Co jsou multifokální kontaktní čočky a na jakém principu fungují?

Články

Multifokální kontaktní čočky jsou inovativním řešením pro lidi, kteří bojují s presbyopií, což je stav, který přichází s věkem a postihuje schopnost vidět na blízko. V tomto článku se dozvíte, co jsou multifokální čočky, jak pracují a proč by mohly být správnou volbou pro vás.

Co jsou multifokální kontaktní čočky?

Multifokální kontaktní čočky jsou jako švýcarský armádní nůž pro vaše oči. Stejně jako tento nůž nabízí několik funkcí v jednom, multifokální čočky vám umožňují vidět jasně na různé vzdálenosti, a to vše s jedním párem čoček. Jsou to v podstatě vševidoucí brýle zakomponované přímo do čočky, která sedí na vašem oku.

Co řeší multifokální čočky?

Hlavním problémem, který multifokální čočky řeší, je presbyopie. Presbyopie je věkem podmíněná oční vada, při které se čočka v oku stává méně pružnou a schopnou měnit tvar, což je nezbytné pro zaostřování na objekty v různých vzdálenostech. Tento proces obvykle začíná po 40. roku života a může způsobit, že čtení knih, práce na počítači nebo jiné činnosti, které vyžadují dobré vidění na blízko, se stávají obtížnějšími než dřív.

Pokud sháníte kvalitní multifokální kontaktní čočky, navštivte optiku, která Vám pomůže s výběrem a nabídne službu měření zraku. Navštivte kamennou prodejnu Očního studia Aleše Žejdla na začátku, kde vám zkušení optometristé pomohou s výběrem. Následně již můžete multifokální čočky nakupovat na e-shopu.

Jak funguje princip multifokálních kontaktních čoček?

Princip, na kterém multifokální čočky fungují, je poměrně jednoduchý, ačkoliv technologie za ním je velmi sofistikovaná. Multifokální kontaktní čočky fungují na principu, který lze přirovnat k fotoaparátu s více objektivy. Představte si, že máte fotoaparát, který je vybaven různými objektivy pro různé typy scén – jedním pro panoramatické pohledy na krajinu, druhým pro portrétní fotografie a třetím pro detailní makro snímky. V případě multifokálních kontaktních čoček, vaše oko využívá různé části čočky pro různé druhy vidění.

Ve středu čočky je oblast, která vám pomáhá vidět ostře na blízko, ideální pro čtení knihy nebo práci na počítači. Jak se posunete směrem k periferii čočky, najdete oblasti určené pro střední vzdálenost, například pro rozhovor s někým, kdo stojí metr od vás. A nakonec, na samých okrajích čočky je oblast pro vidění na dálku – například pro řízení auta nebo obdivování krajin. 

Jaké nevýhody jsou spojené s nošením multifokálních kontaktních čoček?

Multifokální kontaktní čočky přinášejí uživatelům mnoho výhod, ale, jako všechno, mají i své nevýhody. Jednou z hlavních nevýhod těchto čoček je období adaptace a možné problémy s kvalitou vnímání obrazu, zejména v oblastech středních a periferních vzdáleností.

Když začnete nosit multifokální kontaktní čočky, vaše oči a mozek potřebují čas, aby se přizpůsobily novému způsobu vidění. Tento proces adaptace může trvat několik týdnů a během této doby mohou někteří lidé zažívat nepříjemnosti jako jsou rozmazané vidění nebo pocit nepohodlí.

Někteří uživatelé multifokálních čoček také hlásí, že kvalita jejich vidění není tak ostrá a jasná, jak by očekávali, zejména v oblastech středních a periferních vzdáleností. Může to být způsobeno kompromisy, které jsou nutné pro umožnění vidění na různé vzdálenosti s jedním párem čoček.

Zdroj foto: Freepik.com

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang