Chutné a zdravé palačinky (nejen) s mandlovým mlékem jsou vynikající snídaní nebo dezertem. Jejich příprava je velmi snadná a podle nálady je můžete doplnit oblíbenými sladkými nebo slanými ingrediencemi.
Kromě klasických palačinek připravíte i palačinky z ovesných vloček, palačinky z polohrubé mouky, kefírové palačinky, palačinky (hrníčkový recept) nebo špaldové palačinky. Ke klasickým palačinkám se podává džem nebo medové máslo, k veganský použijte veganská sladidla.
Jak udělat palačinky
Recept na palačinky není složitý, ani veganská varianta bez vajec a mléka. Jsou to velké tenké palačinky, které jsou ideální pro sladkou veganskou snídani nebo lahodný veganský dezert.
Těsto na palačinky
Chcete-li použít celozrnnou variantu, použijte celozrnnou nebo špaldovou mouku. Chcete-li připravit bezlepkové palačinky, nahraďte běžnou mouku kvalitní bezlepkovou moukou. Pokud chcete palačinky bez oleje, vynechejte olej a nahraďte ho větším množstvím rostlinného mléka.
Můžete také použít rozpuštěný kokosový olej, avokádový olej, olivový olej nebo rozpuštěné veganské máslo.
Ingredience na palačinkové těsto
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 šálek sójového mléka (nebo použijte mandlové, ovesné nebo kokosové mléko)
- 1/2 šálku vody
- 2 lžíce řepkového oleje (může se vynechat, pokud do receptu nepřidáváte olej)
Jednoduchý recept na palačinky – postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- Do mísy se suchými přísadami nalijte mléko, vodu a olej a míchejte velkou lžící, dokud se nespojí. Několik hrudek je v pořádku; nemíchejte příliš, jinak nebudou palačinky tak nadýchané.
- Rozpalte velkou pánvičku nebo rošt na středně silném ohni. Pánev vymažte veganským máslem nebo kokosovým olejem a kápněte na ni asi 1/3 šálku těsta.
- Smažte, dokud se nevytvoří bublinky, pak je obraťte a smažte dozlatova i na druhé straně, asi 1-2 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Podávejte s veganským máslem, čistým javorovým sirupem a případně čerstvým ovocem.
- Pro čokoládové palačinky použijte 1 šálek čokoládových lupínků bez mléka. Nebo 1 hrnek čerstvých borůvek pro borůvkové palačinky.
Palačinky z ovesných vloček – recept
Udělejte si k snídani veganské palačinky z ovesných vloček a zdravě začněte den. Tento vydatný a zdravý recept na ovesné palačinky je jednoduchý recept na palačinky, které se připravují bez vajec a bez mléka.
Ingredience na palačinky z ovesných vloček
- ¾ šálku ovesných vloček – dobře se hodí i instantní ovesné vločky na rychlé vaření
- 1 a ½ šálku ovesného mléka, rozděleno
- 3 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného neutrálního oleje) plus další na vaření
- ½ šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 3 lžíce krystalového cukru
- ¼ lžičky mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 a ¼ šálku čerstvých nebo mražených borůvek
Postup na palačinky z ovesných vloček
- Rozehřejte pánvičku nebo velkou pánev (nejlépe litinovou) na středně nízkou až střední teplotu. Papírovou utěrkou potřete trochu olejem.
- Každá palačinka se připravuje celkem asi 7-8 minut, takže pokud se vám na pánvičku vejde jen jedna palačinka, použijte dvě pánve najednou, abyste zkrátili celkovou dobu přípravy.
- Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky a 1 šálek ovesného mléka. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon po dobu 1 minuty a 30 sekund. Vyjměte z mikrovlnné trouby a ovesné vločky promíchejte.
- Přimíchejte slunečnicový olej. Odstavte a nechte několik minut vychladnout.
- V samostatné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl. Udělejte do ní důlek a vidličkou do něj vmíchejte ovesné vločky.
- Pomalu smíchejte ocet a zbývající ½ šálku ovesného mléka, přidávejte asi 2 polévkové lžíce najednou. Možná nebudete potřebovat celou ½ šálku. Množství, které nakonec použijete, bude záviset na značce a typu ovesných vloček, které používáte.
- Těsto by mělo mít konzistenci husté misky ovesných vloček, takže když těsto nakapete na mřížku, bude se pomalu formovat do tvaru kruhu s jemnou pomocí lžíce, aby se rozprostřelo.
- Když je pánvička rovnoměrně předehřátá (asi 10 minut, pokud používáte litinovou), kápněte ¼ hrnku těsta na rozehřátou pánev a lehce ho rozetřete hřbetem lžíce, aby se vytvořil kruh. Než těsto ztuhne, rychle na něj položte asi 10 borůvek v jedné vrstvě.
- Snažte se, aby borůvky nebyly na okraji palačinky, i když se některé mohou při usazování těsta přikutálet k okraji. Nakápněte ještě trochu těsta, aby se borůvky částečně zakryly.
- Smažte, dokud se okraje palačinek nevysuší a nezačnou hnědnout a na povrchu palačinek se neobjeví bublinky a několik borůvek nepraskne, asi 5 minut. Možná budete muset upravit teplotu na středně nízkou, aby se povrch palačinky nepřipálil.
- Mějte na paměti, že tyto palačinky se ve srovnání s jinými tradičními recepty na palačinky připravují pomalu, protože jsou velmi husté a neobsahují žádné vejce. Dobu přípravy neuspěchejte zvyšováním teploty.
- Jakmile jsou palačinky hotové, opatrně je otočte špachtlí a smažte, dokud zespodu nezhnědnou, tedy ještě asi 3-4 minuty. Přendejte na chladicí mřížku a volně zakryjte alobalem.
- Možná je budete chtít udržovat v teple v troubě, zatímco budete dokončovat přípravu ostatních palačinek.
- Pokračujte s dalším olejem a zbývajícím těstem. Obvykle těsto vydá na 6 palačinek, podle toho, jak velké jsou.
- Podávejte s javorovým sirupem a další libovolnou polevou.
Nejlepší palačinky – recept s mandlovým mlékem
Tyto palačinky bez mléka jsou skvělou volbou pro chutnou snídani, pozdní snídani nebo dezert a jsou ideální zejména pro zábavu, protože vždy sklízejí nadšené ohlasy. Navíc mají tyto tenké palačinky tu nejúžasnější lehkou a jemnou strukturu. Jedná se o vegetariánský recept, případně můžete použít alternativu vajec pro vegany.
Ingredience na nejlepší palačinky
- 1 šálek neslazeného mandlového mléka
- 4 velká vejce
- 1/4-1/2 šálku vody (podle toho, jak husté palačinky máte rádi)
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1/2 hrnku univerzální mouky
- 1/4 lžičky soli
Postup na nejlepší palačinky
- Všechny ingredience vložte v uvedeném pořadí do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomocí stěrky seškrábněte stěny mixéru, aby se do těsta dostala všechna mouka. Směs nechte 30 minut stát.
- Na středním ohni rozpusťte a roztočte asi půl lžičky kokosového oleje na 20 nebo 25 cm pánvi. V případě potřeby můžete použít také sprej na vaření.
- Pánev nakloňte a na jednu stranu nalijte tolik těsta, aby tence a rovnoměrně pokrylo pánev (cca 1/3 šálku). Velmi rychle těstem otáčejte, aby se pánev pokryla tenkou vrstvou.
- Ihned použijte stěrku na vaření a přitlačte tenké okraje palačinky po obvodu pánve.
- Asi po 1 minutě (a jakmile je palačinka na spodní straně zlatohnědá) ji opatrně otočte, aniž byste ji roztrhli.
- Smažte 30 sekund až 1 minutu na druhé straně (nebo déle, pokud máte rádi křupavé palačinky) a poté položte hotovou palačinku na talíř. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Podávejte s požadovanou náplní nebo polevou.
Fitness palačinky – recept
Tyto lahodné proteinové palačinky neobsahují lepek ani mléko a jsou přirozeně slazené. Skvěle se hodí na zdravou snídani nebo oběd kterýkoli den. Cukrářskou polevou palačinky osladíte a život nebude mít chybu!
Ingredience na fitness palačinky
- 1/2 lžíce kokosového oleje
- 1 odměrka pravých zdravých fermentovaných veganských proteinů
- 1/2 šálku + 2 lžíce vaječných bílků
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
- 2 lžíce mandlového mléka
Jahodová náplň
- 1 a 1/2 šálku nakrájených jahod
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
Na ozdobu
- 1/3 šálku kokosové šlehačky
- 1 lžíce kokosových vloček
- 1 čerstvá jahoda
Postup na fitness palačinky
- Přidejte ingredience na palačinky do malého kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte je dohladka. Mělo by to připomínat řídké palačinkové těsto (pokud je směs příliš hustá, můžete přidat další mandlové mléko).
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev nebo pánvičku na středním ohni a přidejte kokosový olej, aby se pánev nebo pánvička pokryla.
- Naběračkou nalijte velmi tenkou vrstvu těsta a hřbetem naběračky těsto rozetřete, abyste vytvořili tenkou placku o průměru asi 16 cm.
- Palačinka se poměrně rychle upeče, proto ji opatrně obracejte přibližně po 30 sekundách nebo dokud nezačne bublat. Na druhé straně smažte dalších 30 sekund.
- Postup opakujte, abyste spotřebovali všechno palačinkové těsto.
- Jakmile jsou palačinky upečené, odložte je do přikryté misky, aby zůstaly teplé.
- Na stejné pánvi přidejte jahody a čistý javorový sirup a restujte, dokud jahody nezměknou a „omáčka“ mírně nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte z ohně.
- Palačinky sestavte tak, že je na velkém talíři seřadíte vedle sebe. Každou palačinku naplňte 1/3 jahod a navrch dejte kopeček kokosové šlehačky.
- Okraje palačinky přehněte přes náplň a navrch dejte další kopeček kokosové šlehačky a kokosové vločky.
- Vychutnejte si.
Nejen palačinky, ale i další recepty na sladká jídla připravíte podle našich jednoduchých receptů. Vyzkoušejte vafle bez vaflovače, luxusní tvarohovou bábovku (hrnkovou), čokoládový dort, nejlepší jablečný koláč nebo kokosové pusinky.