Nasi goreng – recept na smaženou rýži z Indonésie

Recepty

Pravé nasi goreng pochází z Indonésie. Jedná se o smaženou rýži, kterou v místě původu lze najít na každém rohu. Specifickou chuť má díky kombinaci chilli a tamarindu. Připravit ji je lehké. Jak uvařit veganskou verzi rýže nasi goreng? 

Vaření nasi goreng se rozšířilo i po dalších místech jako je Malajsie nebo Singapur. Ti ji zařadí na jakýkoliv denní pokrm, někteří ji dokonce i snídají. Zajímavý je způsob podání této rýže. Balí se do rostlinných listů.

Běžně dostupné je i stejně pojmenované koření. Vysoký obsah chilli, kari a česneku dodá pokrmu ostrou chuť. Nasi goreng koření se může přidat do všeho, ať už do polévky, nudlí, rýže nebo dušené zeleniny. 

Nasi goreng – recept 

Národní jídlo v Indonésii vzniklo netradičním způsobem. Místní obyvatelé to vymysleli jako variantu, jak zpracovat přebytečnou rýži. Jedná se tedy o klasický pokrm „co dům dá“

Rýže nasi goreng je indonéským národním pokrmem. Smažená rýže je specifická svou ostrou chutí.

Ingredience – recept na nasi goreng

Suroviny na výrobu vegetariánské a veganské nasi goreng vystačí pro čtyř člennou skupinu. 

  • 300 g jasmínové rýže
  • 200 g tofu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 3 jarní cibulky
  • 1 paprika (červená)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 100 g arašídů
  • sůl
  • rostlinný olej
Tofu obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Tofu je sójový sýr, který lze koupit jak v supermarketu, tak si ho vyrobit doma. Sója, ze které je tofu vyrobené, pochází z Asie. Do Evropy se dostalo hlavně díky zvýšenému zájmu o vegetariánství a veganství.

Smažená rýže nasi goreng – postup přípravy 

Vyrobit si domácí smaženou rýži dle originálního indonéského receptu nezabere tolik času, cca 35 minut. Hodnotitelé oceňují recept na nasi goreng průměrně 5 hvězdičkami z 5. Čeští cestovatelé ji považují za jedno z nejpálivějších jídel v celé Indonésii.

Nejprve začneme vařit rýži. Tofu si nakrájíme na drobné kostičky. Poté si připravíme veškerou zeleninu, kterou si po důkladném omytí nakrájíme na proužky.

Na pánev Wok nebo do hrnce nalijeme olej: Vložíme tofu společně se zeleninou a smažíme 7 minut. 

Po uvaření rýže ji přidáme k tofu a zelenině. Nesmíme zapomenout na řádné míchání, aby se rýže nepřilepila nebo nespálila. 

Po několika minutách vložíme do pánve Wok nebo hrnce sójovou omáčku a arašídy

TIP: Pro lepší chuť je vhodné si arašídy předem osmahnout na pánvi s rostlinným olejem. Pokrmu to dodá svěží chuť. 

V závěrečném kroku posolíme dle libosti. 

Výroba nasi goreng zabere zhruba 40 minut.

Polotmavé pivo patří ke svíčkové, co však pít k nasi goreng? Pokud bude člověk cestovat po Indonésii, kde ochutná pravé nasi goreng, nebo si to zkusí vyrobit doma sám, neměl by zapomenout na tradiční nápoje, které se v Indonésii k rýži pijí. Jedním z nich jsou teplé kořeněné nápoje vyrobené z kokosového mléka. Není-li po chuti kokosové mléko, lze ho zaměnit za jasmínový čaj nebo džus

Na vyzkoušení lze doporučit i další exotické pokrmy, jako je třeba africká arašídová polévka, dal makhani nebo čočkový dhál.

© 2021 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang