
Červená čočka je velmi oblíbenou potravinou po celém světě pro svou chuť, variabilitu a vysoký obsah bílkovin. Čočkové placky nebo čočkové karbanátky jsou jednoduchým a zdravým způsobem, jak tuto výživnou luštěninu do stravy zařadit.
Karbanátky z čočky jsou podobně jako třeba kapustové karbanátky či mrkvové placky skvělou vegetariánskou i veganskou alternativou k tradičním masovým karbanátkům, které jsou bohaté na bílkoviny a snadno se připravují. Mohou být perfektní variací za klasický pita chléb. Jak připravit tyto chutné a zdravé pokrmy a jak je kombinovat s různými přílohami a omáčkami?
Shrnutí obsahu
Čočkové placky jsou pokrm připravovaný z červené, zelené nebo hnědé čočky, smíchané s kořením, bylinkami a dalšími přísadami, vytvořenými do tvaru placků a obvykle smaženými nebo pečenými.
Základními ingrediencemi pro čočkové placky jsou čočka (nejčastěji červená), cibule, česnek, strouhanka nebo mouka pro zahuštění, vaječný těst a koření podle chuti (např. koriandr, kumin, paprika).
Pro přípravu čočkových placků se nejprve vaří nebo vaří čočka, poté se smíchá s ostatními přísadami a tvaruje do placků. Placky se pak buď smaží na pánvi s olejem nebo se pečou v troubě, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Čočkové placky se často podávají s omáčkami nebo dipy, jako je jogurtová omáčka s bylinkami, hummus, tahini nebo pikantní omáčka.
Recept na čočkové placky
Čočkové placky jsou skvělým bezmasým obědem nebo večeří, a navíc dodají pořádnou dávku bílkovin. Při jejich přípravě se netřeba bát experimentovat s kořením.
Ingredience na čočkové placky
- 3/4 hrnku (150 g) červené čočky v suchém stavu
- 1 šálek (240-300 ml) zeleninového vývaru nebo vody
- 1 malá (90 g) červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1 malá/střední (90 g) cibule, nakrájená na kostičky
- 2 velké stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 4 lžíce (30 g) cizrnové mouky, v případě potřeby více
- 1 lžíce mletých semínek chia
- 3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžička mleté papriky
- 3/4 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky soli
- Pepř a vločky červené papriky podle chuti
- Olej na smažení
Postup na čočkové placky
- Červená čočka se propláchne v sítu pod tekoucí vodou, aby se odstranily všechny nečistoty. Přendá se do hrnce nebo pánve spolu s 1 šálkem zeleninového vývaru, případně s vodou a trochou soli.
- Čočka se přivede k varu a nechá se vařit asi 15 minut, dokud nezměkne a částečně se nerozpadá. Po uvaření by v ní neměl zůstat žádný vývar ani voda.
- Mezitím se na pánvi rozehřeje trochu oleje, přidá se cibule, paprika a česnek a smaží se na středním plameni několik minut, dokud cibule nezprůsvitní.
- Uvařená čočka se přidá do kuchyňského robotu spolu s uvařenou zeleninou, kořením, petrželkou, mletými chia semínky a moukou. Směs se několikrát pulzuje, dokud se nespojí, přičemž je dbáno na to, aby zůstala nějaká struktura a nebyla příliš rozmixovaná.
- Pokud směs není dostatečně tvarovatelná, přidá se ještě trochu mouky.
- Z hotové směsi se vytvaruje 10 placiček (každá o hmotnosti 40–50 gramů, tedy asi 2 a 1/2 až 3 polévkové lžíce) a osmaží se na troše oleje na pánvi z obou stran asi 3 minuty dozlatova a dokřupava.
Tyto čočkové placičky jsou jednoduché na přípravu a přitom velmi chutné a syté. Výborně se hodí jako lehký oběd nebo večeře, kterou lze doplnit oblíbeným dipem či salátem. Díky chia semínkům a zelenině získají navíc zajímavou texturu i nutriční hodnotu.
TIP: Milovníci luštěnin mohou vyzkoušet také recepty z fazolí nebo salát z červené čočky a další recepty z červené čočky.

Recept na karbanátky z červené čočky v troubě
Pokud si člověk chce upéct karbanátky z červené čočky v troubě, může vyzkoušet tento snadný, rychlý recept, jehož výsledkem je chutné a zdravé jídlo.
Ingredience na karbanátky z červené čočky v troubě
- 1 a 1/2 šálku vody
- 3/4 šálku (150 g) červené čočky
- 1 šálek lehce zabalených lístků koriandru nebo petrželky
- 1/2 šálku nahrubo nakrájené cibule (fialové, bílé nebo žluté)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 3/4 čajové lžičky papriky (obyčejné, pálivé nebo uzené)
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
Postup na karbanátky z červené čočky v troubě
- Voda a čočka se vloží do středně velké mísy, přikryjí se a nechají se namočené přes noc nebo alespoň 6 hodin. Čočka se slijí přes síto nebo cedník.
- Trouba se předehřeje na 180 °C. Všech 12 košíčků standardní formy na muffiny se vymaže nebo nastříká olejem.
- Okapaná čočka a všechny ostatní přísady se vloží do kuchyňského robotu a zpracují se na jemné kousky.
- Ze směsi se naberou vrchovaté polévkové lžíce a volně se vytvarují placičky, které se vloží do připravených košíčků a jemně přitlačí, aby pokryly dno košíčku; poté se lehce postříkají nebo potřou olejem.
- Pečou se v předehřáté troubě 14 až 17 minut do ztuhnutí, nechají se 5 minut vychladnout ve formě a poté se vyjmou. Podávají se teplé nebo zcela vychladlé.
Výsledné placičky jsou šťavnaté a zároveň pevné, díky čemuž se dobře drží i při podávání. Díky jednoduchému postupu je recept vhodný i pro začátečníky v kuchyni. Tyto placičky lze podávat jako zdravou svačinu, lehký oběd nebo přílohu k hlavnímu jídlu.

Recept na zdravé karbanátky
Doma si lze připravit také báječné zdravé karbanátky z červené čočky, které je možné servírovat třeba s domácí hořčicí. Tato verze je ideální pro všechny, kteří preferují zdravější variantu smažených pokrmů.
Ingredience na zdravé karbanátky
- 1 až 2 lžíce oleje
- ½ šálku nevařeného amarantu
- ½ šálku nevařené červené čočky
- 2 šálky vody
- 1 středně velká brambora nastrouhaná na hrubém struhadle
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- ½ šálku nasekané petrželky
- 1 lžíce lahůdkového droždí (nepovinné)
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžička papriky
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce hladké mouky
Postup na zdravé karbanátky
- Trouba se předehřeje na 200 °C.
- Na plech se nanese 1 až 2 lžíce oleje a rovnoměrně rozetře.
- Do středně velkého hrnce se vloží amarant, čočka a 2 šálky vody. Přivedou se k varu, hrnec se přikryje pokličkou a stáhne na minimum.
- Nechá se 10 až 15 minut nerušeně vařit, dokud se voda nevstřebá a amarant s čočkou se neuvaří. Vznikne kašovitá směs, která se nechá vychladnout.
- Mezitím se nastrouhají brambory do velké mísy a rukama se nad dřezem rozmačkají, aby se uvolnila přebytečná voda. Vrátí se zpět do mísy a přidá se nakrájená cibule, česnek a petrželka.
- Přidá se uvařená směs amarantu a čočky a rukama se vše dobře promíchá. Přidá se hořčice, kečup, koření, kukuřičná mouka a mouka, a směs se znovu důkladně promíchá.
- Z těsta se vytvarují malé placičky, které se položí na plech a pečou se 8 až 10 minut z každé strany dozlatova a dokřupava.
Tento recept nabízí skvělou kombinaci výživných ingrediencí, které společně vytvářejí chutné a zdravé placičky. Pečení v troubě zajišťuje jejich dokonalou křupavost bez nutnosti smažení na oleji. Díky jednoduchému postupu je příprava snadná a rychlá. Výsledné placičky jsou vhodné jako lehký oběd či večeře, a lze je podávat s různými přílohami podle chuti.
Recept na vegan karbanátky z červené čočky
Tyto báječné, chutné a zdravé čočkové karbanátky si zamilují vyznavači veganského stravování i ti, kteří obvykle bezmasé kuchyni neholdují.
Ingredience na vegan čočkové karbanátky
- 1 a ½ šálku namočené čočky (namočte ¾ šálku červené čočky, abyste získali asi 1 a ½ šálku)
- 1 šálek cizrny
- ½ šálku sladké cibule nakrájené na malé kostičky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- ½ lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky růžové nebo mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- špetka nebo dvě kmínu
Postup na vegan čočkové karbanátky
- Čočka se na několik hodin nebo přes noc namočí do filtrované vody se špetkami soli (stačí ji jen zakrýt vodou).
- Když je čočka namočená a absorbovala většinu vody, slijí se a odměří se 1 šálek čočky do kuchyňského robotu. Do mísy na mixování se odměří ½ šálku, aby zůstala celá.
- Do robotu se přidá také 1 šálek cizrny, koriandr a zázvor.
- Směs se rozmixuje dohladka a spolu s celou červenou čočkou se přemístí do mísy.
- Přidá se cibule a koření a lžící se dobře promíchá. Směs se ochutná a podle potřeby se přidá sůl a pepř.
- Rukama se vytvarují placičky, jejichž počet závisí na požadované velikosti.
- Na pánvi se rozehřejí asi 3 lžíce oleje na středním plameni.
- Když je olej rozpálený, vloží se na pánev několik placiček.
- Placičky se smaží asi 5 minut z každé strany, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Po usmažení se čočkové placky položí na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Tyto čočkové karbanátky jsou díky použití čočky a cizrny skvělým zdrojem bílkovin. Smažení na pánvi zajišťuje příjemnou křupavost a zlatavou barvu. Díky jednoduchému postupu je recept vhodný i pro začátečníky v kuchyni.

Recept na čočkový burger
Připravit si lze také vynikající vegetariánský burger z čočky. Správně připravený čočkový burger umí být stejně lahodný jako ten klasický, spolehlivě vás zasytí a dodá vám energii.
Ingredience na čočkový burger
- 1 a ½ šálku červené čočky
- 4 a ½ šálku vody
- 1 šálek žampionů, nahrubo nakrájených
- 1 žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky mletého česneku
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 velké vejce
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 špetka kajenského pepře (nepovinné – pokud nemáte rádi koření, vynechejte)
Postup na čočkový burger
- Pokud se burgery připravují v troubě, trouba se předehřeje na 200 °C.
- Červená čočka se vloží do středně velkého hrnce s vodou. Přivede se k varu na středním plameni, přikryje se a vaří se asi 15 minut, dokud čočka nezměkne. Zbylá voda se slijí.
- Na středně velkou pánev se přidají na kostičky nakrájené houby s kapkou olivového oleje a za častého míchání se vaří asi 5–7 minut, dokud nezměknou. Houby se vyjmou na talíř a odloží stranou.
- Přidá se na kostičky nakrájená cibule a vaří se asi 5 minut, dokud nezesklovatí. Poté se přidá česnek a vaří se další 2 minuty.
- Červená čočka, uvařená cibule, česnek a ovesné vločky se vloží do kuchyňského robotu a rozmixují se. Směs se může nechat trochu sypká, nebo se rozmixuje na hladké pyré. Přenese se do mísy na míchání.
- Přidá se vejce, vařené houby a koření a vše se dobře promíchá, dokud se složky nespojí. Směs se rozdělí na 6 porcí pro větší burgery nebo 8 porcí pro menší burgery a rukama se vytvarují kulaté placičky.
- Placičky se vloží na plech vyložený pergamenovým papírem a pečou se v troubě 20 minut, přičemž se v polovině pečení obrátí.
- Při smažení na pánvi se burgery smaží (v případě potřeby ve více dávkách) asi 10 minut z každé strany, dokud nejsou křupavé a propečené.
Tento recept na burgery je jednoduchý a umožňuje připravit chutné a zdravé jídlo bez masa. Díky použití červené čočky a hub jsou burgery výživné a zároveň vhodné i pro vegetariány či vegany (pokud se vejce nahradí alternativou).