Recept: Veganské tagliatelle domácím kešu parmezánem

Články

Milujete italskou kuchyni, ale zároveň jste zarytí vegani? Pokud si chcete dopřát těstoviny na italský způsob, možnosti tu stále jsou. Jen je nezbytné se naučit některé suroviny vhodně nahradit. V receptu si ukážeme, jak vám mohou posloužit kešu ořechy.

Jak je to těstovinami?

V první řadě pozor na těstoviny. Pokud kupujete klasické italské těstoviny z tvrdé pšenice, prakticky vždycky půjde o potravinu vhodnou pro vegany. Do těchto těstovin se totiž vejce nepřidává. Něco jiného jsou těstoviny čerstvé, kde vajíčko naopak zpravidla najdete. 

Nejlepší je ale přečíst si informace o složení konkrétních těstovin, které zrovna v obchodě vybíráte. Pokud si ale na kvalitní italskou pastu potrpíte, nemusíte jako vegani v této surovině činit žádné zásadní kompromisy, což je nepochybně skvělá zpráva pro každého milovníka pravé italské kuchyně.

Nahradit musíte především sýr

Protože většina skutečně italských receptů neobsahuje smetanu, není tak těžké si veganské těstoviny připravit. To hlavní, co tedy vegany potrápí, je náhrada tradičního strouhaného parmezánu, který prostě k italským těstovinám patří. Oželet samozřejmě musíte i recepty s mořskými plody či rybami, ale to pravděpodobně není něco, co bychom vám jakožto veganům museli vysvětlovat. Právě kešu bude surovinou, která nám pomůže parmezán nahradit.

Příprava domácího veganského „parmezánu“ z kešu

Ingredience

  • hrst kešu ořechů (nesolených, nepražených)
  • 3–5 lžiček lahůdkového droždí
  • špetka soli, nejlépe mořské

Postup

Ingredience vložíme do mixéru, kterým vše rozmělníme. Cílem je získat prášek strukturou podobný strouhanému parmezánu. Pokud budete mlít moc, začne být konzistence máslová, což je už příliš. Proto vždy mixujte jen krátce a kontrolujte pravidelně aktuální strukturu a konzistenci. Nebojte se ochutnat a případně doladit některou z ingrediencí.

Veganské tagliatelle s ořechy

Ingredience

  • italské těstoviny tagliatelle (1 porce je asi 100 gramů)
  • kešu ořechy a vlašské ořechy (1 porce je asi 1 hrst)
  • domácí veganský kešu parmezán (dle chuti)
  • veganské bazalkové pesto
  • voda a sůl na vaření těstovin

Postup

Těstoviny uvařte podle návodu. Většinou bude doba vaření těstovin mezi 10 až 15 minutami. Chtějte spíše těstoviny „al dente“ než těstoviny rozvařené doměkka.

Ořechy pokrájejte nebo rozemelte na menší kousky, můžete je orestovat na pánvi, ale není to nutné. Když jsou těstoviny hotové, slijte z nich vodu a přidejte do hrnce několik lžiček pesta a ořechy. Můžete přidat i cca dvě lžíce kešu „parmezánu“ na jednu porci. Vše promíchejte a servírujte. Na talíři ještě posypte domácím kešu parmezánem.

Zdroj obrázku: Vladislav Noseek / stock.adobe.com

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang