Veganský shepherd’s pie

Veganské recepty

Hřejivá veganská večeře s hříbky, pórkem, mrkví a máslovou dýní, doplněná křupavými bramborami. Je nízkokalorický, nízkotučný a ideální pro chvíle, kdy se blíží večer. Pastýřský nebo také ovčákův koláč, to je shepherd´s pie.

Doba přípravy a vaření

Příprava: 30 minut
Vaření: 1 hodina a 20 minut
Při přípravě dvou velkých koláčů je doba vaření 1 hodina a 45 minut.

Výživové hodnoty na porci

  • kcal 348
  • tuku 11 g
  • nasycené mastné kyseliny 1 g
  • sacharidy 43 g
  • cukry 10 g
  • vláknina 13 g
  • bílkoviny 11 g
  • sůl 0,5 g

Složení

  • 1,2 kg brambor
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 30 g sušených hříbků namočených na 15 minut v horké vodě a poté scezených (tekutinu si ponechte)
  • 2 velké pórky, nakrájené na kousky
  • 2 malé cibule, nakrájené nadrobno
  • 4 střední mrkve (asi 300 g), nakrájené na malé kostičky
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 malá máslová dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
  • ½ malého balení majoránky nebo oregana, listy natrhané a nahrubo nasekané
  • ½ malého balení tymiánu
  • ½ malého balení šalvěje, listy natrhané a nahrubo nasekané
  • 4 celerové tyčinky, nakrájené na kousky
  • 400 g plechovky cizrny
  • 300 g mraženého hrášku
  • 300 g mraženého špenátu
  • 20 ml olivového oleje
  • malý balíček plocholisté petrželky, nasekaný
  • rajčatový kečup, k podávání (nepovinné)

Postup

KROK 1
Neoloupané brambory vložte do velkého hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte 40 minut, dokud se slupky nezačnou rozpouštět. Scedíme je a necháme trochu vychladnout.

KROK 2
Mezitím ve velké pánvi nebo zapékací misce rozehřejte rostlinný olej. Přidejte houby, pórek, cibuli, mrkev a kostku bujónu a 5 minut mírně vařte za častého míchání. Pokud se začnou přichytávat, snižte teplotu a častěji míchejte a seškrabujte kousky ze dna. Zelenina by měla být měkká, ovšem ne kašovitá.

KROK 3
Přidejte česnek, rajčatový protlak, papriku, dýni a bylinky. Promíchejte a trochu zvyšte teplotu, vařte 3 minuty, přidejte celer, promíchejte a vařte ještě několik minut.

KROK 4
Přisypte cizrnu spolu s vodou z plechovky a rezervovaným houbovým vývarem. Přidejte hrášek a špenát a dobře promíchejte. Za občasného míchání vařte 5 minut, poté dochuťte, vypněte a odstavte. V hrnci by mělo být ještě dost tekutiny a zelenina by měla být světlá a trochu pevná.

KROK 5
Oloupejte brambory a zbavte je slupky. Rozmačkejte 200 g brambor vidličkou a vmíchejte je do zeleniny. Zbytek brambor rozlámejte na kousky, smíchejte s olivovým olejem a petrželkou a dochuťte.

KROK 6
Rozdělte náplň do koláčových misek a navrch dejte brambory. Troubu předehřejte na 180 C a koláče pečte 40-45 minut, dokud povrch nezezlátne a náplň se neprohřeje. Pokud děláte jednotlivé koláče, zkontrolujte je po 20 minutách. Nejlepší je podávat s rajčatovým kečupem – jako všechny skvělé pastýřské koláče.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang