5 rituálů pro zlepšení kvality života

Články

Asi každý chce co nejdelší život – a to ideálně v co nejlepší kondici a bez zdravotních problémů. Dobrá zpráva je, že díky vědcům a studiím víme, co k dlouhověkosti přispívá a čím si naopak život zkracujeme. V článku se dozvíte hned 5 zdravých rituálů, které se vyplatí začít dělat ještě dnes.

1, Pravidelné cvičení ke snížení rizika nejrůznějších nemocí

Že je cvičení zdravé, pomáhá nám udržovat optimální váhu a působí blahodárně na sebevědomí a psychiku obecně, není nic nového. Podle britských lékařských autorit nám ale už 150 minut aktivity týdně (tedy dvacet minut denně) může významně snížit riziko následujících zdravotních potíží:

  • infarktu a srdečních chorob
  • cukrovky typu 2
  • rakoviny střev a prsu
  • zlomenin kyčlí, artrózy a pádů (u starších jedinců)
  • demence
  • deprese

Celkově může každodenní pohyb snížit šanci, že předčasně zemřete, až o 30 %. Přitom aktivitou se myslí i svižnější chůze. Vyplatí se tedy vyhradit si každý den dvacet minut i třeba jen na procházku.

2, Pobyt venku pro psychickou i fyzickou pohodu

Podle výzkumné stanice lesnictví při americkém Ministerstvu zemědělství je psychologická odpověď člověka na pobyt venku dokonce měřitelná. Data ukazují, že čím dál od přírody žijete, tím spíše vám hrozí chronické obtíže a civilizační choroby. Pobyt v přírodě naopak působí motivačně, co se fyzické aktivity týče, a snižuje hladinu kortizolu, stresového hormonu. A právě dlouhodobě vysoká hladina kortizolu zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Co tedy poradit? Jděte ven! Když to jde, užívejte si přírody, stromů, trávy a buďte na čerstvém vzduchu.

3, Relax aneb lenošení léčí 

Až se příště budete cítit provinile, že si chvilku sednete s knížkou, připomeňte si, že to děláte pro své zdraví. I Světová zdravotnická organizace doporučuje zařadit různé relaxační techniky, protože:

  • snížíte srdeční tep a krevní tlak,
  • zlepšíte trávení a hladiny krevního cukru,
  • zvýšíte průtok krve do svalů,
  • omezíte svalové napětí a chronické bolesti,
  • a podpoříte soustředění a psychickou pohodu.

A jaké relaxační techniky má WHO na mysli? Například meditaci, masáže, aromaterapii či dechová cvičení. Blahodárné účinky má ale i prachobyčejné lenošení, kdy nemyslíte na nic stresujícího a třeba jen koukáte do přírody. Nesmírně relaxační je údajně pozorování ohně. Takže pokud máte doma kamna, je to ideální. Ale ani takový oddych u biokrbu není k zahození.

4, Saunování pro zdravější srdce

Víte, že na 5,5 milionů Finů připadá 3,3 milionů saun? Zatímco u nás připadá na každé dva lidi jedna televize, v tomto severském národě je to sauna. Saunování přináší hned několik pozitivních účinků na lidský organismus – snižuje riziko cukrovky, srdečních chorob a vysokého cholesterolu i krevního tlaku. Navíc pobyt v sauně snižuje stres. Dobré je navštěvovat saunu pravidelně a to nejlépe po cvičení. A dodržovat pravidla – několik minut v sauně, pak ochlazení studenou vodou a následně čtvrthodina odpočinku.

Máte saunu doma? Pak mrkněte na užitečné příslušenství do sauny, které vám pobyt v ní ještě zpříjemní.

5, Pozitivní přístup k životu

Studie ukazují, že zatímco negativní myšlení dokáže zhoršit naši imunitní odpověď, pozitivní přístup ji dokáže naopak zlepšit. Jednoduše řečeno: kdo se soustředí spíš na ty dobré stránky života a snaží se být optimista, ten lépe odolává nemocem. A jak na pozitivní myšlení?

  1. Trénujte pozitivní samomluvu – buďte k sobě milí a neříkejte sami sobě věci, které byste neřekli jiným.
  2. Obklopte se pozitivními lidmi – a přestaňte se stýkat s lidmi, kteří vás „vysávají“.
  3. Smějte se a berte věci s humorem – i když je to někdy těžké.
  4. Kontrolujte se – zastavte se a soustřeďte se, na co myslíte. Je to negativní? Tak z toho udělejte pozitivní myšlenku!

Není to snadné, ale věřte, že to stojí za to. Pokud dokážete myšlenky typu „to nikdy nezvládnu“ změnit na „zkusím to“ či „zvládnu to“, bude se vám žít lépe. A podle zkoumání vědců i déle.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang