Kuskus se zeleninou – recepty

Veganské recepty
Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a lehkou alternativu k těžším jídlům. Kuskus je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a živin, zatímco zelenina dodává vitamíny a minerály. Veganské recepty s kuskusem a zeleninou jsou ideální pro ty, kteří se snaží omezit konzumaci masa a zvýšit příjem rostlinných potravin. Přinášíme vám báječné recepty na kuskus se zeleninou, ze kterých si určitě vyberete.

Příprava kuskusu se zeleninou je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí zalít kuskus vroucí vodou a poté smíchat s různými druhy zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cuketa, mrkev nebo špenát. Použít můžete také luštěniny – cizrnu, edamame, nebo fazolky. Jako zálivku můžete použít sezamovou tahini pastu.

Zeleninu lze připravit na různé způsoby – může se konzumovat pečená, dušená, grilovaná nebo syrová. Kuskus se zeleninou může být podáván jako samostatné jídlo nebo jako příloha k celé řadě dalších pokrmů. Pokud připravujete vícechodové veganské menu, můžete jako předkrm podávat třeba řepový salát.

TIP: Není kuskus vaším šálkem čaje? Vyzkoušejte veganské smažené tofu nebo jednoduché recepty s tofu.

Kuskus se zeleninou
Jednou z hlavních výhod kuskusu je snadnost přípravy.

Kuskus – couscous

Navzdory všeobecnému přesvědčení, že kuskus neboli couscous je druh celozrnné obiloviny (má vzhled podobný rýži), jde ve skutečnosti o těstoviny z krupice a pšeničné mouky, které se navlhčí a promíchají, až se vytvoří malé kuličky.

Tato severoafrická základní surovina si získala celosvětovou oblibu díky své obrovské flexibilitě, která umožňuje mnoho variant receptů s řadou dalších přísad. Kuskus je vynikajícím hlavním jídlem nebo přílohou, která potěší téměř všechny chuťové buňky, a to díky ovoci a zelenině.

Díky tomu, že se kuskus velmi rychle připravuje, je oblíbenou ingrediencí a součástí veganské stravy. Kuskus je také dobrým způsobem, jak při prvních příkrmech do jídelníčku 6 měsíčních miminek zavést lepek.

Kuskus se zeleninou – recept

Není kuskus se zeleninou jako kuskus se zeleninou. Tato varianta s osmahnutou křupavou zeleninou vám zaručeně bude chutnat.

Kuskus se zeleninou – ingredience

  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 batát
  • 2 řepy
  • 1/2 máslové dýně
  • Olivový olej
  • Javorový sirup
  • Sůl
  • Tymián
  • Rozmarýn
  • 200 g kuskusu
  • 400 ml vody
  • 1 citron
  • Sůl
  • Koriandr
  • Nasekané mandle

Postup na kuskus se zeleninou

  1. Cibuli, mrkev, batáty, řepu a dýni oloupejte.
  2. Předehřejte troubu na 200 ºC.
  3. Velký plech vyložte hliníkovou fólií.
  4. Cibuli nakrájejte na čtvrtky, francouzský česnek na plátky a řepu, mrkev, batáty a dýni na malé kostičky. Položte na desku a pokapejte trochou olivového oleje, kapkou javorového sirupu a posypte solí, tymiánem a rozmarýnem pro chuť.
  5. Pečte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat (35–45 minut).
  6. Do velké mísy dejte kuskus, sůl podle chuti a citronovou kůru.
  7. Přidejte vroucí vodu, přikryjte a počkejte 5 minut.
  8. Poté zrnka oddělte vidličkou.
  9. Zeleninu přidáme ke kuskusu a promícháme dohladka.
  10. Podávejte teplé nebo studené s nasekaným koriandrem a mandlemi podle chuti.
Kuskus se zeleninou
Kuskus můžete podávat se sezónní zeleninou.

Rychlý oběd z ničeho – kuskus se zeleninou – recept

Kuskus je výborná surovina pro přípravu takzvaného oběda z ničeho. Nevěříte? Tento recept vás přesvědčí.

Rychlý oběd z ničeho – ingredience

  • 1 plechovka zeleninového vývaru
  • 1 šálek kuskusu
  • 3/4 hrnku fazolí garbanzo z konzervy, scezené
  • 1/2 šálku nakrájené okurky
  • 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce jemně nakrájené zelené cibule
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky citronového pepře na ozdobu

Rychlý oběd z ničeho – kuskus – postup

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu a vmíchejte kuskus.
  2. Jakmile se kuskus začne vařit, stáhněte pánev z ohně, přikryjte ji a nechte 5 minut stát.
  3. Kuskus lehce načechrejt vidličkou. Připravený kuskus nechte alespoň 10 minut vychladnout.
  4. Vychladlý kuskus vložte do velké mísy a lehce promíchejte s fazolemi garbanzo, okurkou, červenou paprikou a zelenou cibulí.
  5. V samostatné misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, hořčici, citronovou kůru a černý pepř.
  6. Přidejte zálivku z vinaigrette a citronu do směsi kuskusu a jemně promíchejte.
  7. Kuskusový salát ozdobte citronovým pepřem.
Kuskus se zeleninou
Kuskus se zeleninou je skvělým nápadem na zdravou večeři.

Kuskus na sladko – recept

Připravit si můžete také báječný kuskus na sladko. Vyzkoušejte a uvidíte, že existuje nekonečno způsobů, jak uvařit kuskus.

Kuskus na sladko – ingredience

  • 1 šálek kuskusu
  • 2 šálky ovesného mléka
  • 3-4 lžíce cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • Citronová kůra

Na posypání

  • 1 lžička mleté skořice
  • Malá špetka mletého zázvoru
  • 2 nasekané datle
  • Směs ořechů
  • Banán a jahody nakrájené na plátky

Kuskus na sladko – postup

  1. Kuskus vložte do žáruvzdorné mísy nebo nádoby. Odstavte.
  2. Mléko nalijte do středně velkého hrnce na střední teplotu. přidejte cukr, skořicovou tyčinku a citronovou kůru (nezapomeňte použít pouze žlutou část kůry, bílou část vyhoďte, abyste se vyhnuli případné hořkosti). Trochu promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Mléko přiveďte k varu, vyjměte skořici a citronovou kůru a horké mléko nalijte do mísy s kuskusem. Nemíchejte, mísu přikryjte a nechte ji odpočívat až 10 minut, nebo dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, ale je stále krémová a šťavnatá.
  4. Posypte trochou skořice a zázvoru, promíchejte a posypte oblíbenými ořechy, nasekanými datlemi a několika plátky banánu a jahod.

Kuskus recepty – veganský kuskus

Chcete vyzkoušet nové kuskus recepty? Můžete dát šanci například tomuto báječnému veganskému kuskusu. Během chvilky si připravíte lahodně kořeněný a velmi zdravý pokrm. Tento recept je skvělý jako příloha nebo jako samotné veganské jídlo.

Veganský kuskus – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední červená cibule nakrájená nadrobno
  • 1 žlutá paprika nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku mletého
  • sůl a pepř podle chuti
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky celerové soli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ⅛ lžička mleté skořice
  • kayenský pepř volitelně, podle chuti
  • 145 g mraženého hrášku
  • 1 plechovka cizrny, scezené
  • 6 nakrájených papriček Peppadew Piquante, mírných nebo pálivých
  • 360 g zeleninového vývaru
  • Nasekaná hrst čerstvé petrželky
  • 173 g instantního kuskusu

Postup – kuskus recept

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
  2. Přidejte červenou cibuli, žlutou papriku a mrkev a restujte 10-15 minut nebo dokud zelenina nezhnědne a nezíská požadovanou měkkost.
  3. Přidejte česnek a smažte další minutu.
  4. Vmíchejte sůl a pepř, papriku, mletý koriandr, kurkumu, celerovou sůl, mletý kmín, skořici a kajenský pepř (pokud používáte). Za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní (asi minutu).
  5. Přidejte mražený hrášek a krátce povařte. Vmíchejte pikantní papriku a cizrnu. Následně přilijte vývar a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
  6. Přidejte nasekanou petrželku a vmíchejte kuskus. Odstavte z ohně a nechte 5 minut stát nebo dokud se tekutina nevstřebá. Kuskus načechrejte a podávejte.
Kuskus se zeleninou
Kuskus se zeleninou si můžete dopřát nejen v létě.

Zeleninový kuskus – recept

Tento kuskus s pečenou zeleninou je ideální přílohou pro přechodné období, kdy jsou trhy stále plné čerstvých a krásných produktů, ale zároveň není takové horko, aby se vám nechtělo zapínat troubu. Zeleninový kuskus se snadno připravuje, ale pyšní se komplexní a živou chutí.

Zeleninový kuskus – ingredience

  • 4 římská rajčata
  • 2 cukety
  • 1 paprika
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli a pepře
  • 2 šálky kuskusu
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 svazku petrželky

Postup na zeleninový kuskus

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte a nakrájejte rajčata, cukety, papriky a červenou cibuli na kousky. Oloupejte čtyři stroužky česneku, ale nechte je celé.
  2. Nakrájenou zeleninu a česnek smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje. Rozložte je na plech tak, aby byly v jedné vrstvě. Zeleninu posypte několika špetkami soli a pepře.
  3. Vložte zeleninu do trouby a pečte ji při teplotě 200 °C asi 45 minut, během pečení dvakrát promíchejte, dokud zelenina nezvadne a na okrajích nezhnědne.
  4. Zatímco se zelenina peče, uvařte kuskus. Do hrnce na omáčku přidejte zeleninový vývar, přiklopte pokličkou a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  5. Jakmile se vaří, přidejte kuskus, vypněte oheň a hrnec opět přikryjte pokličkou. Kuskus nechte deset minut nerušeně odstát. Poté ho načechrejte vidličkou.
  6. Po dokončení pražení zeleniny seberte čtyři stroužky česneku a dobře je nasekejte. Budou poměrně měkké. Čerstvou petrželku také nahrubo nasekejte.
  7. Kuskus, opečenou zeleninu (včetně česneku) a petrželku smíchejte v míse a promíchejte. V případě potřeby ještě osolte a opepřete. Podávejte teplé nebo studené.
Kuskus se zeleninou
Kuskus se zeleninou můžete podávat studený i teplý.

Kuskusový salát – recept

Tohle je nejlepší veganský kuskusový salát. Tento recept je chutný a nevyžaduje žádné vaření. Super jednoduchý veganský salát budete mít snadno připravený za 5 minut.

Tento recept na kuskusový salát je ideální k zabalení na oběd, nebo pokud hledáte líné jídlo, které připravíte za 5 minut bez vaření.

Vše, co potřebujete, je kuskus, mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice na přípravu vroucí vody, koření a zelenina.

Kuskusový salát – ingredience

  • 1/3 šálku kuskusu, suchého
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička italského koření
  • Zelenina dle výběru
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1/3 šálku cizrny (volitelně), propláchnuté a okapané
  • 1 zelená cibule nepovinná příměs
  • 1 lžíce dýňových semínek

Postup na kuskusový salát

  1. Do mísy přidejte suchý kuskus, česnekový prášek a italské koření. Před přikrytím a ponecháním 5 minut v klidu zalijte horkou vodou.
  2. Zatímco se kuskus vaří, nakrájejte zeleninu. Doporučuji nakrájet artyčoková srdíčka a pečenou červenou papriku na menší kousky. Zeleninu dejte stranou do mísy.
  3. Zálivku na kuskus připravte smícháním červeného vinného octa, olivového oleje a javorového sirupu v malé misce.
  4. Do mísy s artyčoky a paprikami přidejte uvařený kuskus, cizrnu a zálivku. Dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Posypte zelenou cibulkou a dýňovými semínky a pochutnejte si.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang