Zahradní polévka

Veganské recepty

Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zeleninu, která zbyla z pěstitelské horečky. Ingredience lze snadno obměňovat podle ročního období – špenát nahradit nakrájeným hlávkovým zelím, kapustou, mangoldem nebo jarní zeleninou nebo místo hrášku a bobu použít zelené fazolky a fazolové lusky – obloha je neomezená!

Složení

  • 1 střední cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 1 střední pórek
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 3 střední brambory
  • 2 cukety
  • 1 kostka zeleninového vývaru nebo 1,4 litru horkého čerstvého zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvého hrášku s lusky nebo fazolí
  • 200 g baby špenátu
  • několik snítek čerstvé máty

Metoda

Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli na prkénku a vložte ji do velké mísy. Ořízněte a nahrubo nakrájejte celer a pórek, pak oloupejte a najemno nasekejte česnek a vše přidejte k cibuli.

Postavte velký hrnec na střední teplotu a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Jakmile se olej rozpálí, přidejte všechnu nakrájenou zeleninu, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte s odklopenou pokličkou 10 až 15 minut nebo dokud zelenina nezměkne.

Oloupejte brambory, poté je nakrájejte na hrubé 2 cm kousky a vložte do prázdné mísy. Cuketu nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kousky a vložte ji do mísy k bramborám. Naplňte a dejte vařit vodu v rychlovarné konvici.

Jakmile je zelenina uvařená, přidejte brambory, cukety a malou špetku mořské soli a černého pepře. Kostku bujónu rozdrobte do odměrky a opatrně doplňte vroucí vodou do objemu 1,4 litru a míchejte, dokud se nerozpustí. Horký vývar opatrně nalijte do hrnce.

Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte 15 až 20 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené. Přidejte hrášek nebo fazole a špenát a vařte další 4 minuty, nebo dokud hrášek nezměkne.

Hrnec opatrně přendejte na žáruvzdornou plochu a nechte ho minutu nebo dvě odstát, aby přestal bublat. Opatrně rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Ochutnejte a přidejte malou špetku soli a pepře.

Natrhejte a nahrubo nasekejte lístky máty, stonky vyhoďte. Polévku opatrně naberte do misek a posypte mátou.

TIP: Pokud se Vám na zahrádce urodilo spoustu řapíkatého celeru, přečtěte si, jak zpracovat řapíkatý celer.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang