Veganský dýňový koláč

Veganské recepty

Extra chutný veganský koláč plný dýně a aromatického koření, který zlepší náladu během podzimních dnů. Jeho příprava je zdlouhavější, nicméně chvilka čekání v tomto případě rozhodně stojí za to.

Příprava:

  • Příprava: 40–60 minut
  • Pečení: 35 minut
  • Celkem: 75–95 minut

Ingredience:

  • 2 dýně (asi 2 kg), oloupané a nakrájené na kousky (účelem je získat cca 1,2 kg dýně k použití)
  • olej
  • hladká mouka na poprášení pracovní desky
  • 350 g vegan křehkého těsta
  • 100 ml javorového sirupu
  • 200 g cukru muscovado
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 3 lžičky skořice
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 600 ml ovesného, mandlového nebo sójového mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání

Množství je na 8 porcí.

Postup:

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou dýni dejte na plech s trochou oleje. Pečte, dokud není měkká tak, aby se dala jednoduše rozmačkat vidličkou (cca 40 minut až 1 hodinu). Nechte ji vychladnout.

Krok 2: Na lehce pomoučené pracovní desce si rozválejte křehké vegan těsto na plát silný cca 3 mm. Přendejte jej do koláčové formy o průměru 23 cm. Přebytečné těsto ořízněte a přitlačte ke kraji formy tak, aby zhruba 1 cm těsta přesahoval přes okraj. Dejte do lednice na 20 minut.

Krok 3: Zvyšte teplotu trouby na 200 °C. Na těsto položte pečicí papír a zatěžkejte ho fazolemi nebo rýží. Pečte 15 minut, dokud těsto na kraji formy nezezlátne, a poté odstraňte fazole i pečicí papír. Pečte dalších 5 až 10 minut, dokud těsto není zcela propečené.

Krok 4: Pečenou dýni, javorový sirup, cukr, sůl, koření, kukuřičnou mouku a mléko dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přes síto přelijte do malé pánve a za stálého míchání vařte 5 minut, dokud směs nezhoustne.

Krok 5: Koláčové těsto naplňte dýňovou směsí a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte 30 minut, dokud náplň neztuhne. Po upečení nechte koláč zlehka vychladnout. Poprašte ho moučkovým cukrem a podávejte.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 383 kcal
  • tuky 10 g
  • sacharidy 65 g
  • cukry 42 g
  • vláknina 4 g
  • bílkoviny 6 g
  • sůl 0,9 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang