Hlívová polévka – recepty

Veganské recepty

Hlíva ústřičná je druh jedlé houby, která je v kulinářském světě stále oblíbenější. Díky své jemné chuti a masité struktuře se skvěle hodí do různých pokrmů, od smaženice a polévky až po těstoviny a saláty.

Hlíva ústřičná je pojmenována podle svého tvaru a barvy, které připomínají ústřici. Má jemnou chuť s lehce nasládlým a zemitým podtónem. Její textura je jemná, a zároveň masitá, takže je skvělou alternativou k bílkovinám, jako je kuřecí maso. Má také vysokou výživovou hodnotu, obsahuje dobrý zdroj vlákniny, minerálů a vitaminů.

Při výběru hlívy ústřičné je dobré se zaměřit na houby, které jsou pevné a mají bílou až světle hnědou barvu. Vyhnout se houbám, které jsou slizké, žluté nebo mají skvrny. Skladovat je v papírovém sáčku v chladničce a měly by vydržet až týden.

Shrnutí článku

Hlíva ústřičná je houba s jemnou, lehce nasládlou a zemitou chutí a masitou texturou, která je výživnou alternativou k masu.

Při výběru hlívy je důležité vybírat pevné, světlé houby a skladovat je v papírovém sáčku v chladničce, kde vydrží až týden.

Hlíva se dá připravovat na mnoho způsobů – smažením, vařením, grilováním či do polévek a gulášů, kde chuť hlívy ještě více vynikne.

V textu jsou uvedené recepty na různé polévky a pokrmy z hlívy, včetně veganských variant, které jsou chutné, výživné a ideální pro chladné dny.

Hlíva ústřičná je vynikající a univerzální ingredience, která obohatí jídla svou chutí i nutriční hodnotou, ať už v polévkách, těstovinách nebo omáčkách.

Nejlepší recepty z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná se snadno připravuje a vaří a lze ji připravovat na různé způsoby. Lze ji smažit, opékat, vařit nebo dokonce grilovat. Skvěle se hodí také k dochucení polévek a dušených pokrmů, jako je tento hlívový guláš, protože jejich chuť se po uvaření ještě zvýrazní.

V tomto článku se nachází recepty na polévky z hlívy i tipy, jak hlívu zužitkovat jinak, než třeba v bramborové polévce nebo ji lze zakomponovat do pravého segedínského guláše.

Zeleninová polévka s hlívou skvěle zahřeje.

Recept na hlívovou polévku

Tato polévka z hlívy ústřičné je zdravý a léčivý recept pro chladné večery. Je plná chuti citronové trávy, misa a zázvoru, což jsou v našich končinách trochu exotické chutě, rozhodně se však vyplatí vyzkoušet.

Ingredience na hlívovou polévku

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 hrnky nakrájeného pórku, pouze bílá část
  • 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
  • ¼ hrnku mletého česneku
  • 2 lžíce mletého zázvoru
  • 1 a ½ lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 5 hrnků zeleninového vývaru
  • 5 hrnků filtrované vody
  • 3 hrnky hlívy ústřičné, nakrájené nebo natrhané
  • 2 hrnky oloupané a na plátky nakrájené mrkve (1 velká)
  • 5 sušených bobkových listů
  • 1 stonek citronové trávy, rozdrcený válečkem na maso a pomletý
  • 2 lžíce tamari
  • 1 a ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 cm široký kousek sušené řasy kombu
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 220 g tofu nakrájeného na kostičky, volitelně
  • Volitelně k servírování: jarní cibulka, sezamová semínka, chilli vločky

Postup na hlívovou polévku

  1. Ve velkém hrnci se rozehřeje olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidá se pórek a celer a restují se přibližně 10 minut, dokud se nezprůsvitní. Přidá se česnek a zázvor a vaří se dalších 5 minut.
  2. Poté se přidá miso, česnekový a cibulový prášek a směs se vaří dalších 5 minut.
  3. Přidá se zeleninový vývar, voda, hlíva ústřičná, mrkev, bobkové listy, citronová tráva, tamari, citronová šťáva, ocet a řasa kombu. Vše se dobře promíchá, přivede se k varu a vaří se 5 minut. Následně se teplota sníží na minimum a vaří se dalších 30 minut.
  4. Polévka se dochutí čerstvě mletým černým pepřem a případně se přidá tofu. Bobkové listy a kombu se vyjmou a polévka se podává.
  5. Podává se s jarní cibulkou, sezamovými semínky a/nebo chilli vločkami.

Tato výživná polévka se připravuje pomalu, aby se rozvinuly chutě z aromatických surovin. Spojením miso pasty, hlívy ústřičné a citronové trávy se vytvoří bohatý, lehce pikantní vývar, který zahřeje a zasytí. Výborně se hodí jako lehká, avšak plnohodnotná večeře.

Recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

Hlívová dršťková polévka už je klasikou v českém jídelníčku. Hlíva skvěle zastoupí maso a majoránka dodá polévce neodolatelnou vůni. Až člověk nebude vědět, co na oběd, může si uvařit kotel hlívové polévky podle tohoto receptu. Když přidá pár krajíců čerstvého chleba, po talířích se jen zapráší.

Ingredience na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 40 g oleje 
  • 180 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 25 g sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • Sůl
  • Pepř

Postup na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné

  1. Hlíva se očistí, tuhé kořínky se odkrojí a zbytek se nakrájí na nudličky.
  2. V široké pánvi se rozpálí polovina oleje a nakrájená hlíva se na vyšší teplotě orestuje. Osolí se, aby rychleji pustila šťávu, a za častého míchání se opeče dozlatova. Pánev se zatím odstaví stranou.
  3. V hrnci se na vyšší střední teplotě rozpálí zbytek oleje a dohněda se orestuje nadrobno nakrájená a jemně osolená cibule. Nestačí, aby se jen zesklovatěla nebo zrůžověla — trpělivě se opeče do opravdu výrazné karamelové barvy, protože tím se dodá „dršťkovce“ správná chuť i barva.
  4. K opečené cibuli se přidá rozdrcený česnek a nechá se rozvonět. Přisype se paprika a mletý kmín a koření se za stálého míchání krátce orestuje.
  5. Do hrnce se přidá opečená hlíva a majoránka, vše se zalije vodou nebo vývarem a několik minut se povaří.
  6. Několik naběraček polévky (včetně hlívy) se odebere a co nejvíce se rozmixuje dohladka.
  7. Rozmixovaná směs se nalije zpět do polévky. Polévka se osolí a opepří podle chuti.

Tato veganská verze tradiční dršťkové polévky se připravuje z hlívy ústřičné, která skvěle napodobí strukturu masa. Díky karamelizované cibuli, voňavému koření a částečnému rozmixování se vytvoří bohatá, silná chuť a hustší konzistence. Výborně se hodí jako sytý oběd nebo večeře.

Recept na krémovou polévku z hlívy

Pokud člověk miluje houby a hledá rychlou a snadnou krémovou polévku z hlívy ústřičné, právě ji našel. Výtečně zahřeje a zasytí, a s čerstvým pečivem tvoří dokonalé jídlo pro chladnější dny.

Ingredience na krémovou polévku z hlívy

  • 20 g veganského másla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 250 g hlívy ústřičné nakrájené na plátky
  • 250 g hlívy shiitake nakrájené na plátky
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu, jemně nasekaného
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml houbového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup na krémovou polévku z hlívy

  1. Ve velkém hrnci se rozpustí máslo a na středním plameni se 2–3 minuty smaží šalotka, dokud se trochu nezměkne. Přidá se hlíva ústřičná a houby shiitake a 7–8 minut se vaří, dokud se nezmenší a nepustí tekutinu.
  2. Přidá se česnek a tymián a vaří se další minutu, dokud se nerozvoní. Poté se vmíchá mouka a přilije se polovina houbového vývaru. Vše se dobře promíchá, přidá se zbytek vývaru a směs se přivede k varu.
  3. Teplota se sníží a vaří se 4–5 minut, dokud se nezhoustne. Poté se přidá kokosové mléko.
  4. Směs se promíchá a důkladně prohřeje. Nakonec se dochutí podle potřeby a podává se s krutony nebo křupavým chlebem.

Tato houbová polévka se vyznačuje jemnou krémovou strukturou a bohatou chutí díky kombinaci dvou druhů hub a kokosového mléka.

Milovníci hub hlívovou polévku ocení.

Recept na polévku z hlívy ústřičné se zeleninou

Tato polévka z hlívy ústřičné je lahodná polévka, která je prostě plná chuti a zdravé zeleniny. Její příprava je navíc velmi jednoduchá. Lze si ji vychutnat jako veganský oběd po celý týden.

Ingredience na polévku z hlívy ústřičné se zeleninou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku mrkve
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrnky hlívy ústřičné
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 lžička černého pepře
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku těstovin
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 5 a ½ hrnku vody

Postup na polévku z hlívy ústřičné se zeleninou

  1. Ve velkém hrnci se rozehřeje 1 lžíce olivového oleje. Nakrájená jarní cibulka, bílá cibule, 2 nasekané stroužky česneku a ½ hrnku nakrájené mrkve se osmahnou, dokud nezměknou.
  2. Vmíchá se 1 lžíce rajčatového protlaku a za stálého míchání se vaří 2 minuty.
  3. Přidá se nakrájená hlíva ústřičná, 2 lžíce petrželky a směs se dochutí solí a pepřem. Za občasného míchání se vaří na středně mírném ohni 10 minut.
  4. Přidá se ½ hrnku suchých těstovin, ½ lžíce citronové šťávy a 5 a ½ hrnku horké vody. Polévka se přivede k varu a nechá se 15 minut vařit.
  5. Na závěr se podává ozdobená nasekanou čerstvou petrželkou a jarní cibulkou.

Tato jednoduchá a výživná polévka se připravuje jen z několika běžných surovin, přesto vyniká plnou chutí. Kombinace hlívy ústřičné, bylinek a citronu dodává jídlu svěžest a hloubku.

Recept na těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou

Kromě polévek lze hlívu použít i jako skvělou surovinu do veganských těstovin, třeba v tomto receptu se špenátem, který je připraven za 30 minut. Pokud člověk nesežene těstoviny orecchiette (vypadají jako malá ouška), může použít jiný oblíbený typ.

Ingredience na těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou

  • ¼ hrnku + 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 170 g sáček čerstvého špenátu
  • 500 g vařených těstovin Orecchiette
  • 1 citron
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • Veganský sýr na posypání

Postup na těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou

  1. V malém hrnci se rozehřeje ¼ hrnku olivového oleje. Jakmile se olej zahřeje, a ještě nebublá, pánev se stáhne z ohně. Přidají se tři oloupané a rozmačkané stroužky česneku. Stroužky se nechají v teplém oleji za občasného míchání asi 20 minut.
  2. Do velké pánve se dá jedna lžíce olivového oleje, která se rozehřeje na středně vysokou teplotu.
  3. Vmíchá se hlíva a 3 minuty se smaží za občasného míchání, dokud nezměkne a z pánve se neodpaří tekutina.
  4. Přidá se polovina špenátových listů a vaří se další 2 minuty, dokud špenát nezvadne.
  5. Přidají se těstoviny a za stálého míchání se vaří ještě jednu minutu. Pánev se odstaví z ohně a vmíchá se zbylý špenát.
  6. Z připraveného oleje se vyjmou stroužky česneku a olejem se těstoviny přelijí.
  7. Přidá se kůra a šťáva z jednoho citronu, směs se osolí a opepří podle chuti. Vše se důkladně promíchá, aby se chutě dobře propojily.
  8. Na závěr se pokrm podává posypaný veganským sýrem.

Tento svěží a rychlý pokrm spojuje šťavnatou hlívu, jemný špenát a česnekový olej do harmonického celku. Díky citronové šťávě a aromatickému oleji se vytvoří lahodně lehká, chuťově výrazná večeře.

Hlíva ústřičná je vynikající i v těstovinových pokrmech.

Recept na hlívu s omáčkou supreme

Omáčka supreme je jedna ze základních francouzských omáček, v originálu se připravuje z kuřecího vývaru, másla a mouky. V tomto receptu je tento klasický postup překlopen do veganské verze a v kombinaci s hlívou tvoří lahodný krémový pokrm, ideální tip na večeři.

Ingredience na hlívu s omáčkou supreme

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 3 lžíce veganského margarínu
  • 1 a ½ lžíce směsi koření na kuřecí maso
  • 6 šalotek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 200 g zelených fazolek
  • Malá hrst pažitky
  • Velká hrst petrželky
  • 250 ml veganské smetany
  • K podávání: Sůl, pepř, čerstvá bageta

Postup na hlívu s omáčkou supreme

  1. Do kastrolu na středně silném ohni se dají 2 lžíce veganského margarínu. Přidá se 500 g nakrájené hlívy ústřičné a 1,5 lžíce koření. Za stálého míchání se smaží 15–20 minut, dokud se hlíva neopeče dozlatova a nezkřupaví. Po uvaření se houby přendají na talíř a dají stranou.
  2. Teplota se sníží na střední stupeň. Do rozpálené pánve se vloží zbývající lžíce veganského margarínu. Přidá se nasekaná šalotka a česnek. Za občasného míchání se smaží přibližně 4 minuty.
  3. Přidají se 3 lžíce mouky, vše se promíchá a vaří 2 minuty. Postupně se přilévá 200 ml vína a směs se rychle míchá, aby se mouka nesrazila. Víno pánev odmastí a uvolní se z ní co nejvíce chuti.
  4. Směs se jemně vaří 1–2 minuty a poté se vmíchá 500 ml vývaru spolu s 1 lžičkou hořčice a 1 lžičkou provensálských bylinek.
  5. Zelené fazolky se odříznou na koncích a vloží do pánve. Směs se vaří 10 minut, dokud nejsou fazolky měkké, a stále zůstávají pevné na skus.
  6. Během vaření omáčky se naseká malá hrst čerstvé pažitky. Z velké hrsti čerstvé plocholisté petržele se otrhají listy a nasekají.
  7. Do pánve se přidá většina petrželky, připravené houby a přilije se 250 ml veganské smetany. Vaření se pokračuje ještě 1–2 minuty. Nakonec se vše osolí a opepří podle chuti.
  8. Hotový pokrm se posype nasekanou pažitkou, zbylými lístky petrželky a čerstvě mletým černým pepřem. Podává se s plátky čerstvé bagety.

Tento krémový pokrm s hlívou ústřičnou a zelenými fazolkami vyniká bohatou chutí a voňavým kořením. Díky smetanové omáčce, čerstvým bylinkám a restovaným houbám se stává ideálním jídlem pro slavnostní i běžné příležitosti.

Hlíva ústřičná je skvělým doplňkem každého jídla. Ať už je člověk připraví ve smaženici, polévce nebo na grilu, jejich jemná chuť a masitá struktura z nich dělají lahodnou alternativu bílkovin, jako je kuřecí maso. Až bude chtít příště obohatit své jídlo, může zvážit možnost vyzkoušet hlívu ústřičnou.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang