
Těstoviny se špenátem jsou klasickým italským pokrmem, který je plný živin, chuti a spousty lahodných látek. Ať už ho člověk připraví ze špaget, fettuccine nebo oblíbeného druhu nudlí, tento pokrm bude jistě hitem.
Kombinace různých druhů těstovin a špenátu je zdravý a chutný způsob, jak získat denní dávku zeleniny. Špenát je dobrým zdrojem vitaminů A a C, železa a vápníku. Má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji.
V tomto článku jsou recepty na bezmasá jídla z těstovin, jako jsou například špagety se špenátem. Jak připravit ty nejlepší zapečené těstoviny a těstoviny bez masa (v pokrmech s masem např. králík se špenátem). Mezi neveganské úpravy těstovin patří např. špagety s tuňákem, zapečené těstoviny a těstoviny aglio olio, špenát se také využívá při přípravě kuřecího masa se špenátem, rolády se špenátem nebo k cuketovým lasagním bez masa.
V případě, že je člověk milovníkem plněných těstovin, může zkusit ravioli. Zbylý špenát může zase přidat do špenátového quiche.
TIP: Ti, kteří se stravují vegetariánsky, mohou vyzkoušet nejlepší recepty s cottage, který se k těstovinám také skvěle hodí, stejně jako domácí lučina z tvarohu a jogurtu.
Shrnutí článku
V článku jsou popsány různé recepty na bezmasá i neveganská jídla se špenátem, včetně špenátových těstovin, zapečených těstovin se smetanou a dalších variant s ricottou či jako příloha.
Kombinace těstovin a špenátu představuje zdravý, chutný a výživný způsob, jak si zajistit denní přísun zeleniny a důležitých živin.
Domácí špenátové těstoviny lze připravit snadno bez strojku a vajec, přičemž těsto se zpracuje, rozválí a nakrájí na nudle, které se pak vaří a podávají s oblíbenou omáčkou.
Recepty zahrnují také chutné veganské a vegetariánské varianty, jako je zapečené těstovinové jídlo s dýní, kešu ricottou nebo tofu ricottou, které potěší i milovníky rostlinné kuchyně.
Špenátové těstoviny jsou jednoduché na přípravu, výživné a dobře se hodí k různým přílohám a omáčkám, díky čemuž jsou ideální volbou pro rychlou a zdravou večeři.
Recept na špenátové těstoviny
Tento rychlý a snadný recept na domácí těstoviny lze vyrobit bez strojku na nudle nebo vajec v několika jednoduchých krocích.
Ingredience na špenátové těstoviny
- 150 g celozrnné nebo špaldové mouky
- 150 g semolinové mouky nebo použijte více běžné mouky
- ½ lžičky soli
- 150 ml vody
- 2 lžičky olivového oleje
- 80 g čerstvého nebo mraženého špenátu
Postup na špenátové těstoviny
- Čerstvý špenát se uvaří, dokud nezvadne, asi 1–2 minuty (mražený špenát se rozmrazí). Poté se vymačká a rozmixuje spolu s asi 1/3 až 1/2 hrnku vody.
- V míse se smíchají mouka, semolina a sůl. Vytvoří se důlek. Do něj se přilije špenátová směs a olivový olej a vše se promíchá, dokud se dobře nespojí.
- Směs se přenese na pomoučenou pracovní plochu a hněte se hladké a měkké těsto asi 8–10 minut (pokud je těsto příliš mokré, přidá se více mouky, pokud příliš suché, přidá se více vody).
- Těsto se vytvaruje do kuličky, zabalí do potravinářské fólie a nechá se 1/2 hodiny chladit v lednici.
- Po vychladnutí se těsto nakrájí na 2 stejné díly.
- Jedna část se položí na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku (nebo strojku na těstoviny) se těsto tence rozválí.
- Těsto se posype moukou, aby se nelepilo, a volně sroluje. Velmi ostrým nožem se roláda nakrájí na proužky. Nudle se prsty rozvinou a volně položí do několika svazků, aby se vytvořila nudlová hnízda.
- Stejně se pokračuje s druhou částí těsta.
- Velký hrnec osolené vody se přivede k varu. Těstoviny se přidají a vaří do změknutí, asi 3–4 minuty.
- Podávají se s oblíbeným pestem nebo omáčkou.
Domácí špenátové těstoviny jsou skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvé a chutné jídlo s vlastní přípravou. Jsou jemné, vláčné a skvěle se hodí k různým omáčkám.

Recept na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa
Tyto těstoviny se špenátem a smetanou bez masa a s dýní jsou rychlou večeří bez masa, na které si pochutná celá rodina.
Ingredience na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa
- 300 g špaldových penne nebo jiných těstovin
- 150 g čerstvého nebo rozmrazeného a vymačkaného špenátu
- 450 g dýně hokkaido nakrájené na malé kostičky, případně můžete použít i jinou dýni
- 80 g kešu oříšků nebo kešu másla nebo rostlinné smetany na vaření
- 360 ml zeleninového vývaru
- 1-2 lžičky řepkového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2-3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 2,5 lžíce lahůdkového droždí
- 2-3 lžičky citronové šťávy nebo octa
- Sůl a pepř podle chuti
- ½ lžičky chilli nebo mleté papriky volitelně
Na ozdobení:
- 35 g veganského strouhaného sýra
- 45 g veganské fety
- 2 lžíce veganského parmezánu
- Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky
Postup na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa
- Do hrnce se nejprve vloží 200 g kostek dýně, kešu oříšky a zeleninový vývar. Hrnec se přikryje a vaří se asi 10–15 minut, dokud vše nezměkne.
- Poté se vše (včetně tekutiny) přenese do mixéru. Přidají se vločky lahůdkového droždí, chilli nebo paprikový prášek a citronová šťáva a mixuje se do krémové konzistence, přičemž se podle potřeby přidá trochu vody, dokud se nezíská požadovaná konzistence.
- Mezitím se na malé pánvi rozehřeje olej a cibule se na něm smaží asi 2–3 minuty. Následně se přidá česnek a smaží se další minuta. Poté se přidají zbylé kostky dýně a smaží se asi 5 minut, dokud nezměknou (v případě potřeby se přidá trochu vody).
- Těstoviny se uvaří v hrnci s osolenou vodou asi 6 minut (tedy o 2–3 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu).
- Když kostky dýně trochu změknou, přidá se špenát, pánev se přikryje a vaří se asi minutu, dokud špenát nezvadne. Hojně se osolí a opepří.
- Těstoviny se slijí a přidají na pánev. Zalijí se dýňovou omáčkou a vše se promíchá.
- Dýňové a špenátové těstoviny se vloží do zapékací misky a posypou se veganským strouhaným sýrem a veganskou fetou.
- Zapékají se v předehřáté troubě při 180 °C asi 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Nakonec se vyjmou z trouby a ozdobí veganským parmazánem a čerstvou petrželkou. Ihned se podávají.
Tyto zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa nabízí skvělou kombinaci jemné dýňové omáčky a špenátu, doplněnou lahodným veganským sýrem. Výsledkem je vydatné a chutné jídlo, které potěší každého milovníka rostlinné kuchyně.
Recept na špenát jako přílohu
Tento rychlý špenátový pokrm lze podávat jako přílohu, nebo jako teplý předkrm.
Ingredience na špenát jako přílohu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce rozinek
- 500 g listů baby špenátu
- 2 lžičky balzamikového octa
Postup na špenát jako přílohu
- Na velké pánvi se rozehřeje olej, přidají se piniové oříšky a osmaží se dozlatova.
- Přidají se rozinky a krátce se osmahnou, poté se přidají špenátové listy a na poměrně silném ohni se otáčejí, dokud listy nezvadnou.
- Následně se pokapou balzamikem, dochutí se, prohřejí a ihned se podávají.
Tento jednoduchý a rychlý pokrm se díky balzamiku získává jemnou sladkokyselou chuť, která krásně doplňuje špenát i piniové oříšky. Je ideální jako lehká příloha nebo rychlá večeře plná svěžích chutí.

Recept na špagety se špenátem
Tento lahodný recept na těstoviny se špenátovým krémem je velmi rychlý a snadný na výrobu z jednoduchých ingrediencí. Špenátovou omáčku na těstoviny lze podávat s libovolnými těstovinami.
Ingredience na špagety se špenátem
- 400 g mraženého špenátu
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 3-4 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 hrnek ovesné nebo jiné rostlinné smetany, nebo plnotučného kokosového mléka
- ½ hrnku ovesného, sójového, kokosového nebo mandlového mléka
- 1-2 lžíce kešu mouky nebo hladké či bezlepkové mouky
- 2 lžíce lahůdkového droždí nebo veganského parmezánu
- 2 lžičky zeleninového vývaru v prášku
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 špetka muškátového oříšku, nepovinně
- 350 g těstovin
Volitelně k podávání:
- Rajčata pečená v troubě
- Veganský parmezán
- Opražené piniové oříšky
- Čerstvé bylinky, např. bazalka nebo petrželka
Postup na špagety se špenátem
- Těstoviny se uvaří v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu „al dente“ a případně se připraví rajčata pečená v troubě.
- Na velké pánvi se rozehřeje olej. Cibule se osmahne po dobu 2–3 minut. Poté se přidá česnek a smaží se další minutu.
- Vmíchá se mouka, lahůdkové droždí, prášek zeleninového bujónu a ovesná smetana a vše se krátce přivede k varu. Poté se přidá špenát a přikryté se vaří asi 5 minut, dokud nezvadne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidá se mléko, dokud se nedosáhne požadované konzistence.
- Omáčka se dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
- Na malé pánvi se krátce opraží piniové oříšky.
- Jakmile jsou těstoviny „al dente“, voda se slije a těstoviny se ihned podávají s veganskou smetanovou špenátovou omáčkou.
- Podává se s rajčaty opečenými v troubě, veganským parmazánem, opraženými piniovými oříšky a čerstvými bylinkami.
Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají syté a zároveň lehké rostlinné jídlo plné chuti. Krémová omáčka ze špenátu, doplněná o lahodné oříšky a pečená rajčata, vytvoří harmonický pokrm, který potěší nejen vegany. Ideální pro rychlou, a přitom slavnostní večeři.

Recept na těstoviny s veganskou ricottou
Snadný recept na těstoviny, který je připraven za 40 minut. Používá se veganská ricotta z kešu ořechů nebo tofu.
Ingredience na těstoviny s veganskou ricottou
- 18 velkých těstovin ve tvaru mušlí
- 2 hrnky veganské ricotty (kešu ricotta nebo tofu ricotta – recept viz níže)
- 280 g mraženého špenátu (nebo 140 g čerstvého špenátu)
- 1-2 sklenice hotové rajčatové omáčky na těstoviny
K podávání:
- Čerstvé nasekané oregano nebo bazalka
- Veganský parmezán
Postup na těstoviny s veganskou ricottou
- Trouba se předehřeje na 200 °C.
- Těstoviny se uvaří podle návodu na obalu.
- Kešu ricotta se smíchá se špenátem a dá se stranou.
- Na dno zapékací misky se nalije celá sklenice omáčky na těstoviny a rovnoměrně se rozetře do všech okrajů. Případně se nalije polovina omáčky, na ni se položí těstovinové mušle a navrch se nalije druhá polovina.
- Lžící se mušle opatrně naplní ricottovo-špenátovou směsí a vkládají se do zapékací misky na omáčku.
- Zapékací miska se přikryje a vloží se na 15 minut do středu trouby – omáčka by měla bublat. Poté se kryt odstraní, teplota se sníží na 190 °C a peče se dalších 10 až 15 minut.
- Podává se s čerstvými nasekanými bylinkami dle výběru a důkladně se posype veganským parmazánem.
Kešu ricotta
Smíchá se 1,5 hrnku namočených kešu ořechů s 0,5 hrnkem vody, šťávou z 1 citronu, 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí a česnekem v mixéru a mixuje se do krémové konzistence připomínající ricottu. Získají se asi 2 hrnky ricotty. Dá se to do chladu, aby směs lehce ztuhla a uchovává se v lednici 5-6 dní.
Tofu ricotta
V mixéru se smíchá 400 g pevného tofu, 1-2 lžíce lahůdkového droždí, 2 čajové lžičky bílé miso pasty, 0,5 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř podle chuti a šťávu z 1 citronu. Mixuje se do krémové konzistence, případně dochutí podle chuti.
Ať už si je člověk připraví jakkoli, těstoviny se špenátem budou jistě chutnat. Jejich příprava je rychlá a snadná a kombinace těstovin a špenátu vytváří jídlo plné živin, na kterém si pochutná každý.