
Veganská kuchyně je plná chutných a zdravých jídel. Grilovaná zelenina patří mezi ty nejoblíbenější. Grilování zeleniny je skvělý způsob, jak si vychutnat její bohatou chuť a zachovat nutriční hodnotu. Grilováním se zvýrazní přirozená sladkost zeleniny a dodá se jí kouřová chuť, která je neodolatelná. Jak ugrilovat zeleninu v troubě?
Grilovaná zelenina je zdravá a také velmi chutná. A pro všechny, kteří se rozhodli pro veganský způsob života, máme skvělé zprávy. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě jsou totiž plně veganské a plné chuti.
Veganská kuchyně nabízí nekonečné možnosti a grilovaná zelenina je jednou z nich. Tyto recepty na grilovanou zeleninu v troubě vás provedou celým procesem přípravy a ukážou vám, jak lze z jednoduchých surovin připravit nádherné jídlo plné chuti a zdraví.
Grilovanou či pečenou zeleninu lze použít při přípravě řady receptů s kuskusem, připravit ji s čerstvými houbami, a díky nízkému obsahu sacharidů se hodí také pro low carb recepty. Z neveganských receptů se grilovaná zelenina skvěle hodí např. k pečenému hovězímu, hovězímu v pomalém hrnci nebo naloženému vepřovému masu v medové marinádě.
Ke grilované zelenině se skvěle hodí brambory v horkovzdušné troubě, cibulové čatní, chilli marmeláda, plněné papriky, topinky v troubě nebo zapečené brambory.
Shrnutí obsahu
Grilovaná zelenina je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou prospěšné pro zdraví.
Zelenina je obecně nízkokalorická a bohatá na vlákninu, takže je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržovat si zdravou váhu.
Grilování zeleniny je snadné a rychlé. Stačí ji nakrájet na kousky, okořenit a grilovat po dobu několika minut.
Grilovanou zeleninu lze podávat jako přílohu k masu, rybám nebo tofu. Lze ji také použít do salátů, wrapů nebo sendvičů.
Recept na grilovanou zeleninu
Tento recept na grilovanou zeleninu obsahuje 10 nejoblíbenějších druhů zeleniny. Stačí zeleninu připravit, potřít lahodnou směsí, ugrilovat a jíst.
Ingredience:
- 1 kg zeleniny podle vlastního výběru – cuketa, mrkev, paprika, brambory, kukuřice na klasu, chřest, rajčata, sladká paprika, červená cibule, žlutá dýně nebo libovolná kombinace
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky italského koření
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 stroužky česneku – mleté
- 2 lžíce čerstvé petrželky – jemně nasekané
Postup:
- Gril se předehřeje na středně vysoký žár.
- Zelenina se očistí, připraví a rozloží se na plech na pečení.
- V malé misce se smíchá olivový olej, koření a nasekaná petrželka.
- Zelenina se touto směsí potřese.
- Na grilu se zelenina griluje 6–8 minut, přičemž se několikrát otočí, nebo se griluje, dokud nezměkne.
Takto upravená grilovaná zelenina je jednoduchým, a přesto výjimečně chutným jídlem, které vynikne jak samostatně, tak jako příloha.

Recept na pečenou zeleninu
Výborným nápadem na bezmasý oběd může být i tato vynikající, chutná a zdravá pečená zelenina. Tato pečená zelenina je pikantní, slaná a obsahuje lahodnou omáčku z kešu sýra, která je dokonale propečená. Kromě pečené zeleniny lze vyzkoušet také dušenou zeleninu.
Ingredience:
- 1 a ½ cukety nakrájené na centimetrové kostky
- 1 červená paprika nakrájená na kostky
- 1 mrkev nakrájená na plátky
- 5-6 žampionů nakrájených na čtvrtky
- 1 lžíce oleje
- po ¾ lžičky: oregano, bazalka, kmín, uzená paprika
- ½ lžičky soli
- 2 šálky špenátu
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 lžíce javorového sirupu
- špetka jedlé sody
Na sýrovou omáčku:
- 1 šálek syrových kešu oříšků
- ¾ šálku vody
- 2 lžíce výživného droždí
- 2 kostky fermentovaného tofu (pokud nemáte, přidejte více soli a výživného droždí podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička bílého octa
- ¼ lžičky soli
Postup:
- Nejprve se připraví sýrová omáčka: Syrové kešu oříšky se přidají do mísy, zalijí se vroucí vodou a nechají se asi 40 minut namáčet.
- Poté se kešu slijí a přendají do vysokorychlostního mixéru. Přidá se voda, výživné kvasnice, fermentované tofu, česnek, javorový sirup, cibulový prášek, bílý ocet a sůl. Vše se mixuje při vysoké rychlosti asi 30 sekund nebo do hladka. Směs se přendá do mísy a dá se stranou.
- Trouba se předehřeje na 180 °C. Zelenina nakrájená na kostičky se přidá do zapékací misky, pokape se olejem, okoření se a osolí. Promíchá se, aby se zelenina rovnoměrně obalila.
- Zelenina se peče 40 minut, během pečení se dvakrát promíchá.
- Mezitím se do vysokorychlostního mixéru přidají oloupaná rajčata se šťávou, javorový sirup a jedlá soda. Mixuje se 3–5 sekund nebo dokud se rajčata nahrubo nenasekají.
- Zapékací miska se vyjme z trouby a vmíchá se špenát, který díky zbytkovému teplu rychle změkne. Přilije se rajčatová omáčka a vše se promíchá, aby se spojilo s pečenou zeleninou. Pokrm se peče dalších 15 minut.
- Poté se na zeleninu nalije kešu sýrová omáčka a peče se dalších 15 minut. Na závěr se vloží pod brojler na 3–5 minut nebo dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrka. Před podáváním se vyjme z trouby a nechá se několik minut vychladnout.
Tento pokrm se skvěle hodí jako lehké hlavní jídlo. Je to ideální volba pro každého, kdo hledá výživný a chutný pokrm bez kompromisů.

Recept na grilovanou zeleninu v troubě
Tento recept na veganskou pečenou zeleninu s omáčkou je výborný a jednoduchý, stačí vědět, jak ugrilovat zeleninu v troubě. Obsahuje cuketu, mrkev, papriku a brokolici a je ideální přílohou ke všem rostlinným jídlům. Podává se k ní tento francouzský dresink, který ji povýší ještě na další úroveň.
Ingredience:
- 1 šálek nakrájené červené papriky
- 1 šálek nakrájené oranžové papriky
- 2 šálky nakrájené cukety
- 2 šálky nakrájené žluté dýně
- 1 šálek nakrájené mrkve
- 1 šálek nakrájené červené cibule
- 1 šálek cherry rajčátek
- 2 šálky růžiček brokolice
Omáčka:
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce tamari (náhrada sójové omáčky)
Postup:
- Trouba se předehřeje na 205 °C. Dva plechy se vyloží pergamenovým papírem.
- Nakrájená zelenina se přenese na připravené plechy.
- Ingredience na omáčku se smíchají a zelenina se jimi pokape. Poté se promíchá, aby se rovnoměrně obalila.
- Plechy se vloží do trouby a peče se 25 až 30 minut, dokud se zelenina neupeče na požadovaný stupeň křehkosti.
- Zelenina se nechá mírně vychladnout a ihned se podává s případným dochucením solí a pepřem. Nebo se přenese do vzduchotěsné nádoby a uchová se v chladničce až 5 dní.
Takto pečená zelenina je výborná jako samostatný pokrm, příloha nebo základ do salátů a wrapů. Kombinace jednoduché přípravy a bohaté chuti z ní dělá ideální volbu pro každodenní zdravé vaření.
TIP: K pečené zelenině se skvěle hodí veganský medovo-hořčičný dresink.

Recept na grilovanou zeleninu na pánvi
Tato báječná grilovaná zelenina na pánvi se lehce osmaží na másle a olivovém oleji, až zkaramelizuje a zesládne. Přidáním rajčat na závěr vznikne jemná lehká omáčka. Snadná odlehčená příloha, jejíž příprava trvá jen 15 minut.
Ingredience:
- 1 cuketa
- 1 žlutá dýně
- 1 červená cibule
- 200 g žampionů
- 1 rajče
- 1 stroužek česneku velký stroužek, pokud jsou vaše stroužky malé, použijte dva.
- ½ lžičky černého pepře
- špetka červených pepřových vloček
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Dýně, cibule a žampiony se očistí a nakrájí na poloviny. Rajče se nakrájí na kostičky a česnek se prolisuje.
- Na sporáku se rozehřeje těžká pánev na střední teplotu. Když je pánev dostatečně rozpálená, přidá se máslo a olivový olej.
- Jakmile máslo a olej začnou bublat, přidá se dýně, cibule a houby. Zelenina se ochutí černým pepřem a vločkami červené papriky. Promíchá se, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo – zelenina se rovnoměrně rozloží na pánvi a nastaví se časovač na pět minut.
- Po zaznění časovače se směs promíchá a nastaví se dalších pět minut.
- Po uplynutí doby se opět zamíchá a časovač se nastaví na posledních pět minut.
- Když zbývá přibližně jedna minuta, přidají se rajčata, česnek a sůl. Vše se důkladně promíchá. Česnek se krátce provaří a rajčata se zredukují do lehké omáčky.
- Nakonec se pokrm ihned podává a vychutnává.
Tento jednoduchý a voňavý pokrm se připraví během několika minut a nabízí dokonalou rovnováhu sladké dýně, šťavnatých rajčat a aromatického česneku.
Recept na zeleninu na grilu
S touto vynikající zeleninou na grilu stoprocentně člověk zaboduje při každé příležitosti. Může zkusit grilovanou zeleninu doplnit mangovou salsou, která dodá zelenině na grilu další rozměr.
Ingredience:
- 200 g žampionů baby bella, nakrájených na poloviny
- 200 g zelených fazolek
- 2 papriky nakrájené na plátky
- 2 malé cukety nebo žluté dýně, nakrájené na trojúhelníčky o velikosti sousta
- 1 středně velká červená cibule, rozčtvrcená
- 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 1 a 1/4 lžičky soli, rozděleno
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek česneku, utřený
- ½ lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup:
- Gril se předehřeje na středně vysokou teplotu (180 °C až 200 °C).
- Zelenina se nakrájí. Smíchá se se 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžičkou soli. Poté se přidá přímo na grilovací rošt a griluje se 14 až 17 minut, přičemž se každých několik minut obrací, jakmile se objeví grilovací značky.
- Jakmile je zelenina měkká, přemístí se do mísy (pokud se některé kousky začnou zuhelnatět dříve, vyjmou se dříve, zatímco se ostatní dále grilují).
- Mezitím se v malé misce smíchá 1 lžíce olivového oleje, ¼ lžičky soli, balzamikový ocet, utřený česnek a čerstvý rozmarýn.
- Jakmile se zelenina ugriluje, přelije se připravenou omáčkou a promíchá se. Ihned se podává.
Grilovaná zelenina se díky jednoduché přípravě a výrazné chuti hodí jako příloha i hlavní chod. Lze ji snadno obměňovat podle sezóny či chuti. V kombinaci s bylinkami a balzamikovou zálivkou se zvýrazní její přirozená sladkost i kouřové aroma z grilu.

Recept na restovanou zeleninu
Komu by nechutnala restovaná zelenina? Jedná se o skvělý bezmasý oběd nebo vegetariánskou večeři. Příprava restované zeleniny je snadná, rychlá, a lze si při ní vyhrát s přísadami.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g chřestu – svazek, očištěný a příčně rozkrojený
- 2 šálky mrkve – asi 8-10, očištěné a nakrájené
- 500 g červených brambor – omyté a rozkrojené na poloviny, pokud jsou brambory velké, nakrájejte je na čtvrtky
- 2 šálky květáku – nakrájeného na růžičky
- 200 g žampionů Portabello – nebo žampionů cremini, očištěných a nakrájených na plátky
- 1 a ½ šálku paprik – zelených, červených, žlutých, oranžových nebo jejich kombinace, očištěných a nakrájených na plátky
- 4 stroužky česneku – nakrájené na tenké plátky
- 3-4 snítky čerstvého tymiánu
- 3-4 snítky čerstvé petrželky na ozdobu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Trouba se předehřeje na 200 °C.
- Zelenina se očistí, nakrájí a rozloží v jedné vrstvě na plech.
- Pokape se olivovým olejem a přidají se bylinky, česnek nakrájený na plátky, sůl a pepř.
- Peče se 30–40 minut, nebo dokud se zelenina nezměkne. Asi po 20 minutách se opatrně promíchá.
- Před podáváním se vyjme z trouby a nechá se trochu vychladnout.
Takto připravená pečená zelenina je chutná, zdravá a snadná na přípravu. Lze ji podávat jako samostatný pokrm, přílohu nebo jako součást teplého salátu.
Recept na zapečenou zeleninu se sýrem
Jídla zapečená se sýrem jsou často označována za „comfort food“ – tedy za pokrm, který v člověku má vyvolat pocit spokojenosti, bezpečí a radosti. Jídlo se sýrem si díky absenci masa může dopřát i vegan. Pokud člověk neví, co udělat k večeři, tohle jídlo určitě nikdy nezklame.
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 velká sladká brambora
- 2 mrkve
- 1 cuketa
- ½ hlávky brokolice
- 1 červená paprika
- 1 šálek cherry rajčat
- 2 šálky bílých žampionů
Veganská sýrová omáčka:
- ½ šálku veganského strouhaného sýra
- 1 nemléčné mléko (sójové, mandlové nebo kešu)
- 2 lžíce výživného droždí
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Trouba se předehřeje na 200 °C.
- Cibule se nakrájí a na rozehřáté pánvi se osmaží po dobu 2–3 minut.
- Přidá se nasekaný česnek a houby a smaží se, dokud se cibule nezprůsvitní a houby neuvaří. Poté se odstaví.
- Mrkev, cuketa a sladké brambory se nakrájí na kousky, brokolice se rozdělí na růžičky.
- Tato zelenina se přivede k varu nebo se vaří v páře po dobu 10 minut (kromě červené papriky a cherry rajčátek). Nemusí se zcela uvařit, protože se dopeče v troubě. Poté se odstaví, aby vychladla a oschla.
- Na sýrovou omáčku se všechny ingredience dají do hrnce na mírný oheň a za stálého míchání se vaří, dokud se nezíská hustá sýrová omáčka.
- Veškerá zelenina (nyní včetně červené papriky a cherry rajčátek) se položí na plech, pokape se olejem a dochutí se solí a pepřem.
- Zelenina se peče v troubě 10–15 minut, dokud červená paprika a rajčata nezměknou. Poté se zelenina vyjme z trouby.
- Zelenina se potře sýrovou omáčkou a vloží se do zapékací misky. Zapékací miska se vrátí do trouby a peče se, dokud se vše nezměkne vidličkou.
Kdo chce, může vyzkoušet recept na zapečenou cuketu s brambory nebo domácí chipotle omáčku, kterou může k zelenině podávat jako dip.