Vegan chilli

Veganské recepty

Veganské chilli plné zeleniny a jedinečné chuti. Skvěle chutná zejména s rýží, guacamole, limetkou a čerstvým koriandrem, zároveň se hodí jak k obědu, tak k večeři.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 batáty, oloupané a nakrájené na středně velké kousky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1–2 lžičky mletého chilli (podle toho, jak pálivé máte rádi)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 2 plechovky nakrájených rajčat (dohromady 800 g)
  • 2 plechovky červených fazolí, namočených a scezených (dohromady 800 g)
  • sůl
  • limetka, guacamole, rýže a čerstvý koriandr k podávání

Množství je na 4 porce.

Postup:

Krok1: Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Batáty vložte do pekáče. Pokapejte je lžící oleje a posypte 1 lžičkou uzené papriky a 1 lžičkou mletého kmínu. Pořádně promíchejte, aby se všechny kousky pořádně obalily, osolte a opepřete. Pečte 25 minut, dokud nejsou měkké.

Krok 2: Mezitím ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte zbývající olej. Přidejte cibuli, mrkev a celer. Za občasného míchání restujte 8–10 minut, dokud zelenina nezměkne, poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a opékejte ještě minutu. Přidejte zbývající koření a rajčatový protlak. Vše dobře promíchejte a nechte prohřívat další minutu.

Krok 3: Přidejte červenou papriku, nakrájená rajčata a 200 ml vody. Přiveďte směs k varu a vařte 20 minut. Přisypte fazole a vařte dalších 10 minut, poté přidejte batáty. Podle chuti dosolte a podávejte s klínky limetky, guacamole, rýží a čerstvým koriandrem. Vegan chilli ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku vydrží až tři měsíce.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 367 kcal
  • tuky 10 g
  • sacharidy 48 g
  • cukry 22 g
  • vláknina 17 g
  • bílkoviny 12 g
  • sůl
  • 0,6 g

TIP: Nadbytek červených paprik lze využít při výrobě domácího ajvaru, tradiční čalamády původem ze Srbska.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang