Zaměstnání a křečové žíly: Jste v rizikové skupině?

Články

Křečové žíly jsou velice nepříjemným onemocněním, které zejména v pokročilejším věku postihuje stále větší část populace. Patříte do rizikové skupiny? Podívali jsme se, která povolání riziko křečových žil zvyšují.

Kancelářské profese „vítězí“

Kancelářská povolání jsou s varixy spojována pravděpodobně nejčastěji. Není divu, za počítačem pracuje stále větší množství pracovníků. Sedavé zaměstnání, kdy osm hodin sedíte na jednom místě za počítačem, bohužel vašemu zdraví neprospívá nejen co se týče cév.

Naše tělo přirozeně potřebuje pohyb. Mimo jiné si právě díky němu můžete udržet dobré fyzické zdraví i v pokročilejším věku.

Co dělat, pokud zaměstnání změnit nemůžete, nebo nechcete? Dopřejte si několikrát za den přestávku, během které si uděláte krátkou procházku a nohy trochu procvičíte. Stejně tak je dobré věnovat se před nebo po práci rekreačnímu pohybu a sportu, díky čemuž svému tělu vykompenzujete nedostatek pohybu během pracovní doby.

Křečové žíly často trápí zaměstnance v gastronomii

Ohroženi jsou i ti, kdo své nohy naopak přetěžují. Vůbec nejhorší jsou ta povolání, u kterých je nutné dlouhé hodiny stát na místě. Typickým příkladem jsou pracovníci v gastronomii, ať už jde o kuchaře, barmany, baristy, nebo i číšníky.

Naše tělo sice potřebuje pohyb, ale stát celý den na nohou vhodné také není. Nohy jsou přetěžovány, hromadí se v nich krev a žíly postupně přestávají zvládat vracet ji zpět do srdce – křečové žíly se postupně rozvinou. Pomoci mohou kompresní podkolenky nebo možnost vykonávat alespoň některé činnosti vsedě.

Na pozoru se musí mít i prodavači

Také mnoho prodavaček a prodavačů stojí dlouhé hodiny za pultem, případně postávají u regálů při doplňování zboží, mnohdy se postává i za pokladnou, v informačním kiosku a podobně. Zaměstnavatelé naštěstí stále častěji poskytují svým zaměstnancům i v těchto místech židličky, na které je možné se posadit. Využívejte tuto možnost, a pokud židli nemáte, požádejte si o ni.

Kromě toho i vám pomohou kompresní podkolenky, zejména se ale snažte vedle statického postávání občas popojít a nohám tak dopřát přirozenější pohyb.

Ani letušky a stevardi nejsou bez rizika

Ačkoli letušky, revizoři a další pracovníci v hromadné dopravě zpravidla v práci chodí, jde obvykle o pohyb nepřirozený a namáhavý. V rozkolísaném dopravním prostředku a ve stísněním prostředí naopak nohy dostávají poměrně zabrat, jsou přetěžované. Vedle toho další velkou část cesty tento personál sedí na ne zcela pohodlných sedadlech. I těmto pracovníkům tedy rozvoj varixů ve větší míře hrozí – podobně jako řidičům, strojvedoucím a pilotům.

Zdroj foto: xartproduction / Adobestock.com

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang