Jambalaya, též označována jako kreolská rýže, je chutný a oblíbený pokrm. Hlavní ingrediencí je rýže a nemůže chybět koření. Vyniká pikantní chutí, krémovou konzistencí a příprava je snadná. Co vše je k vaření potřeba a jaký jambalaya recept je ten nejlepší pro vegany?
New Orleans bylo založeno v roce 1718 francouzskými usedlíky. Francouzi zde mimo jiné zanechali svou lásku k dobrému jídlu. Tuto kulturu obohatili i dobyvatelé ze Španělska, Afriky a dalších států.

Promícháním různých kultur a k nadšení k dobrému jídlu dopomohlo ke vzniku jambalaya, která patří mezi tradiční jídla v New Orleans v Louisianě. Jambalaya recepty jsou nyní oblíbené po celém světě.
Co je jambalaya
Kreolská jambalaya je jedno z nejtypičtějších a nejoblíbenějších jídel v New Orleans. Jídlo je velmi podobné španělské paelle. Existuje několik variant, jak jambalayu připravit. Recepty se mohou lišit použitím různých směsí koření, přísad a také použitím hlavních ingrediencí.
Původní (originální) jambalaya obsahuje jako základ rýži, vývar, klobásu, vepřové maso a zeleninu. V dnešní době je jambalaya připravována často i s mořskými plody.
Existuje už i celá řada veganských receptů, které se obejdou bez použití masa. Při použití správných náhrad a koření, vznikne chutné veganské jídlo, které se dá zařadit do zdravých večeří.

Jambalaya – recept
Příprava a vaření není nijak složitá a jedná se o poměrně rychlé jídlo. Recept je navíc oblíbený u lidí, kteří dávají přednost receptům „z jednoho hrnce“.
Ingredience:
- 400 g dlouhozrnné rýže
 - 500 ml zeleninového vývaru
 - 2 řapíky celeru
 - 2 cibule
 - trio paprik (1 žlutá, 1 červená, 1 oranžová)
 - 5 stroužků česneku
 - 1 plechovka krájených rajčat
 - 250 g seitanu
 - 150 g veganských klobás
 - 1/2 lžičky kajenského pepře
 - 2 lžičky mleté sladké papriky
 - 1 lžička tymiánu
 - 1/2 lžičky oregana
 - sůl, pepř
 - olej na smažení
 - petrželka
 

Postup:
Všechnu zeleninu, klobásy a seitan si nakrájíme na menší kousky.
Ve velké hrnci orestujeme na oleji cibuli, přidáme celer, papriky a česnek. Na mírném plamenu necháme spojit chutě a vůně přibližně 5 minut. Přidáme seitan, krájená rajčata, kajenský pepř, mletou papriku, tymián, oregano a důkladně promícháme.
Po prohřátí rajčat přidáme rýži, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přibedeme k varu.
Vaříme na mírném plamenu do změknutí rýže. Po změknutí rýže přidáme klobásu, promícháme a případně dochutíme kořením. Na ozdobu lze jídlo posypat nasekanou petrželkou.
V receptu na jambalayu je možné vynechat rýži a nahradit jí bulgurem. Jambalaya s bulgurem je velmi oblíbená, jelikož bulgur je lehce stravitelná obilovina. Má vysoké procento výživových hodnot a z nutričního hlediska je pro vegana téměř zázračnou potravinou. Bulgur by proto neměl chybět v jídelníčku žádného vegana.
Tip: Veganský jídelníček lze skvěle obohatit recepty ze seitanu. Seitan dodá pokrmům potřebné bílkoviny nebo také důležité minerály – například železo či vápník.