Proteinové palačinky: lahodná veganská svačinka a skvělý zdroj bílkovin

Články

Pravidelně cvičíte, sportujete, staráte se o své tělo a není vám jedno, co jíte? Pokud nejíte maso a často přemýšlíte, jakým způsobem svůj jídelníček obohatit o bílkoviny, vyzkoušejte veganské palačinky. Jsou lahodné, zdravé a můžete si je dát k snídani, svačině, obědu i večeři. Jejich příprava vám nezabere mnoho času a můžete je jíst naslano i nasladko. 

Nejprve se ale zaměřme na to, proč jsou bílkoviny nepostradatelnou součástí jídelníčku a jak si mohou jejich dostatek zajistit také vegetariáni a vegani.

Proč jsou bílkoviny tak důležité pro lidské tělo? Pomáhají s tvorbou svalů

Protein je jedním ze základních stavebních kamenů a jeho přítomnost v lidském těle je důležitá pro správný růst a vývoj svalů. Protože s pojmem bílkoviny si většina lidí automaticky spojuje maso, bývají proteiny a jejich dostatečný příjem častým tématem pro vegetariány a vegany. Jak si ohlídat příjem bílkovin? Snadno. Vegetariáni i vegani mají na výběr hned z několika možností.

Vegan protein

Vegan protein je vyráběn pouze z rostlinných zdrojů. 

Tyto rostlinné druhy se dělí se na:

  • sójové,
  • hrachové,
  • konopné,
  • rýžové.

Sójový protein

Sójový protein se z rostlinných variant nejvíce podobá tomu živočišnému. Obsahuje totiž důležité aminokyseliny a poměrně málo sacharidů. Příznivě přispívá ke snížení hladiny LDL cholesterolu.

Hrachový protein

Hrachový protein má natolik specifickou chuť, že nemusí sednout každému, ovšem je velmi spolehlivý, pokud se snažíte nabrat svalovou hmotu. Přestože obsahuje spoustu esenciálních kyselin a také leucin, je poměrně chudý na sirné aminokyseliny, a proto je vhodné, aby nebyl jediným užívaným rostlinným proteinem.

Konopný protein

Tento druh v žádném případě nezpůsobuje halucinace, protože neobsahuje THC. Konopná semínka jsou bohatým zdrojem hořčíku i železa, ovšem konopný protein má velmi nízký obsah lysinu, proto je opět vhodné tento druh rostlinného proteinu zkombinovat s nějakým dalším.

Rýžový protein

Nejčastěji se vyrábí z hnědé rýže. Přestože může být nápomocný při budování svalové hmoty, nedostatečné množství lysinu a leucinu znamenají, že není považován za plnohodnotný protein, a tudíž musí být opět doplněn o další zdroje bílkovin.

Jak si připravit veganské palačinky? Přidejte do těsta vegan protein

Jak vychází najevo, rostlinné bílkoviny jsou vhodnou náhradou živočišných bílkovin, ovšem je dobré je všechny kombinovat, aby vaše tělo získalo správné množství veškerých důležitých látek. K výrobě veganských palačinek můžete použít libovolný rostlinný protein.

A jak jsme slibovali, recept a jejich příprava je opravdu natolik snadná, že si je může k snídani, svačině nebo třeba večeři nachystat opravdu každý. Stačí, když k ostatním surovinám přidáte také lžíci vašeho oblíbeného prášku.

Recept na přípravu veganských palačinek

Na veganské palačinky budete potřebovat:

  • 500 ml libovolného rostlinného mléka,
  • 300 g hladké mouky,
  • špetku soli,
  • špetku cukru,
  • lžíci rostlinného proteinu.

Všechny suroviny smíchejte, důkladně promíchejte a palačinky smažte na klasické pánvi s kapkou oleje nebo na té nepřilnavé po obou stranách do zhnědnutí. Způsob servírování již ponecháme zcela na vaši fantazii. Chutnají skvěle s marmeládou, oříškovými pomazánkami, ale také se zeleninou a rostlinnými náhražkami sýrů.

Dopřejte si zdravou svačinku či oběd v podobě rostlinných palačinek obohacených o váš oblíbený rostlinný protein. Doporučujeme vyzkoušet postupně všechny čtyři druhy, protože každý dodá palačinkám zcela odlišnou chuť.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang