Míchaná houbová nádivka

Veganské recepty

Houbami kuchař neprohloupí. A je-li sezónní sklizeň opravdu štědrá, budou houbové hody. Proč si nepřipravit míchanou houbovou nádivku, která zahřeje, naplní a pohladí hladové žaludky.

Složení

  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 350 g směsi hub
  • 400 g kaštanových hub
  • ½ svazku čerstvého tymiánu
  • 350 g starého chleba
  • 100 g pekanových nebo lískových ořechů
  • 1 svazek čerstvé ploché petrželky
  • 25 g sušených hříbků
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 čerstvé bobkové listy

Metoda

Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno a všechny čerstvé houby nakrájejte nahrubo. Nasbírejte lístky tymiánu a natrhejte starý chléb na malé kousky. Lehce opečte na suché pánvi a pak je nahrubo nakrájejte. Nasbírejte a nahrubo nasekejte petrželku.

Hříbky zalijte 300 ml vroucí vody a nechte je stranou. Ve velké široké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalotku a česnek. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 5 až 8 minut nebo dokud šalotka nezměkne.

Namočené hříbky slijte a tekutinu si ponechte. Přidejte je se zbytkem hub do pánve spolu s bobkovým listem a tymiánem a vařte, dokud všechny houby dobře nezměknou. Pokud pustí hodně tekutiny, nalijte ji na nakrájený chléb a pokračujte ve vaření. Když houby změknou a zhnědnou, vyklopte směs do velké mísy a nechte ji zcela vychladnout.

Předehřejte troubu na 190 °C. Jakmile uvařená houbová směs vychladne, přidejte kousky chleba, pořádnou špetku mořské soli a černého pepře, pekanové nebo lískové ořechy a asi polovinu vyhrazené tekutiny z hříbků. Dobře promíchejte.

Pokud se vám zdá nádivka příliš suchá, přidejte ještě trochu vyhrazené tekutiny z hříbků. Přidejte většinu petrželky a promíchejte ji, pak nádivku vyklopte do lehce vymazané zapékací misky o rozměrech přibližně 20 x 25 cm a přikryjte ji fólií.

Vložte do trouby a pečte 35 minut, poté odstraňte fólii a pečte dalších 10 minut. Před podáváním posypte zbytkem nasekané petrželky.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang