
Hlávkové zelí je dostupná a chutná zelenina, která se dá upravit na mnoho způsobů. Dušené hlávkové zelí je jednoduchý a rychlý pokrm, který je ideální pro večeři během týdne. Je to také zdravý a sytý pokrm, který je plný vitamínů a minerálů. Jak připravit hlávkové zelí?
Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití zelí je jeho přídavek do kysaného zelí. Kysané zelí je kvašený pokrm ze zelí a je skvělým zdrojem probiotik. Má vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek a údajně má mnoho zdraví prospěšných účinků. Pokud někdo hledá zdravé a chutné jídlo, které zasytí celou rodinu, měl by vyzkoušet některý z receptů hlávkové zelí.
Shrnutí obsahu
Hlávkové zelí je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Vysoký obsah vitamínu C v hlávkovém zelí pomáhá posilovat imunitní systém a chránit před infekcemi.
Hlávkové zelí obsahuje antioxidanty a další látky, které pomáhají chránit srdce před chorobami.
Vláknina v hlávkovém zelí podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Hlávkové zelí se běžně používá do salátů, a to buď syrové, nakrájené na nudličky, nebo restované.
Hlávkové zelí se může dusit s jinou zeleninou a masem. Hlávkové zelí se také používá k výrobě zelných závitků, které se plní masem, rýží a kořením.
Jak připravovat hlávkové zelí?
Hlávkové zelí lze jíst syrové, v salátech např. salát coleslaw (nebo salát coleslaw z červeného zelí) nebo vařené v různých pokrmech. Je oblíbenou přísadou do smažených pokrmů, polévek a dušených jídel. Lze ho vařit v páře, dusit nebo smažit a je skvělým doplňkem každého jídla. Zelí lze také nakládat, fermentovat a používat k výrobě zelného salátu.
Zelí je také známé svými protirakovinnými účinky. Studie prokázaly, že konzumace zelí může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva. Předpokládá se také, že chrání před srdečními chorobami a mrtvicí.
Zelí je neuvěřitelně všestranná zelenina, kterou lze snadno zařadit do jídelníčku. Lze ji jíst syrovou i vařenou a je skvělým doplňkem každého jídla, např. k polským pirohům. Ať už člověk hledá zdravou přílohu nebo chutný hlavní chod, zelí si jistě oblíbí.
Milovníci zelí mohou vyzkoušet také recepty z červeného zelí, dýňové zelí, cuketové zelí nebo nejlepší sladkokyselé zelí.

Recept na dušené hlávkové zelí
Dušené hlávkové zelí je skvělý způsob, jak dodat chuť a výživné látky každému jídlu. Tento recept na veganské dušené zelí je snadný na přípravu a určitě se stane hitem pro všechny u stolu.
Ingredience na dušené hlávkové zelí
- 1 hlávka zelí, nakrouhanou na nudličky a nakrájenou na klínky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 šálek zeleninového vývaru
Postup na dušené hlávkové zelí
- Na velké pánvi se na středním plameni rozehřeje olivový olej.
- Přidá se česnek, cibule a tymián a 3 minuty se smaží.
- Přidají se klínky zelí a promíchají se, aby se obalily olejem a kořením.
- Přidá se uzená paprika, kmín, sůl a pepř.
- Přilije se zeleninový vývar a teplota se sníží na minimum.
- Pánev se přikryje a zelí se vaří za občasného míchání 20 minut.
- Poté se odkryje a dušení se pokračuje dalších 5 minut, dokud se zelí nezměkne.
- Nakonec se dušené zelí podává.
Tento pokrm je výbornou volbou jako teplá příloha nebo lehký hlavní chod. Kombinace uzené papriky, tymiánu a vývaru dodává zelí plnou a aromatickou chuť. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.
Recept na smažené zelí
Smažené zelí je snadná a výborná zeleninová příloha, která je zdravá a hodí se k mnoha pokrmům. Tajnou ingrediencí, díky které bude zelí skvěle chutnat, je ocet. Tento recept je vegetariánský.
Ingredience na smažené zelí
- 1 malá hlávka zelí asi 2,5 kg
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce nesoleného másla
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ½ lžíce jablečného octa plus další podle chuti
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu volitelně
Postup na smažené zelí
- Zelí se rozkrojí na polovinu od horní části směrem dolů přes jádřinec. Položí se řeznou stranou dolů na prkénko a poté se kolem jádřince nakrájí co nejtenčeji, aby se získaly jemné stužky.
- Velká pánev nebo hrnec s těžkým dnem se rozpálí na středně silném ohni.
- Přidá se olivový olej a máslo.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidá se zelí, sůl a pepř.
- Za občasného míchání se restuje 10 až 15 minut, dokud zelí nezměkne a nezačne hnědnout. Nemusí se míchat neustále – když se nechá v průběhu restování minutu nebo dvě bez zásahu, vytvoří se v něm chutné zkaramelizované kousky.
- Poté se odstaví z ohně a vmíchá se jablečný ocet.
- Podle chuti se dochutí solí, pepřem nebo dalším octem.
- Nakonec se posype tymiánem.
- Smažené zelí se podává teplé.
Smažené zelí skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až jednoho týdne. Smažené zelí lze i zmrazit. Struktura zelí se může zmrazením mírně změnit, ovšem i po rozmrazení bude chutnat výborně.
Recept na polévka z hlávkového zelí
Zelná polévka z čerstvého zelí je oblíbený veganský pokrm, který je výživný a chutný. Tento recept z hlávkového zelí je skvělým způsobem, jak získat denní dávku zeleniny a vitamínů. Kombinace pikantní a lehce nasládlé chuti dělá z této polévky ideální útěšné jídlo.
Ingredience na polévku z hlávkového zelí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 šálky oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
- 1 velká hlávka zelí, nakrájená na kousky
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 2 šálky rajčat nakrájených na kostičky
- 1 lžička oregana
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku výživného droždí
- 1/4 šálku veganského másla
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup na polévku z hlávkového zelí
- Olivový olej se rozehřeje ve velkém hrnci na mírném ohni.
- Cibule a česnek se přidají a restují se 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
- Mrkev se přidá a restuje se dalších 5 minut.
- Zelí se přidá a restuje se dalších 5 minut.
- Zeleninový vývar, rajčata, oregano, tymián, černý pepř a sůl se přidají.
- Polévka se přivede k varu, poté se teplota sníží na minimum a vaří se 30 minut.
- Výživné droždí, veganské máslo a petrželka se přidají a míchá se, dokud se nespojí.
- Polévka z hlávkového zelí se podává horká.
Tato polévka je skvělou volbou pro chladnější dny, kdy přijde vhod výživné a zahřívající jídlo. Její příprava je jednoduchá a díky použití výživného droždí získá příjemnou sýrovou chuť bez živočišných produktů.

Další recepty z hlávkového zelí
Zelí je všestranná zelenina, která se skvěle hodí do veganských receptů. Má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a je plná důležitých vitamínů a minerálů. Navíc je neuvěřitelně cenově dostupná, takže je skvělou volbou pro veganské vaření s omezeným rozpočtem.
1. Pikantní zelí a bramborové kari
Toto veganské kari je chutné a snadné jídlo plné chuti. Připravuje se z kombinace brambor, zelí, cibule, česneku, zázvoru a koření. Podává se s rýží nebo chlebem naan, čímž se získá kompletní jídlo.
2. Smažené zelí a brokolice
Toto veganské smažené jídlo je skvělým způsobem, jak do sebe dostat zeleninu. Připravuje se ze zelí, brokolice, cibule, česneku a různých druhů koření. Podává se s rýží nebo nudlemi.
3. Sladkokyselé zelí
Veganská verze klasického čínského pokrmu se připravuje ze zelí, paprik a ananasu. Je sladká a pikantní s nádechem koření. Podává se s rýží nebo nudlemi vařenými v páře.
4. Polévka ze zelí a čočky
Tato vydatná polévka se připravuje ze zelí, čočky, cibule, česneku a bylinek. Je to skvělý způsob, jak do sebe dostat bílkoviny, a navíc je plná chuti. Podává se s křupavým chlebem.
5. Rizoto se zelím a houbami
Toto veganské rizoto je skvělý způsob, jak konzumovat více zeleniny. Připravuje se ze zelí, hub, cibule, česneku a koření. Podává se s veganským parmazánem.
6. Salát ze zelí a quinoy
Tento veganský salát je skvělým způsobem, jak do sebe dostat bílkoviny. Je připraven ze zelí, quinoy, cibule, česneku a lehké zálivky. Podává se s přílohou dušené zeleniny nebo veganskou polévkou.
7. Zelí a cizrna na kari
Toto veganské kari je skvělý způsob, jak do sebe dostat bílkoviny. Připravuje se ze zelí, cizrny, cibule, česneku a koření. Podává se s rýží nebo chlebem naan.
8. Dušené zelí a mrkev
Dušené zelí a mrkev jsou vydatnou a chutnou přílohou. Tento veganský recept kombinuje zelí a mrkev s cibulí, česnekem a bylinkami, čímž vznikne chutné a výživné jídlo.
9. Pikantní zelný salát
Tento veganský zelný salát je ideální přílohou k letnímu grilování. Kombinuje zelí, červenou cibuli, jalapeños a koriandr a vytváří pikantní a chuťově výrazný pokrm.
10. Dušené zelí s bramborami
Tento veganský guláš je plný chuti a výživných látek. Kombinuje brambory, zelí a další zeleninu ve vydatném a chutném guláši.
Kysané zelí
Kysané zelí je klasický německý pokrm, který je známý již po staletí. Vyrábí se z jemně nakrouhaného zelí, které kvasí v solném nálevu se solí a kořením. Výsledkem je kyselé a pikantní koření, které je oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů.
Kysané zelí má dlouhou historii. První zmínka o něm se objevila v německé kuchařské knize v roce 1571 a předpokládá se, že pochází z Číny z doby kolem roku 2000 př. n. l. Do Evropy ho přivezli Římané, kteří ho během svých výbojů zavedli do Německa. Od středověku je oblíbená i v Evropě.
Kysané zelí je známé svými zdraví prospěšnými účinky. Je plné probiotik a vitaminů, které pomáhají podporovat zdravý trávicí systém. Je také dobrým zdrojem vlákniny, draslíku a železa. Kysané zelí má také nízký obsah tuku a kalorií, takže je zdravým doplňkem každého jídla.
Kysané zelí je výborné na sendviče, do salátů a s rýží. Lze ho také použít k přípravě polévek a dušených pokrmů. Kysané zelí se často podává také jako příloha.
Domácí výroba kysaného zelí je snadná. Potřebujete pouze zelí, sůl a několik druhů koření. Zelí se nakrouhá a smíchá se solí a kořením. Poté se nechá několik týdnů kvasit na chladném a tmavém místě, dokud nedosáhne požadované chuti.

Recept na kysané zelí
Kysané zelí je klasickým německým pokrmem, který je známý již po staletí. Je chutné, výživné a snadno se připravuje doma. Tak kdo chce, může ho vyzkoušet a zjistit, proč je kolem něj tolik povyku.
Ingredience na kysané zelí
- 1 hlávku zeleného zelí
- 2 lžíce soli
- 1 lžičku kmínu
- 1 lžička jalovcových bobulí
- 2 stroužky česneku, mletého
- 1 lžíce jablečného octa
Postup na kysané zelí
- Zelí se nakrouhá co nejjemněji.
- Zelí se vloží do velké mísy a posype se solí.
- Sůl se několik minut vmasíruje do zelí, dokud zelí nezačne kynout a neuvolní část tekutiny.
- Jakmile zelí změkne, přidají se kmín, jalovcové bobule a prolisovaný česnek.
- Vše se smíchá dohromady, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
- Směs se přenese do sklenice a hřbetem lžíce se pevně stlačí.
- Směs se zalije jablečným octem a sklenice se pevně uzavře.
- Sklenice se postaví na chladné a tmavé místo a nechá se 2–3 týdny kvasit.
- Každých několik dní se sklenice kontroluje a pokud směs vystoupí nad hladinu tekutiny, stlačí se dolů.
Jakmile je kysané zelí hotové, uloží se do chladničky a může se vychutnat v salátech, sendvičích nebo jako příloha k oblíbeným veganským pokrmům.
Recepty s kysaným zelím
Zelí je neuvěřitelně univerzální surovina, kterou lze použít do mnoha pokrmů. Ať už člověk hledá chutnou přílohu nebo zajímavý hlavní chod, kysané zelí může být dokonalým doplňkem jídla. Zde je několik chutných veganských receptů, které využívají kysané zelí jako hlavní ingredienci.
1. Dušené kysané zelí a houby
Tento vydatný guláš je plný uklidňujících chutí. Kysané zelí mu dodává jedinečnou pikantní chuť, která se dokonale snoubí se zemitými houbami.
2. Kysané zelí a zeleninová smaženice
Tato lehká a aromatická smaženice má díky kysanému zelí výraznou chuť. Podává se s hnědou rýží, čímž se získá syté jídlo.
3. Zelí a bramborové závitky
Tyto závitky jsou snadnou a výživnou variantou oběda nebo večeře. Brambory a kysané zelí tvoří lahodnou kombinaci a wrapy si lze přizpůsobit svou oblíbenou zeleninou.
4. Salát z kysaného zelí a cizrny
Tento salát je ideálním jídlem, které si lze zabalit k obědu. Díky cizrně je plný bílkovin a kysané zelí mu dodává lahodnou pikantní chuť.
5. Sendvič s kysaným zelím a tempehem
Tento sendvič je sytou a chutnou variantou veganského oběda. Kysané zelí a tempeh tvoří lahodnou kombinaci a sendvič určitě zasytí.
6. Polévka z kysaného zelí a čočky
Tato polévka je uklidňujícím a výživným jídlem. Kysané zelí dodává polévce jedinečnou chuť a díky čočce je sytá a zasytí.
7. Burrito z kysaného zelí a tofu
Toto burrito je skvělý způsob, jak využít zbytky kysaného zelí. Tofu a kysané zelí tvoří lahodnou kombinaci a burrito určitě zachutná.
8. Quesadillas s kysaným zelím a avokádem
Tyto quesadillas jsou chutným a snadným jídlem. Kysané zelí jim dodá jedinečnou chuť a avokádo zase krémovou texturu.
Červené zelí
Veganská kuchyně ušla v posledních letech dlouhou cestu a nyní existuje nespočet receptů, které nabízejí chutná a zdravá veganská jídla. Jedním z nejlepších veganských jídel, které si lze připravit, je veganský recept červené zelí.
Tento veganský pokrm je skvělým způsobem, jak získat zdravou dávku vitamínů a minerálů a zároveň poskytnout chutné jídlo.
Červené zelí je druh brukvovité zeleniny, která je plná vitamínů a minerálů. Je obzvláště bohaté na vitaminy A a C, což z něj činí skvělý zdroj výživy pro vegany.
Červené zelí také obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty a zlepšovat celkové zdraví. Díky tomu je skvělým doplňkem veganské stravy.
Červené zelí je také neuvěřitelně všestranné a lze ho použít v řadě veganských receptů. Lze ho vařit, dusit, smažit nebo dokonce zapékat.
Při vaření zelí změkne a získá chuť, takže se skvěle hodí do polévek a salátů. Můžete ho také použít jako přílohu nebo součást veganského hlavního jídla.

Recept na dušené červené zelí
Ti, kteří mají rádi červené zelí, pak je to tento snadný recept, který si budou připravovat a vychutnávat stále. Tenké plátky červeného zelí se podusí s červeným vinným octem a dochutí světle hnědým cukrem, čímž vznikne sladkokyselá chuť, která se dobře hodí ke všem druhům podzimních a zimních jídel.
Ingredience na dušené červené zelí
- 1 malá hlávka červeného zelí (asi 1,5 kg)
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- hrubá sůl a mletý pepř
- 2 lžíce světle hnědého cukru
Postup na dušené červené zelí
- Červené zelí se rozpůlí, zbaví jádřince a nakrájí na tenké plátky.
- Na velké pánvi se na středním ohni rozehřeje olivový olej.
- Přidá se zelí a červený vinný ocet.
- Dochutí se hrubou solí a mletým pepřem.
- Za častého promíchávání se vaří, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut (pokud je pánev suchá, přidá se trochu vody).
- Přidá se světle hnědý cukr.
- Míchá se, dokud se cukr nerozpustí, asi 30 sekund.
- Podle potřeby se znovu osolí a opepří.
Tento jednoduchý způsob přípravy červeného zelí zachová jeho přirozenou sladkokyselou chuť a dodá pokrmu příjemnou strukturu. Je skvělou přílohou k mnoha jídlům a snadno se kombinuje s různými chutěmi. Mírné karamelizování cukru zvýrazní přirozenou sladkost zelí a vyváží kyselost octa.
Další recepty z červeného zelí
Veganský recept červené zelí je snadný a chutný veganský pokrm, který je plný výživných látek. Ať už ho člověk podává jako přílohu, hlavní jídlo nebo jako součást polévky, určitě se stane hitem u veganů i neveganů.
1. Zelný salát
Jedním z nejlepších veganských receptů, které lze z červeného zelí připravit, je veganská verze zelného salátu. K přípravě tohoto pokrmu je třeba červené zelí nakrouhat a smíchat s veganskou majonézou, dijonskou hořčicí, jablečným octem, javorovým sirupem a solí a pepřem. Salát se podává s veganskými hamburgery nebo sendviči.
2. Smaženice z červeného zelí
Dalším skvělým veganským receptem, který je možné z červeného zelí připravit, je veganské smažené jídlo. K přípravě smaženice je třeba červené zelí osmahnout s nakrájenou zeleninou, jako jsou houby, paprika a cibule. Poté se přidá veganský vývar a tamari a dusí se to, dokud zelenina nezměkne. Smažený pokrm se podává s vařenou rýží nebo nudlemi.

3. Polévka z červeného zelí
Nakonec si z červeného zelí lze připravit také lahodnou veganskou polévku. Polévka se připraví tak, že se ve veganském vývaru povaří nakrájené červené zelí spolu s česnekem a bylinkami. Pro vydatnější polévku je možné přidat také vařenou čočku nebo fazole. Polévka se podává s křupavým chlebem.