Banánové placičky – rychlé recepty z banánů

Veganské recepty
Bananove palacinky

Kdo by nemiloval banány? Z tohoto lahodného, sladkého exotického ovoce, plného prospěšných látek, si můžete připravit obrovskou spoustu nejrůznějších pokrmů. Třeba banánové placky, kterým se věnujeme v dnešním článku.

Banány lze zpracovávat na nekonečně mnoho způsobů. Přidat do ovocného salátu, udělat z nich domácí smoothie, upéct banánové muffiny, zdravý banánový chlebík – takzvaný banana bread – nebo z nich připravit třeba banánové lívance, banánové vafle, banánové placky nebo bezlepkovou banánovou bábovku či hrníčkovou banánovou bábovku.

Banánové placky neboli banánové placičky může každý pojmout zcela podle sebe, a dát při jejich přípravě plný průchod fantazii a chutím.

Je na každém, zda dá přednost banánovým palačinkám, banánovým lívanečkům, nebo zkusí jiné rychlé recepty z banánů. V tomto článku je řada vegetariánských i veganských receptů s banány.

Vyzkoušet lze také recept výborný na snídani a to belgické domácí vafle nebo tyto luxusní domácí sušenky. Nebo si k odpolední kávě upečte moučník bez vajec.

Shrnutí obsahu

Banánové placky jsou jednoduchým, chutným a zdravým pokrmem, který se připravuje z rozmačkaných banánů smíchaných s těstem a smažených na pánvi.

K přípravě banánových placek jsou třeba zralé banány, vaječný těst, sůl, cukr, vanilkový extrakt a olej na smažení.

Banánové placky mají sladkou chuť díky přírodní sladkosti banánů a mohou být doplněny o další přísady jako skořice, ořechy nebo med.

Banány jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, což činí banánové placky relativně zdravou volbou, zejména pokud jsou připraveny s minimem tuku a cukru.

Jsou obvykle podávány jako snídaně, dezert nebo svačina a mohou být doplněny o javorový sirup, máslo nebo čerstvé ovoce.

Rychlé recepty z banánů

Rychlé recepty z banánů se budou hodit, kdykoliv bude člověk potřebovat připravit sladkou svačinu, oběd, zdravou snídani nebo večeři, zároveň nebude chtít v kuchyni trávit zbytečně velké množství času.

Mezi rychlé recepty z banánů, které lze doporučit, patří třeba rychlé a jednoduché banánové muffiny. Upéct si lze také banánové cupcakes.

TIP: V chladných měsících můžete k banánovým plackám podávat čaj z šípků.

Bananove palacinky
Banánové palačinky je možné podávat nejen k snídani.

Recept na banánové placičky

Tyto báječné banánové placičky si lze dochutit podle sebe – nakrájeným banánem, veganským jogurtem, javorovým sirupem, nebo třeba marmeládou.

Ingredience na banánové placičky

  • 1/2 šálku rozmačkaného banánu1 šálek sójového mléka
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 1 a 1/2 hrnku mouky | bílé, celozrnné nebo bílé celozrnné pečivo
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • volitelně: 1/2 lžičky skořice

Recept na banánové placičky

  1. Ve středně velké míse se banán rozmačká. Měla by ho být asi 1/2 šálku.
  2. Následně se přidá sójové mléko, olej, cukr a vanilka a vše se šlehá, dokud se dobře nespojí.
  3. K mokrým přísadám se přimíchá mouka a poté se na ni nasype prášek do pečiva, sůl a skořice (pokud se používá). Dřevěnou lžící se míchá, dokud se těsto nespojí a zůstane hrudkovité.
  4. Velká pánvička nebo rošt se rozpalí na středně silném ohni. Na pánev se kápne asi 1/3 šálku těsta a vaří se, dokud se nevytvoří bublinky; poté se palačinky otočí a vaří dozlatova i na druhé straně, asi 1-2 minuty. Tento postup se opakuje se zbývajícím těstem.
  5. Palačinky se podávají s veganským máslem, čistým javorovým sirupem a dalšími plátky banánů. Jsou dobře mrazitelné a recept lze snadno zdvojnásobit, ztrojnásobit nebo zečtyřnásobit.

Tyto banánové palačinky jsou výbornou volbou pro rychlou a zdravou snídani či svačinu. Připravují se snadno a rychle, a navíc je lze bez problémů uchovat v mrazáku pro pozdější použití.

Recept na banánové placky

Tyto banánové placky jsou skvělou veganskou snídaně s plátky banánů a sirupem. Lehké, nadýchané a dokonalé. K banánovým plackám lze servírovat tapiokový puding nebo hroznovou marmeládu.

Ingredience na banánové placky

  • 1 a ¼ šálku mouky (156 g)
  • 2 lžíce bílého krystalového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ½ šálku rozmačkaného banánu (120 g, asi 1 velký zralý banán)
  • 1 lžíce kokosového oleje + další na smažení
  • ¾ šálku sójového mléka (180 ml) nebo jiného nemléčného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Banán
  • Javorový sirup

Postup na banánové placky

  1. Mouka se proseje do mísy, přidá se cukr, prášek do pečiva, sůl a skořice a vše se promíchá.
  2. Banán se v míse rozmačká, přidá se kokosový olej a společně se rozmačkají. Poté se přidají sójové mléko a vanilka a směs se promíchá, čímž vznikne poměrně husté těsto.
  3. Pánev se rozehřeje s trochou kokosového oleje, a jakmile se rozpálí, do ní se nalije asi ¼ šálku těsta na první palačinku.
  4. Palačinka se obrátí, jakmile začnou být po stranách suché okraje a na povrchu se objeví malé bublinky, a smaží se, dokud nezhnědne i z druhé strany.
  5. Pokračuje se v obracení a přitlačování stěrkou, dokud nejsou palačinky dobře propečené a vnitřek dostatečně upečený.
  6. Palačinky se podávají s nakrájenými banány, čerstvým ovocem podle chuti a pokapou se sirupem.

Palačinky jsou díky použití kokosového oleje jemné a voňavé. Husté těsto zajistí, že jsou dobře nadýchané a výživné. 

Bananove palacinky
Banánové palačinky je možné doprovodit jiným ovocem.

Recept na banánové lívance pro děti

Kdo chce, může si připravit nejlepší banánové palačinky pro děti ze čtyř jednoduchých ingrediencí. Tyto jednoduché dětské palačinky mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny a jsou přirozeně slazené. Ideální výživná snídaně pro děti (i dospělé) všech věkových kategorií.

Ingredience na banánové lívance pro děti

  • 1 šálek nakrájeného velmi zralého banánu (asi 1 malý banán)
  • 1 šálek pohankové mouky (nebo celozrnné mouky)
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 šálek rostlinného mléka
  • 2 lžíce řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na banánové lívance pro děti

  1. Banán se vidličkou rozmačká do hladka.
  2. Ve středně velké míse se smíchají mouka, lněné semínko, prášek do pečiva, skořice a sůl.
  3. Banán, mléko, olej a vanilka se vmíchají a opatrně se spojí, aby vzniklo jednolité, husté těsto.
  4. Litinová nebo nepřilnavá pánev se na středním ohni rozpalí a potřou neutrálním olejem.
  5. Těsto se lžící vylije na pánev v množství ¼ hrnku (nebo méně pro menší palačinky) a rozetře do rovnoměrné tloušťky asi ½ palce.
  6. Na každou palačinku se případně přidají plátky banánu.
  7. Palačinky se pečou asi 3 minuty, dokud okraje nezpevní.
  8. Poté se opatrně obrátí a vaří se další 1–2 minuty.
  9. Palačinky se ihned podávají, zbytek těsta se zpracuje stejným způsobem nebo se palačinky udržují teplé v troubě.
  10. Podávají se s javorovým sirupem, plátky banánu nebo jinou požadovanou polevou.

Tento recept na banánové palačinky je skvělou volbou pro chutnou a zdravou snídani nebo svačinu. Palačinky jsou vláčné, jemné a příjemně nasládlé, což ocení celá rodina.

TIP: Dítěti/malému dítěti podávejte palačinky ve velikostech odpovídajících jeho stravovacím schopnostem.

Bananove palacinky
Banánové palačinky budou chutnat i dětem.

Recept na vegan banánové palačinky

Ti, kteří se řadí mezi vegany, si mohou připravit vynikající veganské palačinky. Chutnají úplně stejně skvěle jako ty neveganské.

Ingredience na vegan banánové palačinky

  • 1 velký zralý banán (asi 150 g)
  • 2 lžíce zlatého cukru krupice
  • ¼ lžičky jemné soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje a další na vaření
  • 120 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 150 ml ovesného, sójového nebo mandlového mléka
  • sirup, nakrájený banán a bobulovité ovoce k podávání (nepovinné)

Postup na vegan banánové palačinky

  1. Banán se rozmačká v míse. Vmíchá se cukr, sůl a olej. Přidá se mouka a prášek do pečiva a vše se důkladně promíchá.
  2. Uprostřed se udělá důlek a postupně se zašlehá mléko, až těsto dosáhne husté, kapkovité konzistence.
  3. Na pánvi se na středním ohni rozehřeje trochu oleje. Přidají se 2 lžíce těsta a vytvoří se palačinky amerického typu, najednou se jich udělá asi 4–5.
  4. Palačinky se smaží z každé strany 2–3 minuty dozlatova.
  5. Podávají se se sirupem, nakrájeným banánem a lesními plody podle chuti.

Tento jednoduchý postup umožňuje připravit lahodné americké palačinky plné banánové chuti. Díky jemné konzistenci těsta jsou palačinky nadýchané a měkké. 

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang