Hledáte zdravé recepty na veganské muffiny? Pak čtěte dál. V tomto článku najdete ty nejlepší recepty na zdravé muffiny, které jsou chutné a jednoduché na přípravu.
Pokud hledáte chutný recept, který si můžete vychutnat k snídani nebo jako vysokoproteinovou svačinu, nenechte si ujít žádný z těchto chutných receptů na nadýchané muffiny. Pokud hledáte něco trošku slavnostnějšího připravte si dokonalou symfonií chutí v podobě čokoládového dortu s malinami, nebo muffiny ozdobte vanilkovým krémem a připravte skvělé jídlo.
Podobným zdravým receptem může být také např. biskupský chlebíček z bílků.
Zdravé banánové muffiny – recept
Nejlepší veganské banánové fitness muffiny – neuvěřitelně chutné a vláčné muffiny. Jsou perfektním nápadem na snídani nebo svačinu, kterou snadno připravíte v jedné misce za méně než 30 minut. Jsou vyrobeny z pouhých 7 ingrediencí a mají nízký obsah cukru, neobsahují lepek ani olej.
Ingredience na zdravé banánové muffiny
- 3 středně velké banány, rozmačkané
- 2 lžíce kokosového cukru
- 3-4 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžička vanilky, volitelně
- 1 lžička skořice, nepovinně
- 1 šálek + 2 lžíce bezlepkové mouky (můžete použít polovinu ovesné mouky + polovinu směsi bezlepkové mouky)
- 2,5 odměrky neutrálního nebo vanilkového veganského proteinového prášku
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Postup na zdravé banánové muffiny
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Do velké mísy přidejte rozmačkaný banán, kokosový cukr, 3 lžíce rostlinného mléka, vanilku a skořici a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte mouku, veganský proteinový prášek, prášek do pečiva a jedlou sodu. Pomocí stěrky míchejte, dokud nevznikne husté těsto. Pokud těsto vypadá příliš husté, přidejte další lžíci nemléčného mléka.
- Těsto rozdělte do 8 forem na muffiny. Pečte 5 minut a poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 15-20 minut nebo dokud nejsou upečené. Propečení zkontrolujte tak, že do středu jednoho muffinu zapíchnete párátko, které by mělo vyjít čisté.
- Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na pánvi. Opatrně přendejte na chladicí mřížku a před konzumací nechte muffiny ještě 10 minut vychladnout.
TIP: Pokud používáte neutrální protein, přidejte navíc 1-2 lžíce kokosového cukru pro sladší chuť.
Recept na hrníčkové muffiny s borůvkami
Měkké a sladké veganské borůvkové hrnkové muffiny připravíte za pouhé 2 minuty. Bez lepku a oleje je to perfektní jednoduchý recept, když máte chuť na něco dobrého hned teď. Pokud máte rádi karamel připravte si k těmto muffinům karamelovou polevou.
Ingredience na hrníčkové muffiny s borůvkami
- 1/3 šálku ovesné mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce datlového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla)
- 2 lžíce neslazeného jablečného pyré
- hrst mražených borůvek
Postup na hrníčkové muffiny s borůvkami
- Všechny ingredience prošlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte borůvky. Vmíchejte.
- V mikrovlnné troubě ohřívejte 2 minuty na nejvyšší výkon.
- Nechte pár minut vychladnout a pak si pochutnejte!
Veganské muffiny z ovesných vloček – recept
Snadné domácí veganské muffiny z ovesných vloček, které jsou také bezlepkové, bez mléka a bez vajec a neobsahují banán. Jsou lehce oslazené a plné hřejivé kořeněné chuti. Můžete si je připravit obyčejné nebo si je upravit podle vlastního výběru (například čokoládovými lupínky, oříšky, rozinkami a dalšími ingrediencemi).
Ingredience na veganské muffiny z ovesných vloček
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 6 lžic vody
- 1 šálek neslazeného rostlinného mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek bezlepkových ovesných vloček
- 1 a ½ šálku bezlepkové mouky (recept nebude fungovat s kokosovou moukou ani s žádnou jinou bezlepkovou moukou, musí to být směs, nejlépe jedna ze dvou výše uvedených, aby byly výsledky co nejlepší)
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- ⅔ šálku kokosového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku volitelných přísad (rozinky, čokoládové lupínky, svatojánské ořechy, sušené brusinky, nasekané datle, jablka, borůvky, citronová kůra)
- 2 lžíce bezlepkových ovesných vloček (nepovinné, na posypání)
Postup na veganské muffiny z ovesných vloček
- Předehřejte troubu na 177 °C. Smíchejte mletá lněná semínka a vodu. Odstavte, aby směs zhoustla.
- Formu na muffiny vyložte košíčky nebo vnitřek každého košíčku vydatně vymažte kokosovým olejem.
- Do středně velké mísy přidejte bezmléčné mléko, citronovou šťávu a promíchejte. Přidejte ovesné vločky, znovu promíchejte a nechte 10 minut odstát, aby se ovesné vločky mohly hydratovat.
- Ve střední míse prošlehejte bezlepkovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Po namočení vloček přidejte do stejné mísy směs lněného semínka a vody, kokosový olej, kokosový cukr a vanilku a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nepřehánějte to s mícháním, jinak se ovesné vločky začnou rozpadat.
- Pomalu přidávejte suchou směs k mokré a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte případné přísady, pokud je používáte. Nepřehánějte to s mícháním.
- Lžící nebo velkou naběračkou rozdělte těsto do 12 košíčků na muffiny.
- Pokud používáte, posypte každý muffin volitelně ovesnými vločkami.
- Pečte 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu největšího muffinu nevyjde čistá.
- Muffiny nechte několik minut vychladnout ve formě, poté je vyjměte a položte na chladicí mřížku.
TIP: Z muffinů snadno vykouzlíte cupcakes díky krému z arašídového másla.
Slané zeleninové muffiny – recept
Tyto slané muffiny kombinují směs „veganských vajec“ na bázi tofu se spoustou zeleniny, a vytvářejí tak vysoce výživnou, proteinovou a chuťově bohatou zdravou pochoutku. Zeleninové muffiny jsou ideální jako svačina, snídaně nebo pochoutka do krabičky na oběd pro batolata, děti i dospělé.
Navíc jsou přirozeně bez mléka, lepku, obilovin, veganské, nízkosacharidové a lze je připravit bez sóji.
Ingredience na slané zeleninové muffiny
Zeleninová směs
- 1 lžíce oleje
- 400 g zeleniny podle výběru nakrájené nadrobno
- 1 lžička kala namak neboli černé soli
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/8 lžičky kurkumy v prášku
- černý pepř podle chuti
Bezvaječná směs
- 250 g pevného hedvábného tofu nebo cizrnového tofu
- 1/2 šálku cizrnové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2-3 lžíce rostlinného mléka
- 2 lžíce nutričního droždí (volitelně)
Postup na slané zeleninové muffiny
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou zeleninu podle výběru a koření. Smažte asi 5 minut, nebo dokud se všechna tekutina ze zeleniny neodpaří.
- Předehřejte troubu na 180 °C. V kuchyňském robotu zpracujte hedvábné tofu, cizrnovou mouku a prášek do pečiva.
- Přidejte 2-3 lžíce rostlinného mléka a znovu mixujte, dokud směs nebude hladká, ale stále dost hustá. Nyní můžete volitelně vmíchat také droždí pro lehce sýrovou chuť.
- Poznámka: množství bezmléčného mléka bude záviset na typu tofu, které použijete. Pokud je to vaše poměrně tuhé, budete muset přidat trochu více tekutiny.
- Smíchejte tuto směs se zeleninovou směsí v míse a nechte ji 10 minut odpočívat.
- Mezitím vymažte formu na muffiny trochou oleje, pak směs naplňte do formy na muffiny a pečte asi 30 minut nebo dokud nebude vrchní část muffinů zlatohnědá. Pokud použijete silikonovou formu, bude to trvat déle (asi 35 minut).
- Vypněte troubu a nechte muffiny před vyjmutím z formy alespoň 15 minut (nebo déle) vychladnout, protože ještě horké budou velmi měkké.
Zdravé muffiny pro děti – recept
Muffiny jsou jednou z nejoblíbenějších snídaní, receptů na obědy a svačiny pro děti – a abyste svým ratolestem mohli dát ty nejlepší muffiny, je tu pro vás tento recept na veganské banánové muffiny.
Ingredience na zdravé muffiny pro děti
- 3 lžíce chia semínek
- 1 šálek rostlinného mléka
- 1 šálek rozmačkaného velmi zralého banánu s černými skvrnami, asi 2 střední nebo 1 a ½ šálku nakrájeného na plátky
- 1 šálek pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce neutrálního řepkového oleje nebo rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na zdravé muffiny pro děti
- Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu na mini muffiny.
- Chia semínka rozmíchejte v mléce ve střední misce. Rozmačkejte banán. Do mísy s mlékem přidejte ostatní ingredience včetně banánu.
- Naplňte připravenou formu na mini muffiny až těsně pod okraj každého košíčku, asi 1,5 lžíce těsta na každý košíček.
- Pečte 14-16 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá. Přeneste na drátěnou mřížku a nechte vychladnout.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 5 dní. Před podáváním mírně ohřejte. Nebo uchovávejte v sáčku se zipem v mrazničce s co největším odstraněním vzduchu až 3 měsíce.
- Rozmrazujte přes noc v lednici nebo 15-30 sekund v mikrovlnné troubě.
Chcete kromě těchto veganských receptů na zdravé muffiny vyzkoušet i jiné dezerty? Vyzkoušejte ovocný dort, pařížský dort, neodolatelný Kinder dort, klasiku v podobě limetkového cheesecaku (pečeného) nebo nejlepší mrkvový dort.