Zdravé muffiny – recepty

Veganské recepty
Zdravé muffiny

Hledáte zdravé recepty na veganské muffiny? Pak čtěte dál. V tomto článku najdete ty nejlepší recepty na zdravé muffiny, které jsou chutné a jednoduché na přípravu.

Pokud hledáte chutný recept, který si můžete vychutnat k snídani nebo jako vysokoproteinovou svačinu, nenechte si ujít žádný z těchto chutných receptů na nadýchané muffiny. Pokud hledáte něco trošku slavnostnějšího připravte si dokonalou symfonií chutí v podobě čokoládového dortu s malinami, nebo muffiny ozdobte vanilkovým krémem a připravte skvělé jídlo.

Zdravé banánové muffiny – recept

Nejlepší veganské banánové fitness muffiny – neuvěřitelně chutné a vláčné muffiny. Jsou perfektním nápadem na snídani nebo svačinu, kterou snadno připravíte v jedné misce za méně než 30 minut. Jsou vyrobeny z pouhých 7 ingrediencí a mají nízký obsah cukru, neobsahují lepek ani olej.

Ingredience na zdravé banánové muffiny

  • 3 středně velké banány, rozmačkané
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 3-4 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky, volitelně
  • 1 lžička skořice, nepovinně
  • 1 šálek + 2 lžíce bezlepkové mouky (můžete použít polovinu ovesné mouky + polovinu směsi bezlepkové mouky)
  • 2,5 odměrky neutrálního nebo vanilkového veganského proteinového prášku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
Fitness zdravé muffiny s banánem připravíte za 30 minut.

Postup na zdravé banánové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Do velké mísy přidejte rozmačkaný banán, kokosový cukr, 3 lžíce rostlinného mléka, vanilku a skořici a šlehejte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte mouku, veganský proteinový prášek, prášek do pečiva a jedlou sodu. Pomocí stěrky míchejte, dokud nevznikne husté těsto. Pokud těsto vypadá příliš husté, přidejte další lžíci nemléčného mléka.
  4. Těsto rozdělte do 8 forem na muffiny. Pečte 5 minut a poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 15-20 minut nebo dokud nejsou upečené. Propečení zkontrolujte tak, že do středu jednoho muffinu zapíchnete párátko, které by mělo vyjít čisté.
  5. Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na pánvi. Opatrně přendejte na chladicí mřížku a před konzumací nechte muffiny ještě 10 minut vychladnout.

TIP: Pokud používáte neutrální protein, přidejte navíc 1-2 lžíce kokosového cukru pro sladší chuť.

Recept na hrníčkové muffiny s borůvkami

Měkké a sladké veganské borůvkové hrnkové muffiny připravíte za pouhé 2 minuty. Bez lepku a oleje je to perfektní jednoduchý recept, když máte chuť na něco dobrého hned teď. Pokud máte rádi karamel připravte si k těmto muffinům karamelovou polevou.

Ingredience na hrníčkové muffiny s borůvkami

  • 1/3 šálku ovesné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce datlového sirupu (nebo jiného tekutého sladidla)
  • 2 lžíce neslazeného jablečného pyré
  • hrst mražených borůvek

Postup na hrníčkové muffiny s borůvkami

  1. Všechny ingredience prošlehejte, dokud se nespojí.
  2. Přidejte borůvky. Vmíchejte.
  3. V mikrovlnné troubě ohřívejte 2 minuty na nejvyšší výkon.
  4. Nechte pár minut vychladnout a pak si pochutnejte!
Hrníčkové borůvkové muffiny jsou veganské a bezlepkové.

Veganské muffiny z ovesných vloček – recept

Snadné domácí veganské muffiny z ovesných vloček, které jsou také bezlepkové, bez mléka a bez vajec a neobsahují banán. Jsou lehce oslazené a plné hřejivé kořeněné chuti. Můžete si je připravit obyčejné nebo si je upravit podle vlastního výběru (například čokoládovými lupínky, oříšky, rozinkami a dalšími ingrediencemi).

Ingredience na veganské muffiny z ovesných vloček

  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 6 lžic vody
  • 1 šálek neslazeného rostlinného mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek bezlepkových ovesných vloček
  • 1 a ½ šálku bezlepkové mouky (recept nebude fungovat s kokosovou moukou ani s žádnou jinou bezlepkovou moukou, musí to být směs, nejlépe jedna ze dvou výše uvedených, aby byly výsledky co nejlepší)
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • ⅔ šálku kokosového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku volitelných přísad (rozinky, čokoládové lupínky, svatojánské ořechy, sušené brusinky, nasekané datle, jablka, borůvky, citronová kůra)
  • 2 lžíce bezlepkových ovesných vloček (nepovinné, na posypání)

Postup na veganské muffiny z ovesných vloček

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Smíchejte mletá lněná semínka a vodu. Odstavte, aby směs zhoustla.
  2. Formu na muffiny vyložte košíčky nebo vnitřek každého košíčku vydatně vymažte kokosovým olejem.
  3. Do středně velké mísy přidejte bezmléčné mléko, citronovou šťávu a promíchejte. Přidejte ovesné vločky, znovu promíchejte a nechte 10 minut odstát, aby se ovesné vločky mohly hydratovat.
  4. Ve střední míse prošlehejte bezlepkovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  5. Po namočení vloček přidejte do stejné mísy směs lněného semínka a vody, kokosový olej, kokosový cukr a vanilku a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nepřehánějte to s mícháním, jinak se ovesné vločky začnou rozpadat.
  6. Pomalu přidávejte suchou směs k mokré a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte případné přísady, pokud je používáte. Nepřehánějte to s mícháním.
  7. Lžící nebo velkou naběračkou rozdělte těsto do 12 košíčků na muffiny.
  8. Pokud používáte, posypte každý muffin volitelně ovesnými vločkami.
  9. Pečte 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu největšího muffinu nevyjde čistá.
  10. Muffiny nechte několik minut vychladnout ve formě, poté je vyjměte a položte na chladicí mřížku.

TIP: Z muffinů snadno vykouzlíte cupcakes díky krému z arašídového másla.

Před pečením můžete muffiny posypat ovesnými vločkami.

Slané zeleninové muffiny – recept

Tyto slané muffiny kombinují směs „veganských vajec“ na bázi tofu se spoustou zeleniny, a vytvářejí tak vysoce výživnou, proteinovou a chuťově bohatou zdravou pochoutku. Zeleninové muffiny jsou ideální jako svačina, snídaně nebo pochoutka do krabičky na oběd pro batolata, děti i dospělé.

Navíc jsou přirozeně bez mléka, lepku, obilovin, veganské, nízkosacharidové a lze je připravit bez sóji.

Ingredience na slané zeleninové muffiny

Zeleninová směs

  • 1 lžíce oleje
  • 400 g zeleniny podle výběru nakrájené nadrobno
  • 1 lžička kala namak neboli černé soli
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky kurkumy v prášku
  • černý pepř podle chuti

Bezvaječná směs

  • 250 g pevného hedvábného tofu nebo cizrnového tofu
  • 1/2 šálku cizrnové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce rostlinného mléka
  • 2 lžíce nutričního droždí (volitelně)

Postup na slané zeleninové muffiny

  1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou zeleninu podle výběru a koření. Smažte asi 5 minut, nebo dokud se všechna tekutina ze zeleniny neodpaří.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. V kuchyňském robotu zpracujte hedvábné tofu, cizrnovou mouku a prášek do pečiva.
  3. Přidejte 2-3 lžíce rostlinného mléka a znovu mixujte, dokud směs nebude hladká, ale stále dost hustá. Nyní můžete volitelně vmíchat také droždí pro lehce sýrovou chuť.
  4. Poznámka: množství bezmléčného mléka bude záviset na typu tofu, které použijete. Pokud je to vaše poměrně tuhé, budete muset přidat trochu více tekutiny.
  5. Smíchejte tuto směs se zeleninovou směsí v míse a nechte ji 10 minut odpočívat.
  6. Mezitím vymažte formu na muffiny trochou oleje, pak směs naplňte do formy na muffiny a pečte asi 30 minut nebo dokud nebude vrchní část muffinů zlatohnědá. Pokud použijete silikonovou formu, bude to trvat déle (asi 35 minut).
  7. Vypněte troubu a nechte muffiny před vyjmutím z formy alespoň 15 minut (nebo déle) vychladnout, protože ještě horké budou velmi měkké.
Použijte zeleninu dle vlastního výběru, např. cuketu, brokolici nebo mrkev.

Zdravé muffiny pro děti – recept

Muffiny jsou jednou z nejoblíbenějších snídaní, receptů na obědy a svačiny pro děti – a abyste svým ratolestem mohli dát ty nejlepší muffiny, je tu pro vás tento recept na veganské banánové muffiny.

Ingredience na zdravé muffiny pro děti

  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 šálek rostlinného mléka
  • 1 šálek rozmačkaného velmi zralého banánu s černými skvrnami, asi 2 střední nebo 1 a ½ šálku nakrájeného na plátky
  • 1 šálek pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce neutrálního řepkového oleje nebo rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Výborné muffiny ocení celá rodina.

Postup na zdravé muffiny pro děti

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu na mini muffiny.
  2. Chia semínka rozmíchejte v mléce ve střední misce. Rozmačkejte banán. Do mísy s mlékem přidejte ostatní ingredience včetně banánu.
  3. Naplňte připravenou formu na mini muffiny až těsně pod okraj každého košíčku, asi 1,5 lžíce těsta na každý košíček.
  4. Pečte 14-16 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá. Přeneste na drátěnou mřížku a nechte vychladnout.
  5. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 5 dní. Před podáváním mírně ohřejte. Nebo uchovávejte v sáčku se zipem v mrazničce s co největším odstraněním vzduchu až 3 měsíce.
  6. Rozmrazujte přes noc v lednici nebo 15-30 sekund v mikrovlnné troubě.

Chcete kromě těchto veganských receptů na zdravé muffiny vyzkoušet i jiné dezerty? Vyzkoušejte ovocný dort, pařížský dort, neodolatelný Kinder dort, klasiku v podobě limetkového cheesecaku (pečeného) nebo nejlepší mrkvový dort.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang