
Kuskus se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou a lehkou alternativu k těžším jídlům. Kuskus je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a živin, zatímco zelenina dodává vitamíny a minerály. Veganské recepty s kuskusem a zeleninou jsou ideální pro ty, kteří se snaží omezit konzumaci masa a zvýšit příjem rostlinných potravin. Přinášíme vám báječné recepty na kuskus se zeleninou, ze kterých si určitě vyberete.
Příprava kuskusu se zeleninou je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí zalít kuskus vroucí vodou a poté smíchat s různými druhy zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cuketa, mrkev nebo špenát. Použít můžete také luštěniny – cizrnu, edamame, nebo fazolky. Jako zálivku můžete použít sezamovou tahini pastu.
Zeleninu lze připravit na různé způsoby – může se konzumovat pečená, dušená, grilovaná nebo syrová. Kuskus se zeleninou může být podáván jako samostatné jídlo nebo jako příloha k celé řadě dalších pokrmů. Pokud připravujete vícechodové veganské menu, můžete jako předkrm podávat třeba řepový salát.
TIP: Není kuskus vaším šálkem čaje? Vyzkoušejte veganské smažené tofu nebo jednoduché recepty s tofu.

Kuskus – couscous
Navzdory všeobecnému přesvědčení, že kuskus neboli couscous je druh celozrnné obiloviny (má vzhled podobný rýži), jde ve skutečnosti o těstoviny z krupice a pšeničné mouky, které se navlhčí a promíchají, až se vytvoří malé kuličky.
Tato severoafrická základní surovina si získala celosvětovou oblibu díky své obrovské flexibilitě, která umožňuje mnoho variant receptů s řadou dalších přísad. Kuskus je vynikajícím hlavním jídlem nebo přílohou, která potěší téměř všechny chuťové buňky, a to díky ovoci a zelenině.
Díky tomu, že se kuskus velmi rychle připravuje, je oblíbenou ingrediencí a součástí veganské stravy. Kuskus je také dobrým způsobem, jak při prvních příkrmech do jídelníčku 6 měsíčních miminek zavést lepek.
Kuskus se zeleninou – recept
Není kuskus se zeleninou jako kuskus se zeleninou. Tato varianta s osmahnutou křupavou zeleninou vám zaručeně bude chutnat.
Kuskus se zeleninou – ingredience
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 středně velká mrkev
- 1 batát
- 2 řepy
- 1/2 máslové dýně
- Olivový olej
- Javorový sirup
- Sůl
- Tymián
- Rozmarýn
- 200 g kuskusu
- 400 ml vody
- 1 citron
- Sůl
- Koriandr
- Nasekané mandle
Postup na kuskus se zeleninou
- Cibuli, mrkev, batáty, řepu a dýni oloupejte.
- Předehřejte troubu na 200 ºC.
- Velký plech vyložte hliníkovou fólií.
- Cibuli nakrájejte na čtvrtky, francouzský česnek na plátky a řepu, mrkev, batáty a dýni na malé kostičky. Položte na desku a pokapejte trochou olivového oleje, kapkou javorového sirupu a posypte solí, tymiánem a rozmarýnem pro chuť.
- Pečte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat (35–45 minut).
- Do velké mísy dejte kuskus, sůl podle chuti a citronovou kůru.
- Přidejte vroucí vodu, přikryjte a počkejte 5 minut.
- Poté zrnka oddělte vidličkou.
- Zeleninu přidáme ke kuskusu a promícháme dohladka.
- Podávejte teplé nebo studené s nasekaným koriandrem a mandlemi podle chuti.

Rychlý oběd z ničeho – kuskus se zeleninou – recept
Kuskus je výborná surovina pro přípravu takzvaného oběda z ničeho. Nevěříte? Tento recept vás přesvědčí.
Rychlý oběd z ničeho – ingredience
- 1 plechovka zeleninového vývaru
- 1 šálek kuskusu
- 3/4 hrnku fazolí garbanzo z konzervy, scezené
- 1/2 šálku nakrájené okurky
- 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
- 2 lžíce jemně nakrájené zelené cibule
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
- 1/2 lžičky citronového pepře na ozdobu
Rychlý oběd z ničeho – kuskus – postup
- Ve středně velkém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu a vmíchejte kuskus.
- Jakmile se kuskus začne vařit, stáhněte pánev z ohně, přikryjte ji a nechte 5 minut stát.
- Kuskus lehce načechrejt vidličkou. Připravený kuskus nechte alespoň 10 minut vychladnout.
- Vychladlý kuskus vložte do velké mísy a lehce promíchejte s fazolemi garbanzo, okurkou, červenou paprikou a zelenou cibulí.
- V samostatné misce smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, hořčici, citronovou kůru a černý pepř.
- Přidejte zálivku z vinaigrette a citronu do směsi kuskusu a jemně promíchejte.
- Kuskusový salát ozdobte citronovým pepřem.

Kuskus na sladko – recept
Připravit si můžete také báječný kuskus na sladko. Vyzkoušejte a uvidíte, že existuje nekonečno způsobů, jak uvařit kuskus.
Kuskus na sladko – ingredience
- 1 šálek kuskusu
- 2 šálky ovesného mléka
- 3-4 lžíce cukru
- 1 tyčinka skořice
- Citronová kůra
Na posypání
- 1 lžička mleté skořice
- Malá špetka mletého zázvoru
- 2 nasekané datle
- Směs ořechů
- Banán a jahody nakrájené na plátky
Kuskus na sladko – postup
- Kuskus vložte do žáruvzdorné mísy nebo nádoby. Odstavte.
- Mléko nalijte do středně velkého hrnce na střední teplotu. přidejte cukr, skořicovou tyčinku a citronovou kůru (nezapomeňte použít pouze žlutou část kůry, bílou část vyhoďte, abyste se vyhnuli případné hořkosti). Trochu promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Mléko přiveďte k varu, vyjměte skořici a citronovou kůru a horké mléko nalijte do mísy s kuskusem. Nemíchejte, mísu přikryjte a nechte ji odpočívat až 10 minut, nebo dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, ale je stále krémová a šťavnatá.
- Posypte trochou skořice a zázvoru, promíchejte a posypte oblíbenými ořechy, nasekanými datlemi a několika plátky banánu a jahod.
Kuskus recepty – veganský kuskus
Chcete vyzkoušet nové kuskus recepty? Můžete dát šanci například tomuto báječnému veganskému kuskusu. Během chvilky si připravíte lahodně kořeněný a velmi zdravý pokrm. Tento recept je skvělý jako příloha nebo jako samotné veganské jídlo.
Veganský kuskus – ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední červená cibule nakrájená nadrobno
- 1 žlutá paprika nakrájená nadrobno
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku mletého
- sůl a pepř podle chuti
- ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- ¼ lžičky kurkumy
- ½ lžičky celerové soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ⅛ lžička mleté skořice
- kayenský pepř volitelně, podle chuti
- 145 g mraženého hrášku
- 1 plechovka cizrny, scezené
- 6 nakrájených papriček Peppadew Piquante, mírných nebo pálivých
- 360 g zeleninového vývaru
- Nasekaná hrst čerstvé petrželky
- 173 g instantního kuskusu
Postup – kuskus recept
- Na středně velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte červenou cibuli, žlutou papriku a mrkev a restujte 10-15 minut nebo dokud zelenina nezhnědne a nezíská požadovanou měkkost.
- Přidejte česnek a smažte další minutu.
- Vmíchejte sůl a pepř, papriku, mletý koriandr, kurkumu, celerovou sůl, mletý kmín, skořici a kajenský pepř (pokud používáte). Za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní (asi minutu).
- Přidejte mražený hrášek a krátce povařte. Vmíchejte pikantní papriku a cizrnu. Následně přilijte vývar a seškrábněte všechny hnědé kousky ze dna pánve.
- Přidejte nasekanou petrželku a vmíchejte kuskus. Odstavte z ohně a nechte 5 minut stát nebo dokud se tekutina nevstřebá. Kuskus načechrejte a podávejte.

Zeleninový kuskus – recept
Tento kuskus s pečenou zeleninou je ideální přílohou pro přechodné období, kdy jsou trhy stále plné čerstvých a krásných produktů, ale zároveň není takové horko, aby se vám nechtělo zapínat troubu. Zeleninový kuskus se snadno připravuje, ale pyšní se komplexní a živou chutí.
Zeleninový kuskus – ingredience
- 4 římská rajčata
- 2 cukety
- 1 paprika
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 špetky soli a pepře
- 2 šálky kuskusu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 svazku petrželky
Postup na zeleninový kuskus
- Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte a nakrájejte rajčata, cukety, papriky a červenou cibuli na kousky. Oloupejte čtyři stroužky česneku, ale nechte je celé.
- Nakrájenou zeleninu a česnek smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje. Rozložte je na plech tak, aby byly v jedné vrstvě. Zeleninu posypte několika špetkami soli a pepře.
- Vložte zeleninu do trouby a pečte ji při teplotě 200 °C asi 45 minut, během pečení dvakrát promíchejte, dokud zelenina nezvadne a na okrajích nezhnědne.
- Zatímco se zelenina peče, uvařte kuskus. Do hrnce na omáčku přidejte zeleninový vývar, přiklopte pokličkou a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Jakmile se vaří, přidejte kuskus, vypněte oheň a hrnec opět přikryjte pokličkou. Kuskus nechte deset minut nerušeně odstát. Poté ho načechrejte vidličkou.
- Po dokončení pražení zeleniny seberte čtyři stroužky česneku a dobře je nasekejte. Budou poměrně měkké. Čerstvou petrželku také nahrubo nasekejte.
- Kuskus, opečenou zeleninu (včetně česneku) a petrželku smíchejte v míse a promíchejte. V případě potřeby ještě osolte a opepřete. Podávejte teplé nebo studené.

Kuskusový salát – recept
Tohle je nejlepší veganský kuskusový salát. Tento recept je chutný a nevyžaduje žádné vaření. Super jednoduchý veganský salát budete mít snadno připravený za 5 minut.
Tento recept na kuskusový salát je ideální k zabalení na oběd, nebo pokud hledáte líné jídlo, které připravíte za 5 minut bez vaření.
Vše, co potřebujete, je kuskus, mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice na přípravu vroucí vody, koření a zelenina.
Kuskusový salát – ingredience
- 1/3 šálku kuskusu, suchého
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička italského koření
- Zelenina dle výběru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- 1/3 šálku cizrny (volitelně), propláchnuté a okapané
- 1 zelená cibule nepovinná příměs
- 1 lžíce dýňových semínek
Postup na kuskusový salát
- Do mísy přidejte suchý kuskus, česnekový prášek a italské koření. Před přikrytím a ponecháním 5 minut v klidu zalijte horkou vodou.
- Zatímco se kuskus vaří, nakrájejte zeleninu. Doporučuji nakrájet artyčoková srdíčka a pečenou červenou papriku na menší kousky. Zeleninu dejte stranou do mísy.
- Zálivku na kuskus připravte smícháním červeného vinného octa, olivového oleje a javorového sirupu v malé misce.
- Do mísy s artyčoky a paprikami přidejte uvařený kuskus, cizrnu a zálivku. Dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
- Posypte zelenou cibulkou a dýňovými semínky a pochutnejte si.