Avokádová pomazánka – recepty z avokáda

Veganské recepty

Avokádo je neuvěřitelně všestranná potravina, kterou si lze vychutnat mnoha různými způsoby. Jeho lahodná chuť a zdraví prospěšné účinky z něj dělají skvělý doplněk každého jídelníčku. Až bude člověk příště v obchodě s potravinami, může si ho vzít a vyzkoušet ho.

Obsahuje velké množství nezbytných vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Je skvělým zdrojem vitaminu K, vitaminu C, vitaminu B6, draslíku a hořčíku. Zdravé tuky v avokádu jsou mono nenasycené mastné kyseliny, které jsou spojovány se zlepšením zdraví srdce.

Avokádo je navíc skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení. Avokádo lze použít do různých pokrmů, od salátů a sendvičů až po těstoviny, tacos, koktejly a guacamole nebo domácí nachos.

Při výběru avokáda hledejte takové, které je tmavě zelené a na dotek mírně měkké. Avokádo lze skladovat v chladničce až tři dny, nebo ho můžete nakrájet a rozmačkat a poté zmrazit až na šest měsíců.

TIP: Mezi další zdravé pomazánky patří mix veganského jogurtu a pesta z medvědího česneku. Do méně zdravých a neveganských pomazánek lze zařadit např. klobásovou pomazánku a ďábelské tousty.

Shrnutí článku

Avokádo je univerzální surovina, která se skvěle hodí do pomazánek, omáček i sladkých receptů díky své krémové konzistenci a nutriční hodnotě.

Recepty zahrnují široké spektrum variant – od sladké avokádové nutelly přes klasické guacamole až po zdravé majonézy a hummus.

Pomazánky a omáčky z avokáda se snadno připravují a využívají čerstvé ingredience jako chilli, limetku, bylinky nebo česnek.

Všechny recepty jsou rychlé, většinou veganské a vhodné jako snídaně, lehká večeře nebo občerstvení pro návštěvy.

Avokádové recepty lze snadno obměňovat podle sezónních surovin a preferencí, což z nich činí praktickou součást každodenní kuchyně.

Recept na avokádovou pomazánka s rajčaty

Spojení zralého avokáda, čerstvého rajčete a jemné kyselosti limetky vytváří vyvážený a osvěžující dip, který je ideální pro neformální pohoštění. Tato varianta avokádové pomazánky se výborně hodí k tortilla chipsům jako lehká alternativa klasických večerních snacků či na snídaňový toust s avokádem.

TIP: Avokádová pomazánka se skvělé hodí na žitný chléb z kvásku.

Ingredience:

  • 2 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 malé rajče, zbavené semínek a nakrájené na kousky
  • 3 lžíce veganské smetany nebo jogurtu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého česneku
  • Tortilla chipsy

Postup:

  1. Avokádo vložit do menší misky, zakápnout limetkovou šťávou a pomocí vidličky rozmačkat na požadovanou konzistenci.
  2. Přidat nakrájené rajče, veganskou smetanu, sůl a česnek. Dobře promíchat.
  3. Pomazánku přikrýt a nechat alespoň 5 minut odležet v lednici.
  4. Podávat vychlazené s tortilla chipsy.

Recept na avokádovou pomazánku s rajčaty přináší svěží chuťový zážitek, který potěší jak během večerního posezení, tak i jako součást lehkého pohoštění. Díky jednoduché přípravě a minimálnímu množství surovin je hotová během několika minut.

Topinky s avokádovou pomazánkou člověk ocení, když dostane chuť na něco menšího.

Recept na avokádovou pomazánku

Avokádová pomazánka patří mezi oblíbené varianty lehkých snídaní nebo rychlých svačin. V kombinaci s kváskovým chlebem, citronem a špetkou chilli nabízí ideální rovnováhu krémovosti, svěžesti a jemné pikantnosti. Navíc ji lze namazat také na jednohubky.

TIP: Příznivci klasiky si mohou připravit tuto drožďovou pomazánku jako ze školky.

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • ½ citronu
  • velká špetka chilli vloček
  • 2 plátky kváskového chleba
  • Pořádná kapka extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Avokádo rozkrojit, odstranit pecku a vydlabat dužinu do misky.
  2. Přidat citronovou šťávu a avokádo rozmačkat vidličkou na požadovanou konzistenci.
  3. Dochutit mořskou solí, pepřem a chilli vločkami podle chuti.
  4. Plátky kváskového chleba opéct, zakápnout olivovým olejem a navrch rozetřít připravenou pomazánku.

Recept na avokádovou pomazánku je rychlý, nenáročný na suroviny a také výborně variabilní. Hodí se na snídaňový toast, chlebíčky nebo jednohubky. Díky svému složení je vhodnou volbou i pro ty, kteří upřednostňují zdravější stravování.

Citron nebo limetka způsobí, že avokádu zůstane svěží zelená barva.

Recept na avokádové guacamole

Guacamole je nadčasová avokádová pomazánka s výraznou chutí česneku, koriandru a jemně pálivých jalapeños. Díky své jednoduchosti a plné chuti se hodí jako předkrm, příloha k mexickým jídlům nebo jako zdravý dip ke křupavým chipsům.

Ingredience:

  • Malý svazek koriandru, nasekaný
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 polévková lžíce jalapeño papriček, nadrobno nakrájených
  • Šťáva ze 2 limetek nebo podle chuti
  • 4 avokáda

Postup:

  1. V míse promíchat nasekaný koriandr, rozdrcený česnek, jalapeño a limetkovou šťávu.
  2. Avokáda oloupat, odstranit pecky a dužinu nahrubo rozmačkat šťouchadlem na brambory.
  3. Rozmačkané avokádo přidat k ostatním ingrediencím a dobře promíchat. Dochutit solí a pepřem podle chuti.
  4. Podávat ihned, ideálně s tortillovými chipsy, zeleninou nebo jako součást teplých jídel typu fajitas.

Avokádové guacamole je ideální volbou pro neformální pohoštění, pikniky i rychlou domácí večeři. Osvěží, zasytí a díky čerstvým surovinám zaujme výraznou, přirozenou chutí.

Avokádová majonéza

Avokádová majonéza představuje zdravější variantu tradiční omáčky. Díky své jemné konzistenci a svěží chuti se skvěle hodí k pečeným hranolkům, zejména z batátů, nebo jako doplněk k zeleninovým pokrmům.

Ingredience

  • 75 g avokáda, rozpůleného a zbaveného kůstek
  • 1 malý stroužek česneku, jemně nastrouhaný
  • ½ lžičky sušené hořčice
  • 1 citron, odšťavněný a z poloviny zbavený kůry

Postup

  1. Dužinu z avokáda vydlabat do misky. Přidat nastrouhaný česnek, sušenou hořčici, citronovou šťávu a kůru.
  2. Vše rozmixovat ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu do hladké a krémové konzistence.
  3. Pokud je směs příliš hustá, přidat 1–2 lžíce studené vody pro zjemnění.
  4. Podávat vychlazené jako dip nebo omáčku k hranolkům, zelenině či sendvičům.

Avokádová majonéza spojuje jednoduchost s lehkostí a přirozeně doplní jakýkoliv pokrm, kde by klasická majonéza mohla být příliš těžká. Díky vysokému obsahu zdravých tuků a svěží citrusové chuti potěší chuťové buňky i zažívání.

Recept na zdravou avokádovou pomazánku

Lehká, veganská a nutričně vyvážená pomazánka, která se hodí jako lehký oběd, předkrm nebo svačina. Spojení cizrny a avokáda vytváří jemnou, krémovou strukturu s osvěžujícím nádechem limetky a jemnou pikantností chilli.

Ingredience:

  • 1 avokádo, oloupané a zbavené pecky
  • 210 g cizrny, okapané
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • Špetka chilli vloček a další na podávání
  • 1 limetka, odšťavněná
  • Hrst listů koriandru
  • 2 mrkve nakrájené na proužky
  • 2 směsi paprik nakrájené na proužky
  • 160 g cukrového hrášku

Postup:

  1. V kuchyňském robotu rozmixovat avokádo, cizrnu, česnek, chilli vločky a limetkovou šťávu do hladké konzistence. Dochutit dle potřeby.
  2. Hotový hummus přendat do misky, posypat koriandrovými listy a případně přidat několik chilli vloček navrch.
  3. Podávat s čerstvou zeleninou – mrkví, paprikou a cukrovým hráškem.

Avokádová pomazánka podle tohoto receptu je ideální k přípravě předem a skvěle poslouží jako rychlý oběd do práce, lehká večeře nebo zdravé pohoštění. Díky kombinaci rostlinných bílkovin, zdravých tuků a čerstvé zeleniny zasytí a zároveň osvěží.

Bylinky se k avokádu skvěle hodí, proto s nimi nešetřit.

Recept na avokádové těstoviny

Krémové těstoviny s avokádem představují rychlý a výživný pokrm, který je hotový za pouhých 15 minut. Díky jednoduché přípravě a čerstvým surovinám se skvěle hodí pro všední večery, kdy není času nazbyt, a chuť na dobré jídlo přetrvává.

Ingredience:

  • 450 g linguine (podle potřeby je můžete nahradit bezlepkovými těstovinami)
  • 2 středně zralá avokáda bez pecky
  • 1/2 hrnku neslazeného rostlinného mléka dle výběru
  • Kůra z 1/2 velkého citronu
  • Šťáva z 1/2 velkého citronu
  • 1/2 hrnku bazalkových listů
  • 1 lžička mořské soli
  • Čerstvě nadrcený černý pepř
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

Na ozdobu:

  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • Cherry rajčata nakrájená na plátky
  • 1 hrst čerstvé bazalky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přivést k varu dostatečné množství vody. Jakmile voda téměř vře, osolit ji a přidat těstoviny. Vařit podle návodu na obalu do stavu al dente.
  2. Mezitím připravit avokádovou omáčku. V kuchyňském robotu rozmixovat dohladka dužinu z avokád spolu s rostlinným mlékem, citronovou kůrou a šťávou, bazalkou, solí, pepřem, česnekovým práškem a kajenským pepřem.
  3. Uvařené těstoviny scedit, přičemž část vody z vaření (cca 1/2 hrnku) ponechat stranou. Těstoviny smíchat s připravenou omáčkou. Pokud je směs příliš hustá, přidat trochu vyhrazené vody z vaření.
  4. Na závěr dozdobit čerstvou bazalkou, cherry rajčaty a konopnými semínky.

Avokádové těstoviny v sobě spojují svěžest bylinek, krémovost zralého avokáda a jemnou pikantnost koření. Jde o rychlé a vyvážené jídlo, které potěší jak tělo, tak chuťové buňky. Skvěle fungují i jako studený salát následující den.

Recept na avokádovou nutellu

Avokádo v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou vytváří hladkou, jemně pikantní pomazánku, která překvapí svou chutí i výživovou hodnotou. Avokádová nutella je ideální jako sladká snídaně, zdravější dezert nebo netradiční doplněk k pečivu.

Ingredience:

  • 100 g hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa
  • 2 zralá avokáda
  • 1/4 lžičky červené chilli papričky velmi jemně nasekané

Postup:

  1. Čokoládu rozpustit ve vodní lázni dohladka.
  2. Avokáda oloupat, odstranit pecku a dužinu rozmixovat do hladkého krému v kuchyňském robotu.
  3. Přidat jemně nasekanou chilli papričku a zalít rozpuštěnou čokoládou.
  4. Vše důkladně prošlehat, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.
  5. Hotovou pomazánku přemístit do sklenice nebo misky a nechat vychladit v lednici.

Avokádová nutella je důkazem, že zdravější alternativy nemusí znamenat kompromis v chuti. Díky jednoduché přípravě a výběru kvalitních surovin nabízí originální chuťový zážitek a přínosné živiny. Hodí se na pečivo, do kaší nebo jen tak na lžičku – jako rychlá a výživná pochoutka.

TIP: Vyzkoušejte také recept na mango pomazánku.

Avokádová pecka

Ve středu každého avokáda se nachází tvrdá kulatá pecka, které se člověk nejlépe zbaví, když do ní zasekne nůž a potočí s ním, pecka pak sama vyklouzne.

Pecka se nemusí vyhazovat. Místo toho se do ní mohou zapíchnout čtyři párátka, pak ji stačí posadit na skleničku s vodou, aby byla zčásti potopená, a vytrvat. Za pár týdnů avokádo pustí kořínky a začne růst. Poté se přesadí do květináče a pokojovka je na světě.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang