Bojujte s nachlazením vegansky: chutné recepty na rostlinné bázi pro úlevu a posílení

Články

Nachlazení dokáže být nepříjemné, ale přírodní ingredience plné vitamínů a antioxidantů vám pomohou rychleji se zotavit a dodat tělu energii, kterou potřebuje. Rostlinné recepty jsou chutné a výživné, navíc podpoří imunitu. Najdete zde veganské recepty na plnohodnotná jídla, ale i menší svačinky ideální na cesty.

Miso polévka s tofu

Miso polévka se zeleninou je plná chutí a živin. Kouzlo receptu navíc spočívá v tom, že kromě klasického vývaru nebo vody se používá zelený čaj. Tak snadno dodáte další živiny, které vám pomohou bojovat proti nachlazení. A pokud nemáte rádi tofu, můžete namísto něj použít fazole nebo hrách, i ty jsou bohaté na bílkoviny.

Budete potřebovat:

  • 1,5 šálku zeleninového vývaru,
  • 1,5 šálku vody,
  • 2 pytlíčky zeleného čaje,
  • 1 cuketa,
  • jarní cibulka,
  • tofu (nebo luštěniny),
  • 1 lžíce miso pasty,
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru,
  • 1 lžička sezamového oleje,
  • 1 lžička sójové omáčky,
  • pepř dle chuti.

Postup přípravy:

  1. Připravte si zelený čaj – uvařenou vodou zalijte pytlíčky a nechte je 4 minuty louhovat. Poté je vyndejte a hotový čaj odložte stranou.
  2. V hrnci rozehřejte sezamový olej a přidejte zázvor. Nechte ho chvilku rozvonět a zalijte ho zeleninovým vývarem. Přidejte tofu, zelený čaj a přiveďte k varu.
  3. Jakmile se směs vaří, odeberte zhruba půl šálku do misky – v té rozmíchejte miso pastu. Poté vraťte zpět do hrnce.
  4. Vmíchejte sójovou omáčku, nakrájenou jarní cibulku a cuketu, přidejte pepř podle chuti. Nechte provařit, aby cuketa změkla. Následně můžete podávat.

Obecně jsou polévky při nachlazení skvělé. Jsou nabité živinami, dodají vám tekutiny, a navíc skvěle chutnají a nabízí se spousta variant. A pokud se necítíte nejlépe, přijde vhod praktický multifunkční polévkovar. V tom si snadno připravíte jakoukoli polévku, navíc umí dělat i omáčky, smoothies či pyré.

Zeleninový pad-thai

Pad-thai je výborné a rychlé jídlo. Obsahuje spoustu zeleniny, a tedy i vitamínů. V omáčce je klíčová miso pasta, ta dodává nejen skvělou chuť, ale i klíčové živiny.

Budete potřebovat:

  • 220 g celozrnných rýžových nudlí,
  • 3 menší mrkve,
  • 1 červená paprika,
  • 1 cuketa,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • arašídy na posypání,
  • jarní cibulku na posypání,
  • limetu na ozdobu.

Na omáčku:

  • 3 lžíce arašídového másla,
  • ¼ šálku vody,
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru,
  • 1 lžíci miso pasty,
  • 1 lžíci Srirachy,
  • 1 lžíci sójové omáčky,
  • 1 lžíci rýžového octa,
  • šťávu z jedné limety.

Postup přípravy:

  1. V pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou papriku. Nechte změknout zhruba pět minut.
  2. Poté přidejte nakrájenou mrkev a smažte 3 až 4 minuty.
  3. Přidejte cuketu a opět nechte smažit zhruba 5 minut. Je důležité, aby všechna zelenina změkla.
  4. Nudle uvařte podle návodu na obalu.
  5. Jakmile jsou hotové, sceďte je a přidejte na pánev k zelenině.
  6. V menším hrnci smíchejte všechny suroviny na omáčku a zahřejte je. Jakmile máte hotovo, stačí omáčku přidat k nudlím a vše dobře promíchat.
  7. Na závěr můžete při servírování posypat nudle nasekanými arašídy a jarní cibulkou. Navrch můžete dát i klínky limety pro doladění chuti.

Opečené houby s česnekem

Pokud patříte mezi milovníky hub, pak si vás tento recept získá. Použít můžete žampiony, lišky, shiitake, ale i jiné druhy, které máte rádi. Bylinky a česnek dodají chuť a sílu.

Budete potřebovat:

  • 450 g zvolených hub,
  • 2 lžíce nakrájeného česneku,
  • 1 lžíci čerstvého tymiánu (lze použít i sušený),
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • 2 lžíce nakrájené jarní cibulky,
  • sůl a pepř dle chuti.

Postup přípravy:

  1. V pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájené houby. Občas je promíchejte a nechte je opékat 5 až 10 minut. Doba vaření záleží na tom, jaký druh hub jste zvolili.
  2. Jakmile houby začnou pouštět vodu, dále je míchejte a opékejte ze všech stran, aby chytly zlatavou barvu.
  3. Přidejte bílé víno (to lze případně vynechat), nakrájený česnek, tymián a sůl a pepř podle chuti.
  4. Nechte opékat ještě zhruba dvě minuty, aby se česnek rozvoněl. Dávejte ale pozor, aby se nespálil, jelikož by zhořknul.
  5. Před podáváním ještě přidejte jarní cibulku.
  6. Tento pokrm si můžete dát jen tak s chlebem, ale hodí se i k těstovinám, rýži či jako příloha k něčemu jinému.

Pro tento recept se vám bude hodit kvalitní kamenná pánev. Je nepřilnavá, zvládne i kovové kuchyňské náčiní, a navíc ji můžete dát do trouby. Hodí se tak pro přípravu různých receptů.

Energetická tyčinka

Sladká svačinka dokáže zlepšit náladu a dodat energii. Tato tyčinka navíc obsahuje řadu látek, které vám pomohou rychleji překonat nachlazení.

Budete potřebovat:

  • ½ šálku kešu ořechů,
  • ½ šálku vlašských ořechů,
  • 1 a ¼ šálku datlí nebo sušených meruněk,
  • 2 lžíce lněného semínka,
  • šťávu z ½ citrónu,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • 1 lžičku sušeného heřmánku,
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru.

Postup přípravy:

  1. Oříšky, sušené ovoce a lněné semínko dejte do mixéru.
  2. Jakmile je vše dobře rozmixované a smíchané, můžete přidat i zbylé suroviny. Opět promixujte.
  3. Jakmile vám vznikne hezká směs, můžete z ní tvarovat tyčinky nebo jiné libovolné tvary.
  4. Tyčinky nechte odpočinout v lednici – kdykoli máte po ruce rychlou svačinku plnou živin.

Díky těmto veganským receptům si můžete užívat rozmanité chutě, a zároveň dát sbohem nachlazení. Na e-shopu Tescoma.cz najdete rozmanité kuchyňské vybavení, které vám přípravu jídla usnadní.

Zdroj obrázka: Natasha Breen / stock.adobe.com

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang