Veganské vánoční menu – večeře, cukroví, chlebíčky

Články

Přestože si mnoho Čechů nedokáže představit Vánoce bez rybí polévky a kapra s bramborovým salátem, existuje spousta vegetariánských či veganských alternativ tradiční vánoční večeře, které mohou Vánoce krapet ozvláštnit. Co jí vegané na Vánoce a jak si připravit veganské vánoční menu?

Při slovech česká tradiční vánoční večeře (tradiční myšleno od druhé poloviny 19. století dál) se většině Čechů vybaví rybí polévka a obalovaný kapr s bramborovým salátem. Zatímco lidé si užívají „šťastné a veselé“, kapři to mají koncem roku úplně jinak.

Na druhou stranu, tyto zimní svátky jsou pro mnohé nejen o setkávání se s blízkými, nýbrž i o dobrém jídle a pití. No, a štědrovečerní pokrm je taková vlajková loď těchto svátečních hodů. Pro některé je kapr prostě kapr a na vánoční tabuli neodmyslitelně patří. Ovšem, otázkou zůstává, co jedí vegani o Vánocích?

Obsah článku

Veganská štědrovečerní večeře – čím oslavit Vánoce bez masa a vajec

Veganské vánoční cukroví – tipy na výborné sladké pochoutky

Recept na veganské kokosky – sladká vánoční klasika bez vajec

Veganská sváteční hostina na Boží hod – alternativa sváteční pečeně

Veganské chlebíčky – tipy na veganské pomazánky

Existuje spousta vegetariánských či veganských alternativ tradiční vánoční večeře.
Existuje spousta vegetariánských či veganských alternativ tradiční vánoční večeře.

Veganská štědrovečerní večeře

Pokud se člověk kapra nechce vzdát, nebo bude hostit někoho, kdo se bez něj zkrátka neobejde, může zkusit recept na nekapra ovesného, případně recept na smažený celer à la kapr či recept na hlívu à la ryba.

Ne všichni však na Vánoce jedí kapra. Spousta Čechů upřednostňuje raději jiný druh ryby. Dalším favoritem vánočního menu je smažený řízek, kterému mnoho českých domácností dává přednost před rybou. A jak je to s veganstvím? Obecně je veganství v Česku na vzestupu.

Maso však není všechno – štědrovečerní stůl se rozhodně neobejde bez bramborového salátu. Bramborový salát zdaleka není jen pochoutkou štědrovečerní večeře – lidé jej klasicky ujídají ve spíži, kde na svůj čas teprve čeká, vychutnávají si jej ke snídani na Boží hod vánoční a zahání jím chuť na slané po konzumaci sladkého cukroví, mnohdy až do Silvestra.

Bramborový salát zkrátka Vánocům vládne. Kromě toho, že si jej lze snadno připravit svépomocí a dochutit dle své fantazie, dá se koupit i hotový prakticky v kterémkoliv supermarketu. Kdo si chce salát připravit podomácku, může namísto majonézy použít čistě rostlinnou Veganézu Veganline.

Aby bylo menu úplné, nemělo by se zapomínat na „rybí“ polévku. Ve veganské verzi by mohla vypadat třeba takto:

Na oleji se osmaží cibulka dozlatova, přidá se nadrcený pepř 4 barev, čerstvě rozdrcené nové koření, kmín, muškátový oříšek a vše se přelije vroucí vodou. Pak se přidá bobkový list, mořské řasy, mrkev, petržel, celer, nakrájený květák a cca 20 minut se vše povaří, dokud zelenina nezměkne. Vyndá se bobkový list a ponorným mixerem se vše rozmixuje.

Ne všichni však jí rybí polévku. Mezi tradiční a zároveň i veganské předkrmy na Štědrý den patří také houbový Kuba či hrachová polévka. Mnoho rodin pak volí např. zelňačku nebo čočkovou polévku.

Není problém připravit oblíbené cukroví ve veganské verzi.
Není problém připravit oblíbené cukroví ve veganské verzi.

Veganské vánoční cukroví

Vánoce by nebyly Vánocemi bez hromady voňavého cukroví – naštěstí i to jde dnes už bez problémů upéct nebo koupit hotové i ve veganské verziJak na vegan vánoční cukroví?

Vegani mohou vyzkoušet například:

  • linecké bez másla a vejce
  • vanilkové rohlíčky bez másla a vejce
  • perníčky se sirupem
  • čokoládové lanýže
  • ořechové pracny

Jak si lze tato cukroví vychutnat i “ po vegansku“? Jednoduše – stačí místo másla použít rostlinný tuk na pečení, nebo ještě lépe kokosový olej, vejce pak lze nahradit lněným semínkem rozmíchaným ve vodě (tzv. „lněné vejce“) nebo jablečným pyré.

Co se týče perníčků, tradiční perníkové koření je veganské. Místo medu lze použít javorový, agávový nebo datlový sirup, těsto lze ochutit třtinovou melasou a mořskou solí pro zvýraznění chuti.

Kdo si potrpí na čokoládových mňamkách, může si připravit čokoládové lanýže (kuličky) či rohlíčky nebo linecké namáčené v čokoládové polevě. Kvalitní hořká čokoláda bývá často veganská, s bio kakaem lze navíc přichystat i různé raw dezerty bez vaření.

Dobrou volbou jsou různé druhy ořechového cukroví. Ořechy, ať už vlašské, lískové či třeba mandle, jsou přirozeně veganské, navíc jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. S jejich pomocí lze vykouzlit například veganské pracny či kokosky.

Recept na veganské kokosky – sladká vánoční klasika bez vajec

Veganské kokosky jsou stejně lahodné a křupavé jako ty tradiční, obejdou se však bez vajec. Jedná se o druh cukroví, které se hodí na vánoční stůl, navíc je i jednoduché na přípravu.

Ingredience:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g krystalového cukru
  • 80 ml rostlinného mléka (např. ovesné, mandlové, sójové)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Postup:

Nejprve v hrnci smíchejte strouhaný kokos, cukr a špetku soli. Přilijte rostlinné mléko a důkladně promíchejte. V malé misce rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou vody nebo rostlinného mléka na hladkou kašičku. Přidejte ji do hrnce s kokosovou směsí.

Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne a nezačne se odlepovat od dna hrnce (trvá to asi 5-7 minut). Dle chuti můžete přidat vanilkový extrakt nebo citronovou šťávu pro osvěžení chuti. Promíchejte.

Předehřejte troubu na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou tvarujte na plech malé kopečky kokosové směsi. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud kokosky nezezlátnou. Upečené kokosky nechte zcela vychladnout na plechu.

Pro intenzivnější kokosovou chuť můžete předem nasucho opražit strouhaný kokos na pánvi dozlatova a poté ho nechat vychladnout. Pokud se vám zdá směs příliš řídká, přidejte trochu více strouhaného kokosu. Pokud je příliš hustá, přidejte lžíci rostlinného mléka. Hotové kokosky můžete po vychladnutí ozdobit rozpuštěnou veganskou čokoládou.

Veganské kokosky jsou lahodné a křupavé, navíc jednoduché na přípravu.

Veganská sváteční hostina na Boží hod

Na Boží hod se obvykle podává slavnostnější oběd. I zde můžete připravit lahodné veganské pokrmy. Slavnostní pečenou krůtu či guláš můžete nahradit například veganskou pečení s restovanou zeleninou, jako sladká tečka nakonec pak poslouží ovocný salát s kokosovou šlehačkou.

Na čem dalším si vegané mohou o svátcích pochutnat?

  • Wellington z červené řepy – červená řepa obalená v listovém těstě s ořechovou náplní a bylinkami
  • Seitanová pečeně – kus seitanu marinovaný v bylinkách a koření, pečený v troubě
  • nádivka z hub a ořechů – dýně nebo papriky plněné samostatně pečenou nádivkou

Jako příloha k hlavnímu jídlu mohou posloužit například pečené brambory s rozmarýnem, restovaná zelenina, bramborová kaše s rostlinným mlékem či brusinková omáčka.

Kdo namísto ovoce upřednostňuje spíše sladší zákusky, může vyzkoušet například čokoládový dort bez vajec a mléka, případně veganský jablečný závin.

Základem výborných chlebíčků nemusí být nutně vaječné pomazánky či uzeniny.

Veganské chlebíčky

Veganské chlebíčky jsou skvělou volbou pro každou oslavu, návštěvu nebo jen tak pro chuť. Nabízejí neomezenou škálu chutí a barev a dokazují, že i bez tradičních pomazánek a uzenin mohou být chlebíčky neodolatelné. Z čeho je tedy připravit a v jaké kombinaci chutnají nejlépe?

Základem je chutné pečivo. Vybrat si lze například celozrnné a vícezrnné veky či bagety, případně kváskový či žitný chléb. Použít však lze i klasickou světlou veku, nebo toustový chléb na jednohubky.

Důležitou součástí každého dobrého chlebíčku je chutná pomazánka. Překvapivě i vegané mají spoustu chutných tipů.

Za zkoušku stojí například:

  • hummus
  • guacamole
  • fazolová pomazánka
  • celerová pomazánka
  • mrkvová pomazánka
  • řepná pomazánka
  • pomazánky na bázi tofu
  • houbová pomazánka

Hummus je klasika, která nikdy nezklame. Může jej obohatit pečenou paprikou, řepou nebo bylinkami. Avokádová pomazánka (známá jako guacamole) je pak svěží variantou plnou zdravých tuků. Milovníci tofu mohou vyzkoušet také pomazánky na bázi tofu – stačí rozmixovat uzené nebo natural tofu s rostlinnou smetanou, hořčicí, cibulí, bylinkami a kořením.

Obloha dodá chlebíčkům nejen vzhled, nýbrž i další vrstvu chutí a textur. Šunku, sýr a vajíčko stačí vyměnit za marinované tofu či tempeh, případně udělat čistě zeleninovou variantu. Zdaleka se však člověk nemusí omezovat jen okurkami a rajčaty. Chlebíčky výborně dochutí také ředkvičky, různé bylinky, semínka nebo výhonky, které jim navíc dodají svěžest a křupavost.

Veganské chlebíčky nabízí nekonečné možnosti, fantazie se meze nekladou. Když se tedy člověk nebojí experimentovat a zkoušet nové věci, může si vytvořit své vlastní originální variace. A to i bez masa a vajec.

TIP: Pokud je člověk po Vánocích přejedený sladkým, může vyzkoušet pravý slaný francouzský toast.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang