Zdravé palačinky – recepty

Veganské recepty
Zdravé palačinky

Chutné a zdravé palačinky (nejen) s mandlovým mlékem jsou vynikající snídaní nebo dezertem. Jejich příprava je velmi snadná a podle nálady je můžete doplnit oblíbenými sladkými nebo slanými ingrediencemi.

Kromě klasických palačinek připravíte i palačinky z ovesných vloček, palačinky z polohrubé mouky, kefírové palačinky, palačinky (hrníčkový recept) nebo špaldové palačinky. Ke klasickým palačinkám se podává džem nebo medové máslo, k veganský použijte veganská sladidla.

Jak udělat palačinky

Recept na palačinky není složitý, ani veganská varianta bez vajec a mléka. Jsou to velké tenké palačinky, které jsou ideální pro sladkou veganskou snídani nebo lahodný veganský dezert.

Těsto na palačinky

Chcete-li použít celozrnnou variantu, použijte celozrnnou nebo špaldovou mouku. Chcete-li připravit bezlepkové palačinky, nahraďte běžnou mouku kvalitní bezlepkovou moukou. Pokud chcete palačinky bez oleje, vynechejte olej a nahraďte ho větším množstvím rostlinného mléka.

Můžete také použít rozpuštěný kokosový olej, avokádový olej, olivový olej nebo rozpuštěné veganské máslo.

Ingredience na palačinkové těsto

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 šálek sójového mléka (nebo použijte mandlové, ovesné nebo kokosové mléko)
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce řepkového oleje (může se vynechat, pokud do receptu nepřidáváte olej)

Jednoduchý recept na palačinky – postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  2. Do mísy se suchými přísadami nalijte mléko, vodu a olej a míchejte velkou lžící, dokud se nespojí. Několik hrudek je v pořádku; nemíchejte příliš, jinak nebudou palačinky tak nadýchané.
  3. Rozpalte velkou pánvičku nebo rošt na středně silném ohni. Pánev vymažte veganským máslem nebo kokosovým olejem a kápněte na ni asi 1/3 šálku těsta.
  4. Smažte, dokud se nevytvoří bublinky, pak je obraťte a smažte dozlatova i na druhé straně, asi 1-2 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  5. Podávejte s veganským máslem, čistým javorovým sirupem a případně čerstvým ovocem.
  6. Pro čokoládové palačinky použijte 1 šálek čokoládových lupínků bez mléka. Nebo 1 hrnek čerstvých borůvek pro borůvkové palačinky.

Palačinky z ovesných vloček – recept

Udělejte si k snídani veganské palačinky z ovesných vloček a zdravě začněte den. Tento vydatný a zdravý recept na ovesné palačinky je jednoduchý recept na palačinky, které se připravují bez vajec a bez mléka.

Ingredience na palačinky z ovesných vloček

  • ¾ šálku ovesných vloček – dobře se hodí i instantní ovesné vločky na rychlé vaření
  • 1 a ½ šálku ovesného mléka, rozděleno
  • 3 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného neutrálního oleje) plus další na vaření
  • ½ šálku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a ¼ šálku čerstvých nebo mražených borůvek
Kromě javorového sirupu můžete podávat i další polevy podle vlastního výběru.

Postup na palačinky z ovesných vloček

  1. Rozehřejte pánvičku nebo velkou pánev (nejlépe litinovou) na středně nízkou až střední teplotu. Papírovou utěrkou potřete trochu olejem.
  2. Každá palačinka se připravuje celkem asi 7-8 minut, takže pokud se vám na pánvičku vejde jen jedna palačinka, použijte dvě pánve najednou, abyste zkrátili celkovou dobu přípravy.
  3. Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky a 1 šálek ovesného mléka. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon po dobu 1 minuty a 30 sekund. Vyjměte z mikrovlnné trouby a ovesné vločky promíchejte.
  4. Přimíchejte slunečnicový olej. Odstavte a nechte několik minut vychladnout.
  5. V samostatné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl. Udělejte do ní důlek a vidličkou do něj vmíchejte ovesné vločky.
  6. Pomalu smíchejte ocet a zbývající ½ šálku ovesného mléka, přidávejte asi 2 polévkové lžíce najednou. Možná nebudete potřebovat celou ½ šálku. Množství, které nakonec použijete, bude záviset na značce a typu ovesných vloček, které používáte.
  7. Těsto by mělo mít konzistenci husté misky ovesných vloček, takže když těsto nakapete na mřížku, bude se pomalu formovat do tvaru kruhu s jemnou pomocí lžíce, aby se rozprostřelo.
  8. Když je pánvička rovnoměrně předehřátá (asi 10 minut, pokud používáte litinovou), kápněte ¼ hrnku těsta na rozehřátou pánev a lehce ho rozetřete hřbetem lžíce, aby se vytvořil kruh. Než těsto ztuhne, rychle na něj položte asi 10 borůvek v jedné vrstvě.
  9. Snažte se, aby borůvky nebyly na okraji palačinky, i když se některé mohou při usazování těsta přikutálet k okraji. Nakápněte ještě trochu těsta, aby se borůvky částečně zakryly.
  10. Smažte, dokud se okraje palačinek nevysuší a nezačnou hnědnout a na povrchu palačinek se neobjeví bublinky a několik borůvek nepraskne, asi 5 minut. Možná budete muset upravit teplotu na středně nízkou, aby se povrch palačinky nepřipálil.
  11. Mějte na paměti, že tyto palačinky se ve srovnání s jinými tradičními recepty na palačinky připravují pomalu, protože jsou velmi husté a neobsahují žádné vejce. Dobu přípravy neuspěchejte zvyšováním teploty.
  12. Jakmile jsou palačinky hotové, opatrně je otočte špachtlí a smažte, dokud zespodu nezhnědnou, tedy ještě asi 3-4 minuty. Přendejte na chladicí mřížku a volně zakryjte alobalem.
  13. Možná je budete chtít udržovat v teple v troubě, zatímco budete dokončovat přípravu ostatních palačinek.
  14. Pokračujte s dalším olejem a zbývajícím těstem. Obvykle těsto vydá na 6 palačinek, podle toho, jak velké jsou.
  15. Podávejte s javorovým sirupem a další libovolnou polevou.

Nejlepší palačinky – recept s mandlovým mlékem

Tyto palačinky bez mléka jsou skvělou volbou pro chutnou snídani, pozdní snídani nebo dezert a jsou ideální zejména pro zábavu, protože vždy sklízejí nadšené ohlasy. Navíc mají tyto tenké palačinky tu nejúžasnější lehkou a jemnou strukturu. Jedná se o vegetariánský recept, případně můžete použít alternativu vajec pro vegany.

Ingredience na nejlepší palačinky

  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka
  • 4 velká vejce
  • 1/4-1/2 šálku vody (podle toho, jak husté palačinky máte rádi)
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku univerzální mouky
  • 1/4 lžičky soli
K palačinkám se skvěle hodí ovoce, třeba jahody nebo banán.

Postup na nejlepší palačinky

  1. Všechny ingredience vložte v uvedeném pořadí do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomocí stěrky seškrábněte stěny mixéru, aby se do těsta dostala všechna mouka. Směs nechte 30 minut stát.
  2. Na středním ohni rozpusťte a roztočte asi půl lžičky kokosového oleje na 20 nebo 25 cm pánvi. V případě potřeby můžete použít také sprej na vaření.
  3. Pánev nakloňte a na jednu stranu nalijte tolik těsta, aby tence a rovnoměrně pokrylo pánev (cca 1/3 šálku). Velmi rychle těstem otáčejte, aby se pánev pokryla tenkou vrstvou.
  4. Ihned použijte stěrku na vaření a přitlačte tenké okraje palačinky po obvodu pánve.
  5. Asi po 1 minutě (a jakmile je palačinka na spodní straně zlatohnědá) ji opatrně otočte, aniž byste ji roztrhli.
  6. Smažte 30 sekund až 1 minutu na druhé straně (nebo déle, pokud máte rádi křupavé palačinky) a poté položte hotovou palačinku na talíř. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Podávejte s požadovanou náplní nebo polevou.

Fitness palačinky – recept

Tyto lahodné proteinové palačinky neobsahují lepek ani mléko a jsou přirozeně slazené. Skvěle se hodí na zdravou snídani nebo oběd kterýkoli den. Cukrářskou polevou palačinky osladíte a život nebude mít chybu!

Ingredience na fitness palačinky

  • 1/2 lžíce kokosového oleje
  • 1 odměrka pravých zdravých fermentovaných veganských proteinů
  • 1/2 šálku + 2 lžíce vaječných bílků
  • 1 lžíce čistého javorového sirupu
  • 2 lžíce mandlového mléka

Jahodová náplň

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených jahod
  • 1 lžíce čistého javorového sirupu

Na ozdobu

  • 1/3 šálku kokosové šlehačky
  • 1 lžíce kokosových vloček
  • 1 čerstvá jahoda
Proteinové palačinky doplňte jahody a kokosovou šlehačkou.

Postup na fitness palačinky

  1. Přidejte ingredience na palačinky do malého kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte je dohladka. Mělo by to připomínat řídké palačinkové těsto (pokud je směs příliš hustá, můžete přidat další mandlové mléko).
  2. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním ohni a přidejte kokosový olej, aby se pánev nebo pánvička pokryla.
  3. Naběračkou nalijte velmi tenkou vrstvu těsta a hřbetem naběračky těsto rozetřete, abyste vytvořili tenkou placku o průměru asi 16 cm.
  4. Palačinka se poměrně rychle upeče, proto ji opatrně obracejte přibližně po 30 sekundách nebo dokud nezačne bublat. Na druhé straně smažte dalších 30 sekund.
  5. Postup opakujte, abyste spotřebovali všechno palačinkové těsto.
  6. Jakmile jsou palačinky upečené, odložte je do přikryté misky, aby zůstaly teplé.
  7. Na stejné pánvi přidejte jahody a čistý javorový sirup a restujte, dokud jahody nezměknou a „omáčka“ mírně nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte z ohně.
  8. Palačinky sestavte tak, že je na velkém talíři seřadíte vedle sebe. Každou palačinku naplňte 1/3 jahod a navrch dejte kopeček kokosové šlehačky.
  9. Okraje palačinky přehněte přes náplň a navrch dejte další kopeček kokosové šlehačky a kokosové vločky.
  10. Vychutnejte si.

Nejen palačinky, ale i další recepty na sladká jídla připravíte podle našich jednoduchých receptů. Vyzkoušejte vafle bez vaflovače, luxusní tvarohovou bábovku (hrnkovou), čokoládový dort, nejlepší jablečný koláč nebo kokosové pusinky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang