Veganský piškotový dort

Veganské recepty

Piškotový dort je neuvěřitelně univerzální záležitost, jelikož nechává velký prostor vlastní fantazii. Jeho příprava je při využití veganských ingrediencí navíc velmi snadná.

Příprava:

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 30–35 minut
  • Celkem: 50–55 minut

Ingredience:

  • 150 g vegan margarínu + na vymazání formy
  • 300 ml rostlinného mléka, my jsme použili ovesné
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 vanilkový lusk, vyškrábaná semínka
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička sody

Na náplň:

  • 100 g vegan margarínu
  • 200 g moučkového cukru + na posypání
  • 4 lžíce džemu, my jsme použili jahodový

Postup:

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, který zlehka potřete margarínem.

Krok 2: Mléko smíchejte s octem a nechte chvilku odstát. Do velké mísy dejte polovinu vanilkových semínek a všechny ostatní ingredience na piškot a přilijte mléčnou směs. Pomocí ručního šlehače nebo vařečky vypracujte hladké těsto.

Krok 3: Těsto rozdělte do dvou koláčových forem a pečte 30 až 35 minut (kontrolujte pomocí špejle). Po upečení nechte piškoty trochu zchladnout a až poté je vyklopte z forem.

Krok 4: Připravte máslový krém. Vyšlehejte margarín, moučkový cukr a zbytek vanilky do světlé pěny. Učiňte tak raději ručně, aby se směs nepřešlehala. V případě potřeby můžete přidat jednu dvě lžíce mléka.

Krok 5: Jeden z vychladlých piškotů potřete džemem, následně máslovým krémem a přiklopte ho druhým piškotem. Před podáváním piškotový dort poprašte moučkovým cukrem.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 482 kcal
  • tuky 21 g
  • sacharidy 69 g
  • cukry 45 g
  • vláknina 1 g
  • bílkoviny 3 g
  • sůl 1,2 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang