Mýty a fakta o veganství

Články

Společnost si stále více uvědomuje vliv životních rozhodnutí na zdraví. Samozřejmě máme na mysli hlavně výživu. I přes tyto poznatky se však stále řada lidí i nadále stravuje způsobem, který není pro zdraví ideální – nadměrně se konzumují tučná, slaná, sladká a masitá jídla a alternativní metody stravování, jako je veganství, bývají často považovány za extrémní a nedostatečné.

Nejčastější fakta a mýty o veganství

Jedním z alternativních stravovacích modelů, založených na co nejméně upravovaných potravinách výhradně rostlinného původu, je veganské stravování. Bohužel s jeho rostoucí oblibou se o něm objevuje mnoho mylných a rozporuplných názorů, které lze jistě zařadit mezi výživové mýty.

Veganství je spojeno pouze s nízkoproduktovým, monotónním jídelníčkem

Toto tvrzení se objevuje v hojné míře– téměř stejně často jako názory mužů na držení diety. Mnoho lidí stále věří, že veganská strava znamená automaticky nedostatek a monotónnost. S tím však nelze souhlasit. Rostlinná strava je stejně pestrá jako každá jiná, pokud se svému jídelníčku věnujete. V každém supermarketu v dnešní době najdete rozličné vegan alternativy živočišných produktů, jako např. rostlinná mléka, alternativy masa z luštěnin nebo sóji, rostlinné paštiky, omáčky, sladkosti apod.

Vegani nemají dostatečný příjem bílkovin

Mnoho lidí si veganství spojuje s nedostatkem bílkovin. Možná je tento fakt způsoben i tím, že každý ví, které živočišné produkty obsahují nejvíce bílkovin, ale obecně chybí podobně široké znalosti o rostlinných produktech. A přesto je mezi nimi mnoho proteinových bomb, jako jsou luštěniny, obiloviny a výrobky z nich.

Vegani často trpí anémií a jsou neustále unavení

Tento problém je nejčastější u lidí, kteří se přes noc rozhodnou pro veganství, nemajíce dostatečné znalosti o vitamínech a prvcích nezbytných pro tělo. Prostě jedí, co mají po ruce. Měli byste však vědět, že chudokrevnost nevyplývá jen z vaší stravy, ale také ze způsobu vašeho fungování obecně. Ve správně sestaveném veganském jídelníčku kombinujete zdroje železa, např. řepu nebo fazole, s produkty bohatými na vitamín C – petržel, paprika, citrusové plody. V ojedinělých případech vitamínů (např. B12) se doporučuje suplementace.

Veganská strava je drahá, časově náročná a komplikovaná

Existuje názor, že jako vegani jste odsouzeni trávit hodiny v kuchyni. Ano – pokud chcete a vaříte sofistikovaná jídla. Ne, pokud plánujete jednoduchá jídla. Toto je ale pravidlo, které platí pro každou dietu.

Veganská strava vám pomůže zhubnout

Ani to není úplně pravda. Hlavní podmínkou pro hubnutí je udržení kalorického deficitu a jakýkoli výživový model vám může přidat kila navíc nebo vám naopak pomůže se jich zbavit. Pokud si myslíte, že jen přechod na veganství vás magicky přiměje zhubnout, musíme vám to vyvrátit. Veganství není hubnoucí dieta.

Veganská strava není pro sportovce

Kdysi se věřilo, že masné výrobky by měly být základem jídelníčku sportovců. Dnes už je známo, že takové stravování není nutné k dosažení sportovního výkonu. Takový jídelníček je pro člověka jistě náročnější na sestavení, např. na profesionální úrovni, ale není to nesplnitelné poslání. Naopak rostlinná strava nabízí vysoký obsah antioxidantů a minerálů podporujících regeneraci svalů.

Vegansky se nelze stravovat v těhotenství

Tento mýtus rovněž musíme vyvrátit. Faktem je, že je veganská strava obecně zdravá, splňuje nutriční požadavky a může poskytnout zdravotní přínosy při prevenci a léčbě určitých onemocnění. Dobře naplánovaná a vyvážená veganská strava je vhodná pro lidi ve všech fázích života, včetně těhotenství a kojení, kojeneckého věku, dětství, dospívání a pro sportovce.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang