Cizrnová pomazánka

Veganské recepty

Pomazánka z cizrny – hummus, lahodný a výživný dip, je po celém světě stále oblíbenější. Jedná se o pokrm ze Středního východu, který se tradičně připravuje z cizrny, tahini, česneku a citronové šťávy, ale existuje mnoho variací, které mu daly globální podobu.

Hummus z cizrny je vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a důležitých vitamínů a minerálů. Cizrna je bohatá na vitaminy A, B-6, C a K, vlákninu a bílkoviny. Tahini má vysoký obsah vápníku a železa a citronová šťáva je plná vitaminu C.

Díky této kombinaci je cizrnový hummus skvělou svačinkou pro lidi, kteří chtějí do svého jídelníčku dostat více živin. Je neuvěřitelně všestranný a lze ho použít jako dip k zelenině, pomazánku na sendviče nebo omáčku na těstoviny.

Lze ho také ochutit bylinkami a kořením, jako je kmín, paprika a koriandr, které mu dodají více chuti. Kromě toho lze cizrnový hummus podávat teplý nebo studený, takže je skvělým doplňkem každého jídla.

TIP: Pomazánku můžete podávat třeba ke kaviáru v rámci předkrmu.

Hummus lze připravit různými způsoby. Tradiční recept vyžaduje uvaření cizrny před jejím smícháním s tahini, česnekem a citronovou šťávou.

Pro rychlejší přípravu však lze použít i cizrnu z konzervy. Kromě toho lze přidat další přísady, jako je avokádo, pečená červená paprika a jalapeňo, které dodají humusu další chuť a texturu.

TIP: Chutnou alternativu k cizrnové pomazánce představuje pomazánka z mrkve.

Hummus z cizrny je vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a důležitých vitamínů a minerálů.

Cizrna

Cizrna je luštěnina s vysokým obsahem živin, která se v posledních letech těší stále větší oblibě. Je základem mnoha kuchyní po celém světě a používá se v různých pokrmech. Cizrna je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, v jednom šálku jí najdete asi 15 g.

Je také vynikajícím zdrojem vlákniny – na jeden šálek jí připadá asi 12 g. Kombinace bílkovin a vlákniny je prospěšná pro udržení zdravé hmotnosti, protože pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu. Cizrna je také dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálů, včetně kyseliny listové, hořčíku, fosforu a železa.

Cizrna je neuvěřitelně všestranná a lze ji použít do různých pokrmů. Je základem mnoha blízkovýchodních a indických pokrmů, jako je hummus, falafel a kari.

Lze ji také přidávat do salátů, polévek, dušených pokrmů a pražit jako chutnou a křupavou svačinku. Cizrna se také skvěle hodí na pečení, protože ji lze rozemlít na mouku a použít k přípravě chleba a dalšího pečiva. Vyzkoušejte třeba i netradiční kombinaci cizrny se zelím.

Cizrnu lze snadno zařadit do jídelníčku a je to skvělý způsob, jak do něj přidat více rostlinných bílkovin a vlákniny. Je také neuvěřitelně cenově dostupná a najdete ji ve většině obchodů s potravinami.

Při nákupu cizrny se ujistěte, že hledáte konzervy s označením „bez přidané soli“, abyste získali co nejzdravější variantu. Ať už se rozhodnete cizrnu konzumovat jakkoli, je to výživově bohatá a všestranná luštěnina, která může být skvělým doplňkem každého jídelníčku.

Cizrna základem mnoha blízkovýchodních a indických pokrmů, jako je hummus, falafel a kari.

Pomazánka z cizrny – humus recept

Cizrna je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Má také vysoký obsah kyseliny listové, manganu a fosforu. Tahini dodává pokrmu krémovou a oříškovou chuť, zatímco olivový olej a citronová šťáva pomáhají chuť odlehčit. Česnek a koření dodávají humusu z cizrny jedinečnou chuť.

Humus recept – ingredience

  • 1 šálek suché cizrny
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce vody

Humus recept – postup

  1. Suchou cizrnu propláchněte ve studené vodě a odstraňte z ní všechny pecky a zbytky.
  2. Cizrnu vložte do velké mísy a zalijte ji studenou vodou. Cizrnu namočte přes noc.
  3. Cizrnu slijte, propláchněte a vložte do hrnce. Přikryjte ji vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 45 minut až hodinu, nebo dokud cizrna nezměkne.
  4. Cizrnu slijte a přendejte do kuchyňského robotu. Přidejte česnek, citronovou šťávu, tahini, olivový olej, kmín, papriku, sůl, černý pepř a vodu.
  5. Přísady rozmixujte dohromady, dokud nebudou hladké a krémové. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  6. Hummus z cizrny podávejte s teplým pita chlebem nebo zeleninou.
Hummus z cizrny podávejte s teplým pita chlebem nebo zeleninou.

Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – recept

Cizrnový hummus je snadný, chutný a všestranný pokrm, který si můžete vychutnat kdykoli během dne. Z konzervované cizrny si můžete během chvilky připravit lahodný domácí hummus. Tak na co ještě čekáte? Buďte v kuchyni kreativní a připravte si domácí cizrnový hummus ještě dnes.

Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – ingredience

  • 2 plechovky cizrny, scezené a propláchnuté
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Nejlepší cizrnová pomazánka z plechovky – postup

  1. Cizrnu, česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, kmín a papriku vložte do kuchyňského robotu.
  2. Mixujte, dokud nebude hummus hladký.
  3. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  4. Humus pomazánku podávejte s pita chipsy, krekry nebo zeleninou. Vychutnejte si ho!

TIP: Místo cizrnové pomazánky můžete vyzkoušet i tuto drožďovou pomazánku nebo pomazánku z avokáda.

Buďte v kuchyni kreativní a připravte si domácí cizrnový hummus ještě dnes.

Humus pomazánka – hummus z cizrny s červenou řepou

Je to lahodná a zdravá pomazánka z cizrny, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, tahini a soli. Má krémovou, oříškovou chuť a je ideální do do salátů, wrapů, sendvičů, hamburgerů, jako zálivka na pečenou zeleninu nebo jako nádivka do pečených brambor.

Hummus z cizrny lze také použít místo majonézy nebo zakysané smetany v různých receptech. Má nízký obsah tuku a cholesterolu, takže je vynikající volbou pro zdravou svačinu nebo jídlo.

Má také vysoký obsah kyseliny listové, která pomáhá snižovat riziko vrozených vad. Hummus je také dobrým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, zinku a selenu.

Humus pomazánka s červenou řepou – ingredience

  • 320 g cizrny
  • 180 g uvařené červené řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • sůl a mletý černý pepř na dochucení
  • vodu (v případě potřeby)

Humus pomazánka s červenou řepou – postup

  1. Začneme orestováním kmínu na suché pánvi, dokud nezačne vonět.
  2. Následně pánev odstavíme z plamene.
  3. Nachystáme si mixér, do kterého vložíme uvařenou a nakrájenou červenou řepu, den předem namočenou a propláchnutou cizrnu nebo cizrnu v nálevu, česnek, koriandr, sůl a olivový olej. Mixujeme do hladka.
  4. Potom přidáme kmín, citronovou šťávu a mletý černý pepř. Opět promixujeme. 
  5. Dochutíme solí, citronovou šťávou nebo pepřem a vychutnáváme.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang