Těstoviny se špenátem – recepty

Veganské recepty

Těstoviny se špenátem jsou klasickým italským pokrmem, který je plný živin, chuti a spousty lahodných látek. Ať už ho člověk připraví ze špaget, fettuccine nebo oblíbeného druhu nudlí, tento pokrm bude jistě hitem.

Kombinace různých druhů těstovin a špenátu je zdravý a chutný způsob, jak získat denní dávku zeleniny. Špenát je dobrým zdrojem vitaminů A a C, železa a vápníku. Má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji.

V tomto článku jsou recepty na bezmasá jídla z těstovin, jako jsou například špagety se špenátem. Jak připravit ty nejlepší zapečené těstoviny a těstoviny bez masa (v pokrmech s masem např. králík se špenátem). Mezi neveganské úpravy těstovin patří např. špagety s tuňákem, zapečené těstoviny a těstoviny aglio olio, špenát se také využívá při přípravě kuřecího masa se špenátem, rolády se špenátem nebo k cuketovým lasagním bez masa.

V případě, že je člověk milovníkem plněných těstovin, může zkusit ravioli. Zbylý špenát může zase přidat do špenátového quiche.

TIP: Ti, kteří se stravují vegetariánsky, mohou vyzkoušet nejlepší recepty s cottage, který se k těstovinám také skvěle hodí, stejně jako domácí lučina z tvarohu a jogurtu.

Shrnutí článku

V článku jsou popsány různé recepty na bezmasá i neveganská jídla se špenátem, včetně špenátových těstovin, zapečených těstovin se smetanou a dalších variant s ricottou či jako příloha.

Kombinace těstovin a špenátu představuje zdravý, chutný a výživný způsob, jak si zajistit denní přísun zeleniny a důležitých živin.

Domácí špenátové těstoviny lze připravit snadno bez strojku a vajec, přičemž těsto se zpracuje, rozválí a nakrájí na nudle, které se pak vaří a podávají s oblíbenou omáčkou.

Recepty zahrnují také chutné veganské a vegetariánské varianty, jako je zapečené těstovinové jídlo s dýní, kešu ricottou nebo tofu ricottou, které potěší i milovníky rostlinné kuchyně.

Špenátové těstoviny jsou jednoduché na přípravu, výživné a dobře se hodí k různým přílohám a omáčkám, díky čemuž jsou ideální volbou pro rychlou a zdravou večeři.

Recept na špenátové těstoviny

Tento rychlý a snadný recept na domácí těstoviny lze vyrobit bez strojku na nudle nebo vajec v několika jednoduchých krocích.

Ingredience na špenátové těstoviny

  • 150 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • 150 g semolinové mouky nebo použijte více běžné mouky
  • ½ lžičky soli
  • 150 ml vody
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 80 g čerstvého nebo mraženého špenátu

Postup na špenátové těstoviny

  1. Čerstvý špenát se uvaří, dokud nezvadne, asi 1–2 minuty (mražený špenát se rozmrazí). Poté se vymačká a rozmixuje spolu s asi 1/3 až 1/2 hrnku vody.
  2. V míse se smíchají mouka, semolina a sůl. Vytvoří se důlek. Do něj se přilije špenátová směs a olivový olej a vše se promíchá, dokud se dobře nespojí.
  3. Směs se přenese na pomoučenou pracovní plochu a hněte se hladké a měkké těsto asi 8–10 minut (pokud je těsto příliš mokré, přidá se více mouky, pokud příliš suché, přidá se více vody).
  4. Těsto se vytvaruje do kuličky, zabalí do potravinářské fólie a nechá se 1/2 hodiny chladit v lednici.
  5. Po vychladnutí se těsto nakrájí na 2 stejné díly.
  6. Jedna část se položí na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku (nebo strojku na těstoviny) se těsto tence rozválí.
  7. Těsto se posype moukou, aby se nelepilo, a volně sroluje. Velmi ostrým nožem se roláda nakrájí na proužky. Nudle se prsty rozvinou a volně položí do několika svazků, aby se vytvořila nudlová hnízda.
  8. Stejně se pokračuje s druhou částí těsta.
  9. Velký hrnec osolené vody se přivede k varu. Těstoviny se přidají a vaří do změknutí, asi 3–4 minuty.
  10. Podávají se s oblíbeným pestem nebo omáčkou.

Domácí špenátové těstoviny jsou skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvé a chutné jídlo s vlastní přípravou. Jsou jemné, vláčné a skvěle se hodí k různým omáčkám. 

Těstoviny se špenátem vás zasytí a rozzáří váš talíř.

Recept na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa

Tyto těstoviny se špenátem a smetanou bez masa a s dýní jsou rychlou večeří bez masa, na které si pochutná celá rodina.

Ingredience na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa

  • 300 g špaldových penne nebo jiných těstovin
  • 150 g čerstvého nebo rozmrazeného a vymačkaného špenátu
  • 450 g dýně hokkaido nakrájené na malé kostičky, případně můžete použít i jinou dýni
  • 80 g kešu oříšků nebo kešu másla nebo rostlinné smetany na vaření
  • 360 ml zeleninového vývaru
  • 1-2 lžičky řepkového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2-3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 2,5 lžíce lahůdkového droždí
  • 2-3 lžičky citronové šťávy nebo octa
  • Sůl a pepř podle chuti
  • ½ lžičky chilli nebo mleté papriky volitelně

Na ozdobení:

  • 35 g veganského strouhaného sýra
  • 45 g veganské fety
  • 2 lžíce veganského parmezánu
  • Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky

Postup na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa

  1. Do hrnce se nejprve vloží 200 g kostek dýně, kešu oříšky a zeleninový vývar. Hrnec se přikryje a vaří se asi 10–15 minut, dokud vše nezměkne.
  2. Poté se vše (včetně tekutiny) přenese do mixéru. Přidají se vločky lahůdkového droždí, chilli nebo paprikový prášek a citronová šťáva a mixuje se do krémové konzistence, přičemž se podle potřeby přidá trochu vody, dokud se nezíská požadovaná konzistence.
  3. Mezitím se na malé pánvi rozehřeje olej a cibule se na něm smaží asi 2–3 minuty. Následně se přidá česnek a smaží se další minuta. Poté se přidají zbylé kostky dýně a smaží se asi 5 minut, dokud nezměknou (v případě potřeby se přidá trochu vody).
  4. Těstoviny se uvaří v hrnci s osolenou vodou asi 6 minut (tedy o 2–3 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu).
  5. Když kostky dýně trochu změknou, přidá se špenát, pánev se přikryje a vaří se asi minutu, dokud špenát nezvadne. Hojně se osolí a opepří.
  6. Těstoviny se slijí a přidají na pánev. Zalijí se dýňovou omáčkou a vše se promíchá.
  7. Dýňové a špenátové těstoviny se vloží do zapékací misky a posypou se veganským strouhaným sýrem a veganskou fetou.
  8. Zapékají se v předehřáté troubě při 180 °C asi 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  9. Nakonec se vyjmou z trouby a ozdobí veganským parmazánem a čerstvou petrželkou. Ihned se podávají.

Tyto zapečené těstoviny se špenátem a smetanou bez masa nabízí skvělou kombinaci jemné dýňové omáčky a špenátu, doplněnou lahodným veganským sýrem. Výsledkem je vydatné a chutné jídlo, které potěší každého milovníka rostlinné kuchyně.

Recept na špenát jako přílohu

Tento rychlý špenátový pokrm lze podávat jako přílohu, nebo jako teplý předkrm.

Ingredience na špenát jako přílohu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 g listů baby špenátu
  • 2 lžičky balzamikového octa

Postup na špenát jako přílohu

  1. Na velké pánvi se rozehřeje olej, přidají se piniové oříšky a osmaží se dozlatova.
  2. Přidají se rozinky a krátce se osmahnou, poté se přidají špenátové listy a na poměrně silném ohni se otáčejí, dokud listy nezvadnou.
  3. Následně se pokapou balzamikem, dochutí se, prohřejí a ihned se podávají.

Tento jednoduchý a rychlý pokrm se díky balzamiku získává jemnou sladkokyselou chuť, která krásně doplňuje špenát i piniové oříšky. Je ideální jako lehká příloha nebo rychlá večeře plná svěžích chutí.

Použít můžete libovolné druhy těstovin a doplnit je třeba čerstvou zeleninou.

Recept na špagety se špenátem

Tento lahodný recept na těstoviny se špenátovým krémem je velmi rychlý a snadný na výrobu z jednoduchých ingrediencí. Špenátovou omáčku na těstoviny lze podávat s libovolnými těstovinami.

Ingredience na špagety se špenátem

  • 400 g mraženého špenátu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3-4 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 1 hrnek ovesné nebo jiné rostlinné smetany, nebo plnotučného kokosového mléka
  • ½ hrnku ovesného, sójového, kokosového nebo mandlového mléka
  • 1-2 lžíce kešu mouky nebo hladké či bezlepkové mouky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí nebo veganského parmezánu
  • 2 lžičky zeleninového vývaru v prášku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 špetka muškátového oříšku, nepovinně
  • 350 g těstovin

Volitelně k podávání:

  • Rajčata pečená v troubě
  • Veganský parmezán
  • Opražené piniové oříšky
  • Čerstvé bylinky, např. bazalka nebo petrželka

Postup na špagety se špenátem

  1. Těstoviny se uvaří v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu „al dente“ a případně se připraví rajčata pečená v troubě.
  2. Na velké pánvi se rozehřeje olej. Cibule se osmahne po dobu 2–3 minut. Poté se přidá česnek a smaží se další minutu.
  3. Vmíchá se mouka, lahůdkové droždí, prášek zeleninového bujónu a ovesná smetana a vše se krátce přivede k varu. Poté se přidá špenát a přikryté se vaří asi 5 minut, dokud nezvadne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidá se mléko, dokud se nedosáhne požadované konzistence.
  4. Omáčka se dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.
  5. Na malé pánvi se krátce opraží piniové oříšky.
  6. Jakmile jsou těstoviny „al dente“, voda se slije a těstoviny se ihned podávají s veganskou smetanovou špenátovou omáčkou.
  7. Podává se s rajčaty opečenými v troubě, veganským parmazánem, opraženými piniovými oříšky a čerstvými bylinkami.

Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají syté a zároveň lehké rostlinné jídlo plné chuti. Krémová omáčka ze špenátu, doplněná o lahodné oříšky a pečená rajčata, vytvoří harmonický pokrm, který potěší nejen vegany. Ideální pro rychlou, a přitom slavnostní večeři.

Navrch každých těstovin patří dávka sýra a vydatná večeře je hotová.

Recept na těstoviny s veganskou ricottou

Snadný recept na těstoviny, který je připraven za 40 minut. Používá se veganská ricotta z kešu ořechů nebo tofu.

Ingredience na těstoviny s veganskou ricottou

  • 18 velkých těstovin ve tvaru mušlí
  • 2 hrnky veganské ricotty (kešu ricotta nebo tofu ricotta – recept viz níže)
  • 280 g mraženého špenátu (nebo 140 g čerstvého špenátu)
  • 1-2 sklenice hotové rajčatové omáčky na těstoviny

K podávání:

  • Čerstvé nasekané oregano nebo bazalka
  • Veganský parmezán

Postup na těstoviny s veganskou ricottou

  1. Trouba se předehřeje na 200 °C.
  2. Těstoviny se uvaří podle návodu na obalu.
  3. Kešu ricotta se smíchá se špenátem a dá se stranou.
  4. Na dno zapékací misky se nalije celá sklenice omáčky na těstoviny a rovnoměrně se rozetře do všech okrajů. Případně se nalije polovina omáčky, na ni se položí těstovinové mušle a navrch se nalije druhá polovina.
  5. Lžící se mušle opatrně naplní ricottovo-špenátovou směsí a vkládají se do zapékací misky na omáčku.
  6. Zapékací miska se přikryje a vloží se na 15 minut do středu trouby – omáčka by měla bublat. Poté se kryt odstraní, teplota se sníží na 190 °C a peče se dalších 10 až 15 minut.
  7. Podává se s čerstvými nasekanými bylinkami dle výběru a důkladně se posype veganským parmazánem.

Kešu ricotta

Smíchá se 1,5 hrnku namočených kešu ořechů s 0,5 hrnkem vody, šťávou z 1 citronu, 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí a česnekem v mixéru a mixuje se do krémové konzistence připomínající ricottu. Získají se asi 2 hrnky ricotty. Dá se to do chladu, aby směs lehce ztuhla a uchovává se v lednici 5-6 dní.

Tofu ricotta

V mixéru se smíchá 400 g pevného tofu, 1-2 lžíce lahůdkového droždí, 2 čajové lžičky bílé miso pasty, 0,5 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř podle chuti a šťávu z 1 citronu. Mixuje se do krémové konzistence, případně dochutí podle chuti.

Ať už si je člověk připraví jakkoli, těstoviny se špenátem budou jistě chutnat. Jejich příprava je rychlá a snadná a kombinace těstovin a špenátu vytváří jídlo plné živin, na kterém si pochutná každý.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang