Obrovské ekologické zátěži živočišné výroby a konzumace masa a mléka pro životní prostředí se věnuje film Cowspiracy, jehož promítání se koná zítra (úterý 3. 10.) v aule Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Promítání organizuje ekologický časopis Sedmá generace. Po promítání bude následovat diskuze o veganském životním stylu. Začátek je v 18:45 hodin a vstupné je dobrovolné.
A zde najdete pár informací o dopadech na životní prostředí, které film předkládá:
- živočišná výroba produkuje více skleníkových plynů než celosvětová doprava
- živočišný průmysl je hlavní příčinou vymírání druhů, mrtvých zón v oceánu, znečištění vody a biotopů; 91% amazonského pralesa bylo vykáceno kvůli živočišné výrobě
- spotřeba vody na jeden hamburger je 2 500 litrů
- plocha potřebná k uživení jednoho člověka, který jí maso, je 18x větší, než u člověka, který konzumuje rostlinnou stavu
- 3/4 rybářských oblastí v oceánech jsou již vytěžené; s každým dalším chyceným kilogramem ryb je vytaženo 5 kilogramů dalších mořských živočichů, kteří jsou vyřazeni jako odpad
- odpad z chovu 2 500 dojných krav je tak velký jako odpad z města s 411 000 obyvateli
Odkaz na zdroje a studie najdete zde: http://www.cowspiracy.com/facts/