Šitake slanina

Veganské recepty

Vytvořit dokonalou dávku slaniny shiitake je umění. Konečný cíl? Upéct plátky hub tak, aby byly křupavé a zároveň žvýkací, a tím se dosáhlo výrazné slaninové struktury, kterou všichni známe a milujeme.

Složení

  • 1 libra kloboučků hub shiitake se stopkou
  • ¾ šálku arašídového oleje
  • ½ šálku sójové omáčky
  • ½ šálku + ½ čajové lžičky nutričních kvasnic
  • 1 lžička tekutého kouře

Metoda

Umístěte rošty do střední a spodní třetiny trouby a předehřejte troubu na 190 °C. Dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Opláchněte kloboučky shiitake a důkladně je osušte v salátové míse nebo je osušte papírovou utěrkou.

Nakrájejte kloboučky na ¼ palce silné plátky (cílem je mít podobně velké kousky, aby se rovnoměrně propekly). Přeneste je do velké mísy.

V malé misce smíchejte arašídový olej, sójovou omáčku, ½ šálku droždí a tekutý kouř. Touto směsí přelijte nakrájené shiitake. Jemně je promíchejte, dokud nejsou všechny kousky obalené. Houby rovnoměrně rozdělte na plechy a uspořádejte je do jedné vrstvy.

Posypte shiitake zbývající ½ lžičky droždí a potřete je olejem. (Cílem je shiitakes v podstatě usmažit v troubě, takže olejem nešetřete – nejedná se o nízkotučný recept. Replikujeme slaninu.)

Plechy vložte do trouby, jeden doprostřed, druhý na dno. Pečte 40 minut. Vyjměte z trouby a tenkou stěrkou je promíchejte. Houby opět rovnoměrně rozprostřete a znovu je potřete pořádným množstvím oleje a ještě jednou posypte droždím. Vraťte plechy do trouby a vyměňte rošty. Pečte, dokud nebudou houby na okrajích křupavé, asi 15 minut. Vyjměte je z trouby.

V této fázi můžete slaninu vyrobit nebo zničit. A protože každá trouba je jiná, musíte si s tím pohrát sami. To, o co se snažíte, je dotlačit houby k jejich nejkřupavějšímu bodu, aniž byste je spálili. Houby ještě jednou potřete trochou oleje a vraťte je na dalších 5 až 10 minut do trouby.

Vyjměte je z trouby a nechte několik minut odstát. Ochutnejte jednu z nich. Pokud houby ještě nejsou křupavé, pečte dalších 5 až 10 minut. Pokud se bojíte stále tlačit na pilu, zkuste jich upéct jen několik, abyste zjistili, kam až je můžete dotáhnout. Tímto způsobem nespálíte celou várku.

Jeden plech může být hotový dříve než druhý; stačí je vyjmout v oddělených časech. Některé kousky mohou být také tvrdohlavé a trvat déle než jiné. Nevadí, když je několik kousků žvýkavějších než ostatní. Jak naznačuje recept, příprava slaniny shiitake je umění. Zdokonalení tohoto vynikajícího pokrmu vyžaduje praxi.

© 2022 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang