Houby na způsob „fish and chips“ s octem

Veganské recepty

Od těchto vynikajících křupavých smažených žampionů se nikdo nemůže odtrhnout – skvěle se hodí, když přijdou přátelé na návštěvu.

Tyto nádherné smažené houby mají neuvěřitelnou strukturu a jsou skvělým předkrmem nebo ještě lépe jednoduchou svačinkou. Ve skutečnosti jsou tak lahodné, že je nakonec kuchař sní hned, jak vylezou z pánve, takže se na stůl nedostanou všechny!

Lze použít jeden druh hub nebo jejich směs. Když je natrháte na různě velké kousky, získáte úžasnou směs textur, barev a chutí.

Složení

  • 4 snítky čerstvého estragonu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 6 zrnek bílého pepře
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 400 ml bílého vinného octa
  • 1 litr olivového oleje
  • 100 g hladké mouky
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 citron , kůra
  • 4 velké hrsti smíšených hub (hříbky, polní, žampiony a smrže)
  • 1 malý svazek čerstvé plocholisté petržele

Metoda

Začněte tím, že si připravíte ochucený ocet. Do láhve dejte celé snítky estragonu a tymiánu, zrnka pepře a plátky česneku a pak je zalijte octem, aby zcela zakryl všechny bylinky a koření. Nechte ocet louhovat alespoň několik hodin a nezapomeňte, že čím déle ho necháte louhovat, tím bude lahodnější.

Můžete ho nechat louhovat i několik týdnů, aby se jeho chuť opravdu zvýraznila, a pokud po této době ocet přecedíte a stáhnete do lahví, můžete ho používat ještě několik měsíců.

Naplňte hlubokou pánev olivovým olejem a nechte ho rozehřát na středním plameni. Mezitím dejte na velký talíř mouku s velkou špetkou soli a pepře a citronovou kůrou. Houby nakrájejte nebo natrhejte na nestejné kousky a pokropte je trochou vody, aby se zvlhčily. Hrst žampionů vmíchejte do ochucené mouky, dokud nejsou všechny lehce obalené.

Chcete-li vyzkoušet, zda je olej dostatečně rozpálený, přidejte na pánev malý kousek brambory. Jakmile začne prskat a hnědnout, je olej připraven. Smažte houby po dávkách – přibližně po hrstkách – dokud nezískají zlatohnědou barvu. Doba smažení závisí na velikosti hub, avšak neměla by trvat déle než 3 nebo 4 minuty – řiďte se instinktem.

Pomocí děrované lžíce je vyjměte z oleje a nechte je minutu okapat na kuchyňském papíře. Podávejte co nejdříve posypané špetkou soli, trochou octa a nahrubo nasekanou petrželkou.

© 2022 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang