Salát z červené řepy – recepty

Veganské recepty
Salat z cervene repy

Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin, které můžete do své stravy zařadit. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají posilovat imunitní systém a chrání před různými chorobami. Navíc má vynikající chuť a díky své barvě dokáže oživit každé jídlo.

Červená řepa se dá použít jako vynikající přísada do mnoha teplých pokrmů. Její sladká chuť a barva dodají pokrmům zajímavou chuťovou i vizuální přitažlivost. Můžete ji přidat do rizota, zeleninových polévek, pečených brambor a mnoha dalších jídel, a vykouzlit tak báječnou zdravou večeři nebo bezmasý oběd. Podává se i jako příloha k rybám (např. pečená tilápie).

Shrnutí článku

Červená řepa je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a chrání před nemocemi.

Lze ji použít v teplých i studených jídlech, například v rizotu, polévkách, salátech nebo jako přílohu k rybám.

Saláty z červené řepy jsou zdravé, lehké a vhodné i pro vegany, často obsahují bylinky, ořechy a různé dresinky.

Příprava salátů obvykle zahrnuje vaření nebo napařování řepy, následné nakrájení či nastrouhání a smíchání s dalšími ingrediencemi.

Saláty z červené řepy podporují zdraví díky vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, a lze je připravit v mnoha chutných variantách.

Použití červené řepy

Červená řepa se skvěle hodí i do studených salátů. Její chuť se krásně snoubí s různými druhy listové zeleniny, ořechů a semínek. Salát z červené řepy je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a lehké jídlo. Na závěr ji nezapomenout doplnit nějakým dresingem na salát.

Pro vegany je červená řepa skvělou volbou, protože je plná živin a není potřeba k ní přidávat žádné živočišné produkty. Lze ji použít do různých salátů nebo také do veganských burgerů, kde dodá jídlu sladkou chuť a krásnou barvu.

Až si člověk bude příště lámat hlavu, co z červené řepy připravit, uvařit si může třeba krémovou polévku z červené řepy nebo bramborový salát z červené řepy.

Pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru, je červená řepa skvělou náhradou za cukr v pečení. Je možné ji použít jako přísadu do dortů jako je třeba Red Velvet, do muffinů nebo smoothie, kde dodá jídlu sladkou chuť a navíc je zdravá volba pro celou rodinu.

Salat z cervene repy
Salát z červené řepy chutná výborně s čerstvými bylinkami.

Recept na nejlepší salát z červené řepy

Tento nejlepší salát z červené řepy se připravuje tak, že se řepa uvaří a poté se naloží do několika aromatických ingrediencí. Tento jednoduchý recept na červenou řepu je neuvěřitelně chutný, zdravý a ideální pro každé roční období.

Nejlepší salát z červené řepy – ingredience

  • 500 g umyté červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžíce kokosového cukru nebo bio třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička koriandru
  • 2 lžíce sezamových semínek volitelně
  • 2 lžíce nasekané petrželky volitelně

Nejlepší salát z červené řepy – postup

  1. Napařovací košík se umístí nad hrnec naplněný 1–2 šálky vody, přikryje se pokličkou a řepa se vaří v páře na mírném ohni 15–20 minut. Po píchnutí nožem by měla být měkká; pokud není, měla by se dále vařit v páře ještě 5–10 minut. Když je řepa měkká, odloží se stranou, aby vychladla.
  2. Zatímco se řepa vaří v páře, na velké pánvi se rozehřejí 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidá se nakrájená cibule a vaří se 7–10 minut, dokud není průsvitná a nezačne hnědnout.
  3. Jakmile řepa vychladne, oloupe se a nastrouhá na velkých otvorech krabicového struhadla.
  4. Ve velké míse se smíchá nastrouhaná řepa, osmažená cibule, česnek protlačený lisem, rýžový ocet, koriandr, cukr a sůl. Vše se dobře promíchá a množství soli se upraví podle chuti.
  5. Salát z červené řepy se posype sezamovými semínky a petrželkou (dle přání) a podává se.

Tento salát z červené řepy je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají výživný, chuťově bohatý a vizuálně atraktivní pokrm. Sladkost řepy se krásně doplňuje s jemně karamelizovanou cibulí a kyselostí rýžového octa, zatímco česnek a koriandr dodávají pikantní hloubku. 

Recept na salát z vařené červené řepy

Osvěžující a snadný veganský salát z vařené červené řepy s vlašskými ořechy proložené čerstvými bylinkami, balzamikovou zálivkou na salát a opraženými vlašskými ořechy.

Salát z červené řepy – ingredience

  • 3 velké červené řepy s ořezanými listy, omyté a vydrhnuté
  • 2 snítky jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • ½ šálku vlašských ořechů nasekaných nahrubo a opražených na suché pánvi
  • 1 hrst petrželové natě nasekané najemno
  • 1 stroužek česneku rozdrcený
  • 1 lžíce balzamikového octa nahrazeného melasou z granátových jablek
  • 1 lžíce olivového oleje extra panenského
  • ½ lžičky soli podle chuti
  • ½ lžičky černého pepře podle chuti
  • 6 šálků vody, která postačí na uvaření řepy

Salát z červené řepy – postup

  1. Řepa se omyje, aby se odstranily všechny nečistoty. Listy a stonky se odříznou, aniž by se řepa rozřízla. Kořen se neodřezává, bulva by měla zůstat neporušená, aby se z ní nevyplavovala barva.
  2. Voda se přivede k varu a do ní se přidá celá řepa i se slupkou. Vaří se, dokud se do každé řepy nedá píchnout nožem, přibližně 20–40 minut v závislosti na velikosti bulvy.
  3. Po uvaření se řepa vloží do mísy se studenou vodou a slupka se setře. Řepa bez slupky se nakrájí na kousky o velikosti sousta.
  4. Na zálivku se ušlehá balsamico, olivový olej, sůl, pepř a česnek.
  5. V salátové míse se smíchají všechny ingredience, dokud se zálivka dobře nepromíchá. Podává se studené.

Salát z červené řepy je chutný a také velmi zdravý a výživný. Díky jednoduché přípravě a výrazné chuti se skvěle hodí jako lehký oběd, příloha nebo osvěžující večeře.

Salat z cervene repy
Salát z červené řepy můžete obohatit i o ořechy.

Recept na salát z červené řepy s cizrnou

Chutný salát z červené řepy s cizrnou a špenátem – přirozeně veganský salát z červené řepy je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí ke každé večeři.

Červená řepa salát – ingredience

  • 100 g listů baby špenátu
  • 400 g konzervované cizrny
  • 250 g vařené červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • mořská sůl
  • černý pepř

Červená řepa salát – postup

  1. Na velký talíř se rozprostře baby špenát, cizrna a vařená červená řepa.
  2. Namíchá se rychlý salátový dresink – jednoduše se vyšlehá olivový olej, ocet, hořčice se špetkou mořské soli a černého pepře.
  3. Těsně před podáváním se salát zálivkou pokape.

Tento jednoduchý salát z červené řepy je ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři. Díky kombinaci špenátu, cizrny a výživné řepy zasytí a zároveň dodá tělu důležité živiny.

Recept na salát z červené řepy se zakysanou smetanou

Kdo chce, může si připravit tento vynikající salát z červené řepy se zakysanou smetanou. Je jen na něm, jestli si zakysanou smetanu koupí, nebo si vyrobí domácí vegan zakysanou smetanu.

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – ingredience

  • 5 šálků nakrájené oloupané syrové řepy, nakrájené na kousky
  • sůl
  • 1/2 šálku vegan majonézy
  • 1/2 šálku veganské zakysané smetany
  • 1/2 lžičky celerového semínka
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • čerstvý černý pepř
  • 1/4 šálku čerstvých nasekaných koprových lístků
  • 4 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na tenké plátky

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – postup

  1. Řepa se vloží do středně velkého hrnce a zalije se dvěma centimetry studené vody. Přidá se lžička soli a voda se přivede k varu. Řepa se vaří, dokud nezměkne, a v případě potřeby se přidá voda.
  2. Řepa se slije a nechá vychladnout. Poznámka: pokud chce člověk řepu zchladit rychleji, může ji opláchnout ve studené vodě nebo ji ponořit do ledové lázně.
  3. Majonéza, zakysaná smetana, cibulový prášek a celerové semínko se rozmixují dohladka. Podle chuti se přidá sůl a pepř.
  4. Když je řepa studená, vhodí se do zálivky a dbá se na to, aby se rovnoměrně obalila. Bílá zálivka se zbarví do krásného růžového odstínu.
  5. Když je salát připraven k podávání, promíchá se s koprem a zelenou cibulkou. Podle chuti se ještě dochutí pepřem.

Díky svému vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík, může tento salát pomoci zlepšit zdraví srdce, podporovat trávení a posilovat imunitní systém.

Salat z cervene repy
Do salátu z červené řepy můžete nastrouhat i křen.

Recept na salát z červené řepy s křenem

Tento vynikající a dokonale chutný veganský salát z červené řepy s křenem je prospěšnou vitamínovou bombou, která člověka zaručeně postaví na nohy.

Salát z červené řepy s křenem – ingredience

  • 2 červené řepy
  • 1 jablko
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce křenového nálevu
  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Mořská sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 35 g piniových oříšků
  • Hrst ploché listové petrželky

Salát z červené řepy s křenem – postup

  1. Řepa se očistí, oloupe a nahrubo nastrouhá do velké mísy. Jablko se rozkrojí na čtvrtiny a jádřinec se vykrojí. Jablko se nahrubo nastrouhá i se slupkou.
  2. Cibule se oloupe a nakrájí na tenké plátky. Jablko a cibule se vmíchají do červené řepy.
  3. Stroužek česneku se oloupe a rozdrtí nebo najemno naseká. Přesune se do malé misky. Přidá se křenová pochoutka, šťáva z citronu, 1 lžíce oleje a velká špetka soli a pepře. Vše se promíchá.
  4. Suchá pánev se přivede na středně silný oheň. Piniové oříšky se vsypou a za častého míchání se 2–3 minuty smaží, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené ořechy se nasypou do salátu-
  5. Petrželka se naseká najemno a přidá se do salátu. Salát se zalije křenovou a citronovou zálivkou a dobře se promíchá. Podává se se pstruhem a pórkem.

Celkově lze říci, že salát s červenou řepou je vynikající volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu ke svým jídlům. Tento salát lze připravit v mnoha různých variacích, veganské recepty jsou však obzvláště zdravé a plné výživných látek.

Pokud tedy hledáte způsob, jak své tělo posílit a přidat do svého jídelníčku něco nového, vyzkoušejte některý z těchto veganských receptů na salát s červenou řepou a nechte své chuťové buňky zažít novou chuťovou vlnu.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang