Veganský dort – jednoduché recepty na vegan dorty

Veganské recepty

I vegani si mohou dopřát sladkou pochoutku, aniž by přitom byli nešetrní k přírodě. Existuje nespočet receptů na veganské dorty, koláče nebo zákusky, které jsou navíc zdravé a chutnají skvěle. Jak vegan dort připravit?

Dort je neodmyslitelnou součástí oslav a zvláštních příležitostí. Tradiční recepty na dorty však často obsahují živočišné produkty, jako jsou vejce, máslo a mléko. Naštěstí existuje mnoho kreativních způsobů, jak si vychutnat lahodný dort i bez nich. Veganské dorty jsou chutnou a zdravou alternativou, která potěší chuťové pohárky všech.

Klíčové je nahradit živočišné mléko za rostlinné, například domácím mandlovým mlékem. Někdy je i možné jednoduše vyměnit kravské mléko v klasickém receptu za jeho rostlinou alternativu a veganská varianta koláče je na světě.

V běžných receptech se však často vyskytují také vajíčka nebo mléčné výrobky, a tak se určitě vyplatí poohlédnout se po receptu na veganský dort, kde není třeba nic nahrazovat a vegan má jistotu, že jí výhradně rostlinné produkty.

Shrnutí obsahu

Základní ingredience pro veganské dorty – rostlinné mléko, rostlinné oleje a tuky, alternativy vajec, sladidla, veganské čokolády a kakao.

Alternativy vajec – chia a lněná semínka, jablečné a banánové pyré, veganský prášek na vaječné náhražky.

Rostlinné mléko – mandlové, sojové, ovesné, kokosové nebo rýžové.

Rostlinný olej – kokosový, slunečnicový, olivový olej pro vláčnost a chuť.

Rostlinné máslo – kokosové, mandlové, kešu máslo pro extra chuť a krémovou konzistenci.

Tipy na vegan dort – veganská verze klasických dortů, jako je čokoládový, vanilkový, jahodový nebo red velvet. Vyzkoušet lze ovocný dort s jahodami, malinami, borůvkami nebo mango.

Existuje mnoho variant veganských krémů, například z kokosového mléka, ořechů, avokáda nebo čokolády.

Recept na veganský čokoládový dort

Čokoládový dort je klasikou, která si připravuje v nejrůznějších variantách. Proč jednou nevyzkoušet veganský čokoládový dort, ať už pro sebe, nebo pro své přátelé, kteří holdují veganské stravě?

Veganský čokoládový dort se skvěle hodí jak na běžné dny, například jako zákusek k oblíbenému flat white, nebo na slavnostní příležitosti, kdy má hostitel jistotu, že potěší vegany či veganky, stejně jako ty, kteří se rostlině nestravují.

Jak tedy zní recept na veganský čokoládový dort?

Ingredience:

  • polohrubá mouka 2 a 1/2 hrnku
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • rostlinné mléko 1 a 1/2 hrnku
  • mražené maliny 500 g
  • cukr 1 a 1/2 hrnku
  • rostlinný olej 2/3 hrnku
  • rostlinný jogurt nebo jablečné pyré 1/2 hrnku
  • vanilkový extrakt
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1 špetka

Na krém:

  • veganská bílá čokoláda 300 g
  • kokosového mléko 1 a 1/4 hrnku

Důležité je na krém použít tuhou část kokosového mléka.

Všechny potřebné suroviny je možné zakoupit za výhodné ceny třeba v oblíbeném obchodním řetězci Lidl. V Lidl letáku PDF lze najít každý týden spoustu výhodných a zajímavých nabídek. Před začátkem nákupu všech ingrediencí, ze kterých je možné upéct chutný veganský čokoládový dort, je dobré nezapomenout zkontrolovat Lidl leták PDF

Postup:

Kokosové mléko se vloží do malého hrnce a na plotně se mírně zahřeje. Poté se přidá bílá čokoláda a obě suroviny se šlehají do hladkého krému. Směs se poté nechá vychladnout v ledničce, ideálně na několik hodin. Po vyjmutí z lednice se opět vyšlehá.

V jedné míse se smíchají tekuté suroviny, tedy olej, mléko, jogurt a citrónovou šťávu. Zbytek sypkých surovin se připraví v druhé misce. Poté se obsah obou misek smíchá do jedné a rozdělí do dvou dortových forem.

Korpus se peče při teplotě 180 °C asi 25 minut. Je samozřejmě třeba čerpat i ze zkušeností s vlastní troubou.

Posledním krokem je příprava malinového pyré. Maliny se dají vařit s cukrem asi na 15 minut. Poté se rozmixují a prosejí.

Dort se rozkrojí, naplní připraveným krémem a malinovým pyré a nakonec ozdobíme ovocem, kokosem nebo čokoládovými ornamenty.

Čokoládový dort s malinami s jistotou zachutná každému.

Recept na čokoládovo-kokosový veganský dort

Po variantě čokoládového dortu s malinami, je tu recept na čokoládovo-kokosový vegan dort. Jak jej připravit?

Ingredience na těsto:

  • hladká mouka – 2 a 1/2 hrnku
  • krupicový cukru – 2 a 1/2 hrnku
  • holandské kakao – 1 hrnek
  • prášek na pečení – 1 lžičku
  • mandlové mléko – 2 a 1/2 hrnku
  • jedlá soda – 1/2 lžičky
  • ocet – 2 lžíce
  • olej – 2/3 hrnku
  • vanilkový extrakt – 1 lžíce
  • špetka soli

Na čokoládový krém:

  • holandské kakao – 100 g
  • kokosový olej – 100 g
  • avokádo – 4 kusy
  • vanilkového extraktu – 2 lžičky
  • kůra z 1 citrónu

Na kokosový krém:

  • 1 veganský vanilkový puding nebo směs kukuřičného škrobu s vanilkou
  • kokosové mléko – 400 ml
  • velká plechovka kokosového mléka

Plechovku s kokosovým mlékem je potřeba nechat den předem vychladit v lednici.

Postup:

Přes samotnou přípravou korpusu je třeba předehřát troubu na 180 °C a formu vyložit pečícím papírem.

Ve dvou miskách se smíchá zvlášť tekuté a zvlášť sypké suroviny na korpus. Obě směsi se smíchají a dají se na 35 40 minut péct.

Mezitím se může přistoupit k přípravě prvního krému. Oloupe se avokádo a společně s ostatními surovinami se vše rozmixuje do hladka. Krém se poté namaže na upečený a vychladlý korpus.

Zbývá už jen připravit druhý, kokosový krém. Veganský puding se připraví dle návodu s kokosovým mlékem. Použije se o něco méně mléka, aby byl puding hustší. Vyšlehá se tuhá část kokosového mléka mixérem a nakonec se promíchá s vychladlým pudingem a cukrem podle chuti.

Dort se dozdobíme dle vlastních preferencí a před podáváním se nechá pár hodin v lednici.

TIP: Sladká, nicméně pořád zdravá snídaně? Určitě stojí za to vyzkoušet hrníčkové palačinky nebo veganské lívance.

Recept na jednoduchý veganský dort z mrkve

Kdo má rád mrkev, může si připravit tento rychlý a jednoduchý veganský dort, který si v poslední době oblíbila spousta lidí. Takový domácí dort bude stát mnohem méně než zákusky v pražské kavárně. Recept v tomto článku je k tomu velmi jednoduchý a rychlý.

Ingredience:

  • mrkev – 230 g
  • hladké špaldové mouky – 180 g
  • třtinového cukru – 220 g
  • slunečnicového oleje 100 g
  • banán 100 g
  • kypřicího prášku do pečiva – 1 lžička
  • jedlé sody – 1/4 lžičky
  • mleté skořice – 1 lžička
  • špetka mletého muškátového oříšku

Vegan dort budeme připravovat v kulaté formě.

Postup:

Všechny sypké suroviny se smíchají. Mrkev se nastrouhá, rozmačká se banán a přidá se to do připravované směsi. Nakonec se přilije také olej.

Dobře promíchané těsto se nalije do připravené formy (vymazané a vysypané) a peče se asi 3540 min na 180 stupňů. Propečenost se vyzkouší špejlí.

Jakmile se těsto na špejli nelepí, vytáhne se z trouby a nechá se pár minut chladnout. Poté lze přidat polevu dle chuti a dort jakkoliv dozdobit. Skvěle se na tento jednoduchý veganský dort hodí například citronová nebo čokoládová poleva.

Veganský mrkvový dort chutná stejně dobře jako klasický.

Recept na ovocný veganský dort

Posledním v řadě je recept na ovocný veganský dort, který je perfektní pro letní odpoledne s přáteli i zahradní party. Ovocnou svačinkou je ideální podávat s drinky, jako je Aperol Spritz, nebo nealkoholickým osvěžením v podobě ovocného smoothie.

Tato varianta je navíc tak bezlepková, takže si na něm bez obav mohou pochutnat také lidé, kteří jsou na lepek alergičtí.

Určitě se vyplatí vyzkoušet také recepty na meruňkový raw dort, raw ananasové mini dortíky nebo malinovou hrnkovou buchtu či nepečené čokoládové kuličky.

Ingredience:

  • kukuřičná krupice – 1 hrnek
  • strouhaný kokos – 1/3 hrnku
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • rýžová sirup – 3 lžíce
  • olej (sezamový či slunečnicový) – 1 lžíce
  • špetka soli

Na vrchní ovocnou část:

  • dvě jablka a dvě hrušky (cca 1 kg)
  • rozinky – 1/3 hrnku
  • voda – 1 litr
  • agar v prášku – 2 lžičky (nebo 3 lžíce vloček agaru)
  • špetka soli

Místo jablek a hrušek lze využít také jiné ovoce.

Postup:

Do neprotékající formy se nasype kukuřičná krupice, kokos a rozinky, tak aby se rozprostřely po celém dně formy.

V teplé vodě se připraví sirup, přidá také olej a špetka soli. To vše se nalije do formy na kokos. Těsto se peče asi 30 – 40 minut na 180 stupňů. Až se voda nasákne do krupice a okraj zhnědne, je hotovo. Po vytažení z trouby korpus ještě více ztuhne.

Mezitím se nakrájí ovoce na kostičky a společně s rozinkami a solí přivede k varu. Po dvaceti minutách se přidá agar.

Na upečený korpus se nalijeme ovocná směs a dort se dá do chladu. Po ztuhnutí ovocné části lze začít dort podávat.

Tento recept na veganský dort lze snadno obměňovat a upéci ho například s lesním ovocem, broskvemi nebo kompotovaným ovocem.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang