
Čočka je všestranně použitelná, hodí se do dušených pokrmů, polévek, dipů i salátů. A jako hlavní bonus je levná. Ovšem ne každá čočka vypadá a vaří se stejně. Zde jsou hlavní druhy čočky, které jsou běžně dostupné, a návod, jak tyto barevné luštěniny správně připravit, aby se z nich nestala nejedlá kaše.
Čočka jsou sušená semena čočky, luštěniny. Na rozdíl od fazolí, které jsou také luštěniny, se čočka nikdy nekonzumuje čerstvá, vždy až sušená hned po dozrání. Jak uvařit čočku? Mezi naše dva nejoblíbenější způsoby, jak vařit čočku, patří klasická metoda na plotně a metoda v instantním hrnci. Doba vaření čočky a poměry vody a čočky se liší podle jednotlivých druhů.
Shrnutí obsahu
Zelená čočka je luštěnina s bohatou nutriční hodnotou a širokou škálou využití v kuchyni. Její specifická tmavě zelená barva a mírně oříšková chuť ji odlišuje od běžné čočky hnědé.
Díky rychlému vaření a výborné stravitelnosti je zelená čočka ideální pro přípravu zdravých a chutných pokrmů.
Zelená čočka je skvělou základní surovinou pro syté a výživné polévky. Může se kombinovat s různou zeleninou, masem nebo rybami. Vhodná je i do krémových omáček a dipů.
Zelená čočka se hodí do dušených pokrmů s masem, zeleninou a kořením. Může se také použít pro přípravu vegetariánských burgerů, karbanátků, falafelu a dalších variant bezmasých jídel.
Uvařená a ochucená zelená čočka může fungovat jako zdravá a chutná příloha k masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům.
Doba vaření se liší podle typu čočky a požadované konzistence. Většinou se vaří 20-30 minut.
Recept na zelenou čočku
Čočka je chutná, výživná a snadno se připravuje, je to fantastický způsob, jak přidat bílkoviny do salátů, příloh a dalších jídel. Stačí postupovat podle tohoto receptu a uvařit si skvělou zelenou čočku.
Ingredience:
- 1 šálek nevařené francouzské zelené čočky (nebo černé čočky)
- hrnec vody
Postup:
- V hrnci se smíchá čočka s vodou a přivede se k varu.
- Přikryje se, sníží se teplota a za občasného míchání se vaří asi 17 až 20 minut.
- Přebytečná voda se slije a čočka se nechá vychladnout.
Takto připravená čočka se dá použít do jakéhokoli receptu, který vyžaduje zelenou čočku. Také je možné ji servírovat jako přílohu k veganskému párku.

Recept na čočkovou polévku
Tohle je opravdu ta nejlepší čočková polévka, jakou člověk kdy jedl. Je uvařená v jednom hrnci z jednoduchých a levných surovin, jako je čerstvá zelenina, výrazné koření a samozřejmě spousta čočky. Je to úžasně hustá polévka, která je stejně sytá jako chutná.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 celerové kousky, nakrájené
- 400 g plechovky drcených nebo nakrájených rajčat
- 2 šálky suché zelené čočky (případně hnědé čočky)
- 7 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 3 šálky baby špenátu nakrájeného na proužky nebo kapusty
- 1 citron, šťáva (asi 2 lžíce)
Postup:
- Ve velkém hrnci se na mírném ohni rozehřeje olivový olej. Přidá se cibule, česnek, mrkev a celer. Za častého míchání se vaří přibližně 4–5 minut.
- Poté se přidají rajčata i se šťávou, čočka, zeleninový vývar, kmín, koriandr a uzená paprika. Vše se promíchá, aby se suroviny spojily.
- Směs se přivede k varu, teplota se sníží a vaří se asi 30 minut, dokud se čočka nezměkčí a polévka nezhoustne. Pro krémovější konzistenci se může část polévky rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci, případně se 1–2 šálky polévky rozmixují v běžném mixéru a vrátí zpět.
- Nakonec se vmíchá špenát a citronová šťáva. Špenát se nechá zavadnout (trvá to přibližně jednu minutu). Dochutí se solí.
- V případě potřeby se polévka naředí vodou nebo vývarem na požadovanou konzistenci.
Chce-li mít člověk polévku řidší, jednoduše přidává více vody nebo zeleninového vývaru, dokud nedosáhne požadované konzistence.

Recept na čočkový salát
Tohle je ten nejlepší čočkový salát. Je nabitý spoustou ingrediencí, které prospívají tělu i chuťovým buňkám. Krásná směs čerstvé zeleniny a čočky je zalitá lahodnou citronovou zálivkou.
Ingredience:
Salát
- 1 a 1/2 šálku suché zelené čočky nebo 4 a 1/2 šálku vařené/konzervované čočky
- 5 šálků vody
- 1 střední anglická okurka, nakrájená na kostičky
- 1 šálek malé červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 střední červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na malé kostičky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 šálku nadrobené fety (např. veganská feta Violife)
- 3-4 šálky rukoly nebo baby špenátu (volitelně)
Dresink
- 1/4 šálku olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky agáve
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř
Postup:
- Čočka a voda se přidají do velkého hrnce a přivedou se k varu. Po dosažení varu se teplota sníží na minimum a vaří se 15–20 minut, dokud se čočka nezměkčí a nezůstane kašovitá. Poté se slije a propláchne pod studenou vodou, aby se přestala vařit a rychle vychladla. Přidá se do velké mísy.
- Okurka, červená cibule, červená paprika a petrželka se nakrájejí a přidají k čočce do mísy.
- Ve středně velké míse se prošlehají všechny ingredience na dresink. Případně se ingredience přidají do zavařovací sklenice a protřepou, dokud se dobře nespojí.
- Dresinkem se přelije čočka a zelenina a vše se promíchá. Vmíchá se feta (pokud se používá) a podává se s rukolou nebo baby špenátem. Zelenina se může do salátu také jednoduše vmíchat.
- Salát se uchovává přikrytý v chladničce 2–3 dny.
Tento čočkový salát je výživný, sytý, svěží a plný chuti díky bylinkám, zelenině a výraznému dresinku. Hodí se jako lehký oběd, večeře nebo příloha k hlavnímu jídlu.

Recept na veganský čočkový bochník
V této pikantní, lahodné veganské čočkové bochánkové placce nebude nikomu chybět maso! Je to skvělý hlavní pokrm na svátky, který si lze snadno připravit kterýkoli den v týdnu. V kombinaci s bramborovou kaší a dušenými zelenými fazolkami člověk získá vydatné jídlo.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 230 g žampionů, nakrájených na malé kousky
- 1 středně velká mrkev, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
- 1 a 1/2 šálku syrových vlašských ořechů
- 2 šálky vařené zelené/hnědé čočky
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce veganské worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky soli nebo více podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2-3/4 šálku strouhanky
Na polevu
- 1/2 šálku kečupu
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
- 1 lžička veganské worcesterové omáčky
Postup:
- Trouba se předehřeje na 175 °C a forma na bochník se vyloží pečicím papírem, aby se hotový bochník snadno vyjímal.
- Velká pánev se rozpálí na střední teplotu. Jakmile je rozehřátá, přidá se olivový olej, cibule, houby a mrkev. Za častého míchání se vaří přibližně 5 minut, dokud se zelenina nezměkne a houby nepustí šťávu. Poté se směs odstaví z ohně a odloží stranou.
- Do kuchyňského robotu se vloží vlašské ořechy a několikrát se rozmixují na malé kousky (ne však na prášek). Přidá se čočka a znovu se několikrát promixuje.
- Vlašské ořechy a čočka se přesypou do velké mísy, přidá se uvařená zelenina, mletá lněná semínka, kečup, worcesterská omáčka, sůl a sušený tymián. Směs se důkladně promíchá dřevěnou lžící.
- Přidá se 1/2 šálku strouhanky a směs se promíchá. Pokud se jeví jako příliš mokrá, přidá se ještě 1/4 šálku, v opačném případě se další strouhanka již nepřidává. Je-li směs příliš drobivá, přidá se několik lžic vody.
- Směs se rovnoměrně a pevně vtlačí do připravené formy. Forma se přikryje fólií a peče se v troubě 30 minut.
- Poleva se připraví smícháním všech přísad v malé misce.
- Po 30 minutách se fólie odstraní, bochník se potřese polevou a nechá se ještě 10 minut péct odkrytý.
- Před krájením a podáváním se nechá 15–20 minut vychladnout.
Pro bezlepkovou variantu lze nahradit strouhanku bezlepkovou strouhankou nebo případně ovesnými vločkami.
Kromě těchto veganských receptů se zelenou čočkou lze uvařit i další zdravá jídla. Za vyzkoušení stojí nejlepší čočkový salát, hrstková polévka nebo zeleninová polévku s bramborem.

Druhy čočky
Barva, velikost, tvar, konzistence a chuť se u jednotlivých druhů čočky značně liší. V závislosti na tom, co vaříte, je důležité vybrat správnou čočku, aby vaše čočková polévka nebo hustá polévka z červené čočky byla hladká a krémová a čočkový salát měl stále příjemný říz.
1. Čočka zelená
Zelená čočka je přibližně stejně velká jako hnědá čočka, má však lesklý povrch. Vaří se déle, asi 45 minut, a po uvaření dobře drží tvar, což z ní dělá dobrou volbu do salátů. Zelená čočka je často popisována jako zemitá chutí a strukturou.
Díky tomu je ceněna mezi kuchaři a domácími kuchařkami, kteří hledají alternativu k tradičním škrobovým přílohám. K nalezení je tedy celá řada receptů ze zelené čočky.

2. Červená čočka
Červená čočka, nazývaná také dělená čočka nebo egyptská čočka, nemá ve skutečnosti červenou barvu, nýbrž spíše oranžovou. Protože je z ní odstraněn obal se semeny, může se uvařit již za 10 minut a je velmi kašovitá, což je ideální pro přípravu polévek.
3. Hnědá čočka
Nejběžnějším druhem čočky je hnědá čočka, nazývaná také evropská čočka a někdy jednoduše označovaná jako „čočka“. Uvaří se za 20 až 30 minut a nejlépe se hodí do polévek a dušených pokrmů. Na jeden díl čočky použijte tři díly vody. Nebo množství vody snižte na dva díly, pokud chcete získat hustou, hladkou konzistenci.
4. Černá čočka
Tyto drobné drahokamy vypadají jako kaviár. Černá čočka je velká asi jako zrnko pepře a vaří se ve vodě nebo vývaru 20 až 30 minut. Protože černá čočka během vaření dobře drží tvar, je vynikající do salátů a příloh. Při dušení ve vývaru a aromatické zelenině se černá čočka promění ve skvělou přílohu.
5. Žlutá čočka
Žlutá čočka, která se používá hlavně v indické a blízkovýchodní kuchyni, se uvaří za 15 až 20 minut a stane se kašovitou, takže se hodí i do polévek a dušených pokrmů.
Čočka a zdraví
Čočka obsahuje 12 gramů bílkovin na ½ šálku vařené čočky a je tak velmi výživným rostlinným zdrojem bílkovin. Čočka je také bohatá na vlákninu a minerální látky, jako jsou draslík, železo a mangan. Všechny druhy čočky jsou stejně výživné a zdravé.