Pečený květák se zelenou čočkou a černým hráškem

Veganské recepty

Tato univerzální večeře, která se podává s krásným celým pečeným květákem uprostřed, je vynikající s chlebem nebo se lžící nadýchané rýže.

NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI

  • Kalorie 320
  • Tuk 6 g
  • Nasycené mastné kyseliny 1,6 g
  • Cukry 15 g
  • Sůl 0,5 g
  • Bílkoviny 20 g
  • Sacharidy 47 g
  • Vláknina 15 g

Složení

  • ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
  • 400 g nakrájené směsi cibule, mrkve a celeru
  • olivový olej
  • 1 malý květák (600 g)
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 vrchovaté lžičky kari pasty
  • 2 x 400 g plechovky zelené čočky
  • 2 x 400 g plechovka černých fazolí
  • 3 polévkové lžíce mangového čatní

Metoda

Předehřejte troubu na 200 °C. Natrhejte listy z ½ svazku čerstvého koriandru (15 g) a nechte si je na později, poté stonky nakrájejte nadrobno.

Velkou mělkou pánev s nepřilnavým povrchem postavte na střední teplotu a zalijte 1 lžící olivového oleje. Přidejte 400 g nakrájené směsi cibule, mrkve a celeru se stonky koriandru a za pravidelného míchání vařte 10 minut nebo do změknutí.

Z jednoho malého květáku (600 g) odklepejte a vyhoďte otrhané vnější listy a poté ho ponechte vcelku a ostrým nožem opatrně nařízněte křížek hluboko do stonku, aby se rovnoměrně uvařil.

Květák potřete po celé ploše dvěma lžičkami uzené papriky a dvěma vrchovatými lžícemi kari pasty a vložte ho do pánve k zelenině. Podlijte vodou a přeneste na 30 minut do trouby.

Vyjměte ji z trouby a vmíchejte 2 x 400 g plechovku zelené čočky a 1 x plechovku černých fazolí (včetně šťávy) s 1,5 plechovky vody a 3 lžícemi mangového čatní, poté ji vraťte na 30 minut do trouby.

Květák vyjměte na talíř, polovinu fazolí a čočky jemně rozmačkejte, aby mírně zhoustly, a dochuťte, ochutnejte a dolaďte.

Květák posaďte zpět doprostřed pánve a nakrájejte na 6 klínů. Posypte lístky koriandru a podávejte s dalším mangovým čatní.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang