Mini veganské koblížky

Veganské recepty

Horké, křupavé a sladké koblížky neboli donutky jsou fantastickou sladkou pochoutkou, kterou si každý zamiluje.

Složení

  • 50 g bezmléčného margarínu
  • 120 ml bio sójového mléka
  • 1,5 litru slunečnicového oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky mořské soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 g malin
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ½ pomeranče

NA VANILKOVÝ CUKR

  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g moučkového cukru

Metoda

Na malé pánvi na mírném ohni rozpusťte margarín, sójové mléko a 2 lžíce slunečnicového oleje. Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Uprostřed udělejte důlek a poté do něj vlijte rozpuštěnou směs.

Směs postupně spojujte vidličkou, dokud nevznikne mokré, husté těsto, které rozdělte a vyválejte z něj 24 kuliček velikosti golfového míčku.

Na středně velké hluboké pánvi rozehřejte zbylý slunečnicový olej. Chcete-li vyzkoušet, zda je olej dostatečně horký, vhoďte do pánve kousek chleba – pokud chleba vyplavává na povrch, syčí a zlátne, je to tak akorát.

Snižte teplotu na střední a pomocí děrované lžíce opatrně spusťte do horkého oleje šest kuliček těsta. Vařte je 3 až 5 minut nebo dokud nezezlátnou, nepropečou se a nevyplavou na povrch, občas je otočte.

Mezitím připravte vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozpulte a vyškrábněte z něj semínka. Semínka a polovinu cukru rozdrťte v tloučku a hmoždíři a pak je spolu se zbylým cukrem vložte do velké mísy.

Hotové koblížky přendejte na dvojitou vrstvu kuchyňského papíru, aby se osušily. Nechte je několik minut vychladnout, obalte je ve vanilkovém cukru a položte na tác. Postup opakujte se zbývajícími kuličkami těsta.

Mezitím připravte malinový dip. Maliny, moučkový cukr a vymačkanou pomerančovou šťávu dejte do misky a hřbetem vidličky je dobře rozmačkejte. Mini koblížky podávejte s malinovým dipem a pak se do nich zakousněte!

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang