
Avokádo je neuvěřitelně všestranná potravina, kterou si lze vychutnat mnoha různými způsoby. Jeho lahodná chuť a zdraví prospěšné účinky z něj dělají skvělý doplněk každého jídelníčku. Až bude člověk příště v obchodě s potravinami, může si ho vzít a vyzkoušet ho.
Obsahuje velké množství nezbytných vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Je skvělým zdrojem vitaminu K, vitaminu C, vitaminu B6, draslíku a hořčíku. Zdravé tuky v avokádu jsou mono nenasycené mastné kyseliny, které jsou spojovány se zlepšením zdraví srdce.
Avokádo je navíc skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení. Avokádo lze použít do různých pokrmů, od salátů a sendvičů až po těstoviny, tacos, koktejly a guacamole nebo domácí nachos.
Při výběru avokáda hledejte takové, které je tmavě zelené a na dotek mírně měkké. Avokádo lze skladovat v chladničce až tři dny, nebo ho můžete nakrájet a rozmačkat a poté zmrazit až na šest měsíců.
TIP: Mezi další zdravé pomazánky patří mix veganského jogurtu a pesta z medvědího česneku. Do méně zdravých a neveganských pomazánek lze zařadit např. klobásovou pomazánku a ďábelské tousty.
Shrnutí článku
Avokádo je univerzální surovina, která se skvěle hodí do pomazánek, omáček i sladkých receptů díky své krémové konzistenci a nutriční hodnotě.
Recepty zahrnují široké spektrum variant – od sladké avokádové nutelly přes klasické guacamole až po zdravé majonézy a hummus.
Pomazánky a omáčky z avokáda se snadno připravují a využívají čerstvé ingredience jako chilli, limetku, bylinky nebo česnek.
Všechny recepty jsou rychlé, většinou veganské a vhodné jako snídaně, lehká večeře nebo občerstvení pro návštěvy.
Avokádové recepty lze snadno obměňovat podle sezónních surovin a preferencí, což z nich činí praktickou součást každodenní kuchyně.
Recept na avokádovou pomazánka s rajčaty
Spojení zralého avokáda, čerstvého rajčete a jemné kyselosti limetky vytváří vyvážený a osvěžující dip, který je ideální pro neformální pohoštění. Tato varianta avokádové pomazánky se výborně hodí k tortilla chipsům jako lehká alternativa klasických večerních snacků či na snídaňový toust s avokádem.
TIP: Avokádová pomazánka se skvělé hodí na žitný chléb z kvásku.
Ingredience:
- 2 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na kousky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 malé rajče, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 3 lžíce veganské smetany nebo jogurtu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého česneku
- Tortilla chipsy
Postup:
- Avokádo vložit do menší misky, zakápnout limetkovou šťávou a pomocí vidličky rozmačkat na požadovanou konzistenci.
- Přidat nakrájené rajče, veganskou smetanu, sůl a česnek. Dobře promíchat.
- Pomazánku přikrýt a nechat alespoň 5 minut odležet v lednici.
- Podávat vychlazené s tortilla chipsy.
Recept na avokádovou pomazánku s rajčaty přináší svěží chuťový zážitek, který potěší jak během večerního posezení, tak i jako součást lehkého pohoštění. Díky jednoduché přípravě a minimálnímu množství surovin je hotová během několika minut.

Recept na avokádovou pomazánku
Avokádová pomazánka patří mezi oblíbené varianty lehkých snídaní nebo rychlých svačin. V kombinaci s kváskovým chlebem, citronem a špetkou chilli nabízí ideální rovnováhu krémovosti, svěžesti a jemné pikantnosti. Navíc ji lze namazat také na jednohubky.
TIP: Příznivci klasiky si mohou připravit tuto drožďovou pomazánku jako ze školky.
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- ½ citronu
- velká špetka chilli vloček
- 2 plátky kváskového chleba
- Pořádná kapka extra panenského olivového oleje
Postup:
- Avokádo rozkrojit, odstranit pecku a vydlabat dužinu do misky.
- Přidat citronovou šťávu a avokádo rozmačkat vidličkou na požadovanou konzistenci.
- Dochutit mořskou solí, pepřem a chilli vločkami podle chuti.
- Plátky kváskového chleba opéct, zakápnout olivovým olejem a navrch rozetřít připravenou pomazánku.
Recept na avokádovou pomazánku je rychlý, nenáročný na suroviny a také výborně variabilní. Hodí se na snídaňový toast, chlebíčky nebo jednohubky. Díky svému složení je vhodnou volbou i pro ty, kteří upřednostňují zdravější stravování.

Recept na avokádové guacamole
Guacamole je nadčasová avokádová pomazánka s výraznou chutí česneku, koriandru a jemně pálivých jalapeños. Díky své jednoduchosti a plné chuti se hodí jako předkrm, příloha k mexickým jídlům nebo jako zdravý dip ke křupavým chipsům.
Ingredience:
- Malý svazek koriandru, nasekaný
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 polévková lžíce jalapeño papriček, nadrobno nakrájených
- Šťáva ze 2 limetek nebo podle chuti
- 4 avokáda
Postup:
- V míse promíchat nasekaný koriandr, rozdrcený česnek, jalapeño a limetkovou šťávu.
- Avokáda oloupat, odstranit pecky a dužinu nahrubo rozmačkat šťouchadlem na brambory.
- Rozmačkané avokádo přidat k ostatním ingrediencím a dobře promíchat. Dochutit solí a pepřem podle chuti.
- Podávat ihned, ideálně s tortillovými chipsy, zeleninou nebo jako součást teplých jídel typu fajitas.
Avokádové guacamole je ideální volbou pro neformální pohoštění, pikniky i rychlou domácí večeři. Osvěží, zasytí a díky čerstvým surovinám zaujme výraznou, přirozenou chutí.
Avokádová majonéza
Avokádová majonéza představuje zdravější variantu tradiční omáčky. Díky své jemné konzistenci a svěží chuti se skvěle hodí k pečeným hranolkům, zejména z batátů, nebo jako doplněk k zeleninovým pokrmům.
Ingredience
- 75 g avokáda, rozpůleného a zbaveného kůstek
- 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný
- ½ lžičky sušené hořčice
- 1 citron, odšťavněný a z poloviny zbavený kůry
Postup
- Dužinu z avokáda vydlabat do misky. Přidat nastrouhaný česnek, sušenou hořčici, citronovou šťávu a kůru.
- Vše rozmixovat ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu do hladké a krémové konzistence.
- Pokud je směs příliš hustá, přidat 1–2 lžíce studené vody pro zjemnění.
- Podávat vychlazené jako dip nebo omáčku k hranolkům, zelenině či sendvičům.
Avokádová majonéza spojuje jednoduchost s lehkostí a přirozeně doplní jakýkoliv pokrm, kde by klasická majonéza mohla být příliš těžká. Díky vysokému obsahu zdravých tuků a svěží citrusové chuti potěší chuťové buňky i zažívání.
Recept na zdravou avokádovou pomazánku
Lehká, veganská a nutričně vyvážená pomazánka, která se hodí jako lehký oběd, předkrm nebo svačina. Spojení cizrny a avokáda vytváří jemnou, krémovou strukturu s osvěžujícím nádechem limetky a jemnou pikantností chilli.
Ingredience:
- 1 avokádo, oloupané a zbavené pecky
- 210 g cizrny, okapané
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- Špetka chilli vloček a další na podávání
- 1 limetka, odšťavněná
- Hrst listů koriandru
- 2 mrkve nakrájené na proužky
- 2 směsi paprik nakrájené na proužky
- 160 g cukrového hrášku
Postup:
- V kuchyňském robotu rozmixovat avokádo, cizrnu, česnek, chilli vločky a limetkovou šťávu do hladké konzistence. Dochutit dle potřeby.
- Hotový hummus přendat do misky, posypat koriandrovými listy a případně přidat několik chilli vloček navrch.
- Podávat s čerstvou zeleninou – mrkví, paprikou a cukrovým hráškem.
Avokádová pomazánka podle tohoto receptu je ideální k přípravě předem a skvěle poslouží jako rychlý oběd do práce, lehká večeře nebo zdravé pohoštění. Díky kombinaci rostlinných bílkovin, zdravých tuků a čerstvé zeleniny zasytí a zároveň osvěží.

Recept na avokádové těstoviny
Krémové těstoviny s avokádem představují rychlý a výživný pokrm, který je hotový za pouhých 15 minut. Díky jednoduché přípravě a čerstvým surovinám se skvěle hodí pro všední večery, kdy není času nazbyt, a chuť na dobré jídlo přetrvává.
Ingredience:
- 450 g linguine (podle potřeby je můžete nahradit bezlepkovými těstovinami)
- 2 středně zralá avokáda bez pecky
- 1/2 hrnku neslazeného rostlinného mléka dle výběru
- Kůra z 1/2 velkého citronu
- Šťáva z 1/2 velkého citronu
- 1/2 hrnku bazalkových listů
- 1 lžička mořské soli
- Čerstvě nadrcený černý pepř
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky kajenského pepře
Na ozdobu:
- 1/4 hrnku konopných semínek
- Cherry rajčata nakrájená na plátky
- 1 hrst čerstvé bazalky
Postup:
- Ve velkém hrnci přivést k varu dostatečné množství vody. Jakmile voda téměř vře, osolit ji a přidat těstoviny. Vařit podle návodu na obalu do stavu al dente.
- Mezitím připravit avokádovou omáčku. V kuchyňském robotu rozmixovat dohladka dužinu z avokád spolu s rostlinným mlékem, citronovou kůrou a šťávou, bazalkou, solí, pepřem, česnekovým práškem a kajenským pepřem.
- Uvařené těstoviny scedit, přičemž část vody z vaření (cca 1/2 hrnku) ponechat stranou. Těstoviny smíchat s připravenou omáčkou. Pokud je směs příliš hustá, přidat trochu vyhrazené vody z vaření.
- Na závěr dozdobit čerstvou bazalkou, cherry rajčaty a konopnými semínky.
Avokádové těstoviny v sobě spojují svěžest bylinek, krémovost zralého avokáda a jemnou pikantnost koření. Jde o rychlé a vyvážené jídlo, které potěší jak tělo, tak chuťové buňky. Skvěle fungují i jako studený salát následující den.
Recept na avokádovou nutellu
Avokádo v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou vytváří hladkou, jemně pikantní pomazánku, která překvapí svou chutí i výživovou hodnotou. Avokádová nutella je ideální jako sladká snídaně, zdravější dezert nebo netradiční doplněk k pečivu.
Ingredience:
- 100 g hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa
- 2 zralá avokáda
- 1/4 lžičky červené chilli papričky velmi jemně nasekané
Postup:
- Čokoládu rozpustit ve vodní lázni dohladka.
- Avokáda oloupat, odstranit pecku a dužinu rozmixovat do hladkého krému v kuchyňském robotu.
- Přidat jemně nasekanou chilli papričku a zalít rozpuštěnou čokoládou.
- Vše důkladně prošlehat, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.
- Hotovou pomazánku přemístit do sklenice nebo misky a nechat vychladit v lednici.
Avokádová nutella je důkazem, že zdravější alternativy nemusí znamenat kompromis v chuti. Díky jednoduché přípravě a výběru kvalitních surovin nabízí originální chuťový zážitek a přínosné živiny. Hodí se na pečivo, do kaší nebo jen tak na lžičku – jako rychlá a výživná pochoutka.
TIP: Vyzkoušejte také recept na mango pomazánku.
Avokádová pecka
Ve středu každého avokáda se nachází tvrdá kulatá pecka, které se člověk nejlépe zbaví, když do ní zasekne nůž a potočí s ním, pecka pak sama vyklouzne.
Pecka se nemusí vyhazovat. Místo toho se do ní mohou zapíchnout čtyři párátka, pak ji stačí posadit na skleničku s vodou, aby byla zčásti potopená, a vytrvat. Za pár týdnů avokádo pustí kořínky a začne růst. Poté se přesadí do květináče a pokojovka je na světě.