Nachlazení dokáže být nepříjemné, ale přírodní ingredience plné vitamínů a antioxidantů vám pomohou rychleji se zotavit a dodat tělu energii, kterou potřebuje. Rostlinné recepty jsou chutné a výživné, navíc podpoří imunitu. Najdete zde veganské recepty na plnohodnotná jídla, ale i menší svačinky ideální na cesty.
Miso polévka s tofu
Miso polévka se zeleninou je plná chutí a živin. Kouzlo receptu navíc spočívá v tom, že kromě klasického vývaru nebo vody se používá zelený čaj. Tak snadno dodáte další živiny, které vám pomohou bojovat proti nachlazení. A pokud nemáte rádi tofu, můžete namísto něj použít fazole nebo hrách, i ty jsou bohaté na bílkoviny.
Budete potřebovat:
- 1,5 šálku zeleninového vývaru,
- 1,5 šálku vody,
- 2 pytlíčky zeleného čaje,
- 1 cuketa,
- jarní cibulka,
- tofu (nebo luštěniny),
- 1 lžíce miso pasty,
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru,
- 1 lžička sezamového oleje,
- 1 lžička sójové omáčky,
- pepř dle chuti.
Postup přípravy:
- Připravte si zelený čaj – uvařenou vodou zalijte pytlíčky a nechte je 4 minuty louhovat. Poté je vyndejte a hotový čaj odložte stranou.
- V hrnci rozehřejte sezamový olej a přidejte zázvor. Nechte ho chvilku rozvonět a zalijte ho zeleninovým vývarem. Přidejte tofu, zelený čaj a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs vaří, odeberte zhruba půl šálku do misky – v té rozmíchejte miso pastu. Poté vraťte zpět do hrnce.
- Vmíchejte sójovou omáčku, nakrájenou jarní cibulku a cuketu, přidejte pepř podle chuti. Nechte provařit, aby cuketa změkla. Následně můžete podávat.
Obecně jsou polévky při nachlazení skvělé. Jsou nabité živinami, dodají vám tekutiny, a navíc skvěle chutnají a nabízí se spousta variant. A pokud se necítíte nejlépe, přijde vhod praktický multifunkční polévkovar. V tom si snadno připravíte jakoukoli polévku, navíc umí dělat i omáčky, smoothies či pyré.
Zeleninový pad-thai
Pad-thai je výborné a rychlé jídlo. Obsahuje spoustu zeleniny, a tedy i vitamínů. V omáčce je klíčová miso pasta, ta dodává nejen skvělou chuť, ale i klíčové živiny.
Budete potřebovat:
- 220 g celozrnných rýžových nudlí,
- 3 menší mrkve,
- 1 červená paprika,
- 1 cuketa,
- 2 lžíce olivového oleje,
- arašídy na posypání,
- jarní cibulku na posypání,
- limetu na ozdobu.
Na omáčku:
- 3 lžíce arašídového másla,
- ¼ šálku vody,
- 1 lžičku nastrouhaného zázvoru,
- 1 lžíci miso pasty,
- 1 lžíci Srirachy,
- 1 lžíci sójové omáčky,
- 1 lžíci rýžového octa,
- šťávu z jedné limety.
Postup přípravy:
- V pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou papriku. Nechte změknout zhruba pět minut.
- Poté přidejte nakrájenou mrkev a smažte 3 až 4 minuty.
- Přidejte cuketu a opět nechte smažit zhruba 5 minut. Je důležité, aby všechna zelenina změkla.
- Nudle uvařte podle návodu na obalu.
- Jakmile jsou hotové, sceďte je a přidejte na pánev k zelenině.
- V menším hrnci smíchejte všechny suroviny na omáčku a zahřejte je. Jakmile máte hotovo, stačí omáčku přidat k nudlím a vše dobře promíchat.
- Na závěr můžete při servírování posypat nudle nasekanými arašídy a jarní cibulkou. Navrch můžete dát i klínky limety pro doladění chuti.
Opečené houby s česnekem
Pokud patříte mezi milovníky hub, pak si vás tento recept získá. Použít můžete žampiony, lišky, shiitake, ale i jiné druhy, které máte rádi. Bylinky a česnek dodají chuť a sílu.
Budete potřebovat:
- 450 g zvolených hub,
- 2 lžíce nakrájeného česneku,
- 1 lžíci čerstvého tymiánu (lze použít i sušený),
- 1 lžíci olivového oleje,
- 2 lžíce bílého vína,
- 2 lžíce nakrájené jarní cibulky,
- sůl a pepř dle chuti.
Postup přípravy:
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájené houby. Občas je promíchejte a nechte je opékat 5 až 10 minut. Doba vaření záleží na tom, jaký druh hub jste zvolili.
- Jakmile houby začnou pouštět vodu, dále je míchejte a opékejte ze všech stran, aby chytly zlatavou barvu.
- Přidejte bílé víno (to lze případně vynechat), nakrájený česnek, tymián a sůl a pepř podle chuti.
- Nechte opékat ještě zhruba dvě minuty, aby se česnek rozvoněl. Dávejte ale pozor, aby se nespálil, jelikož by zhořknul.
- Před podáváním ještě přidejte jarní cibulku.
- Tento pokrm si můžete dát jen tak s chlebem, ale hodí se i k těstovinám, rýži či jako příloha k něčemu jinému.
Pro tento recept se vám bude hodit kvalitní kamenná pánev. Je nepřilnavá, zvládne i kovové kuchyňské náčiní, a navíc ji můžete dát do trouby. Hodí se tak pro přípravu různých receptů.
Energetická tyčinka
Sladká svačinka dokáže zlepšit náladu a dodat energii. Tato tyčinka navíc obsahuje řadu látek, které vám pomohou rychleji překonat nachlazení.
Budete potřebovat:
- ½ šálku kešu ořechů,
- ½ šálku vlašských ořechů,
- 1 a ¼ šálku datlí nebo sušených meruněk,
- 2 lžíce lněného semínka,
- šťávu z ½ citrónu,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 1 lžičku sušeného heřmánku,
- 1 lžičku nastrouhaného zázvoru.
Postup přípravy:
- Oříšky, sušené ovoce a lněné semínko dejte do mixéru.
- Jakmile je vše dobře rozmixované a smíchané, můžete přidat i zbylé suroviny. Opět promixujte.
- Jakmile vám vznikne hezká směs, můžete z ní tvarovat tyčinky nebo jiné libovolné tvary.
- Tyčinky nechte odpočinout v lednici – kdykoli máte po ruce rychlou svačinku plnou živin.
Díky těmto veganským receptům si můžete užívat rozmanité chutě, a zároveň dát sbohem nachlazení. Na e-shopu Tescoma.cz najdete rozmanité kuchyňské vybavení, které vám přípravu jídla usnadní.
Zdroj obrázka: Natasha Breen / stock.adobe.com