Jak můžeme doplnit přirozený příjem vitamínů na veganské stravě?

Články

Veganství je zdravou alternativou masité stravy. Podle výzkumů může taková strava ovlivnit vznik srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Vyřazení některých produktů a špatně zvolená strava však může narušit ekonomiku základních živin v těle. Přečtěte si, které vitamíny se obzvlášť vyplatí doplňovat, když se dáte na veganství.

Jaké vitamíny bude vhodným doplňkem veganské stravy?

Vzhledem k tomu, že ve veganské stravě je vyloučeno mnoho produktů s vysokou nutriční hodnotou, často vyvstává otázka, zda je taková strava zdravá. Jde především o mikro- a makroprvky, které se nacházejí v mase, mléčných výrobcích nebo vejcích a které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Po veganské stravě je možné zajistit potřebné živiny. Nezapomínejte však na vyvážený a pestrý jídelníček zahrnující cereální produkty, rostlinné bílkoviny, zeleninu a ovoce i zdravé tuky ve formě olejů. Veganům se také doporučuje používat suplementaci, která může zabránit nedostatkům nejdůležitějších složek. Vitamíny, které dodávají energii a jsou nezbytné pro správné fungování těla.

Vitamín B12

Jedná se o nejdůležitější vitamín, který by měli vegani doplňovat, protože se přirozeně vyskytuje pouze v živočišných produktech. Vitamin B12 neboli kobalamin je nezbytný v procesu stavby krvinek, má ochranný účinek na nervový systém a má schopnost snižovat cholesterol a krevní tlak. Únava, ospalost, apatie nebo dušnost jsou příznaky nedostatku této sloučeniny v krvi. Poptávka po kobalaminu je v průměru 2 až 3 mg denně a takovou dávku se vyplatí hledat v doplňcích. Kromě dalších mikroživin obsahuje vitamín B12 ve formě dobře vstřebatelného metylkobalaminu.

Vitamin D3

Na suplementaci tohoto vitamínu je třeba pamatovat bez ohledu na dietu a roční období. Je klíčovou složkou při budování zdravých kostí (usnadňuje vstřebávání vápníku) a hraje významnou roli v imunitě. Jeho nedostatek může vést ke vzniku křivice a osteoporózy a prvními příznaky nedostatku vitaminu D3 jsou: bolesti kloubů, únava a náchylnost k infekcím. Při rozhodování o suplementaci v případě veganské stravy se vyplatí sáhnout po produktech ve zvýšené dávce. Doplněk od Now foods je možné užívat po celý rok.

Vitamín B3

Říká se mu vitamín PP, kyselina nikotinová nebo jednoduše niacin. Vegani jsou ohroženi nedostatkem vitamínu B3 kvůli jeho přítomnosti v rybách nebo masných výrobcích. Důležité je, že tato sloučenina může být rychle vyplavena stravou bohatou na sóju a kukuřici. Niacin má velký význam pro činnost nervové soustavy, podílí se na syntéze hormonů, zejména kortizolu a inzulinu, ovlivňuje správný krevní oběh.

Vitamín C

Tento významný antioxidant nesmí chybět v jídelníčku veganů. Kromě antioxidačních vlastností má vitamín C ochranný účinek na oběhový systém, podílí se na procesu syntézy kolagenu a vstřebávání železa. Tuto složku najdete především v citrusových plodech, lesních plodech a zelené zelenině. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C v rostlinných produktech volte doplněk ve formě multivitaminu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang