A co je tak špatného na mléku?

Články

Je udivující, jak málo lidí vlastně spojuje mléko s kojením a s podivem jsou stále mezi námi ti, kdo věří, že kráva produkuje mléko pouze žraním trávy!

Drsná realita je, že aby kráva produkovala mléko (jako každý jiný savec), musí být oplodněná – dnes obvykle umělou inseminací – a nevyhnutelným výsledkem je tele. Z toho tedy vyplývá, že aby bylo mléko k dispozici pro lidskou spotřebu, musí tele odejít. Toto „nezbytné“ oddělení matky a potomka je extrémně traumatické a rozrušující pro obě zvířata.

Telata, stará jen několik dnů, odstavená a neschopná pít z vědra, čelí nejistému osudu. Ačkoli je menšina tučně odchovaná do dospělosti na náhražkách mléka pro využití masným a mlékárenským průmyslem, většina telat, protože jsou zkrátka nepotřebným vedlejším produktem, je posílána přímo na trh. Některá jsou chována na maso mizerných 14 týdnů existence, zatímco jiná jsou dopravována do ciziny, mnohé vydechnou naposledy během dlouhé cesty.

Mark Braunstein to nemohl vyjádřit lépe ve svém článku „O tom, co je být radikálně veganem“ když řekl: „A co obchodování s telecím, neviditelným uvnitř každé sklenice mléka… nemůže být ani čtvrtina mléka tam, kde není žádný řízek z telecího. Jsou-li tvoje rty bílé od mléka, je to proto, že něčí jsou rudé od krve!“

A co krávy samotné? Tedy, po desetiletích geneticky řízených plemen krav s většími a většími vemeny, je kráva nesmírně vzdálená od svých skromných předků. Nyní má obtíže při chůzi s nadmutým vakem narážejícím bolestivě mezi jejíma zadníma nohama. Mnoho z dnešních „stád“ je nulově popásáno, což znamená, že ani nevycházejí ven pastvu, ale jsou upoutána na místě uvnitř velkochovů, jiným je dovolena pastva každoročně pouze zřídka za několik měsíců.

Přirozená délka života krávy převyšuje 14 let, ale moderní dojná kráva je šťastná (spíše nešťastná), když se dožije svých pátých narozenin. Zredukovaná do stavu pouhého stroje na mléko, produkuje mléko spíše po galonech než po pintách. Jednou, až dojivost jejího mléka zaznamená pokles, bude poslána na jatka jako příliš opotřebované maso, nalézající svou cestu do ošuntělého obchodu s hamburgery.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang