Mrkvový salát s jablkem – recepty

Veganské recepty

Tento pokrm je plný křupavé struktury, sladké i slané chuti a spousty výživných látek. Je to skvělý způsob, jak do sebe dostat denní dávku vitamínů a minerálů, a přitom si pochutnat na chutném jídle. Mrkvový salát s jablkem je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zdravěji jíst. Je to lehké jídlo, které se velmi snadno připravuje a hodí se ke spoustě pokrmům, a to jak veganským, tak i neveganským, jako je např. thajské kuře.

Základem pokrmu je strouhaná mrkev a na kostičky nakrájená jablka. Mrkev můžete nastrouhat ručně nebo v kuchyňském robotu a jablka nakrájet na malé kostičky. Pak se mrkev s jablkem ochutí zálivkou. K vytvoření zálivky stačí jednoduchá kombinace citronové šťávy (nebo octu) a cukru nebo medu.

Existuje asi milion receptů na mrkvový salát. Do mrkvovo-jablečného salátu můžete přidat opražené vlašské ořechy a rozinky, které dodají salátu lehce nasládlou a oříškovou chuť. Kromě toho můžete přidat další zeleninu, například celer, papriku a okurku, abyste zvýšili výživovou hodnotu pokrmu. Samotnou mrkev můžete i podusit jako v tomto receptu na dušenou mrkev pro děti.

Zálivku můžete obohatit hořčicí, či olivovým olejem. Ať už si ho připravíte jakkoli, mrkvový salát s jablkem bude chutným a výživným doplňkem vašeho jídla.

Je to skvělý způsob, jak si pochutnat na nejčerstvějších produktech sezóny, a je to ideální příloha k jakémukoli jídlu. Jablko můžete nahradit ananasem, ten mrkvový salát také skvěle doplní.

Mrkvový salát s jablkem je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zdravěji jíst. Je to lehké jídlo, které se velmi snadno připravuje.

Mrkvové recepty

Mrkev či karotka patří mezi druhy zeleniny, které patří k základním stavebním kamenům domácích zásob. Je totiž báječně univerzální. Mrkev je vynikající syrová v pomazánkách a salátech i vařená v polévce, dušená či pečená jako příloha a uplatní se i v moučnících. 

Její sladká a současně kořeněná chuť ji totiž přímo předurčuje k použití ve slané i sladké kuchyni. Nenápadná sladce zemitá chuť mrkve se hodí do spousty jídel, takže se může na talíři objevovat stále znova, aniž by vás začala nudit.

Podzim je ideální dobou pro přípravu lahodných receptů, kdy rádi použijete jablko s mrkví. Jablka jsou díky své sladké a trpké chuti skvělým doplňkem každého pokrmu a mrkev je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

Jablko s mrkví použijete především pro přípravu osvěžujícího mrkvového salátu s jablkem, dětských ovocných příkrmů, nebo do mrkvového koláče s jablky.

Nejlepší mrkvový salát – recept s jablkem

Tento salát je chutný a snadno připravitelný pokrm, který je ideální k obědu nebo jako příloha k většímu jídlu. Mrkvovo-jablečný salát skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit zdravou zeleninu a ovoce. Kombinace sladké mrkve a kyselých jablek je pikantní i osvěžující.

Přidáním křupavých ořechů a pikantní zálivky je salát ještě chutnější. Pokud nemáte chuť na sladší chuť mrkvového salátu s jablkem, vyzkoušejte recept na mrkvový salát s celerem.

Nejlepší mrkvový salát – recept s jablkem – ingredience

  • 2 šálky nastrouhané mrkve
  • 1 šálek nakrájených jablek (libovolné odrůdy)
  • ½ šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • Sůl a pepř podle chuti

Nejlepší mrkvový salát – recept s jablkem – postup

  1. Začněte tím, že ve velké míse smícháte nastrouhanou mrkev s jablkem nakrájeným na kostičky.
  2. Zakápněte olivovým olejem, octem a medem a promíchejte, dokud se vše rovnoměrně nepotáhne.
  3. Přidejte ořechy a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Vše smíchejte dohromady, dokud není vše rovnoměrně rozloženo.
  5. Mrkvovo-jablečný salát podávejte vychlazený nebo při pokojové teplotě.

TIP: Další salát propojující zeleninu a jablka je celerový salát s jablkem. Pokud nemáte chuť na zeleninu, můžete vyzkoušet recept na mangový salát.

Kombinace sladké mrkve a kyselých jablek je pikantní i osvěžující.

Mrkvový salát s ananasem – recept

Mrkev s jablkem v tomto případě nahraďte ananasem a vznikne tak sladký a slaný pokrm, který vás jistě potěší. Tento barevný salát je plný křupavé zeleniny a sladkých kousků ananasu, navíc s nádechem koření ze zázvoru a kmínu.

Kombinace chutí dělá z tohoto salátu skvělou přílohu k jakémukoli jídlu. Navíc je jeho příprava rychlá a snadná, takže si na něm můžete pochutnat během chvilky.

Mrkvový salát s ananasem – ingredience

  • 3 šálky nastrouhané mrkve
  • 1 šálek ananasu nakrájeného na kostičky
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti

Mrkvový salát s ananasem – postup

  1. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou mrkev, ananas a červenou cibuli.
  2. V malé misce vyšlehejte olivový olej, zázvor, kmín, sůl a pepř.
  3. Salát přelijte zálivkou a promíchejte, dokud se vše rovnoměrně nepotáhne.
  4. Mrkvový salát s ananasem podávejte vychlazený nebo při pokojové teplotě.

TIP: Mezi další oblíbené mrkvové recepty patří: mrkvová polévka, mrkvová pomazánka, vepřové v mrkvi, nebo si připravte skvělý podzimní mrkvový koláč s jablky.

Výhody mrkvového salátu s jablkem spočívají v tom, že je to zdravá, nízkokalorická a vyvážená strava.

Mrkvový koláč s jablky – recept

Tento veganský mrkvový koláč s jablky je lahodný a snadno připravitelný dezert, který se hodí pro každou příležitost. Jablko s mrkví dodává koláči jedinečnou chuť. Mrkev dezertům dodává vláčnost, sladkost, současně neruší ostatní ingredience, naopak je nechává nenápadně vyniknout.

Veganské ingredience dodávají klasickému koláči zdravý nádech a jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají rostlinnou alternativu.

Mrkvový koláč s jablky – ingredience

Korpus:

  • 3/4 šálku rozpuštěného veganského másla
  • 2 hrnky hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

  • 3 šálky vařené mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 oloupaná a nakrájená jablka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Mrkvový koláč s jablky – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Pro přípravu korpusu smíchejte rozpuštěné veganské máslo, mouku a sůl, dokud se směs nebude drobit. Směs vtlačte do koláčové formy a pečte 10 minut.
  3. Na přípravu náplně smíchejte v míse pokrájené jablko s mrkví a koření.
  4. Směs rozetřete do připraveného korpusu a pečte 30 minut.
  5. Před podáváním nechte koláč vychladnout. Po vychladnutí můžete mrkvový koláč s jablky polít čokoládovou nebo citronovou polevou, kterou necháte zatuhnout. Ale můžete ho také jen pocukrovat, nakrájet a podávat.

Mrkvový salát s jablkem je zdravý a lahodný salát, který je vhodný pro večeři, svačinu nebo jako příloha k obědu. Je velmi jednoduché jej připravit a je také velmi chutný. Výhody mrkvového salátu s jablkem spočívají v tom, že je to zdravá, nízkokalorická a vyvážená strava.

Tato kombinace ingrediencí může být skvělým způsobem, jak denně získat potřebné vitamíny a minerály, které jsou pro organismus zcela nezbytné. Mrkvový salát s jablkem je ideální volbou pro ty, kteří se snaží zdravě jíst a chtějí dosáhnout zdravějšího životního stylu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang