
Mandlové mléko je lahodnou nemléčnou alternativou kravského mléka. Vyrábí se z mletých mandlí a vody. Přirozeně neobsahuje laktózu, takže je ideální volbou pro osoby s intolerancí laktózy nebo vegany. Mandlové mléko má také výrazně nižší obsah kalorií než kravské mléko a je dobrým zdrojem základních vitaminů a minerálů.
Mandlové mléko je obvykle obohaceno o vitaminy a minerály, včetně vitaminu D, vápníku a vitaminu B12. Díky tomu je výživnou alternativou kravského mléka pro lidi, kteří nekonzumují živočišné produkty. Také obsahuje zdravé tuky, včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných látek.
Mandlové mléko je ideálním přídavkem do koktejlů, cereálií a pečiva. Je také skvělým základem pro krémové polévky, omáčky a další recepty. Mandlové mléko si lze snadno vyrobit i doma. Budou potřeba pouze mandle, voda a mixér.
Shrnutí článku
Mandlové mléko je bez laktózy, nízkokalorické, obohacené o vitaminy a minerály a obsahuje zdravé tuky jako omega-3 a omega-6.
Rostlinná mléka, včetně mandlového, lze použít v různých receptech a snadno si je připravit doma namočením a mixováním ořechů či obilovin s vodou.
Recept na domácí mandlové mléko zahrnuje namáčení mandlí, mixování s vodou a scezení, přičemž zbylou mandlovou moučku lze využít při pečení.
Mandlové máslo se vyrábí mixováním opražených mandlí do krémové konzistence a lze jej dochutit podle chuti, uchovává se v lednici až 2 týdny.
Mandlové mléko má široké využití v kuchyni, například při pečení, výrobě zmrzliny, krémových omáček nebo veganských muffinů, a lze ho snadno obměňovat podle receptů.
Veganské, rostlinné mléko
Rostlinná mléka se vyrábí z různých zdrojů, například z ořechů, ovsa, sóji, rýže, kokosu a konopí. Tady je například recept na makové mléko nebo domácí kokosové mléko.
V dnešní době jsou k dostání v obchodech s potravinami, případně se zdravou výživou a dělají se i v různých příchutích, včetně neslazeného, vanilkového a čokoládového.
Lze je použít v mnoha receptech, které vyžadují kravské mléko, jako jsou smoothies, recepty na ovesné kaše, bulgur na sladko, domácí vaječný likér a dokonce i pečivo. Rostlinné mléko lze použít také k výrobě rostlinných sýrů, jogurtů a zmrzliny. Přidat ho můžete při přípravě čaje maté.
Kromě koupě v obchodech si lze rostlinné mléko připravit i doma. Postup je většinou podobný, kdy se nejprve ořechy namočí na několik hodin do vody, poté se scedí a v mixéru rozmixují s čistou vodou. Výsledná směs se pak přecedí přes jemné plátýnko a může se servírovat nebo použít v dalším receptu.

Recept na mandlové mléko Alpro
Jednou z nejznámějších a nejkupovanějších značek je Alpro, které má v nabídce nápoje z pražených mandlí i bez přídavku dalších sladidel.
S tímto receptem na mandlové mléko Alpro si lze připravit mléko, které chutná ještě lépe než to kupované. Z následujícího množství surovin budou asi 2 hrnky mléka.
Ingredience na mandlové mléko
- 1 hrnek syrových mandlí, nejlépe bio
- 2 hrnky vody, plus další na namáčení
- Volitelně sladidla jako med, cukr, agávový sirup nebo javorový sirup
Postup na mandlové mléko
- Mandle se vloží do mísy a zalijí se takovým množstvím vody, aby byly potopené alespoň 3 cm, přičemž nabobtnají, jak vodu vstřebávají.
- Nechají se stát na kuchyňské lince přikryté utěrkou přes noc nebo se uloží do chladničky až na 2 dny, přičemž čím déle jsou namočené, tím krémovější mandlové mléko vznikne.
- Mandle se slijí a důkladně opláchnou pod tekoucí studenou vodou, kdy by měly být po zmáčknutí trochu vláčné. Vodu z namáčení je lepší vyhodit, protože obsahuje kyselinu fytovou, která brání vstřebávání živin.
- Mandle se vloží do mixéru nebo kuchyňského robotu, zalijí se 2 hrnky vody a mixují se při nejvyšší rychlosti – pulzují se několikrát, aby se rozpadly, a poté se mixují nepřetržitě 2 minuty, dokud nevznikne jemná moučka a voda není bílá a neprůhledná; při použití kuchyňského robotu se proces prodlouží na 4 minuty s přestávkou uprostřed.
- Mandlová směs se nalije do jemného sítka vyloženého plátýnkem, které se nad odměrkou utáhne, a směs se stlačuje a mačká, aby se získaly asi 2 hrnky mandlového mléka.
Tento proces umožňuje připravit čerstvé, domácí mandlové mléko s jemnou a příjemnou chutí, které je zdravou alternativou k běžným mléčným výrobkům. Výroba je jednoduchá a výsledkem je nápoj, který lze přizpůsobit podle osobních preferencí sladkosti či konzistence.
Domácí mandlová mouka
Při výrobě mandlového mléka Alpro podle receptu výše zbyde mandlová moučka, kterou rozhodně nevyhazovat. Zbytky mandlové moučky lze přidat do ovesné kaše, smoothies a muffinů.
Je možné ji také rozprostřít na plech a péct v nízké troubě, dokud nebu zcela suchá (2 až 3 hodiny). Suchou mandlovou moučku lze uchovávat několik měsíců ve zmrazeném stavu a použít ji do pečiva.
Pokud byste si chtěl člověk připravit domácí mandlovou mouku bez přípravy mléka, je to ještě jednodušší. Vezmou se loupané nepražené mandle, dají se do výkonného mixéru a rozmixují se na mouku.
Důležité však je proces průběžně kontrolovat, protože když se bude mixovat moc dlouho, z mouky se začne stávat mandlové máslo.
Takto hotovou mandlovou mouku je dobré ještě prosít přes jemné sítko, aby se získala opravdu hladká mouka, která se použije při pečení. Může se použít třeba na domácí vafle nebo na některý z těchto receptů z mandlové mouky.
Recept na mandlové máslo
Jak už bylo řečeno, pokud se budou mandle mixovat dostatečně dlouho ve výkonném mixéru, začne se z něj stávat mandlové máslo.
Ingredience na mandlové máslo
- 3 hrnky syrových mandlí
- ¼ lžičky soli
- Volitelně: mletá skořice, vanilkový extrakt, javorový sirup
Postup na mandlové máslo
- Trouba se předehřeje na 170 °C. Mandle se rozloží na velký plech s okrajem a opékají se 10 minut, v polovině doby se promíchají.
- Mandle se nechají vychladnout, dokud nejsou jen teplé, asi 10 minut.
- Mandlová směs se přenese do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu a mixuje se do krémové konzistence, přičemž se podle potřeby mixování přerušuje a směs seškrabuje ze stran. I když se může zdát, že se směs nerozmixuje, je potřeba být trpělivý.
- Mandlové kousky se změní z hrudek podobných mouce v kuličku opírající se o stěny kuchyňského robotu, kterou je třeba neustále seškrabovat a rozbíjet, až vznikne svěží krémová hmota.
- Pokud se směs během mixování zahřeje, proces se přeruší a nechá se několik minut vychladnout.
- Jakmile je mandlové máslo velmi hladké a krémové (ne dříve!), vmíchají se do něj libovolné přísady a mixuje se, dokud nejsou rovnoměrně rozptýlené.
- Mandlové máslo se nechá vychladnout na pokojovou teplotu, poté se přelije do zavařovací sklenice a zašroubuje se víčko.
- Uchovává se v chladničce až 2 týdny, nebo dokud se neobjeví známky kažení.
Tímto způsobem vznikne domácí mandlové máslo s příjemnou konzistencí a chutí, které si lze upravit podle vlastních preferencí. Výroba vyžaduje trpělivost, výsledek však stojí za to.

Recepty s mandlovým mlékem – Alpro i domácím
Mandlové mléko má široké spektrum využití, ať už se použije při pečení sušenek z arašídového másla, veganských muffinů, na přípravu lahodného banánového smoothie, nebo třeba jen do kávy místo klasického mléka. Použít jej lze i do těstovin nebo z něj připravit skvělou veganskou zmrzlinu.
Recept na zmrzlinu z mandlového mléka
Podle tohoto receptu si snadno vyrobíte domácí zmrzlinu z mandlového mléka. Příprava zabere pouhých 10 minut, zbytek obstará zmrzlinovač. Zmrzlinu použijte jako základ a podle chuti obměňujte příchutě.
Ingredience na zmrzlinu z mandlového mléka
- 2 hrnky neslazeného mandlového mléka
- 1 velké vejce našlehané
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- ½ sáčku grass-fed želatiny (asi ½ lžíce)
- ¾ hrnku cukru
- ½ lžičky mořské soli
Postup na zmrzlinu z mandlového mléka
- Mandlové mléko, rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, želatina, sladidlo a mořská sůl se ve středně velkém hrnci na mírném ohni smíchají.
- Směs se zahřívá, dokud se nezačne vařit.
- Tekutina se přelije do tepelně odolné nádoby a dá se do lednice na 60 až 70 minut, aby se mohla zchladit.
- Po vychladnutí se základ nalije do připraveného, vychlazeného zmrzlinovače a nechá se 25–30 minut chladit.
- Nakonec se měkká našlehaná zmrzlina vloží do nádoby vhodné do mrazničky, přikryje a před podáváním nechá zmrazit alespoň 4 hodiny.
Takto připravená zmrzlina je jemná a krémová, ideální pro horké letní dny. Vyžaduje trpělivost, ovšem odměnou je skutečně lahodný domácí dezert.
Recept na krémové těstoviny s bylinkami
Tato krémová omáčka na těstoviny z mandlového mléka je jednoduše ochucená pouze mandlovým mlékem, česnekem, šalotkou a bylinkami. Lehká zdravá večeře pro všední den.
Ingredience na krémové těstoviny s bylinkami
- 500 g těstovin penne
- ¼ hrnku mletých bylinek (rozmarýn, oregano, tymián a bazalka) plus 8 lístků bazalky na ozdobu
- 4 stroužky česneku
- 1 střední šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mandlového mléka
- ½ lžičky soli
Postup na krémové těstoviny s bylinkami
- Ve velkém hrnci se přivede k varu osolená voda a do ní se vloží těstoviny. Uvaří se podle návodu, al dente, a slijí.
- Bylinky, česnek a šalotka se nasekají najemno. Osm lístků bazalky se nakrájí na tenké plátky a odloží stranou.
- Na velké pánvi se na středním plameni rozehřeje olivový olej. Přidá se česnek a šalotka a smaží se jednu minutu. Poté se přidá mouka a za častého míchání se vaří pět minut. Jakmile je mouka suchá a bublá, přidá se mandlové mléko, bylinky a sůl. Míchá se, dokud nevznikne krémová konzistence, asi jednu minutu, a pak se směs odstaví z ohně.
- Těstoviny se přimíchají a vše se promíchá. Ozdobí se bazalkou a podává se ihned. Podle chuti lze přidat ještě sůl a čerstvě mletý pepř.
Tímto způsobem vznikne lahodné jídlo plné vůní a chutí, které se hodí na rychlou večeři i slavnostní příležitost. Čerstvost bylinek dodá pokrmu svěžest, která potěší každého milovníka italské kuchyně.

Recept na veganské čokoládové muffiny
Tyto vegan muffiny jsou vyrobeny z mandlového mléka, kokosového cukru, lněných vajec a olivového oleje. Tento recept na čokoládové muffiny je zdravější způsob, jak si vychutnat tuto klasickou pečenou pochoutku.
Ingredience na veganské čokoládové muffiny
- 2 lžíce mletého lněného semínka a 6 lžic vody
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ hrnku kokosového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ⅔ hrnku neslazeného mandlového mléka obyčejného nebo vanilkového
- ½ hrnku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku veganských čokoládových lupínků
Postup na veganské čokoládové muffiny
- Lněná vajíčka se připraví smícháním 6 lžic vody s 2 lžícemi mletého lněného semínka. Směs se promíchá a dá na 10 minut vychladit do lednice.
- Trouba se předehřeje na 190 °C. Forma na muffiny se vymaže olejem na vaření nebo se vyloží pečicími košíčky.
- Ve velké míse se smíchají hladká mouka, kokosový cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Uprostřed suchých ingrediencí se udělá důlek, do kterého se přidají lněná vajíčka, mandlové mléko, olivový olej a vanilkový extrakt.
- Vše se metličkou promíchá asi 30 sekund, dokud se ingredience nespojí. Nakonec se přimíchají čokoládové lupínky.
- Těsto se nalije do připravené formy na muffiny a peče se přibližně 20 minut. Pro ověření propečení se do středu jednoho muffinu zapíchne párátko, které musí vyjít suché.
- Po upečení se muffiny nechají v formě 10 minut vychladnout a pak se podávají.
TIP: Lze vyzkoušet také recept na vláčný makový koláč.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou klasického mléka, ať už je člověk vegan nebo nemůže mléčné výrobky. Ve většině případů se s mandlovým a ostatními rostlinnými mléky pracuje úplně stejně a pokud se připraví rostlinné mléko z pražených ořechů, získá se ve výsledném pokrmu skvělá chuť navíc.
Recept na ovesné mléko
Není třeba kupovat ovesné mléko v obchodě, když si člověk může vyrobit vlastní doma. Krémové a hladké mléko je ideální do kávy, na pečení nebo do cereálií.
Ingredience na ovesné mléko
- 1/2 hrnku celých ovesných vloček
- 3 hrnky vody
- 2 lžičky javorového sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lžička mořské soli
Postup na ovesné mléko
- Ovesné vločky, voda, javorový sirup, vanilka a sůl se v mixéru smíchají a mixují dohladka.
- Nad velkou mísu se umístí jemné sítko a směs se nechá vykapat, aniž by se příliš ždímala. Tím se vytvoří krémovější struktura, která nebude zrnitá ani mazlavá.
- Podle chuti se přidá více javorového sirupu. Směs se přes noc nechá zchladit.
- Pokud se ovesné mléko bude pít ihned, přidají se kostky ledu – jeho chuť se nejlépe projeví dobře vychlazená.
Tento jednoduchý postup zajistí lahodné a osvěžující ovesné mléko, které lze využít jak do snídaní, tak do nápojů či dezertů. Jeho příprava je rychlá a výsledkem je nápoj s jemnou chutí a příjemnou texturou.