mouky a lněného „vajíčka“ si tyto zdravé zelné placky v troubě mohou dopřát i ti, kdo se vyhýbají lepku nebo živočišným produktům.
Ingredience na zdravé zelné placky
- 2 hrnky najemno nastrouhaného bílého nebo kysaného zelí
- 1 větší mrkev (nastrouhaná najemno) – volitelné
- 1 menší cibule (najemno nasekaná)
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky (nebo pohankové pro bezlepkovou verzi)
- 1 lžíce mletých lněných semínek + 3 lžíce vody (jako náhrada vejce)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu nebo majoránky
- 1 lžíce olivového oleje (volitelné)
Postup na zdravé zelné placky
- Trouba se předehřeje na 190 °C (horní/dolní ohřev).
- Lněné semínko se smíchá s vodou a nechá se 5–10 minut odstát, aby vytvořilo gelovou konzistenci.
- V míse se smíchá zelí, mrkev, cibule, mouka, sůl, pepř, koření, olivový olej a připravený lněný gel.
- Vše se dobře promíchá – směs by měla být spojitá, avšak ne příliš mokrá. Pokud je řídká, přidá se trochu mouky.
- Z těsta se tvoří menší placky (cca 1 cm vysoké) a pokládají se na plech vyložený pečicím papírem.
- Placky se pečou asi 25–30 minut, v polovině se otočí, aby byly z obou stran zlatavé a křupavé.
Zdravé zelné placky v troubě pečené se skvěle hodí jako lehký oběd, svačina nebo příloha k polévce. Lze je podávat s rostlinným dipem, zakysanou smetanou či hummusem. Chutnají teplé i studené a dají se dobře vzít s sebou na cesty.
Recept na zelňáky
Veganské zelné placky jsou skvělým způsobem, jak obohatit snídaňové nebo pozdní snídaně o nové chutě a výživné látky. Tyto placky jsou chutné, snadno se připravují a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí.
Ingredience na zelňáky
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce veganského margarínu
- 1 šálek strouhaného zelí
- 1/2 šálku rostlinného mléka
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička veganské worcestrové omáčky
Postup na zelňáky
- Ve středně velké míse se smíchá mouka, prášek do pečiva a sůl.
- Do moučné směsi se vmíchá veganský margarín, dokud se nevytvoří drobivá struktura.
- V samostatné míse se smíchá zelí, nemléčné mléko, javorový sirup a veganská worcestrová omáčka.
- Mokrá směs se postupně přidává k suché a míchá se, dokud se vše nespojí.
- Velká pánev se rozpálí na středním ohni a lehce se postříká veganským sprejem na vaření.
- Na pánev se nakape lžíce zelného těsta a smaží se, dokud okraje nezezlátnou. Poté se placka otočí a smaží se dozlatova i z druhé strany.
- Postup se opakuje se zbytkem těsta a mezi jednotlivými plackami se přidává trochu veganského spreje.
- Zelné placky se podávají teplé s veganským máslem, nemléčným mlékem a javorovým sirupem.
Tyto lahodné placky v sobě spojují slanou i jemně sladkou chuť a výborně se hodí k snídani, brunchi i jako originální příloha. Díky kombinaci javorového sirupu a worcestrové omáčky dostává klasická chuť zajímavý šmrnc.

Recept na zelné placky z kysaného zelí
Veganské recepty jsou stále populárnější jako alternativa k tradičním receptům. Tento recept na zelné placky z kysaného zelí je chutnou a zdravou variantou pro ty, kteří chtějí ze svého jídelníčku vyřadit živočišné produkty. Jejich příprava je rychlá a snadná, navíc jsou plné chuti.
Ingredience na zelné placky z kysaného zelí
- 1/2 hrnku kysaného zelí
- 1/4 šálku cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 hrnku mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku výživného droždí
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce olivového oleje
Postup na zelné placky z kysaného zelí
- Ve středně velké míse se smíchá kysané zelí, cibule, mouka, prášek do pečiva, sůl, droždí, česnekový prášek, cibulový prášek a černý pepř, dokud se směs nespojí.
- Na velké nepřilnavé pánvi se na středně vysoké teplotě rozehřeje olivový olej.
- Směs kysaného zelí se lžící přenese na pánev a rozprostře se do tenké vrstvy.
- Placky se smaží asi 2 minuty z každé strany, dokud se nezbarví dozlatova a nepropečou se.
- Podávají se horké s oblíbenou veganskou přílohou, například veganským sýrem, zakysanou smetanou nebo kousky rostlinné slaniny.
Tyto jednoduché zelné placky vynikají svou chutí i křupavou strukturou. Díky fermentovanému zelí jsou příjemně pikantní a lehce stravitelné. Jsou ideální jako lehká večeře, pohoštění nebo součást brunch menu. Skvěle chutnají samy o sobě i s různými dipy a přílohami – podle sezóny a chuti.

Bramborové placky se zelím
Veganské bramborové placky se zelím jsou chutným, zdravým a vydatným jídlem, které jistě potěší každého u stolu. Kombinace brambor, zelí a koření vytváří chutný a výživný pokrm, který si lze vychutnat k snídani, obědu nebo večeři.
Brambory jsou hlavní hvězdou tohoto pokrmu, a to z dobrého důvodu. Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a vitamínů a minerálů. Jsou také neuvěřitelně všestranné a lze je použít v různých receptech. Zelí dodává bramborám skvělou křupavost a další přísun vitamínů a minerálů. Kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří vydatné, chutné a výživné jídlo.
TIP: Kdo chce, může si připravit i další výborné pokrmy, jako je dýňové zelí a cuketové zelí.
Recept na bramborové placky se zelím
Pokud člověk hledá chutné jídlo, které se snadno připravuje, může zkusit tyto bramborové placky se zelím. Tento pokrm je plný chuti a je ideální pro každý den v týdnu.
Ingredience na bramborové placky se zelím
- 2 šálky nastrouhaných brambor
- 1 šálek strouhaného zelí
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup na bramborové placky se zelím
- Ve velké míse se smíchají nastrouhané brambory, zelí, mouka, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Směs se promíchá, dokud se zcela nespojí.
- Na středním ohni se rozpálí velká pánev a přidá se lžíce olivového oleje. Na pánev se vkládají kopečky bramborové směsi o velikosti polévkové lžíce a mírně se zplošťují.
- Placky se smaží asi 5 minut, dokud se nezíská zlatohnědá barva. Poté se obrátí a smaží se další 3 minuty. Hotové placky se přenesou na talíř a ozdobí se petrželkou.
- Bramborové placky se zelím se podávají s oblíbeným veganským kořením nebo jen tak.
Bramborové placky jsou jednoduchým, chutným jídlem, které potěší nejen milovníky tradiční kuchyně v moderním provedení. Nejlepší jsou čerstvé, přímo z pánve – křupavé na povrchu a měkké uvnitř.

Recepty ze zelí
Zelí je všestranná zelenina, která je při veganském vaření často opomíjena. Z této jednoduché a výživné zeleniny však lze připravit celou řadu chutných veganských receptů. Ze zelí lze připravit celou řadu jídel, od vydatných nákypů až po lehké saláty a předkrmy. Zde je několik nejlepších veganských receptů ze zelí, které jistě potěší chuťové pohárky.
1. Zelná polévka
Tato vydatná polévka je plná chuti a je ideální pro chladný zimní večer. Začne se osmahnutím cibule, česneku a celeru na olivovém oleji. Přidá se zeleninový vývar a nakrájené zelí a vaří se to asi 20 minut.
Polévka se dochutí nakrájenými rajčaty, solí, pepřem a trochou veganské smetany. Podává se s křupavým chlebem, čímž se získá kompletní jídlo.
TIP: Milovníci polévek si mohou připravit další zeleninové polévky.
2. Zelí a jablečný salát
Tento křupavý a osvěžující salát je skvělým způsobem, jak získat denní dávku zeleniny. Začne se kombinací krouhaného zelí, jablek nakrájených na kostičky a červené cibule nakrájené na tenké plátky.
Zálivka se připraví vyšleháním veganské majonézy, jablečného octa, cukru a soli. Salát se přelije zálivkou a promíchá, dokud se vše rovnoměrně nepotáhne. Podává se jako příloha nebo se přidá vařená veganská klobása pro vydatnější jídlo.
3. Veganské plněné zelné závitky
Tyto chutné zelné závitky jsou skvělým hlavním chodem pro večeři. Začne se tím, že se uvaří několik zelných listů a poté každý list se naplní směsí vařené hnědé rýže, nakrájené cibule a česneku. Mohou se také přidat různé kouzelné bylinky.
Každý list se sroluje a vloží se do zapékací misky. Závitky se přelijí rajčatovou omáčkou, veganským sýrem a posypou veganským parmazánem.
Pečou se v troubě, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky. Podávají se s přílohou z veganské bramborové kaše a dušené zeleniny.
TIP: Za vyzkoušení stojí také recept na nejlepší jarní závitky s různými druhy omáček.
4. Zelí a brambory na kari
Toto chutné kari je ideální pro veganský večer s kari. Začne se osmahnutím česneku, cibule a zázvoru ve velkém hrnci. Přidají se na kostičky nakrájené brambory, zelí a plechovka nakrájených rajčat.
Vaří se to asi 15 minut a poté se přidá kokosové mléko a různé druhy koření, například kmín, koriandr a kurkuma. Vaří se to dalších 10 minut, dokud se brambory a zelí nerozvaří. Podává se s vařenou rýží basmati a trochou veganského jogurtu.
5. Veganský zelný salát
Dalším receptem, který využívá zelí, je veganská verze zelného salátu. Začne se tím, že se nakrájí červené a zelené zelí a přidá se do mísy. Připraví se zálivka z veganské majonézy, jablečného octa, dijonské hořčice a medu.
Dresink se smíchá se zelím a dochutí solí a pepřem. Může se také přidat trochu strouhané mrkve, na kostičky nakrájená jablka a sušené brusinky, aby se salátu coleslaw dodal extra sladký nádech.
Tipy pro přípravu dokonalých zelných placek
Pro dosažení nejlepších výsledků je dobré použít na zelné placky čerstvé zelí. Aby byly placky lehké a nadýchané, dbát na to, aby těsto nebylo příliš husté ani příliš řídké. Nakonec se ujistit, že je pánev před nalitím těsta dobře vymazaná.
Ať už člověk hledá uklidňující polévku, lehký salát nebo vydatný hlavní chod, zelí je dokonalým doplňkem každého jídla. Proč tedy nevyzkoušet tyto recepty a nevychutnat si lahodnou chuť zelí.
Výhody konzumace veganských zelných placek
Zelí je zelenina s neuvěřitelným obsahem živin. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Je také skvělým zdrojem antioxidantů, takže je skvělým doplňkem každého jídla.
Pravidelná konzumace zelí může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, rakoviny a dalších chronických chorob. Zelné placky jsou také skvělým způsobem, jak získat denní dávku bílkovin, a jsou vynikajícím zdrojem základních vitaminů a minerálů. Jsou ideální k snídani, obědu nebo večeři a lze je podávat se zálivkou z octu balsamico.