
Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin, které můžete do své stravy zařadit. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají posilovat imunitní systém a chrání před různými chorobami. Navíc má vynikající chuť a díky své barvě dokáže oživit každé jídlo.
Červená řepa se dá použít jako vynikající přísada do mnoha teplých pokrmů. Její sladká chuť a barva dodají pokrmům zajímavou chuťovou i vizuální přitažlivost. Můžete ji přidat do rizota, zeleninových polévek, pečených brambor a mnoha dalších jídel, a vykouzlit tak báječnou zdravou večeři nebo bezmasý oběd. Podává se i jako příloha k rybám (např. pečená tilápie).
Shrnutí článku
Červená řepa je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém a chrání před nemocemi.
Lze ji použít v teplých i studených jídlech, například v rizotu, polévkách, salátech nebo jako přílohu k rybám.
Saláty z červené řepy jsou zdravé, lehké a vhodné i pro vegany, často obsahují bylinky, ořechy a různé dresinky.
Příprava salátů obvykle zahrnuje vaření nebo napařování řepy, následné nakrájení či nastrouhání a smíchání s dalšími ingrediencemi.
Saláty z červené řepy podporují zdraví díky vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, a lze je připravit v mnoha chutných variantách.
Použití červené řepy
Červená řepa se skvěle hodí i do studených salátů. Její chuť se krásně snoubí s různými druhy listové zeleniny, ořechů a semínek. Salát z červené řepy je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a lehké jídlo. Na závěr ji nezapomenout doplnit nějakým dresingem na salát.
Pro vegany je červená řepa skvělou volbou, protože je plná živin a není potřeba k ní přidávat žádné živočišné produkty. Lze ji použít do různých salátů nebo také do veganských burgerů, kde dodá jídlu sladkou chuť a krásnou barvu.
Až si člověk bude příště lámat hlavu, co z červené řepy připravit, uvařit si může třeba krémovou polévku z červené řepy nebo bramborový salát z červené řepy.
Pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru, je červená řepa skvělou náhradou za cukr v pečení. Je možné ji použít jako přísadu do dortů jako je třeba Red Velvet, do muffinů nebo smoothie, kde dodá jídlu sladkou chuť a navíc je zdravá volba pro celou rodinu.

Recept na nejlepší salát z červené řepy
Tento nejlepší salát z červené řepy se připravuje tak, že se řepa uvaří a poté se naloží do několika aromatických ingrediencí. Tento jednoduchý recept na červenou řepu je neuvěřitelně chutný, zdravý a ideální pro každé roční období.
Nejlepší salát z červené řepy – ingredience
- 500 g umyté červené řepy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžíce kokosového cukru nebo bio třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička koriandru
- 2 lžíce sezamových semínek volitelně
- 2 lžíce nasekané petrželky volitelně
Nejlepší salát z červené řepy – postup
- Napařovací košík se umístí nad hrnec naplněný 1–2 šálky vody, přikryje se pokličkou a řepa se vaří v páře na mírném ohni 15–20 minut. Po píchnutí nožem by měla být měkká; pokud není, měla by se dále vařit v páře ještě 5–10 minut. Když je řepa měkká, odloží se stranou, aby vychladla.
- Zatímco se řepa vaří v páře, na velké pánvi se rozehřejí 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidá se nakrájená cibule a vaří se 7–10 minut, dokud není průsvitná a nezačne hnědnout.
- Jakmile řepa vychladne, oloupe se a nastrouhá na velkých otvorech krabicového struhadla.
- Ve velké míse se smíchá nastrouhaná řepa, osmažená cibule, česnek protlačený lisem, rýžový ocet, koriandr, cukr a sůl. Vše se dobře promíchá a množství soli se upraví podle chuti.
- Salát z červené řepy se posype sezamovými semínky a petrželkou (dle přání) a podává se.
Tento salát z červené řepy je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají výživný, chuťově bohatý a vizuálně atraktivní pokrm. Sladkost řepy se krásně doplňuje s jemně karamelizovanou cibulí a kyselostí rýžového octa, zatímco česnek a koriandr dodávají pikantní hloubku.
Recept na salát z vařené červené řepy
Osvěžující a snadný veganský salát z vařené červené řepy s vlašskými ořechy proložené čerstvými bylinkami, balzamikovou zálivkou na salát a opraženými vlašskými ořechy.
Salát z červené řepy – ingredience
- 3 velké červené řepy s ořezanými listy, omyté a vydrhnuté
- 2 snítky jarní cibulky nakrájené nadrobno
- ½ šálku vlašských ořechů nasekaných nahrubo a opražených na suché pánvi
- 1 hrst petrželové natě nasekané najemno
- 1 stroužek česneku rozdrcený
- 1 lžíce balzamikového octa nahrazeného melasou z granátových jablek
- 1 lžíce olivového oleje extra panenského
- ½ lžičky soli podle chuti
- ½ lžičky černého pepře podle chuti
- 6 šálků vody, která postačí na uvaření řepy
Salát z červené řepy – postup
- Řepa se omyje, aby se odstranily všechny nečistoty. Listy a stonky se odříznou, aniž by se řepa rozřízla. Kořen se neodřezává, bulva by měla zůstat neporušená, aby se z ní nevyplavovala barva.
- Voda se přivede k varu a do ní se přidá celá řepa i se slupkou. Vaří se, dokud se do každé řepy nedá píchnout nožem, přibližně 20–40 minut v závislosti na velikosti bulvy.
- Po uvaření se řepa vloží do mísy se studenou vodou a slupka se setře. Řepa bez slupky se nakrájí na kousky o velikosti sousta.
- Na zálivku se ušlehá balsamico, olivový olej, sůl, pepř a česnek.
- V salátové míse se smíchají všechny ingredience, dokud se zálivka dobře nepromíchá. Podává se studené.
Salát z červené řepy je chutný a také velmi zdravý a výživný. Díky jednoduché přípravě a výrazné chuti se skvěle hodí jako lehký oběd, příloha nebo osvěžující večeře.

Recept na salát z červené řepy s cizrnou
Chutný salát z červené řepy s cizrnou a špenátem – přirozeně veganský salát z červené řepy je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí ke každé večeři.
Červená řepa salát – ingredience
- 100 g listů baby špenátu
- 400 g konzervované cizrny
- 250 g vařené červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička celozrnné hořčice
- mořská sůl
- černý pepř
Červená řepa salát – postup
- Na velký talíř se rozprostře baby špenát, cizrna a vařená červená řepa.
- Namíchá se rychlý salátový dresink – jednoduše se vyšlehá olivový olej, ocet, hořčice se špetkou mořské soli a černého pepře.
- Těsně před podáváním se salát zálivkou pokape.
Tento jednoduchý salát z červené řepy je ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři. Díky kombinaci špenátu, cizrny a výživné řepy zasytí a zároveň dodá tělu důležité živiny.
Recept na salát z červené řepy se zakysanou smetanou
Kdo chce, může si připravit tento vynikající salát z červené řepy se zakysanou smetanou. Je jen na něm, jestli si zakysanou smetanu koupí, nebo si vyrobí domácí vegan zakysanou smetanu.
Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – ingredience
- 5 šálků nakrájené oloupané syrové řepy, nakrájené na kousky
- sůl
- 1/2 šálku vegan majonézy
- 1/2 šálku veganské zakysané smetany
- 1/2 lžičky celerového semínka
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- čerstvý černý pepř
- 1/4 šálku čerstvých nasekaných koprových lístků
- 4 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na tenké plátky
Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – postup
- Řepa se vloží do středně velkého hrnce a zalije se dvěma centimetry studené vody. Přidá se lžička soli a voda se přivede k varu. Řepa se vaří, dokud nezměkne, a v případě potřeby se přidá voda.
- Řepa se slije a nechá vychladnout. Poznámka: pokud chce člověk řepu zchladit rychleji, může ji opláchnout ve studené vodě nebo ji ponořit do ledové lázně.
- Majonéza, zakysaná smetana, cibulový prášek a celerové semínko se rozmixují dohladka. Podle chuti se přidá sůl a pepř.
- Když je řepa studená, vhodí se do zálivky a dbá se na to, aby se rovnoměrně obalila. Bílá zálivka se zbarví do krásného růžového odstínu.
- Když je salát připraven k podávání, promíchá se s koprem a zelenou cibulkou. Podle chuti se ještě dochutí pepřem.
Díky svému vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík, může tento salát pomoci zlepšit zdraví srdce, podporovat trávení a posilovat imunitní systém.

Recept na salát z červené řepy s křenem
Tento vynikající a dokonale chutný veganský salát z červené řepy s křenem je prospěšnou vitamínovou bombou, která člověka zaručeně postaví na nohy.
Salát z červené řepy s křenem – ingredience
- 2 červené řepy
- 1 jablko
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce křenového nálevu
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 35 g piniových oříšků
- Hrst ploché listové petrželky
Salát z červené řepy s křenem – postup
- Řepa se očistí, oloupe a nahrubo nastrouhá do velké mísy. Jablko se rozkrojí na čtvrtiny a jádřinec se vykrojí. Jablko se nahrubo nastrouhá i se slupkou.
- Cibule se oloupe a nakrájí na tenké plátky. Jablko a cibule se vmíchají do červené řepy.
- Stroužek česneku se oloupe a rozdrtí nebo najemno naseká. Přesune se do malé misky. Přidá se křenová pochoutka, šťáva z citronu, 1 lžíce oleje a velká špetka soli a pepře. Vše se promíchá.
- Suchá pánev se přivede na středně silný oheň. Piniové oříšky se vsypou a za častého míchání se 2–3 minuty smaží, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené ořechy se nasypou do salátu-
- Petrželka se naseká najemno a přidá se do salátu. Salát se zalije křenovou a citronovou zálivkou a dobře se promíchá. Podává se se pstruhem a pórkem.
Celkově lze říci, že salát s červenou řepou je vynikající volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu ke svým jídlům. Tento salát lze připravit v mnoha různých variacích, veganské recepty jsou však obzvláště zdravé a plné výživných látek.
Pokud tedy hledáte způsob, jak své tělo posílit a přidat do svého jídelníčku něco nového, vyzkoušejte některý z těchto veganských receptů na salát s červenou řepou a nechte své chuťové buňky zažít novou chuťovou vlnu.