Mrkvová pomazánka – recepty

Veganské recepty
Mrkvova pomazanka recept

Svěží, zdravé a plné chuti – taková je vegan mrkvová pomazánka, která je dokonalou volbou pro milovníky zdravého stravování. Díky vysokému obsahu vitamínu A a vlákniny mrkvová pomazánka posiluje imunitu, podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou váhu.

Veganská mrkvová pomazánka je skvělou alternativou k tradičním pomazánkám, které bývají často plné tuku a cholesterolu. S veganskou variantou lze si užít chuťové požitky bez obav o své zdraví a navíc se tím podpoří i ochrana zvířat a životního prostředí.

Chuťově výrazná a plná jemného sladkého aroma mrkve – taková je vegan mrkvová pomazánka, kterou si zamilují jak milovníci zdravé stravy, tak i ti, kteří si rádi dopřávají chutné pochoutky. Skvěle se hodí jako součást snídaně, svačiny nebo lehkého obědu.

TIP: Vyzkoušet lze také drožďovou pomazánku a namazat ji na low carb chléb.

Shrnutí článku

Veganská mrkvová pomazánka je chutná a zdravá alternativa bez tuku a cholesterolu, která podporuje i ochranu zvířat a životního prostředí.

Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a její přirozená sladkost v kombinaci s kořením vytváří lahodnou a krémovou pomazánku vhodnou jako dip nebo pomazánka na pečivo.

Pomazánky lze připravit různými způsoby – pečenou, vařenou nebo restovanou mrkví, často doplněné luštěninami, tahini, citronem a kořením.

Pečení mrkve s kořením a česnekem dodává pomazánce intenzivní chuť a jemnou texturu, kterou lze mixovat s kešu oříšky nebo fazolemi pro krémovost.

Pomazánka je univerzální, snadno skladovatelná a výborně se hodí jako zdravá svačina, předkrm nebo příloha k zelenině, pečivu či krekru.

Recept na vegan mrkvovou pomazánku

Veganská mrkvová pomazánka je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje pro zdraví a pohodu. Díky přirozené sladkosti mrkve a jemné kořeněné chuti, je to pomazánka, která potěší jak chuťové buňky, tak celý organismus.

TIP: K pečivu s mrkvovou pomazánkou lze podávat také salát z červené řepy.

Mrkvová pomazánka – ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
  • 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • Plechovka cizrny, scezená, tekutinu si nechte stranou
  • ⅓ až ½ šálku tekutiny z cizrny (aquafaba)
  • ½ lžíce čerstvého česneku, jemně mletého
  • ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ¾ lžičky mletého kmínu
  • ¾ lžičky chilli
  • ½ lžičky uzené papriky

Mrkvová pomazánka – postup

  1. Trouba se předehřeje na 205 °C. Mrkev se omyje, oloupe a nahrubo nakrájí.
  2. Do mísy se přidá mrkev, 1 lžíce oleje, sůl, kmín, chilli a uzená paprika. Vše se dobře promíchá, aby se mrkev rovnoměrně obalila.
  3. Mrkev se rovnoměrně rozprostře na plech a peče se 30 minut, přičemž se v polovině pečení otočí, dokud nezměkne vidličkou.
  4. Do kuchyňského robotu se přidá upečená mrkev, 2 lžíce olivového oleje, cizrna, ⅓ šálku aquafaby, česnek a citronová šťáva a vše se rozmixuje na nejvyšší výkon, dokud se nezíská hladká a krémová hmota.
  5. V případě potřeby se přidá ještě 1–2 lžíce olivového oleje nebo aquafaby pro zředění směsi.

Tato pečená mrkvová pomazánka je zdravá, plná chuti a skvěle se hodí jako dip, pomazánka na chleba nebo doplněk k zelenině. Díky kombinaci koření a jemné struktury potěší každého milovníka hummusu i zeleninových alternativ. Navíc se snadno skladuje a chutná skvěle i druhý den.

Mrkvova pomazanka recept
Mrkvovou pomazánku si můžete připravit na spoustu různých způsobů.

Recept na mrkvovou pomazánku na chlebíčky

Tento recept na vegan mrkvovou pomazánku je ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravou alternativu k tradičním pomazánkám. Mrkev je plná vitaminů a antioxidantů a tato pomazánka ji skvěle využívá.

Pomazánka na chlebíčky – ingredience

  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kari
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na ozdobu

Pomazánka na chlebíčky – postup

  1. Na pánev se přidá olivový olej, nakrájená cibule, mrkev, sůl a kari.
  2. Směs se restuje asi 10 minut, nebo dokud se mrkev neuvaří a nezměkne.
  3. Do kuchyňského robotu se přidají bílé fazole, česnek a osmažená mrkvová směs a vše se rozmixuje do krémové a hladké konzistence.
  4. Pomazánka se podává s trochou olivového oleje a čerstvou petrželkou.

Tento jemný a lahodný dip je ideální jako pomazánka na chlebíčky i jako zdravá svačina či předkrm. Krémová konzistence bílé fazole spolu s nasládlou mrkví a voňavým kořením tvoří skvěle vyváženou kombinaci chutí. Pomazánka se snadno připraví a vydrží několik dní v lednici, takže je ideální i pro přípravu dopředu.

Recept na mrkvovou pomazánku na jednohubky

Veganská mrkvová pomazánka na jednohubky je zdravá a velmi všestranná. Můžete ji použít jako nádivku do sendviče, jako dip k zelenině, nebo jako pomazánku k toustu. A to všechno s minimem přísad a bez živočišných produktů.

Pomazánka na jednohubky – ingredience

  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na 2 cm kousky
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/8 lžičky mletého koriandru
  • 1/8 lžičky uzené papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Pomazánka na jednohubky – postup

  1. Mrkev se uvaří v páře doměkka.
  2. Vše se vhodí do mixéru a zpracuje se, dokud není dosaženo požadované konzistence – směs se nechá buď sypká, nebo se rozmixuje dohladka.
  3. Podle potřeby se přidá trochu oleje navíc.
  4. Směs se nechá vychladnout v chladničce a poté se podává se sušenkami nebo zeleninou.

Tato jednoduchá pomazánka je výbornou volbou pro rychlé občerstvení nebo lehké pohoštění. Díky vařené mrkvi má jemně nasládlou chuť a krásnou barvu, kterou ocení i děti. 

Mrkvova pomazanka recept
Mrkvová pomazánka chutná výborně s uzenou paprikou.

Recept na nejlepší mrkvovou pomazánku

Tento recept na luxusní pomazánku na chlebíčky je skvělým způsobem, jak zahrnout více zeleniny do své stravy. Mrkev je skvělým zdrojem vitamínu A, který podporuje zdraví kůže a zraku, a díky této pomazánce můžete snadno dosáhnout své denní dávky.

Nejlepší mrkvová pomazánka – ingredience

  • 350 g mrkve nakrájené na velké kousky
  • 1 cibule oloupaná a rozčtvrcená
  • 4 stroužky česneku s ponechanou slupkou
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 1 odšťavněný citron
  • Špetka soli
  • Špetka černého pepře

Nejlepší mrkvová pomazánka – postup

  1. Na plech se dá mrkev, cibule a stroužky česneku. Přidá se koření a trochu oleje a vše se promíchá.
  2. V troubě se peče asi 30 minut při 180 °C. Zkontroluje se, zda mrkev není ještě tvrdá – pokud ano, vrátí se do trouby na chvíli zpět. Cibule a česnek se případně vyndají dříve.
  3. Jakmile je zelenina hotová, nechá se před přípravou dipu vychladnout.
  4. Zelenina se vloží do kuchyňského robotu, stroužky česneku se vymáčknou ze slupek a vše se rozmixuje dohladka.
  5. Postupně se přidává citronová šťáva, tahini, sůl a pepř. Mixuje se a ochutnává, dokud výsledek neodpovídá osobní chuti.
  6. Dip se podává se zeleninou a chlebem.

Tento pečený zeleninový dip je lahodnou kombinací přirozené sladkosti mrkve a karamelizované cibule s výraznou chutí česneku a tahini. Skvěle se hodí jako zdravá svačina, předkrm nebo součást party občerstvení. 

Mrkvova pomazanka recept
Pomazánka z mrkve chutná výborně s čerstvými bylinkami.

Recept na chlebíčkovou pomazánku z mrkve

Tento recept na veganskou mrkvovou chlebíčkovou pomazánku je perfektní volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním pomazánkám plným tuku a kalorií. Mrkev je nízkokalorická a zároveň obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.

Chlebíčková pomazánka – ingredience

  • 7 nebo 8 středně velkých mrkví, očištěných
  • 1 hlavička česneku
  • 2 lžíce plus 1 lžička extra panenského olivového oleje, rozděleno, plus další na podávání
  • 3 lžíce harissy (libovolný stupeň pálivosti), rozdělené
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 3/4 šálku syrových kešu oříšků, opláchnutých
  • 1 šálek vroucí vody
  • 1/2 lžíce citronové kůry (asi z ½ citronu)
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy (asi z ½ citronu)
  • Vločková mořská sůl, k podávání
  • Čerstvá zelenina, například endivie, čekanka, plátky vodního melounu nebo červené ředkve nebo plátky fenyklu, na podávání

Pomazánka z mrkve – postup

  1. Trouba se předehřeje na 200 °C. Mrkev se podélně rozpůlí – v případě, že je příliš silná, nakrájí se příčně na čtvrtky.
  2. Na plech se dá mrkev, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce harissy, pár větších špetek soli a mletý černý pepř a vše se promíchá.
  3. Z hlavičky česneku se odstraní část papírových vnějších slupek, hlavička se příčně rozkrojí od vrcholu a zbytek se nechá neporušený. Česnek se položí na čtverec fólie, pokape 1 lžičkou olivového oleje a zabalí se do fólie. Zabalený česnek se položí na plech k mrkvi.
  4. V troubě se vše peče 40–55 minut, dokud mrkev nezměkne a nezíská zlatavou barvu a dokud česnek nezměkne a nezačne karamelizovat. V polovině pečení se mrkev promíchá. Pokud začne černat dříve, než změkne, sníží se teplota na 175 °C a pečení se prodlouží.
  5. Po upečení se zelenina nechá alespoň 10 minut chladnout. Opečené stroužky česneku se vymáčknou ze slupek přímo na plech (slupky se vyhodí).
  6. Zatímco zelenina chladne, kešu oříšky se smíchají s vroucí vodou a nechají se 10 minut odstát. Poté se scedí (voda se ponechá) a kešu se přesunou do kuchyňského robotu.
  7. Do robotu se přidá upečená mrkev, česnek, citronová kůra i šťáva a vše se rozmixuje dohladka. V případě potřeby se po lžících přidává voda z namáčení ořechů, aby se dosáhlo požadované konzistence.
  8. Dip se osolí, opepří a přesune do servírovací misky.
  9. Pokud je zbylá harissa příliš hustá, zředí se trochou vody na konzistenci rajčatové omáčky. Nakonec se harissa do dipu vmíchá, dip se posype vločkovou solí a zakape olivovým olejem. Podává se se zeleninou, krekry, chipsy nebo chlebem.

Tato pomazánka z pečené mrkve a česneku je skvělou kombinací pikantnosti, sladkosti a krémové jemnosti díky kešu oříškům. Je ideální jako předkrm, svačina nebo příloha k večeři, a to jak pro hosty, tak pro běžné domácí pohoštění.

Mrkvova pomazanka recept
Pomazánka z mrkve chutná výborně na domácím pečivu.

Recept na zdravou mrkvovou pomazánku

Zdravá mrkvová pomazánka se výborně hodí na všechny možné druhy pečiva, použít ji lze také jako vynikající dip třeba pro domácí nachos. Tato konkrétní pomazánka z mrkve se hodí také pro vyznavače takzvaného paleo stravování.

Zdravá mrkvová pomazánka – ingredience

  • 500 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku tahini
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička kmínu
  • 2-3 lžičky mandlového mléka nebo vody

Zdravá mrkvová pomazánka – postup

  1. Trouba se předehřeje na 200 °C.
  2. Mrkev se nakrájí na kousky o velikosti 1 cm, promíchá se s olivovým olejem a solí a spolu se stroužky česneku se položí na plech. Peče se v troubě přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a na okrajích lehce nezhnědne.
  3. V kuchyňském robotu se smíchá upečená mrkev, česnek, tahini, citronová šťáva, kmín a tekutina a vše se rozmixuje dohladka.
  4. Dip se podává posypaný špetkou uzené papriky, petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.

Tento jednoduchý a lahodný dip je ideální pro různé příležitosti – jako chuťovka, příloha nebo zdravá svačina. Pečená mrkev dodává jemnou sladkost, která je krásně vyvážená pikantností tahini a citronové šťávy. 

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang