
Každé léto přichází období nadúrody cuket. Téměř každý zahrádkář vymýšlí, co s nimi tentokrát připravit. Pokud hledáte chutný a zdravý recept, cuketová omáčka je ideálním řešením. Cuketová omáčka je všestranný, snadno připravitelný a výživný způsob, jak jídlu dodat chuť a texturu.
Cuketovou omáčku lze použít do různých pokrmů. Dochutí těstovinové pokrmy, zeleninu nebo se hodí i jako omáčka na namáčení chleba či krekrů. Lze ji také použít jako omáčku na pizzu, k domácím nachos nebo jako základ do polévek a dušených pokrmů. Díky své neutrální chuti je cuketa dobrým způsobem, jak začít s příkrmy u miminek.
Cuketová omáčka je plná vitamínů a minerálů a má nízký obsah kalorií a tuku. Je to skvělý způsob, jak získat denní dávku zeleniny, aniž byste museli obětovat chuť nebo výživové hodnoty.
Cuketová omáčka se vyrábí z osmažené cukety, česneku, cibule, tymiánu a různých bylinek a koření. Cuketa se uvaří doměkka a poté se spolu s ostatními ingrediencemi rozmixuje na pyré, které vytvoří hustou a krémovou omáčku. Chuť je pikantní a lehce nasládlá, s nádechem kyselosti z česneku a cibule.
Shrnutí obsahu
Základními ingrediencemi pro cuketovou omáčku jsou cuketa, cibule, česnek, olivový olej, rajčata (čerstvá nebo konzervovaná), bylinky (jako bazalka nebo oregano), sůl a pepř.
Cuketa má jemnou a mírně sladkou chuť. Je také lehce vláčná a má křehkou texturu, což ji činí vhodnou pro různé druhy přípravy.
Cuketa je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamín K, hořčík a další důležité živiny. Má nízký obsah kalorií a tuku, což ji činí ideální volbou pro zdravou stravu.
Cuketová omáčka je pokrm připravený z cuket a dalších přísad, jako jsou cibule, česnek, rajčata, bylinky a koření. Má hladkou a krémovou konzistenci.
Cuketová omáčka se často podává s těstovinami, rýží nebo pečivem. Může být také použita jako příloha k masu, rybám nebo dalším pokrmům.
Cuketová omáčka na těstoviny – recept
Rychlý a jednoduchý recept na snadné cuketové těstoviny. Nastrouhaná cuketa se rozplyne v chutné šťavnaté omáčce, která je ideální na linguini nebo vaše oblíbené těstoviny. S citronem, černým pepřem a česnekem bude zdravá večeře na stole za 30 minut. Dokonale doplní náplň do tortilly.
Ingredience na cuketovou omáčku na těstoviny
- 250 g těstovin uvařených v osolené vodě
- 5 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
- 3 lžíce olivového oleje
- 700 g cukety, nastrouhané
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 1 citron, oloupaná kůra a šťáva
- 1/2 až 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 svazek petrželky, nasekaný nadrobno
- 1/2 hrnku veganského sýra
Postup na cuketovou omáčku na těstoviny
- Do velké pánve se vloží česnek a olivový olej a na středním plameni se asi minutu opékají. Poté se přidá cuketa a promíchá se, aby byla obalena olejem a česnekem.
- Přidá se vývar a citronová kůra, směs se vaří asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne a několik minut se nepovaří.
- Nakonec se vmíchá petrželka, citronová šťáva, sůl a pepř. Směs se promíchá, přidají se těstoviny a vše se rovnoměrně posype sýrem.
- Pokrm se přendá do servírovací mísy, protože omáčka má tendenci usazovat se na dně. Podává se posypaný dalším veganským sýrem.
Tento lehký a svěží pokrm z cukety potěší svou jednoduchostí i výraznou chutí. Nejlépe chutná ihned po přípravě, kdy jsou chutě nejvíce výrazné.

Recept na cuketovou omáčku na špagety
Tato cuketová omáčka na špagety se podobá pestu, nicméně na rozdíl od něj se v ní používá mnohem méně oleje. Cuketové špagety jsou perfektní způsob, jak propašovat dostatečné množství cukety i do nic netušícího cuketového odpůrce.
Ingredience na cuketovou omáčku na špagety
- 60 g mandlových plátků (dobře fungují i piniové oříšky nebo vlašské ořechy)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 450 g cukety, nakrájené na tenké plátky
- 30 g bazalky
- 1 velký stroužek česneku
- kůra z 1 citronu + 2 lžíce šťávy
- 2 lžíce okapaných kaparů
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- černý pepř, podle chuti
- sůl podle chuti
- 300 g špaget
Postup na cuketovou omáčku na špagety
- Na malé pánvi se nasucho opraží mandlové lupínky, dokud nezezlátnou a nerozvoní, a dají se stranou.
- Ve velké nerezové pánvi se rozehřeje 1 lžíce oleje. Jakmile se olej začne třpytit, přidají se plátky cukety. Rychle se vhodí do oleje, aby se jím obalily.
- Cukety se smaží na středně mírném ohni za častého míchání, dokud se nezprůsvitní a místy nezkaramelizují. Pánev se odloží stranou.
- Do kuchyňského robotu se dá polovina mandlí (zbytek se nechá na ozdobu), osmažená cuketa, olivový olej, dvě třetiny bazalky (část se nechá na ozdobu), česnek, citronová kůra a šťáva (začne se s 1 lžící, pak se upraví podle chuti), kapary, lahůdkové droždí a trochu pepře a soli.
- Směs se zpracuje dohladka a podle chuti se dochutí.
- Těstoviny se uvaří a těsně před slitím se ponechá část vody z vaření.
- Cuketová omáčka se vlije do pánve, přidá se dostatečné množství horké vody z vaření těstovin (nemusí se použít všechna), aby se omáčka rozředila, a poté se do ní vmíchají uvařené těstoviny.
- Vše se dobře promíchá, aby se těstoviny rovnoměrně obalily omáčkou.
- Nakonec se pokrm rozdělí na talíře a ozdobí se zbytkem mandlových lupínků a bazalkou.
Kombinace jemné omáčky, opečených mandlí a svěží bazalky vytvoří harmonické jídlo, které potěší nejen milovníky zeleniny. Pokud by člověka přece jen nelákala cuketová omáčka na špagety, lze pro změnu zkusit tyto špenátové těstoviny.
Recept na cuketové ragú na těstoviny
Pokud chce člověk chutnou omáčku k těstovinám plnou chuti, musí vyzkoušet toto krémové cuketové ragú. Je připraveno z kokosového mléka, rajčat a česneku a je naprosto lahodné.
Ingredience na cuketové ragú na těstoviny
- 1 kg cukety
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce papriky
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 hrnek kokosového mléka
- Nasekaná petrželka
- Čerstvá bazalka, nasekaná
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, mleté
- ¼ lžičky soli nebo podle chuti
- ⅛ lžičky chilli vloček
Postup na cuketové ragú na těstoviny
- Cuketa se nakrájí na středně velké kostky a ochutí se solí, paprikou a olivovým olejem. Kostky se dobře promíchají a rozloží se na velký plech v jedné vrstvě. Peče se asi 25 minut při teplotě 200 °C.
- Mezitím se do velké pánve nebo hrnce nalije kokosové mléko. Přidá se petrželka, bazalka, rajčatový protlak, česnek, sůl, pepř a chilli vločky. Vše se promíchá a přivede k mírnému varu.
- V této chvíli se do omáčky přidají kostky pečené cukety a promíchají se. Oheň se vypne a pokrm se podává.
Pokrm se výborně hodí jako lehký oběd nebo večeře, případně jako příloha k rýži či pečivu. Díky použití bylinek a koření se dosáhne svěží a aromatické chuti, která potěší i náročnější strávníky.

Recept na zavařenou cuketu na špagety
Tato domácí omáčka na špagety zbaví přebytků ze zahrádky v podobě cuket a rajčat. V zimě se pak s každou skleničkou člověk vrátí do slunného léta.
Ingredience na zavařenou cuketu na špagety
- 5 ks velikých cuket
- 18 cibulí
- 4 kg rajčat
- 5-7 stroužků česneku
- 7 snítek tymiánu
- Čerstvě mletá sůl a pepř
- Olivový olej
- Voda
Postup na zavařenou cuketu na špagety
- Cibule se nakrájí na větší kousky a osmahne se na rozehřátém olivovém oleji.
- Cukety se oloupou a v případě větší velikosti se vydlabou semínka. Nakrájejí se na malé kostky. Rajčata se omyjí a nakrájejí.
- Jakmile cibulka začne hnědnout, postupně se přidává cuketa, která se lehce osolí a opepří. Jakmile se přidá veškerá cuketa, vše se zalije dvěma hrnky vody a nechá se 10 minut vařit za občasného míchání.
- Poté se přidají rajčata, směs se znovu lehce osolí, přidá se tymián (pouze lístečky) a vše se promíchá. Rajčata začnou pouštět šťávu, zároveň se přilije trochu vody, aby se mohla cuketa dusit.
- Po zhruba 15 minutách se přidá prolisovaný česnek, směs se ještě 5 minut povaří a ochutná, případně dochutí. Cuketa se musí uvařit doměkka.
- Hotová směs se naplní do čistých skleniček nebo sklenic, víčka se důkladně očistí. Sklenice se dají do hrnce s vodou a od doby varu se zavařují 20–30 minut.
K letním omáčkám patří bezesporu i tato skvělá rajská omáčka s plněnými paprikami, případně vegetariánská alternativa v podobě rajské omáčky bez masa.
Recept na cuketovou směs na špagety do sklenic
Kromě těstovin se tato směs hodí i jako omáčka ke grilování, nebo jen tak namazat na topinku. Díky zavaření se uchová po delší dobu a chutě se v ní krásně rozleží.
Ingredience na cuketovou směs na špagety do sklenic
- 1 kg cukety na větší kusy
- 300 g cibule, oloupaná, rozpůlená
- 1 lžíce soli
- 300 g krupicového cukru
- 300 ml vinného bílého octa
- 1/2 lžíce chilli vloček
- 1/2 lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
- 1 lžíce hořčice, plnotučné
- 1 balení rajčatového protlaku
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup na cuketovou směs na špagety do sklenic
- Cukety a cibule se rozsekají v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (případně se mohou nakrájet). Poté se v hrnci promíchají se solí. Nechá se to krátce (10–15 minut) odležet.
- Přidají se ostatní suroviny, směs se promíchá, přivede se k varu na středním až silném ohni, poté se oheň zmírní a zvolna se vaří doměkka 45 minut, případně i o něco déle; často se míchá.
- Horká směs se rozdělí do šroubovacích sklenic, sklenice se uzavřou. Nechá se vychladnout a uchovává se v chladničce.
- Směs se může i rozmixovat na pyré a až poté se zavaří.
Směs se může podávat jako zeleninová pomazánka, příloha k masu nebo se s ní mohou ochutit těstoviny. Před podáváním se doporučuje nechat ji chvíli stát při pokojové teplotě, aby se zvýraznila její chuť.

Recept na špagety s cuketou
Tento klasický recept na těstoviny z jižní Itálie, který vyžaduje pouze 3 ingredience a sůl a pepř, je vynikajícím způsobem, jak si vychutnat menší cukety.
Ingredience na špagety s cuketou
- 1 balení špaget
- 4 lžíce olivového oleje
- 3-4 menší cukety, nakrájených na tenká kolečka
- sůl a pepř podle chuti
Postup na špagety s cuketou
- Hrnec s osolenou vodou se přivede k varu. Špagety se přidají a uvaří se podle návodu na obalu. Asi šálek vody z vaření se ponechá, těstoviny se slijí a přendají se do velké servírovací mísy.
- Mezitím se rozehřeje olivový olej na středně vysokou teplotu.
- Kolečka cukety se přidají a za občasného míchání se vaří, dokud nezměknou.
- Uvařená cuketa i se zbytkem oleje se přendá do mísy s těstovinami. Podle chuti se osolí a opepří.
- Vše se promíchá, aby se spojilo, a podle potřeby se přidá trochu vyhrazené vody z vaření. Nakonec se pokrm podává.
Tento jednoduchý pokrm je ideální pro rychlý oběd nebo večeři. Díky kombinaci čerstvé cukety, kvalitního olivového oleje a dobře uvařených špaget vznikne lehké, chutné jídlo.